Daily GK & Current Affairs Questions - 7th August 2020
Daily GK & Current Affairs Questions - 7th August 2020
Best English Language Book For All Bank & Government Exams Preparation

Daily GK and Current Affairs Questions – 7th August 2020

Today Current Affairs Quiz. Important Current Affairs Questions – August 2020. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2020. Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 7th August 2020″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 7th August 2020″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 7th August 2020

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover the above areas.

1. Name of the company which has announced multi-year Strategic Collaboration Agreement with Amazon Web Services (AWS)?

A. Tata Sky Limited
B. Bharti Airtel Limited
C. Jio Platforms Limited
D. Vodafone-Idea Limited
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Bharti Airtel Limited

Explanation: Bharti Airtel (“Airtel”), one of India’s largest integrated telecom providers, today announced a multi-year, Strategic Collaboration Agreement (SCA) with Amazon Web Services (AWS) to deliver a comprehensive set of innovative cloud solutions to large enterprise and small and medium enterprise (SME) customers in India. Airtel serves over 2,500 large enterprises and more than a million emerging businesses and companies with an integrated product portfolio, including Airtel Cloud, a multi-cloud product and solutions business.

2. Which of the following state/UT government signed Memorandum of Understanding (MoU) with Indian School of Business (ISB)?

A. Telangana
B. Assam
C. Bihar
D. Andhra Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Andhra Pradesh

Explanation: Andhra Pradesh will be the first State in India to exchange a Memorandum of Understanding (MoU) with the ISB, the minister exuded confidence that the pact would come in handy to resolve crucial issues in administration. Besides focusing on attracting investments, the three-year MoU with the ISB will lay emphasis on getting multinational companies to the State to generate employment. Amazon would also join hands with the AP government along with the ISB.

3. To support the “Atmanirbhar Bharat Abhiyan” initiative, Khadi and Village Industries Commission (KVIC) signed MoU with ‘which of the following’ Central Armed Police Force to supply mustard oil?

A. Indo-Tibetan Border Police (ITBP)
B. Border Security Force (BSF)
C. Central Industrial Security Force (CISF)
D. Central Reserve Police Force (CRPF)
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Indo-Tibetan Border Police (ITBP)

Explanation: In a bid to support the “Atmanirbhar Bharat Abhiyan” initiative, Khadi and Village Industries Commission (KVIC) and Indo-Tibetan Border Police(ITBP) have signed a Memorandum of Understanding (MoU) to supply mustard oil Note: ITBP became the first Central Armed Police Force (CAPF) to have supplies from the KVIC.

4. Recently, Which of the following country has conducted the test flight of LGM-30G Minuteman III missile?

A. Iran
B. China
C. Russia
D. United States
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. United States

Explanation United States (US) Air Force conducted a scheduled test launch of an LGM-30G Minuteman III, an intercontinental ballistic missile (ICBM) carrying a load of three unarmed reentry vehicles, from Vandenberg Air Force Base in California, US to a target in the Pacific Ocean. Missile’s three reentry vehicles traveled 4,200 miles (6,759 kilometers) to the Kwajalein Atoll in the Marshall Islands as part of a developmental test.

You may also like: SEBI Grade A Exam Preparation Book – Phase I and II 2020

5. Who among the following has launched the book named ‘Swachh Bharat Kranti’?

A. Smriti Zubin Irani
B. Nirmala Sitharaman
C. Gajendra Singh Shekhawat
D. Both A & B
E. Both A & C

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Both A & C

Explanation: Union Minister for Jal Shakti, Gajendra Singh Shekhawat & Union Minister for Women & Child Development Smriti Zubin Irani launched the book ‘Swachh Bharat Kranti’ (Hindi) in New Delhi. ‘Swachh Bharat Revolution’ which was released in October 2019 has been translated into Hindi and published as “Swachh Bharat Kranti”. It has been edited by Parameswaran Iyer, Secretary of the Department of Drinking Water and Sanitation.

6. National Handloom Day celebrated on which day-

A. 5th August
B. 6th August
C. 7th August
D. 8th August
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 7th August

Explanation: Nation observes “National Handloom Day” on 7th August every year. This day is celebrated to honour the handloom weavers in the country and also highlight the handloom industry. The Day highlights the contribution of handloom to the socio-economic development of the country and increases the income of the weavers.

  • The Government of India had declared 7th of August as the National Handloom Day with the objective to generate awareness about the importance of handloom industry.
  • August 7 was chosen as the National Handloom Day to commemorate the Swadeshi Movement which was launched on this day in 1905 in the Calcutta Town hall to protest against the partition of Bengal by the British Government. The movement had aimed at reviving domestic products and production processes.

The first National Handloom Day was inaugurated on 7 August 2015 by Prime Minister Narendra Modi at the Centenary Hall of Madras University in Chennai.

7. Which of the following state/UT administration developed “E-Gyan Mitra” mobile app for online education?

A. Puducherry
B. Chandigarh
C. Delhi
D. Jammu & Kashmir
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these

Explanation: The Education department of Daman Administration launched the E-Gyan Mitra mobile application developed by the administration of Dadra and Nagar Haveli and Daman and Diu (DNHDD) to support students of the Union Territory of DNH and DD through online education.

You may also like: Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

8. Name of the state which has aunched a social security scheme “Shaheed Mahendra Karma Tendupatta Sangrahak Samajik Suraksha Yojana”.

A. West Bengal
B. Uttar Pradesh
C. Chhattisgarh
D. Jharkhand
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Chhattisgarh

Explanation: Chhattisgarh Chief Minister, Bhupesh Baghel has launched a social security scheme “Shaheed Mahendra Karma Tendupatta Sangrahak Samajik Suraksha Yojana” for tendu leave collectors in the state. Tendu leaves, used for making bidis (leaf-wrapped cigarettes), are collected by forest dwellers and from them, it is purchased by the state government. The scheme, named after slain Congress leader Mahendra Karma, was inaugurated on the occasion of his birth anniversary. Karma, who was popularly known as Bastar tiger for his tough stand against Naxals, was among 29 people, including senior Congress leaders, who were killed in a Naxal attack in Jhiram valley of Bastar district on May 25, 2013.

  • Under the scheme, to be executed jointly by state”s forest department and Chhattisgarh State Minor Forest Produce Federation, financial aid of Rs 2 lakh will be provided to the nominee or the heir in case of normal death of the head of the family of the registered tendu leaves collectors (if the age of the head of the family is not beyond 50 years).
  • In case of death due to accident, additional financial aid Rs 2 lakh will be provided, whereas in case of permanent disability caused due to the accident, the assistance of Rs 2 lakh will be given and Rs 1 lakh in case of partial disability in the mishap.
  • If the age of the head of such family is between 50 and 59 years, then in case of his/her normal death, Rs 30,000 will be provided as financial aid to their kin or nominee, while Rs 75,000 in case of accidental death.
  • Similarly in this category, Rs 75,000 will be given in case of permanent disability caused to the head of the family in the accident and Rs 37,500 in case of partial disability.
  • This scheme, introduced in the memory of the leader, will benefit around 12.50 lakh families involved in tendu leaves collection.

9. Who among the following authored the book, titled “RAW: A History of India”s Covert Operations”?

A. Amish Tripathi
B. Yatish Yadav
C. Nirupama Yadav
D. Hussain Zaidi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Yatish Yadav

Explanation:  The book, titled “RAW: A History of India”s Covert Operations” has authored by investigative journalist and author Yatish Yadav. A new book gives a peep into the heroic covert operations carried by India’s external spy agency Research and Analysis Wing (RAW) and thereby narrates a gripping account of what actually happens behind the grey walls of the secret society.

10. In which of the following state India’s first mobile RT-PCR COVID lab has been launched, recently?

A. Karnataka
B. Meghalaya
C. Manipur
D. Arunachal Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Karnataka

Explanation: Karnataka’s Medical Education Minister Dr. K Sudhakar inaugurated India’s first Reverse Transcription Polymerase Chain Reaction (RT- PCR) COVID-19 mobile Lab approved by the Indian Council of Medical Research (ICMR). The mobile lab is called the Mobile Infection Testing and Reporting lab (MITR) which was developed by the Indian Institute of Science (IISC) in Bengaluru and handed over to Rajiv Gandhi University of Health Sciences (RGUHS) in Bengaluru.

11. Name of the state which has launched “Parivar Pehchan Patra” to enable the citizens to get the benefits of various central and state government schemes.

A. Assam
B. Kerala
C. Haryana
D. Chhattisgarh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Haryana

Explanation: The Haryana government has launched a unique identity card, the Parivar Pehchan Patras (PPP){The Family Identity card }. This is to monitor each family (around 54 Lakh) living across Haryana. PPP each family will be considered as a single unit and will be allotted a 8 digit unique identification number. The 8-digit number will enable seamless delivery of state government services. The PPP will hold the data like the head of the family, name, age, income, contact number along with the information about the family’s sector, city, district, village, tehsil, block and district. Every city and village will have unique code.

12. Name of the person who has been appointed as the new Comptroller and Auditor General (CAG) of India.

A. Rajiv Mahrshi
B. Manoj Sinha
C. Satya Pal Malik
D. Girish Chandra Murmu
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Girish Chandra Murmu

Explanation: Former Jammu and Kashmir Lt Governor, Girish Chandra Murmu has been appointed as the new Comptroller and Auditor General (CAG) of India. He is the 14th CAG of India. He will assume office on 8 August 2020. He will replace Rajiv Mehrishi, a 1978 batch IAS officer of the Rajasthan cadre, as the CAG. Murmu, a 1985 batch IAS officer of the Gujarat cadre, was the first Lt Governor of the Union Territory of Jammu & Kashmir. He was Principal Secretary to Narendra Modi when he was Chief Minister of Gujarat.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13. William Kirk English, who co-invented the world’s first computer mouse, passed away recently. He belongs to which of the following country?

A. Iran
B. China
C. Russia
D. United States
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. United States

Explanation: The American computer engineer who co-invented the world’s first computer mouse, William Kirk English passed away. The original mouse, as built by Bill English in the mid-60s, was merely a pinewood block, a crude button, and a connector. In 1964, William was the first person to co-develop the mouse along with Douglas Engelbart, at the Stanford Research Institute and ‘demonstrated it in 1968, in what was dubbed “the mother of all demos”.

14. Recently, Footballer Iker Casillas who announced retirement belongs to which of the following country?

A. Portugal
B. Croatia
C. Spain
D. Argentina
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Spain

Explanation: Former Real Madrid and Spain goalkeeper, Iker Casillas have retired from football. He made 725 appearances for Real during a 16-year career at the Bernabeu, winning three Champions League titles and five La Liga crowns. He also helped Spain win the 2010 World Cup and two successive European Championships in 2008 and 2012. He won 167 international caps for Spain between 2000 and 2016.

15. Padma Vibhushan awadee Ebrahim Alkazi who passed away recently is a renowned-

A. Singer
B. Actor
C. Theatre Director
D. Stunt Director
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Theatre Director

Explanation: Theatre doyen and legendary teacher Ebrahim Alkazi passed away. He was the longest-serving director of the National School of Drama. He also mentored generations of actors like Naseeruddin Shah, Om Puri, Rohini Hattangadi, Surekha Sikri and Pankaj Kapoor. He also won the BBC Broadcasting Award in 1950. Ebrahim Alkazi was a director and legendary drama teacher who also produced plays such as “Girish Karnad’s “Tughlaq” and Dharamvir Bharati’s “Andha Yug”. He was awarded the Padma Shri award in 1966, the Padma Bhushan in 1991, and India’s second-highest civilian award the Padma Vibhushan in 2010.

Current Affairs PDF 2020 – Download Ebooks

Download Free Monthly 400+ MCQ CA Digest July 2020 EBook – Check Here
Monthly Current Affairs PDF June 2020 Last 6 Months Current Affairs PDF 2020
Yearly Current Affairs PDF 2019 Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

Attempt Daily GK & Current Affairs Quiz – July 2020 – Click Here

Last 6 Months Current Affairs 2020 MCQ PDF