Daily GK and Current Affairs Quiz – 6th May 2021
Daily GK and Current Affairs Quiz – 6th May 2021

Daily GK and Current Affairs Quiz – 6th May 2021

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – April 2021.Monthly Current Affairs PDF.Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs.Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 6th May 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 6th May 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 6th May 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.How much amount has been announced by RBI for priority lending by banks for COVID-related healthcare infrastructure?

A. Rs 10,000 crore
B. Rs 20,000 crore
C. Rs 30,000 crore
D. Rs 40,000 crore
E. Rs 50,000 crore

Show Correct Answers

Correct Answer: E. Rs 50,000 crore

Explanation:The Reserve Bank of India (RBI) Governor Shaktikanta Das has announced a Covid-19 healthcare package of Rs 50,000 crore, for lending to entities such as vaccine makers, medical equipment suppliers, hospitals and related sectors, besides the patients in need of funds for treatment.

About the Covid-19 healthcare package: 

The new on-tap special liquidity facility of Rs 50,000 crore will be made available to the banks at the repo rate, for access to emergency health security amid the economic stress due to the second wave of Covid-19 in India.Banks can give loans under this facility till March 31, 2022. This Covid loan will be provided for a tenure of up to 3 years and will be classified as a priority sector loan till repayment or maturity.

About the Covid loan book mechanism

Besides, a Covid loan book mechanism has also been announced for banks, where banks will have an option to place an equivalent amount as lend to borrowers, with RBI at the reverse repo rate plus 40 basis points.This means that if banks lend Rs 50,000 crore to the borrowers and the equivalent amount of Rs 50,000 crore of surplus funds of the system is put in the reverse repo with RBI, they can earn 3.75 per cent instead of 3.35 per cent.

About the long-term repo operation (LTRO)

A special long-term repo operation (LTRO) has been announced for small finance banks (SFBs) worth Rs 10,000 crore, to provide further lending support to NBFC-microfinance institutions (MFIs) and other MFIs (Societies, Trusts etc.) which are members of RBI recognised ‘Self-Regulatory Organisation’. These MFIs must have an asset size of Rs 500 crore, as of 31 March 2021.

2.Which of the following state has declared journalists as frontline Covid warriors?

A. Gujarat
B. Maharashtra
C. Odisha
D. Rajasthan
E. Tamil Nadu

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Odisha

Explanation: Odisha government has announced Gopabandhu Sambadika Swasthya Bima Yojana for journalists. Odisha has declared the journalists as frontline Covid warriors. It will benet more than 6500 journalists of the state. Under the Gopabandhu Sambadika Swasthya Bima Yojana, a health insurance cover of Rs 2 lakh will be provided to each Journalist. Under the scheme, financial assistance of Rs 15 lakh will be provided to the families of journalists who died from COVID-19 while performing duty.

Important Points:

Chief Minister of Odisha: Naveen Patnaik and Governor is Ganeshi Lal.

3.The Nation’s first ‘Drive in Vaccination Center’ was inaugurated by MP Rahul Shewale in ________

A. Mumbai
B. Delhi
C. Kolkata
D. Gandhinagar
E. Chennai

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Mumbai

Explanation: The Nation’s first ‘Drive in Vaccination Center’ was inaugurated by MP Rahul Shewale in Mumbai. This center has been set up in the parking lot of Kohinoor Square Tower at Dadar. This first of its kind ‘Drive-in Vaccination Center’ facility has been made available to the citizens at a time when people with disabilities are facing difficulties in getting to the vaccination center.The center also provides transportation facilities to the citizens who do not have their own vehicles. The vaccination has been started and the facility is available for all sections of society. MP Rahul Shewale informed that this facility will be provided in other multi-parking lots in the city, after assessing the success of this first project.

Important Points:

  • Maharashtra Governor: Bhagat Singh Koshyari.
  • Maharashtra Capital: Mumbai.
  • Maharashtra CM: Uddhav Thackeray.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4.Who will be honoured with the Icon Award at the 2021 Billboard Music Awards (BBMAs)?

A. Lady Gaga
B. Jennifer Lopez
C. Taylor Swift
D. Rihanna
E. Pink

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Pink

Explanation:  Singer Pink will be honoured with the Icon Award at the 2021 Billboard Music Awards (BBMAs). The award aims to recognize artists who have achieved success on the Billboard charts and left an indelible impact on music. Pink joins previous honourees that include Neil Diamond, Stevie Wonder, Prince, Jennifer Lopez, Celine Dion, Cher, Janet Jackson, Mariah Carey and Garth Brooks.

5.Name the Mahatma Gandhi’s former personal secretary, who passed away recently.

A. Hemu Kalani
B. Bir Tikendrajit Singh
C. V Kalyanam
D. Khudiram Bose
E.  Jatindra Nath Das

Show Correct Answers

Correct Answer – C. V Kalyanam

Explanation: Mahatma Gandhi’s former personal secretary V Kalyanam passed away. He was Gandhi’s personal secretary from 1943 to 1948, when the Mahatma was assassinated. Kalyanam was preserving letters written by Gandhiji, a cheque bearing his sign and other literature associated with him. He was proficient in Bengali, Gujarati, Hindi, Tamil and English. A staunch follower of Mahatma Gandhi, he was also associated with Rajaji in the 1960s.

6.Which foundation has partnered with the not-for-profit organisation, Sustainable Environment and Ecological Development Society (SEEDS) to launch a community COVID-19 vaccination drive and set up COVID care centres?

A. Bill and Melinda Gates Foundation
B. Reliance Foundation
C. Ford Foundation
D. PepsiCo Foundation
E. Azim Premji Foundation

Show Correct Answers

Correct Answer – D. PepsiCo Foundation

Explanation: PepsiCo Foundation, the philanthropic arm of PepsiCo has partnered with the Sustainable Environment and Ecological Development Society (SEEDS) to launch a community COVID-19 vaccination drive and set up COVID care centres To focus on Maharashtra, Punjab, West Bengal, Uttar Pradesh, and Telangana.As part of the partnership, SEEDS will drive Covid-19 vaccinations for the community at large, set up Covid care centres equipped with beds and medical facilities, including oxygen cylinders.SEEDS is a not-for-profit organization.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.Recently, the first-ever electric tractor in India has been tested at the Central Farm Machinery Training and Testing Institute which is located in ______.

A. Uttar Pradesh
B. Madhya Pradesh
C. Haryana
D. Punjab
E. Rajasthan

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Madhya Pradesh

Explanation: Recently, the first-ever electric tractor in India has been tested at the Central Farm Machinery Training and Testing Institute.This new electric tractor will be more environmentally friendly than other types of tractors.The Central Farm Machinery Training and Testing Institute at Budni is a premier institute under the Ministry of Agriculture and Farmers Welfare.It is located in the state of Madhya Pradesh.

8.According to a new set of data released by the Organisation for Economic Cooperation and Development (OECD), which country is the largest sources of FDI outflows in 2020?

A. USA
B. China
C. Japan
D. Luxembourg
E. Singapore

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Luxembourg

Explanation: According to a new set of data released by the Organisation for Economic Cooperation and Development (OECD), the global FDI dropped by 38% in 2020 in comparison o 2019.It dropped to USD 846 Billion, which is a 15-year low (lowest since 2005).India became the 3rd Largest Recipient of FDI inflows in 2020 with an inflow of USD 64 Billion.China became the largest Recipient of FDI (USD 212 Billion) overtaking the United States (USD 177 Billion) for the 2nd time in six years, while Luxembourg finished 4th.The largest sources of FDI outflows in 2020 were Luxembourg, the United States and Japan.

9.Who has authored the book titled Bengal 2021, An Election Diary?

A. Deep Halder
B. Swapan Das Gupta
C. Barkha Dutt
D. Aveek Sarkar
E. Lal Bihari Dey

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Deep Halder

Explanation: A New book titled Bengal 2021, An Election Diary authored by Deep Halder will be published by Harper Collins India.This book speaks about the electrifying election that took place in West Bengal,amid the times of Covid-19.Deep Halder is the author of Blood Island: An Oral History of the Marichjhapi Massacre.He has been a journalist for almost two decades, writing on issues of development at the intersection of religion, caste and politics.Currently, he is executive editor at India Today Group.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MC

10.Which steel company has been selected by the Andhra Pradesh government as Joint Venture partner to set up a steel plant in the Kadapa district?

A. Bhushan Steel
B. Essar Steel
C. Jindal Steel
D. Tata Steel
E. JSW Steel

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Essar Steel

Explanation: Andhra Pradesh selected Essar Steel as Joint Venture partner to set up a steel plant in the Kadapa district.The AP government has previously selected Liberty Steel India Limited as the JV partner for construction and development of the YSR Steel Plant.But that was cancelled based on the recommendation of SBICAP as Liberty steel India Limited was facing some financial issues.The steel plant will be set up with a capacity of 3 million tonne per annum for producing high grade Steel products.The Capital Expenditure of the Project will be Rs.11,606 crore.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

11.In May 2021, which of the following has regained market capitalisation (m-cap) of Rs 50,000 crore?

A. SAIL
B. ONGC
C. GAIL
D. IOCL
E. BHEL

Show Correct Answers

Correct Answer: A. SAIL

Explanation: Steel Authority of India Ltd (SAIL) has regained market capitalization (m-cap) of Rs 50,000 crore.It has also entered into the league of the top 100 most valued companies in terms of market capitalization.It stood at 78th position in the overall m-cap ranking with a market cap of Rs 55,529 crore, according to BSE data.

12.External Affairs Minister Dr. S Jaishankar participated in the G-7 Foreign Ministers’ meeting through a video conference in May 2021. Which among the following countries is not a part of the G7 group?

A. Canada
B. France
C. India
D. Japan
E. Italy

Show Correct Answers

Correct Answer – C. India

Explanation: External Affairs Minister Dr. S Jaishankar participated in the G-7 Foreign Ministers’ meeting through a video conference on 5 May 2021.British Prime Minister Boris Johnson interacted with the participating Foreign Ministers in between the sessions. The meeting was a precursor to a G7 summit due to take place in June 2021.G-7 is an intergovernmental organization consisting of Canada, France, Germany, Italy, Japan, the United Kingdom, and the United States.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13.A Morgan Stanley report expects WPI (Wholesale Price Index) inflation to have accelerated to how much per cent YoY in April 2021 from 7.4% YoY in March?

A. 7.9
B. 8.3
C. 8.7
D. 9.1
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 9.1

Explanation: A Morgan Stanley report expects WPI (Wholesale Price Index) inflation to have accelerated to 9.1% YoY in April 2021 from 7.4% YoY in March, led predominantly by a low base.The wholesale price index (WPI) is a measurement whereby inflation is measured based on price rise in a select few items.The report expects the country’s industrial production or IP to accelerate sharply.

14.US electric vehicle maker Tesla Inc is developing a data platform for car owners of which country to access data generated by their vehicles?

A. Italy
B. India
C. China
D. France
E. Russia

Show Correct Answers

Correct Answer – C. China

Explanation:   US electric vehicle maker Tesla Inc is developing a data platform for car owners in China to access data generated by their vehicles.Tesla is making electric Model 3 sedans and Model Y sport-utility vehicles at its Shanghai factory.It aims to launch the data platform in 2021.Tesla, Inc. is an American electric vehicle and clean energy company based in Palo Alto, California.

15.In May 2021, which of the following achieved the first successful touchdown of its prototype Starship rocket during the latest test flight of the next-generation launch vehicle in south Texas?

A. Blue Origin
B. NASA
C. SpaceX
D. JAXA
E. Roscosmos

Show Correct Answers

Correct Answer: C. SpaceX

Explanation: SpaceX achieved the first successful touchdown of its prototype Starship rocket during the latest test flight of the next-generation launch vehicle in south Texas on 5 May 2021.The Starship SN15 blasted off from the SpaceX launch site in Boca Chica, Texas, along the Gulf Coast.The feat marked a key milestone for the private rocket company of Elon Musk.


Current Affairs PDF 2020-21 – Download E-books

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

Yearly Current Affair PDF 2020 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 4500+ MCQ with Detailed Solutions
2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here
Monthly Current Affairs PDF November 2020 Monthly Current Affairs PDF October 2020
Monthly Current Affairs PDF September 2020 Monthly Current Affairs PDF August 2020
Monthly Current Affairs PDF July 2020 Monthly Current Affairs PDF June 2020
Last 6 Months Current Affairs PDF 2020 (Jan to June 2020) Yearly Current Affairs PDF 2019
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

100+ Union Budget Practice Questions with Answers

45+ Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2020 – Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams