Daily GK and Current Affairs Quiz – 6th April 2021
Daily GK and Current Affairs Quiz – 6th April 2021
Best English Language Book For All Bank & Government Exams Preparation

Daily GK and Current Affairs Quiz – 6th April 2021

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – April 2021.Monthly Current Affairs PDF.Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs. Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 6th April 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 6th April 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 6th April 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.Nobel Laureate Isamu Akasaki of Japan has passed away recently. He won the Nobel Prize in which field?

A. Medicine
B. Economics
C. Chemistry
D. Physics
E. Peace

Show Correct Answers

Correct Answer: D. Physics

Explanation: Japanese Physicist Isamu Akasaki, a co-winner of the 2014 Nobel Prize in Physics, has passed away. Akasaki, a professor at the university, had been recognized for the invention which has contributed to bright and energy-saving white light sources, widely known as LED lamps. He was honoured in 1997 by the Japanese government with the Medal with Purple Ribbon, an honour bestowed on those who have made contributions to academic and artistic developments. In 2014, Akasaki, a professor at Meijo University, shared the Nobel Prize in Physics with physicist Hiroshi Amano, a professor at the University of Nagoya, and Japan-born American Shuji Nakamura, a professor at the University of California, Santa Barbara. He worked with Amano to produce gallium nitride crystals and succeeded in 1989 in creating the world’s first blue LED.

2.What is the theme of the 2021 International Day for Mine Awareness?

A. Mine Action is Humanitarian Action
B. Perseverance, Partnership, and Progress
C. Safe Ground
D. Advancing Protection, Peace and Development
E. More than Mines

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Perseverance, Partnership, and Progress

Explanation: The United Nations’ International Day for Mine Awareness and Assistance in Mine Action is celebrated on April 4 each year. On 8 December 2005, the General Assembly declared that 4 April of each year shall be observed as the International Day for Mine Awareness and Assistance in Mine Action. It was first observed on 4 April 2006.This year, the United Nations will promote mine action by highlighting how “Perseverance, Partnership, and Progress” have carried the sector through this challenging year.The day aims to raise awareness about landmines and progress toward their eradication.“Mine action” refers to a range of efforts to clear landmines and explosive remnants of war and to mark and fence off dangerous areas. It also includes assisting victims, teaching people how to remain safe in a mine-affected environment, advocating for universal participation in international treaties related to landmines, explosive remnants of war and their victims, and destroying landmines stockpiled by governments and non-state armed groups.

3.Which state recently became the first to provide health insurance for all its residents?

A. Goa
B. West Bengal
C. Mizoram
D. Rajasthan
E. Andhra Pradesh

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Rajasthan

Explanation: Rajasthan becomes the first state in the country where the state government is providing free health insurance facility to all the citizens of the state. This plan was announced by Chief Minister Ashok Gehlot in the state budget of 2021-22.  The State began the registration for its cashless ‘mediclaim’ scheme Chiranjeevi Health Insurance Scheme.

Under this scheme:

Each family will get annual health insurance up to 5 lakhs.Registrations have started for the Chiranjeevi Health Insurance Scheme from 1 April, while the scheme will start benefiting the residents after its implementation on May 1.In this health insurance cover, 1576 packages and procedures for the treatment of various diseases have been included.The cost of treatment related to OPD, examination, medicines and related package of 15 days after discharge will also be included in the free treatment before the patient is admitted to the hospital.

Important Points:

Chief Minister of Rajasthan: Ashok Gehlot; Governor: Kalraj Mishra

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4.National Health Policy for Rare Diseases was approved recently. As per the policy, financial support of Rs.20 lakh is to be provided under which of the following?

A. Rastriya Arogya Nidhi
B. Ayushman Bharat
C. Jan Arogya Yojana
D. Aam Aadmi Bima Yojana
E. Jan Arogyasri Yojana

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Rastriya Arogya Nidhi

Explanation:  Union Health & Family Welfare Minister, Dr Harsh Vardhan has recently launched the mobile application ‘AYUSH Sanjivani’ App and two AYUSH based studies related to COVID-19 situation. The app was developed by the Ministry of Ayurveda, Yoga & Naturopathy, Unani, Siddha, and Homoeopathy (AYUSH) and Ministry of Electronics and Information Technology (MEITY). The AYUSH Sanjivani mobile app will help to generate data on acceptance and usage of AYUSH advocacies and measures among the population and its impact on the prevention of COVID-19. It is expected to reach out to a target of 50 lakh people.

Important Points:

Minister of State (IC) of the Ministry of Ayurveda, Yoga and Naturopathy, Unani, Siddha and Homoeopathy (AYUSH): Shripad Yesso Naik

5.NBBL is a newly set up entity formed on April 01, 2021, to run the Bharat Bill Payment System (BBPS) business. The NBBL is a wholly-owned subsidiary of______?

A. State Bank of India
B.  RBI
C. NPCI
D. IDRBT
E.  UIDAI

Show Correct Answers

Correct Answer – C. NPCI

Explanation: The National Payments Corporation of India (NPCI) has transferred all its Bharat Bill Payment System (BBPS) transaction business to NPCI Bharat BillPay Limited (NBBL), a wholly-owned subsidiary of NPCI. All licensed bill processors on the Bharat Bill Payment Operating Units (BBPOU), i.e. the banks and payment aggregators, have been directed to start accounting their billing transactions under NBBL from April 1 2021.The decision to set up a separate subsidiary for bill payment business aims to scale growth of the interoperable bill platform by giving it increased autonomy in operations and onboarding of new billers. BBPS is an interoperable bill payments platform set up in 2013, for use by banks, fintech companies and biller merchants to automate bill collection and request solutions.

Important Points:

  • National Payments Corporation of India MD & CEO: Dilip Asbe.
  • National Payments Corporation of India Headquarters: Mumbai.
  • National Payments Corporation of India Founded: 2008.

6.Longi Green Energy Technology Co, the world’s biggest solar energy company belong to which country that is entering in to the hydrogen market?

A. USA
B. Japan
C. China
D. Russia
E. France

Show Correct Answers

Correct Answer – C. China

Explanation: China’s Longi Green Energy Technology Co., the world’s biggest solar company, is entering the hydrogen market.This is mainly because hydrogen is a carbon-free fuel that can be produced by electrolysis of water and then stored and transported and used in every possible machinery such as cars to electrical generators to steel mills.The firm, which manufactures wafers, cells and panels, is the world’s largest solar company by market capitalization, at about $52 billion.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.Who has been appointed as the head of the BCCI’s Anti-Corruption Unit?

A. Shabir Hussein Shekhadam Khandwawala
B. Ajit Singh
C. Adil Zainulbhai
D. Anish Shah
E. Subhash Garg

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Shabir Hussein Shekhadam Khandwawala

Explanation: Former Gujarat DGP Shabir Hussein Shekhadam Khandwawala has taken over from Ajit Singh as the head of the BCCI’s Anti-Corruption Unit.Khandwawala, a 1973 batch IPS officer, has been appointed ahead of the IPL beginning April 9.He retired as Gujarat DGP in December 2010. After that he was an advisor to the Essar Group for 10 years.He has also been a part of the central government’s Lokpal Search Committee, which was mandated to appoint the Lokpal.

8.Who has been appointed as the 48th Chief Justice of India?

A. Rohinton Fali Nariman
B. N V Ramana
C. Uday U. Lalit
D. Ajay Manikrao Khanwilkar
E. Ashok Bhushan

Show Correct Answers

Correct Answer – B. N V Ramana

Explanation: President Ram Nath Kovind has appointed Justice N V Ramana as the 48th Chief Justice of India, accepting the recommendation made by the outgoing CJI SA Bobde.Justice Ramana will have a term till August 26th next year.Before his elevation to the Supreme Court on February 17th, 2014, Justice Ramana was the Chief Justice of the Delhi High Court.He was born in an agricultural family in Andhra Pradesh.

9.DRDO’s which establishment has developed an Advanced Chaff Technology to safeguard naval ships against missile attack?

A. Defence Laboratory, Jodhpur
B. Advanced Systems Laboratory (ASL), Hyderabad
C. Defence Electronics Research Laboratory (DLRL), Hyderabad
D. Defence Research Laboratory (DRL), Tezpur
E. Naval Science & Technological Laboratory (NSTL), Visakhapatnam

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Defence Laboratory, Jodhpur

Explanation: The Defence Research and Development Organisation (DRDO) has developed an Advanced Chaff Technology to safeguard naval ships against missile attack.Chaff is a passive expendable electronic countermeasure technology used worldwide to protect naval ships from enemy’s radar and Radio Frequency (RF) missile seekers.Defence Laboratory Jodhpur, a DRDO laboratory, has indigenously developed three variants of this critical technology — Short Range Chaff Rocket, Medium Range Chaff Rocket and Long Range Chaff Rocket — meeting Indian Navy’s qualitative requirements. The development of Advanced Chaff Technology by DRDO lab is another step towards Atmanirbhar Bharat.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MC

10.Indian Railways completed the Arch closure of the iconic Chenab Bridge in April 2021. What is the length of the bridge?

A. 1034 m
B. 1187 m
C. 1245 m
D. 1315 m
E. 1457 m

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 1315 m

Explanation: Indian Railways completed the Arch closure of the iconic Chenab Bridge on 5 April 2021.Chenab Bridge is the world’s highest railway bridge, part of the Udhampur-Srinagar-Baramulla rail link project (USBRL).This was one of the most difficult parts of the bridge over Chenab.The bridge is 1315 m long and will be 35 meters higher than the iconic Eiffel Tower in Paris (France).

11.In April 2021, which of the following has touched Rs 1 trillion in market capitalisation, with the stock hitting a record high?

A. JSW Steel Ltd
B. Jindal Steel and Power
C. Hindalco Industries
D. Tata Steel Ltd
E. NTPC Limited

Show Correct Answers

Correct Answer: D. Tata Steel Ltd

Explanation: Tata Steel Ltd has touched Rs 1 trillion in market capitalisation, with the stock hitting a record high.Shares hit a record high of Rs 882.30 in early deals, pushing the market cap to Rs1.05 trillion.Tata Steel is the fourth company of the Tata group of companies to have hit Rs1 trillion market capitalisation.

12.India witnessed strong Foreign Portfolio Investment (FPI) inflows into the equity markets to the tune of how many rupees (in crores) during 2020-21?

A. 2,12,099
B. 2,56,945
C. 2,74,034
D. 3,13,678
E. 3,27,450

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 2,74,034

Explanation: India witnessed strong Foreign Portfolio Investment (FPI) inflows into the equity markets to the tune of ₹2,74,034 crore during 2020-21.April and September were the two months that witnessed outflows of ₹6,884 crores and ₹7,783 crores respectively during the financial year 2020-21.The government had also undertaken major policy initiatives directed at improving ease of access for FPIs.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13.Re-enactment of historic Dandi March of Mahatma Gandhi flagged off by Prime Minister Narendra Modi from Sabarmati Ashram reached Dandi on which day?

A. 4 April
B. 5 April
C. 6 April
D. 7 April
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 5 April

Explanation: Re-enactment of historic Dandi March of Mahatma Gandhi flagged off by Prime Minister Narendra Modi from Sabarmati Ashram reached Dandi on 5 April 2021.The concluding ceremony was held on 6 April 2021.The Dandi March was flagged off on 12 March 2021.The 388 kilometres long Dandi Yatra ended after 25 days.

14.In April 2021, the President of which of the following countries signed a law letting him run for the President again?

A. USA
B. Russia
C. China
D. Turkey
E. France

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Russia

Explanation:   Russian President Vladimir Putin has signed a law that could keep him in office in the Kremlin until 2036.The legislation allows him to run for two more six-year terms once his current stint ends in 2024.The law was published on the official Internet portal of legal information on 5 April 2021.

The amendments were passed by the State Duma in March 2020.A number of provisions of the law were developed on the basis of amendments to the Constitution.One of these amendments is the restriction on the number of presidential terms for one person.

Russia: 

  • Capital – Moscow.
  • Currency – Russian ruble.
  • President – Vladimir Putin.
  • Prime minister – Mikhail Mishustin.

15.The meeting of the Reserve Bank of India’s MPC begun its bi-monthly meeting in April 2021. What does ‘M’ stand for in MPC?

A. Money
B. Material
C. Monetary
D. Mental
E. Monthly

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Monetary

Explanation: The meeting of the Reserve Bank of India’s Monetary Policy Committee (MPC) begun its bi-monthly meeting on 5 April 2021.It will go on till 7th April 2021.In the last meeting, RBI has not changed interest rates and had decided to keep an accommodative stance to mitigate the impact of Covid 19.At present repo rate is at 4 per cent and the reverse repo rate at 3.35 per cent.

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 4th & 5th April 2021


Current Affairs PDF 2020-21 – Download E-books

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

Yearly Current Affair PDF 2020 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 4500+ MCQ with Detailed Solutions
2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here
Monthly Current Affairs PDF November 2020 Monthly Current Affairs PDF October 2020
Monthly Current Affairs PDF September 2020 Monthly Current Affairs PDF August 2020
Monthly Current Affairs PDF July 2020 Monthly Current Affairs PDF June 2020
Last 6 Months Current Affairs PDF 2020 (Jan to June 2020) Yearly Current Affairs PDF 2019
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

100+ Union Budget Practice Questions with Answers

45+ Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2020 – Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams