Daily GK and Current Affairs Quiz – 6th October 2020
Daily GK and Current Affairs Quiz – 6th October 2020
Best English Language Book For All Bank & Government Exams Preparation

Daily GK and Current Affairs Questions – 6th October 2020

Today Current Affairs Quiz. Important Current Affairs Questions – October 2020. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2020. Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 6th October 2020″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 6th October 2020″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 6th October 2020

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover the above areas.

1. On the occasion of the 151st Birth Anniversary of the Father of the Nation, Which of the following Jail has launched ‘Radio Prison’.

A. Tihar Jail
B. Puzhal Central Prison
C. Sabarmati Central Jail
D. Rajahmundry Central Prison
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Sabarmati Central Jail

Explanation: Sabarmati Central Jail in Ahmedabad has launched ‘Radio Prison’ on the occasion of the 151st Birth Anniversary of the Father of the Nation. The Radio Prison will offer educational, legal and health-related details to prisoners within the jail premises. Radio Prison is a unique initiative of Sabarmati Central Jail, which was inaugurated by Addition DGP (Prison) K.L.N. Rao.

2. Recently, Walmart has agreed to sell its British supermarket chain Asda to two UK firms for how much euros?

A. £6.3 billion
B. £6.8 billion
C. £5.6 billion
D. £5.8 billion
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. £6.8 billion

Explanation: Walmart has agreed to sell its British supermarket chain Asda to two UK firms for £6.8 billion ($8.7 billion, 7.4 billion euros). While the UK groups are acquiring a majority stake in Asda, Walmart will retain investment and have a seat on the new board. The transaction, subject to regulatory approvals, is expected to complete in the first half of 2021.

3. Name of the person who has been appointed as the additional director of the InterGlobe Aviation Limited.

A. Rahul Bhatia
B. Rohini Bhatia
C. Ronojoy Dutta
D. Gregg Albert Saretsky
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Gregg Albert Saretsky

Explanation: InterGlobe Aviation Limited has appointed former CEO of Canadian airline WestJet Gregg Albert Saretsky as additional director in the company. Saretsky, who has been inducted on the board of directors of the company on 1 October 2020, is the nominee of promoter Rahul Bhatia-led InterGlobe Enterprise Group (IGE Group). He is presently associated with Wood Buffalo Economic Development Corp.

You may also like: List of Chief Ministers & Governors 2020 of the Indian States & UT (Updated) – Download PDF

4. Reliance Life Sciences has developed an RT-PCR kit named ………… that promises diagnosis of COVID-19 infection in about 2 hours.

A. R-Red Kit
B. R-Green Kit
C. R-Orange Kit
D. R-Yellow Kit
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. R-Green Kit

Explanation:  Reliance Life Sciences has developed an RT-PCR kit that promises diagnosis of COVID-19 infection in about 2 hours. At present, COVID-19 RT-PCR test, which is a real-time reverse transcription-polymerase chain reaction (rRT-PCR) test for detection of nucleic acid from SARS-CoV-2, takes up to 24 hours to give a diagnosis. The kit, developed Reliance Life Sciences, is named R-Green Kit.

5. Who among the following has became the new labour secretary of the union government?

A. Kajal Bist
B. Garima Khanna
C. Apurva Chandra
D. Vimmy Chauhan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Apurva Chandra

Explanation: Apurva Chandra is the new labour secretary of the union government. A 1988 batch Indian Administrative Service (IAS) officer of the Maharashtra cadre, Chandra replaces Heeralal Samariya as the new labour secretary, following latter’s retirement. Before joining as the new labour secretary, Chandra was serving as Special Director General, Defence Acquisition, in the Ministry of Defence.

6. The World Habitat Day is being celebrated on which day-

A. 4th October
B. 6th October
C. 5th October
D. 3rd October
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 5th October

Explanation: The United Nations designated the first Monday of October as World Habitat Day. In 2020, the World Habitat Day is being celebrated on 5th October. The day is commemorated every year worldwide to throw light on the condition of our towns and cities, and on the basic right of all to adequate shelter. The day is also intended to remind the world that we all have the power and the responsibility to shape the future of our cities and towns. The theme for 2020 World Habitat Day is “Housing For All — A Better Urban Future” as a proper place to live has become important more than ever.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7. India’s …………………… has won the 10m air rifle event at the fifth edition of the International Online Shooting Championship.

A. Manu Bhakar
B. Visnu Shivaraj Pandian
C. Apurva Chandela
D. Gagan Narang
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Visnu Shivaraj Pandian

Explanation: India’s Visnu Shivaraj Pandian has won the 10m air rifle event at the fifth edition of the International Online Shooting Championship. The 16-year-old Visnu shot 251.4 to win the title by a clear margin of two points. The world No. 27 Etienne Germond of France came second followed by Martin Strempfl of Austria at third place.

8. DRDO successfully test-fired a new version of the ……………………. nuclear-capable ballistic missile “Shaurya” at Balasore, off the coast of Odisha.

A. Surface-to-Sea
B. surface-to-surface
C. Surface-to-Air
D. Air-to-Surface
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. surface-to-surface

Explanation: Defence Research and Development Organisation (DRDO) successfully test-fired a new version of the surface-to-surface nuclear-capable ballistic missile “Shaurya” at Balasore, off the coast of Odisha. The new version of the nuclear-capable missile can strike targets at a range of around 800 km. The missile would be lighter and easier to operate in comparison with the existing missile. It is an advanced version of Submarine Launched Ballistic Missile (SLBM) K-15 (B-05). It is 10 metres long, 74 cm in diameter and weighs 6.2 tonnes. The Defence Research and Development Organisation (DRDO) has been working towards completing total self-reliance in the field of strategic missiles and has enhanced its efforts further after the call of Aatmanirbhar Bharat by Prime Minister Narendra Modi in the defence sector earlier this year.

9. Name of the person who has been appointed as the new Chief Financial Officer (CFO) by SBI.

A. Prashant Kumar
B. J Swaminathan
C. C Venkat Nageshwar
D. Charanjit Singh Attra
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Charanjit Singh Attra

Explanation:  The State Bank of India (SBI) has appointed Charanjit Singh Attra as its new Chief Financial Officer (CFO) with effect from 01 October 2020. The post was lying vacant after the former Deputy MD & CFO Prashant Kumar, was appointed as the CEO of Yes Bank in March 2020. C Venkat Nageshwar was serving the post on interim capacity. Attra is a former Partner at global consulting firm EY India and had also served as the CFO at the ICICI Securities.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

10. Name of the state which bagged the first postion under the Swachh Sundar Samudayik Shauchalaya of Swachh Bharat 2020 Awards.

A. Maharashtra
B. Gujarat
C. Punjab
D. Madhya Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Gujarat

Explanation: The Union Minister for Jal Shakti, Gajendra Singh Shekhawat and the Minister of State for Jal Shakti, Rattan Lal Kataria virtually conferred the Swachh Bharat 2020 Awards to the best performing States/UTs, districts, blocks, GPs in various categories. The Ministry of Jal Shakti is observing the Swachh Bharat Diwas, 2020 on 2nd October to mark six years of the launch of the Swachh Bharat Mission (SBM).

The Swachh Bharat 2020 Awards were conferred under three categories which are:

  • Swachh Sundar Samudayik Shauchalaya (SSSS) campaign
  • Samudayik Shauchalaya Abhiyan (SSA)
  • Gandagi Se Mukt (GMB) campaign

Swachh Sundar Samudayik Shauchalaya (SSSS) campaign

  • Best State: Gujarat
  • Best District: Tirunelveli, Tamil Nadu
  • Best Block: Khachrod, Ujjain, Madhya Pradesh
  • Best Gram Panchayat: Chinnaur, (Salem)

Samudayik Shauchalaya Abhiyan (SSA)

  • Best State: Uttar Pradesh (GKRA) and Gujarat (Non-Garib Kalyan Rojgar Abhiyaan (GKRA)]
  • Best District: Prayagraj (GKRA) and Bareilly (Non-GKRA)
  • Best Gram Panchayat: Borigaon, Bongaigaon, Assam.

Gandagi Se Mukt (GMB) campaign

  • Best State: Telangana and Haryana.
  • Best District: Moga, Punjab.

11. FBD portal has been developed by the team of the Centre for Railway Information Systems (CRIS) as per the directions of the Railway Board. What does ‘B’ stand for in FBD?

A. Bogie
B. Block
C. Bulk
D. Business
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: D. Business

Explanation: An exclusive portal has been developed by Indian Railways for its freight clients. It will link them to not just railway officials but provide them with a medium to raise concerns and lodge complaints. A Freight Business Development (FBD) portal has been developed by the team of the Centre for Railway Information Systems (CRIS) as per the directions of the Railway Board.

12. The 19th round of Foreign Office Consultations between India and which country was held through virtual mode?

A. Sri Lanka
B. Bangladesh
C. Myanmar
D. Bhutan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Myanmar

Explanation: The 19th round of Foreign Office Consultations between India and Myanmar was held through virtual mode on 1 Oct 2020. The Indian delegation was led by Foreign Secretary Harsh Vardhan Shringla and the Myanmar delegation was led by Permanent Secretary, U Soe Han. During the consultations, both sides reviewed the entire gamut of relations, including border cooperation.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13. Name of the minister who addressed the UN on the 25th Anniversary of the Fourth World Conference on Women.

A. Smriti Irani
B. Narendra Modi
C. Piyush Goyal
D. Parkash Jawedkar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Smriti Irani

Explanation: Union Minister for Women and Child Development Smriti Irani addressed the UN on the 25th Anniversary of the Fourth World Conference on Women. She informed that more than 200 million women have been brought into the formal banking system through the Govt’s Financial Inclusion Initiative. Innovative use of digital technologies has provided equal opportunity for women.

14. Recently, The United State (US) has committed ………… to support vulnerable populations like informal sector workers whose livelihoods have been disrupted due to COVID in India.

A. $3.1 mn
B. $1.9 mn
C. $2.4 mn
D. $1.5 mn
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. $1.9 mn

Explanation:  The US has committed $1.9 mn to support vulnerable populations like informal sector workers whose livelihoods have been disrupted due to COVID in India. The US Agency for International Development (USAID) will provide assistance. It will support the Revive alliance and the Ford Foundation to address challenges caused by unemployment and income gaps faced by workers in the informal economy.

15. Japan’s Honda Motor will end its participation as an engine supplier in the FIA Formula One World Championship at the end of the which year’s season to focus on zero-emission technology?

A. 2023
B. 2022
C. 2021
D. 2020
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: 2020

Explanation: Japan’s Honda Motor will end its participation as an engine supplier in the FIA Formula One World Championship at the end of the 2021 season to focus on zero-emission technology. The decision was made at the end of September 2020 and the company does not intend to return to F1. Honda is launching its first mass-produced all-battery car in October 2020 – the Honda.

You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 4th & 5th October 2020

Current Affairs PDF 2020 – Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2020 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2020 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2020, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

Monthly Current Affairs PDF September 2020 Monthly Current Affairs PDF August 2020
Monthly Current Affairs PDF July 2020 Monthly Current Affairs PDF June 2020
Last 6 Months Current Affairs PDF 2020 Yearly Current Affairs PDF 2019
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

100+ Union Budget Practice Questions with Answers

45+ Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2020 – Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams