Daily GK and Current Affairs Quiz – 6th January 2021
Daily GK and Current Affairs Quiz – 6th January 2021
PFRDA Grade A Preparation Book forPaper-2  General Stream

Daily GK and Current Affairs Quiz – 6th January 2021

Today Current Affairs Quiz. Important Current Affairs Questions – January 2021. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021. Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 6th January 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 6th January 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 6th January 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1. Recently, Which of the following movie will open 51st International Film Festival of India in Goa?

A. Pain and Glory
B. Ford v Ferrari
C. Another Round
D. Wife of a Spy
E. All of the above

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Another Round

Explanation: The 51st International Film Festival of India (IFFI) will open on 16th January, with the Indian premiere of the movie ‘Another Round’ by Thomas Vinterberg. The movie starring Cannes Best Actor Award winner Mads Mikkelsen is among a star-studded line up of movies being showcased at IFFI. The movie is also Denmark’s official entry to the Oscars. The festival will also witness the World Premiere of ‘Mehrunisa’. The film by Sandeep Kumar will premier mid-fest.

About 51st International Film Festival of India:

  • The festival will close on 24th January with the India Premiere of the historical drama ‘Wife of a Spy’ by Kiyoshi Kurosawa.
  • 51st IFFI is being organised from 16th to 24th January in Goa.
  • This edition is being organised in a hybrid mode for the first time and will comprise of both online and in-person experience. The festival will be loaded with a line-up of famous movies with a total of 224 films from across the globe.
  • This includes 21 non-feature films and 26 feature films under the Indian Panorama section. Media registration for the festival has opened recently and is available till 10th January.

2. What is the rank of Mukesh Ambani in the Bloomberg Billionaires Index 2021?

A. 11th
B. 10th
C. 12th
D. 9th
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 12th

Explanation: India’s richest man Mukesh Ambani, the chairman and Managing Director of Reliance Industries Limited (RIL) dropped down to 12th spot in the Bloomberg Billionaires Index 2021 (as on 2nd January 2021). The net worth of Ambani dropped from 90 billion USD (around Rs. 6.62 lakh crore) (in early 2020) to 76.7 billion USD (around Rs. 5.6 lakh crore). The drop in the net worth of Mukesh Ambani was due to the correction in the shares of RIL which has fallen to Rs.1995.50 on 30th December 2020, which is 16% from its all-time high of Rs 2369.35.

3. Which of the following Oxford-AstraZeneca vaccine approved by the Drugs Controller General of India”?

A. Pfizer
B. Covaxin
C. Covishield
D. Novavax
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Covishield

Explanation: The Drugs Controller General of India (DCGI) has formally announced the final approval for Oxford-AstraZeneca “Covishield” and Bharat Biotech “Covaxin” vaccines against the coronavirus disease (Covid-19) for emergency use. CDSCO (Central Drugs Standard Control Organisation) accepts the subject expert committee reform rations on Serum and Bharat Biotech Covid vaccines.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4. According to the Bloomberg Billionaires Index, who among the following has become Asia’s richest person in 2021?

A. Hui Ka Yan
B. Ma Huateng
C. Mukesh Ambani
D. Zhong Shanshan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Zhong Shanshan

Explanation:  China’s Zhong Shanshan has become Asia’s richest person, replacing India’s Mukesh Ambani and a group of Chinese tech titans including Jack Ma. Zhong’s net worth has surged $70.9 billion in 2021 to $77.8 billion, making him the 11th-richest person on the planet, according to the Bloomberg Billionaires Index. It’s one of the fastest accumulations of wealth in history.

5. Who among the following has taken charge as the first additional director general (human rights) at the Army headquarters in New Delhi?

A. Raj Shukla
B. Manoj Pande
C. Gautam Chauhan
D. Satinder Kumar Saini
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Gautam Chauhan

Explanation: The Indian Army has created a new human rights cell for greater transparency and probity in its functioning in disturbed areas like J&K and the northeast. Major General Gautam Chauhan, who was commissioned into the Gorkha Rifles, has taken charge as the first additional director general (human rights) at the Army headquarters in New Delhi. He will report directly to the Army Vice-Chief.

6. Justice Sanjib Banerjee appointed as the Chief Justice of which of the following High Courts?

A. Gujarat
B. Allahabad
C. Madras
D. Bombay
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Madras

Explanation: President Ram Nath Kovind has appointed Justice Sanjib Banerjee as the Chief Justice of the Madras High Court. He would be succeeding Chief Justice Amreshwar Pratap Sahi, who retired from service on 31 December 2020. He was elevated as a permanent judge of the Calcutta High Court on June 22, 2006, and was now the seniormost puisne judge there.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7. RuPay partnered with which bank to launch an innovative payment solution for Indian merchants “RuPay PoS” in association with PayNearby?

A. Axis Bank
B. ICICI Bank
C. RBL Bank
D. HDFC Bank
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. RBL Bank

Explanation: The international card payment service RuPay partnered with RBL Bank to launch an innovative payment solution for Indian merchants “RuPay PoS” in association with PayNearby. The announcement for the same was made by National Payments Corporation of India (NPCI). This collaboration will transform smartphones into merchant Point of Sale (PoS) terminals for the retailers enabling the latter to accept contactless payments of up to Rs 5,000 through a simple tap and pay mechanism on his Near Field Communication (NFC) enabled mobile phones.

8. SEBI has imposed a fine of rupees Rs 25 crore on which of the following Indian company for carrying out manipulative trade?

A. ICICI Bank Ltd.
B. Bharti Infratel Ltd.
C. Reliance Industries Ltd.
D. Hindustan Unilever Ltd.
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Reliance Industries Ltd.

Explanation: India’s market regulator, Securities and Exchange Board of India (Sebi), on Friday fined Reliance Industries (RIL) Rs 25 crore and its chairman and managing director Mukesh Ambani Rs 15 crore, in relation to trading Reliance Petroleum shares. Two more entities, Navi Mumbai SEZ Pvt Ltd and Mumbai SEZ Ltd have been fined Rs 20 crore and Rs 10 crore, respectively. The fine was imposed on Reliance India Limited because the company violated the Prohibition of Fraudulent and Unfair Trade Practices (PFUTP).

9. Name of the country which is developing wooden satellites to reduce space debris?

A. India
B. China
C. Japan
D. Russia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Japan

Explanation:  A Japanese company and Kyoto University have joined hands to develop world’s first satellites made out of wood by 2023. The partnership will begin experimenting with different types of wood in extreme environments on Earth. Wooden satellites would burn up without releasing harmful substances into the atmosphere or raining debris on the ground when they plunge back to Earth. Sumitomo Forestry announced that as the space junk was turning into one of the most challenging space problems, it was conducting research on tree growth and will utilize wood to build spacecraft and satellites for space.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MC

10. Recently, National Metrology Conclave 2020 was organized in which of the following city of India?

A. Cuttack
B. Chennai
C. Bengaluru
D. New Delhi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. New Delhi

Explanation: National Metrology Conclave 2020 was organized in New Delhi and was organised by the Council of Scientific and Industrial Research-National Physical Laboratory (CSIR-NPL), New Delhi, which is entering into its 75th year of inception. The theme of the conclave is ‘Metrology for the Inclusive Growth of the Nation’. Prime Minister Narendra Modi Inaugurated the conclave.

11. The Institute of Chartered Accountants of India (ICAI) and ………………….. signed an MoU to impart job skills to their students.

A. Anna University
B. University of Mumbai
C. Central University of Rajasthan
D. Savitribai Phule Pune University
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: D. Savitribai Phule Pune University

Explanation: The Savitribai Phule Pune University (SPPU) has signed an MoU with the Institute of Chartered Accountants of India (ICAI) to impart job skills to their students. Besides providing students with internship opportunities, the MoU aims at providing skill-oriented education to students, conducting faculty development programs for staff and enhancing skill sets of students through webinars. The MoU will help students work in companies while learning, it will also help practising CAs in pursuing post-doctoral education.

12. Which of the following country has deployed a fleet of underwater drones called Sea Wing Glider in the Indian Ocean region?

A. China
B. Japan
C. Russia
D. USA
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. China

Explanation: China has deployed a fleet of underwater drones called Sea Wing (Haiyi) glider in the Indian Ocean, which can operate for months on end and make observations for naval intelligence purposes. These sea gliders, which the Chinese are deploying “en masse”, are a type of Uncrewed Underwater Vehicle (UUV) which were launched in mid-December 2019. According to the defence expert, reports from December last year suggested that 14 would be employed in the Indian Ocean mission but only 12 were used.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13. Who among the following has become India’s 67th chess Grandmaster by winning the third and final norm at a tournament in Italy?

A. P Iniyan
B. Leon Mendonca
C. Raunak Sadhwani
D. Ivana Maria Furtado
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Leon Mendonca

Explanation: Goa’s 14-year-old Leon Mendonca has become India’s 67th chess Grandmaster by winning the third and final norm at a tournament in Italy. Mendonca, who achieved the feat at 14 years, 9 months and 17 days, is the second GM from the coastal State. Chennai player G. Akash, had in July, become the country’s 66th Grandmaster. He became the 29th Youngest GM in the world. The 1st GM from Goa is Ivana Maria Furtado, she achieved it in 2011. The player achieved his first GM norm at the Rigo Chess GM Round Robin, while the second came at the event in Budapest in November and the final one at the Vergani Cup in Italy.

14. Dagmara Baskova has been banned for a period of 12 years, He is related to which sport?

A. Tennis
B. Chess
C. Football
D. Basketball
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Tennis

Explanation:  Slovakian tennis player Dagmara Baskova has been banned for a period of 12 years after an investigation by the Tennis Integrity Unit (TIU) uncovered five incidents of match-fixing by the player in 2017. Baskova, who had the highest WTA ranking of 1117 in singles and 777 in doubles, has also been fined $40,000. The majority of the fine is suspended, with $1,000 payable within 90 days.

15. K Balu has passed away in January 2021. He was related to which of the following fields?

A. Cricket
B. Politics
C. Acting
D. Film Producing
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: D. Film Producing

Explanation: Renowned Tamil film producer K Balu has passed away in January 2021. He was known for bankrolling films like Prabhu and Kushboo starring Chinna Thambi under his banner KP Films. Balu has contested Tamil Film Producers Council election and emerged the winner as an executive committee member.

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 5th January 2020


Current Affairs PDF 2020-21 – Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

Yearly Current Affair PDF 2020 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 4500+ MCQ with Detailed Solutions
2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here
Monthly Current Affairs PDF November 2020 Monthly Current Affairs PDF October 2020
Monthly Current Affairs PDF September 2020 Monthly Current Affairs PDF August 2020
Monthly Current Affairs PDF July 2020 Monthly Current Affairs PDF June 2020
Last 6 Months Current Affairs PDF 2020 (Jan to June 2020) Yearly Current Affairs PDF 2019
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

100+ Union Budget Practice Questions with Answers

45+ Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2020 – Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams

SBI Clerk Cracker Book for SBI Clerk Preparation 2022 Let’s Study Together App – Free Mock Test and eBooks