Daily GK and Current Affairs Quiz – 6th February 2021
Daily GK and Current Affairs Quiz – 6th February 2021
NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) Book PDF

Daily GK and Current Affairs Quiz – 6th February 2021

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – February 2021. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs. Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 6th February 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 6th February 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 6th February 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.Which Indian Industry has received the world’s first consignment of ‘carbon-neutral oil’ from Oxy Low Carbon Ventures?

A. Reliance Industries
B. Tata Group
C. Essar Oil Limited
D. Hindustan Petroleum Corporation
E. Cairn India

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Reliance Industries

Explanation: Billionaire Mukesh Ambani-owned Reliance Industries Ltd has received the world’s first consignment of ‘carbon-neutral oil’ from Oxy Low Carbon Ventures (OLCV), a division of United State oil major Occidental. This feat will further help the oil major to accomplish its target of becoming a net zero-carbon company by 2035.

The Very Large Crude Carrier (VLCC) Sea Pearl containing the carbon-neutral oil from Permian basin, unloaded the cargo at Jamnagar on January 28, 2021. It must be noted that Reliance operates the world’s largest single-location oil refining complex at Jamnagar in Gujarat with a capacity of 68.2 million tonnes a year.This transaction is the first major petroleum shipment of Reliance, for which greenhouse gas (GHG) emissions from the entire crude lifecycle, including oil extraction, transport, storage, shipping, refining, subsequent use, and combustion, have been offset.

2.Which of the following has become the first Union territory in the country to become Covid-19 free?

A. Daman & Diu
B. New Delhi
C. Chandigarh
D. Andaman and Nicobar Island
E. Lakshadweep

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Andaman and Nicobar Island

Explanation: Andaman and Nicobar Islands has become the first state or Union territory in the country to become Covid-19 free with active cases falling to zero in the islands. Health ministry’s website reported that the last four infected persons in Andaman and Nicobar Islands have been declared cured. The UT had reported a total of 4,932 cases and 62 deaths from the virus.The share of Kerala in India’s daily cases crossed 50 per cent for the first time. There were 11,024 fresh cases in the country out of which Kerala alone reported 5,716, 51.8 per cent of the total. The state also has the highest count of active cases at 69,157, out of around 1 lakh 61 thousand in the country.

Important Points:

  • Andaman and Nicobar Capital: Port Blair.
  • Andaman and Nicobar Lieutenant
  • Governor: Admiral D K Joshi.

3.Which of the following state will open its first Human Milk Bank (HMB)?

A. Punjab
B. Uttar Pradesh
C. Maharashtra
D. Gujarat
E. Kerala

Show Correct Answers

Correct Answer: E. Kerala

Explanation: Kerala will open its first Human Milk Bank (HMB) on February 5, 2021. This is a state-of-the-art facility, and Kerala Health Minister KK Shailaja will open at Ernakulam General Hospital. A milk bank was established with the support of the Rotary Club of Cochin Global.

After the State Health Department signed a Memorandum of Understanding (MoU) with the Rotary Club of Cochin Global in 2020, its cost was 3.5 million rupees. The Association of Pediatricians (IAP) will provide trained nursing staff to operate the milk bank.

About the Human Milk Bank: 

The breast milk bank will ensure that newborn babies who are not ill or deceased or who are not breastfed due to insufficient breast milk production can obtain breast milk.Approximately 3,600 babies are born in general hospitals every year. Among them, 600 to 1,000 sick babies enter the neonatal intensive care unit (NICU).However, due to the low weight of premature babies or babies separated from their mothers, mothers cannot adequately feed them.Therefore, pasteurized breast milk from the milk bank will reduce the risk of infection and help strengthen its immunity.The concept of this milk bank appeared in India 32 years ago, but Kerala has no milk bank until now.Milk will be collected in accordance with all safety regulations and procedures, stored and provided to children in need in accordance with government guidelines.

The collected milk will be safely stored in the bank for 6 months. Initially, the milk will be provided free of charge to babies admitted to the neonatal intensive care unit.

At a later stage, plans will be made to establish a hospital network for multiple collections and safe distribution points.The milk will be donated by the delivery mother in the hospital. These mothers will get all health statistics in the hospital.The human milk bank includes a pasteurization unit, deep freezer, refrigerator, disinfection equipment, reverse osmosis equipment and computer.

Important Points:

Kerala CM: Pinarayi Vijayan.

Kerala Governor: Arif Mohammad Khan

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4.What is the theme of Indian Ocean Region (IOR) Defence Ministers’ Conclave 2021?

A. Common Maritime Priorities in IOR and need for Regional Maritime Strategy
B. Security and Growth for All in the Region
C. Enhanced Peace, Security and Cooperation in the Indian Ocean
D. Excellence in the practices of High Maturity Organisations
E. Exploring Unsung Frames in Indian Maritime History

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Enhanced Peace, Security and Cooperation in the Indian Ocean

Explanation:India hosted Indian Ocean Region (IOR) Defence Ministers’ Conclave on the sidelines of Aero India 2021. The conclave is an initiative to promote dialogue in an institutional, economic and cooperative environment that can foster the development of peace, stability and prosperity in the Indian Ocean region. The broad theme of the conclave is ‘Enhanced Peace, Security and Cooperation in the Indian Ocean’.  The conclave is also taking place at a time Indian and Chinese troops are locked in a bitter standoff in eastern Ladakh for the last eight months.

5.PM Narendra Modi has inaugurated the centenary celebrations of the Chauri Chaura incident on __________.

A. February 5
B. February 4
C. February 3
D. February 2
E. February 1

Show Correct Answers

Correct Answer – B. February 4

Explanation: Prime Minister Narendra Modi has inaugurated the centenary celebrations of the Chauri Chaura incident on February 4 via videoconferencing. February 4, 2021 marks 100 years of the ‘Chauri Chaura’ incident, a landmark event in the country’s fight for independence.PM Modi also released a postal stamp dedicated to the Chauri Chaura incident, to mark the beginning of the event. The state government of Uttar Pradesh has planned a year of celebrations in all 75 districts of the state in the memory of the martyrs.

What is Chauri Chaura incident?

On February 4, 1922, a group of freedom fighters had set ablaze a police station at Chauri Chaura in Gorakhpur district of the then United Province (now Uttar Pradesh) in British India, to protest against the high-handedness of the British regime.The incident claimed the lives of 22 policemen and three freedom fighters.As many as 19 freedom fighters were given capital punishment for this one incident.

6. To which of the following defence equipment manufacturer the Indian Airforce has requested for 70 HTT-40 Basic Trainer Aircraft?

A. Bharat Dynamics Limited Limited (BDL)
B. Rafael Advanced Defense Systems
C. Hindustan Aeronautics Limited (HAL)
D. BrahMos Aerospace Pvt Ltd.
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Hindustan Aeronautics Limited (HAL)

Explanation:Hindustan Aeronautics Limited (HAL) received a Request for Proposal (RFP) from the Indian Air Force for their Basic Trainers requirement at the Aero India 2021 in Bengaluru on February 04, 2021. The RFP is for 70 HTT-40 Basic Trainer Aircraft with provision for 38 more.The certification will be given against the Program Compliance and Quality Review (PCQR). The production will take place at two manufacturing facilities of HALin Bengaluru and Nashik.The RFP has come within six years from the first flight of HAL which is the shortest time-line in aircraft industry.The trainer will have more than 60 percent indigenous content and is supported by agencies such as Centre for Military Airworthiness and Certification (CEMILAC), Regional Director Aeronautical Quality Assurance (RDAQA), Aircraft and Systems Testing Establishment (ASTE)among others.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.As per the new guidelines to set up Limited Purpose Clearing Corporation (LPCC) by Asset Management Companies (AMCs) of Mutual Funds (MFs) released by the Securities and Exchange Board of India (SEBI), AMCs needs to contribute ________ towards share capital of LPCC

A. Rs 100 crore
B. Rs 150 crore
C. Rs 200 crore
D. Rs 300 crore
E. Rs 400 crore

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Rs 150 crore

Explanation: Securities and Exchange Board of India (SEBI) has released the guidelines to set up Limited Purpose Clearing Corporation (LPCC) by Asset Management Companies (AMCs) of Mutual Funds (MFs).As per the guidelines, AMCs needs to contribute Rs 150 crore towards share capital of LPCC.The contribution of AMCs is to be in proportion to the Asset Under Management (AUM)of open ended debt oriented mutual fund schemes (excluding overnight, gilt fund and gilt fund with 10 year constant duration but including conservative hybrid schemes) managed by them.

8.Which state government has launched Intellectual Property Rights Scheme and Quality Testing & Certification Scheme to provide financial support to the innovative startups to file for IT patents?

A. Punjab
B. Gujarat
C. Maharashtra
D. Karnataka
E. Kerala

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Maharashtra

Explanation: Uddhav Thackeray, Chief Minister of Maharashtra launched Intellectual Property Rights Scheme and Quality Testing & Certification Scheme to provide financial support to the innovative startups to file for IT patents.Both the schemes will be implemented by the Maharashtra State Innovation Society(MSInS) under the Department of Skill Development and Entrepreneurship, Government of Maharashtra.Under the Intellectual Property Support Scheme more than 125 to 150 startups will be supported in the first phase of the scheme with a financial support of upto Rs.2 lakh for Domestic Intellectual Property Rights (IPR) Applications and upto Rs.10 Lakh for International IPR Applications.Under the Quality Testing Scheme scheme, the startups will receive around Rs. 2 lakh for quality testing and certification of the startup’s idea.

9.SpearUAV, developers and suppliers of Unmanned Aircraft Systems (UAS) solutions for defence and Homeland Security applications has signed an MoU with Paras Aerospace to introduce encapsulated Ninox 40 system to the Indian market. SpearUAV belong to which country?

A. Italy
B. Israel
C. Russia
D. France
E. UK

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Israel

Explanation: SpearUAV,developers and suppliers of Unmanned Aircraft Systems (UAS) solutions for defence and Homeland Security applications from Israel, has signedan MoU with Paras Aerospace to introduce encapsulated Ninox 40 system to the Indian market.Specifically designed for single-user operation, the Ninox 40 is a micro-tactical, cost-effective drone system, featuring an encapsulated drone and control unit.Weighing under 250g — within regulatory limitations — it is lightweight enough to be incorporated into the soldier’s vest and carried on-person during combat.The Ninox 40 has a flight capacity of up to 40 minutes, extensive ‘ISTAR’ capabilities, day and night camera for enhanced situational awareness, automatic tracking, and can be launched on the move and from under cover, even in harsh environmental conditions.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MC

10. In Feb 2021, which of the following has launched its online bus booking services?

A. IRCTC
B. Paytm
C. Phonepe
D. Amazon
E. Flipkart

Show Correct Answers

Correct Answer: A. IRCTC

Explanation:The Indian Railway Catering and Tourism Corporation Limited (IRCTC) has launched its online bus booking services.The integration of this service over IRCTC mobile-app is expected to be completed in March 2021, which will enable the public to book bus tickets through mobile too.IRCTC has tied up with more than 50,000 state road transport as well as private bus operators for it.

11. The North East Frontier Railway (NFR) has decided to run Kisan Special trains from which cities to Howrah and Sealdah from February 2021?

A. Guwahati
B. Shillong
C. Agartala
D. Itanagar
E. Kohima

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Agartala

Explanation: The North East Frontier Railway (NFR) has decided to run Kisan Special trains from Agartala to Howrah and Sealdah from February 11, 2021.Kisan Special Train will leave from Agartala weekly on Thursday and will reach Sealdah on Saturday.The Indian Railways has started running Kisan Rail train services to transport perishables and agri-product, including milk, meat and fish.

12.The Ministry of AYUSH has formulated of the Common Yoga Protocol, CYP training programme. The Common Yoga Protocol – Yoga Appreciation Programme will commence in February 2021 and will continue up to which month?

A. March
B. April
C. May
D. June
E. July

Show Correct Answers

Correct Answer: D. June

Explanation:The Ministry of AYUSH has formulated of the Common Yoga Protocol, CYP training programme.The Common Yoga Protocol – Yoga Appreciation Programme will commence at 7 am on the 1st of every month, starting from February 2021, and will continue up to June 2021. It aims to promote and disseminate the knowledge and practice of Yoga, among the general public, at the national level.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13. All India Congress Committee has appointed whom as President of Maharashtra State Pradesh Congress Committee?

A. Bihar
B. Himachal Pradesh
C. Maharashtra
D. Assam
E. Telangana

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Himachal Pradesh

Explanation: Himachal Pradesh has become the first state in the country to make the end to end processing of the cabinet paperless by implementing the e-cabinet application.Chief Minister Jai Ram Thakur inaugurated first e-cabinet at Shimla on 5 February 2021.The entire process from initiation of a cabinet memo to the approval of the cabinet memo has been made online.

Himachal Pradesh:

  • Chief Minister – Jai Ram Thakur.
  • Governor – Bandaru Dattatreya.
  • Number of Districts – 12.

14.In February 2021, which of the following has revoked the broadcasting licence of China Global Television Network (CGTN)?

A. Independent Press Standards Organisation
B. Ofsted
C. Ofcom
D. Royal Mail
E. Plusnet

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Ofcom

Explanation:  British media regulator Ofcom has revoked the broadcasting licence of China Global Television Network (CGTN).CGTN is operated by China Central Television (CCTV), under the Publicity Department of the Chinese Communist Party.It did not meet the legal requirements for a broadcasting license under UK law.

15. In which state, Governor Draupadi Murmu administered the oath of office to Hafeezul Hasan as the new cabinet minister of the state, in February 2021?

A. Gujarat
B. Haryana
C. Jharkhand
D. Punjab
E. Bihar

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Jharkhand

Explanation: In Jharkhand, Governor Draupadi Murmu administered the oath of office to Hafeezul Hasan as the new cabinet minister of the state, on 5 February 2021.The oath-taking ceremony was held at Raj Bhawan in Ranchi.Hafeezul Hasan is the son of Late Welfare Minister Haji Hussain Ansari.Haji Hussain Ansari had died due to COVID-19 infection in October 2020.

Jharkhand:

  • Chief Minister – Hemant Soren.
  • Governor – Draupadi Murmu.
  • Loksabha Seats – 14
  • Rajyasabha Seats-6

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 5th February 2021


Current Affairs PDF 2020-21 – Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

Yearly Current Affair PDF 2020 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 4500+ MCQ with Detailed Solutions
2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here
Monthly Current Affairs PDF November 2020 Monthly Current Affairs PDF October 2020
Monthly Current Affairs PDF September 2020 Monthly Current Affairs PDF August 2020
Monthly Current Affairs PDF July 2020 Monthly Current Affairs PDF June 2020
Last 6 Months Current Affairs PDF 2020 (Jan to June 2020) Yearly Current Affairs PDF 2019
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

100+ Union Budget Practice Questions with Answers

45+ Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2020 – Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams

Decision-Making Book for NABARD Grade A Exam 2022