Daily GK & Current Affairs Quiz – 6th August 2020
Daily GK & Current Affairs Quiz – 6th August 2020
Best English Language Book For All Bank & Government Exams Preparation

Daily GK & Current Affairs Questions – 6th August 2020

Today Current Affairs Quiz. Important Current Affairs Questions – August 2020. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2020. Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 6th August 2020″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 6th August 2020″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 6th August 2020

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover the above areas.

1. “UV Baggage Bath” a unique kiosk was inaugurated recently at which of the following railway station.

A. Bangalore railway station
B. Ghoom Railway Station
C. Agra City Railway Station
D. Chhatrapati Shivaji Railway Station
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Bangalore railway station

Explanation: A unique kiosk named “UV Baggage Bath” was inaugurated at the Bangalore railway station, South Western Railway, by the Senior Divisional Commercial Manager, Bengaluru Division, AN Krishna Reddy and Additional Divisional Railway Manager (Admin), Bengaluru Division, Kalyani Sethuraman. The objective of the kiosk: – To disinfect the baggage to stop the indirect mode of COVID – 19 transmissions from the outer surfaces of travel bags to human beings. The proposal was implemented at KSR (Krantivira Sangolli Rayanna) Bengaluru and Yesvantpur Railway stations by M/s Optimurz Bio and IT Solutions.

2. Who among the following person has been appointed as the new MD&CEO of HDFC Bank? (from October 27, 2020)

A. Ranjan Mathai
B. Sashidhar Jagdishan
C. Keki M Mistry
D. Deepak S Parekh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Sashidhar Jagdishan

Explanation: The Reserve Bank of India has approved the appointment of Sashidhar Jagdishan as the next Chief Executive Officer (CEO) of HDFC Bank for a period of 3 years, effective from the date of taking charge i.e., October 27, 2020 under Section 35B of the Banking Regulation Act 1949. He will replace Aditya Puri. He will take charge in October when Puri retires. Aditya Puri was the CEO of HDFC Bank since September 1994. He is the longest-serving head of any private bank in India. Sashidhar Jagdishan is a chartered accountant. He holds a Master’s degree in Economics of money, banking and finance. He joined the Bank in 1996 and heads finance, human resources, and other departments.

3. Name of health assistance robot which was designed by the Mumbai division of central railway.

A. Rakshak
B. Jeevan
C. Corona Rakshak
D. Jeevan Lite
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Rakshak

Explanation: Mumbai Division of Central Railway (CR), designed a health assistant robot “Rakshak” that communicates between doctor and patient remotely. The Robot was developed in-house at EMU (Electric Multiple Unit) car shed by Sunil Bairwa, Senior Divisional Electrical Engineer and his team in Kurla, Mumbai section of the Central Railway. The main objective of building the robot is to avoid spreading of the COVID-19 virus among people.

4. Recently, Indian Railways installed automatic lighting systems at three railways stations in which of the following state?

A. Chhattisgarh
B. Gujarat
C. West Bengal
D. Madhya Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Madhya Pradesh

Explanation Railways have installed three automatic lighting systems at Jabalpur, Narsinghpur and Bhopal railways stations of Madhya Pradesh, which fall under the West Central Railway zone.

You may also like: SEBI Grade A Exam Preparation Book – Phase I and II 2020

5. Kumari Kavita Devi appointed as deputy directors (sports) in Haryana, is associated with which of the following sport?

A. Cricket
B. Wrestling
C. Kabaddi
D. Weightlifting
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Kabaddi

Explanation: Olympian wrestler Babita Phogat and kabaddi player Kumari Kavita Devi appointed as deputy directors (sports) in Haryana. Babita was earlier appointed as a Haryana Police inspector under the sports quota. Despite her many achievements, Kavita Devi has never had a government job until now.

6. Ram D Pradhan who passed away recently is the former governor of which of the following state?

A. Himachal Pradesh
B. Arunachal Pradesh
C. Uttar Pradesh
D. Madhya Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Arunachal Pradesh

Explanation: Former Arunachal Pradesh Governor Ram Pradhan passed away. The veteran IAS officer also served as a trustee of the Y B Chavan Pratisthan in Mumbai and also headed a two-member committee established in December 2008 to investigate the security forces’ response to the 26/11 Mumbai terror attack. Ram Pradhan played an instrumental role in the signing of the Assam Accord and Mizoram Peace Accord. He also served as the Union Home secretary in the Rajiv Gandhi government. He also received Padma Bhushan, third highest civilian award of India in 1987.

7. Which of the following state/UT administration developed “E-Gyan Mitra” mobile app for online education?

A. Puducherry
B. Chandigarh
C. Delhi
D. Jammu & Kashmir
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these

Explanation: The Education department of Daman Administration launched the E-Gyan Mitra mobile application developed by the administration of Dadra and Nagar Haveli and Daman and Diu (DNHDD) to support students of the Union Territory of DNH and DD through online education.

You may also like: Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

8. Name of the regulatory body which will develop virtual museum for security market?

A. RBI
B. SEBI
C. SIDBI
D. National Stock Exchange
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. SEBI

Explanation: Securities and Exchange Board of India (SEBI) will be developing virtual museum for securities market. Museum will showcase online history of evolution, achievements and milestones in Indian securities market over decades in terms of market infrastructure, regulation, enforcement through photos, videos, articles, media clippings, etc. Organisations can participate in museum development through detailed Expression of Interest documents that can be obtained from SEBI’s website.

9. Name of the channel which has been launched by Minister of Information and Broadcasting Prakash Javadekar recently.

A. DD Bharati
B. DD Assam
C. DIKSHA TV Channel
D. SWAYAMPrabha
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. DD Assam

Explanation:  Minister of Information and Broadcasting Prakash Javadekar has launched ‘DD Assam’ channel virtually. It is a 24 x 7 satellite channel which will work on the message of unity in diversity.  The channel will showcase rich history of Assam and other north East States. It will also help the people of the region to get messages, initiatives and programmes of the government to the grassroots SWAYAMPrabha: NCERT educational channel.

10. Tourism Minister Prahlad Singh Patel has virtually inaugurated ‘Thenzawl Golf Resort’ project in which state under Swadesh Darshan Scheme- North East Circuit.

A. Mizoram
B. Meghalaya
C. Manipur
D. Arunachal Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Mizoram

Explanation: The “Thenzawl Golf Resort” Project has been virtually inaugurated by the Union Minister of State for Culture & Tourism (I/C) Shri Prahlad Singh Patel. The project has been implemented under the Swadesh Darshan Scheme of Ministry of Tourism, Government of India. The Thenzawl Golf Course will offer quality golfing experience and international facilities at a fair price to the Indian population. Canada based Golf Course architectural firm, Graham Cooke and Associates has designed the Golf Course at Thenzawl, Mizoram with total site area of 105 acres and the play area of 75 acres. It is a 18 Hole Golf Course with Sharing Fairway and automated sprinkler irrigation system by Rain Bird, USA, having all the facilities of international standards.

11. Which of the following AI-powered multilingual voice bot has been launched by Axis Bank to resolve customer queries?

A. ALEXA
B. CORTANA
C. AXAA
D. AISHA
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. AXAA

Explanation: Axis Bank has partnered Bengaluru startup Vernacular.ai, an AI-based SaaS voice automation platform, to deploy multi-lingual BOT AXAA on its phone banking Interactive voice response (IVR) which helps to increase automation in customer service.

12. Who among the following has been appointed as the Lieutenant Governor (LG) of Jammu and Kashmir?

A. Rajiv Mahrshi
B. Manoj Sinha
C. Satya Pal Malik
D. Girish Chandra Murmu
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Manoj Sinha

Explanation: President Ram Nath Kovind has appointed former Union minister Manoj Sinha as the next Lieutenant Governor of Jammu and Kashmir. He will replace Girish Chandra Murmu who resigned. Murmu’s resignation has been accepted by the President. Sinha has represented the parliamentary constituency of Ghazipur in eastern Uttar Pradesh thrice in the Lok Sabha. Sinha has also served as junior railways minister.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13. Who among the following former Real Madrid and Spain goalkeeper has recently announced his retirement from football?

A. Iker Casillas
B. Keylor Navas
C. Sergio Ramos
D. Carles Puyol
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. A. Iker Casillas

Explanation: Former Real Madrid and Spain goalkeeper, Iker Casillas have retired from football. He made 725 appearances for Real during a 16-year career at the Bernabeu, winning three Champions League titles and five La Liga crowns. He also helped Spain win the 2010 World Cup and two successive European Championships in 2008 and 2012. He won 167 international caps for Spain between 2000 and 2016.

14. Annually ……………………. marks the anniversary of the atomic bombing in Hiroshima during World War II.

A. 9th of August
B. 5th of August
C. 6th of August
D. 4th of August
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 6th of August

Explanation: Annually 6th of August marks the anniversary of the atomic bombing in Hiroshima during World War II. The horrific incident took place on August 6, 1945, when the United States dropped an atomic bomb named “Little Boy”, on the town of Hiroshima in Japan. This bomb attack was done in the motive to end the Second World War in 1945. This day is remembered to promote peace and spread awareness about the danger of nuclear energy and nuclear weapons. During the 2nd World War which was active in 1939- 1945, the world’s first deployed an atomic bomb with more than 9000 pound uranium-235 was loaded and US B-29 bomber aircraft, the Enola Gay attacked the Japanese city of Hiroshima on 6th August 1945. The explosion was so huge that it immediately killed 70,000 people wiping 90% of the city and later on around 10,000 people died due to the effect of radiation exposure.

15. The Nobel ………………. Prizewinner (1998) John Hume who passed away recently.

A. Physics
B. Peace
C. Literature
D. Chemistry
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Peace

Explanation: The prominent Northern Ireland politician and former Nobel Peace Prize winner, John Hume passed away. He was awarded the Nobel Peace Prize in 1998, along with David Trimble, for his role in ending the conflict in Northern Ireland. He was a founding member of the Social Democratic and Labour Party (SDLP) in 1970 and led the party from 1979 until 2001.

Current Affairs PDF 2020 – Download Ebooks

Download Free Monthly 400+ MCQ CA Digest July 2020 EBook – Check Here
Monthly Current Affairs PDF June 2020 Last 6 Months Current Affairs PDF 2020
Yearly Current Affairs PDF 2019 Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

Attempt Daily GK & Current Affairs Quiz – July 2020 – Click Here

Last 6 Months Current Affairs 2020 MCQ PDF