Daily GK and Current Affairs Quiz – 5th June 2021
Daily GK and Current Affairs Quiz – 5th June 2021

Daily GK and Current Affairs Quiz – 5th June 2021

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – June 2021.Monthly Current Affairs PDF.Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs.Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 5th June 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 5th June 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 5th June 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.International Day of Innocent Children Victims of Aggression is observed globally on _________ every year.

A. 1st June
B. 2nd June
C. 3rd June
D. 4th June
E. 5th June

Show Correct Answers

Correct Answer: D. 4th June

Explanation:International Day of Innocent Children Victims of Aggression is observed globally on 4th June every year. This day affirms the UN’s commitment to guard the rights of children. This day is to acknowledge the pain suffered by children throughout the planet who are the victims of physical, mental and emotional abuse. The main aim of celebrating today is to spread the notice about the pain and sufferings faced by the victims as children.

History of International Day of Innocent Children Victims of Aggression:

On August 19, 1982, during an emergency session on the question of Palestine, the UN General Assembly, appalled at the amount of innocent Palestinian and Lebanese child victims of Israel’s acts of aggression, decided to commemorate 4 June of every year because of the International Day of Innocent Children Victims of Aggression.

2.What is the rank of the Indian women’s hockey team in the latest International Hockey Federation world rankings?

A. 1st
B. 5th
C. 9th
D. 10th
E. 6th

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 9th

Explanation: In Hockey, the Indian men’s team maintained their fourth position while the women’s team held to the ninth position in the latest International Hockey Federation world rankings. Despite missing the European leg of the FIH Hockey Pro- League series in Great Britain, Spain and Germany in April and May, the Indian men’s team maintained its fourth spot.

In the men’s category:

Belgium, the reigning world and European champions lead the table, followed by the 2019 FIH Hockey Pro-League winners, Australia.The Netherlands are placed third. Germany has jumped to fifth place due to their recent performances in the FIH Pro-League.Great Britain has also moved up a spot to the sixth position.Argentina, the reigning Olympic champions, are seventh.New Zealand is eighth,Spain ninth Canada are 10th.

In the women’s category:

The Netherlands women’s team is leading while Argentina is second.Australia climbed to the third position while Germany slipped to the fourth position with 2115.185 points.Great Britain is ranked fifth.

3.Former Prime Minister and President of the Republic of Mauritius, _________ passed away.

A. Seewoosagur Ramgoolam
B. Navin Ramgoolam
C. Paul Berenger
D. Pravind Jugnauth
E. Sir Anerood Jugnauth

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Sir Anerood Jugnauth

Explanation: The former Prime Minister and President of the Republic of Mauritius, Sir Anerood Jugnauth passed away. He is the country’s longest-serving prime minister with more than 18 years of tenure. He was considered the father of the Mauritian economic miracle of the 1980s Jugnauth held the post of Prime Minister between 1982 and 1995, then again between 2000 and 2003, and later between 2014 and 2017, before passing the torch to his son, Pravind Jugnauth, who is the current Prime Minister of Mauritius.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4.Name the Indian Navy’s hydrographic survey ship, which decommissioned after serving the nation for 40 years.

A. Sarvekshak
B. Sandhayak
C. Darshak
D. Jamuna
E. Sutlej

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Sandhayak

Explanation:  Indian Navy’s hydrographic survey ship, Sandhayak would be decommissioned after serving the nation for 40 years. The decommissioning ceremony of INS Sandhayak will be held at naval dockyard Visakhapatnam and will be a low-key event attended only by in-station officers and sailors with strict observance of COVID-19 protocols. The ship, during its commissioned service, undertook approximately 200 major hydrographic surveys and numerous minor surveys in both east and west coasts of the country, the Andaman seas as well as in the neighbouring countries.

Apart from survey missions:

The ship has been an active participant in many significant operations such as Operation Pawan (assisting the Indian Peace Keeping Force in Sri Lanka in 1987) and Operation Rainbow (rendering humanitarian assistance post Tsunami of 2004).The ship was commissioned to the Indian Navy on February 26, 1981.Since that day, the ship has been the alma-mater nurturing the hydrographers of the Indian Navy thereby laying the foundation of complete hydrographic coverage of the peninsular waters.

5.Which country has developed combined air defence system along the Line of Actual Control (LAC)?

A. Bangladesh
B. Pakistan
C. China
D. Nepal
E.  Bhutan

Show Correct Answers

Correct Answer – C. China

Explanation: China has created a combined air defence system along the Line of Actual Control (LAC). The combined air defence system has been developed with the elements of the air force and army of western theatre command. For the first time, an integrated army air defence system has been developed by china along the western borders.The combined air defence system has been developed for putting all assets of the army and air force under central control. Since 2017, China has increased the number of airbases and heliports near the LAC.

Line of Actual Control:

  • It is a line that separates India controlled territory from Chinese-controlled territory.
  • The major disagreement between India and China is on the western side of LAC.

India-China LAC is divided into three parts:

  • Arunachal and Sikkim Border
  • Uttarakhand and Himachal Pradesh Border
  • Ladakh Border

6.World environment day is celebrated on

A. 5 June
B. 21 July
C. 21 June
D. 10 December
E. 18 September

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 5 June

Explanation: The United Nations, aware that the protection and improvement of the human environment is a major issue, which affects the well-being of peoples and economic development throughout the world, designated 5 June as the World Environment Day. Since it began in 1974, it has grown to become a global platform for public outreach that is widely celebrated all over the world. The theme for 2017 is ‘Connecting People to Nature – in the city and on the land, from the poles to the equator’.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.Which city topped the AIRINC Global 150 Cities Index for Financial Attractiveness ranking?

A. New Delhi
B. Doha
C. Manama
D. Dubai
E. Riyadh

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Manama

Explanation:  Manama, the Capital city of Bahrain topped the AIRINC Global 150 Cities Index for Financial Attractiveness ranking for the 3rd consecutive time. Indian Cities of New Delhi & Mumbai were the only two to be listed in the Index.Indicators used for calculating Financial Attractiveness – Salary levels, Cost of Living, and Taxes in a particular marketSeven cities from the MENA (Middle East North Africa) region were among the Top 16.1st Country in the MENA region to develop an economic diversification strategy away from hydrocarbons. Currently, over 80% of the country’s GDP depends on the Non-Oil sector.

8.Which digital payments provider is going to launch its Initial Public Offering (IPO) and raise about $3 billion, which would be India’s largest IPO debut ever?

A. Paytm
B. Phonepe
C. Mobikwik
D. Google Pe
E. Amazon Pay

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Paytm

Explanation: Digital payments provider Paytm is going to launch its Initial Public Offering (IPO) and raise about $3 billion (around Rs 21,800 crore) , which would be India’s largest IPO debut ever.Paytm backed by Softbank commonly called One97 Communications Private Limited has targeted around $25 Billion to $ 30 Billion from an IPO.Paytm IPO will break the record of Coal India Limited IPO offering which raised more than Rs 15000 crore that was launched in 2010.

9.Tsang Yin-Hung is from which country who became the fastest female climber to reach the peak of Mount Everest?

A. Singapore
B. Vietnam
C. Hongkong
D. Philippones
E. Taiwan

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Hongkong

Explanation: Tsang Yin-Hung from Hong Kong broke the record and became the fastest female climber to reach the peak of Mount Everest, she scaled the peak in 25 hours 50 minutes, (the shortest time taken by any woman).She beat the record set by Nepali woman Phunjo Jhangmu Lama in 2017, who climbed Everest in 39 hours and 6 minutes. In 2017, Tsang became the 1st Hong Kong woman to reach the peak.Arthur Muir, 75, became the oldest American to climb the Mount Everest – at 8,848.86-metres (29,031 feet).Muir beat the record set by Bill Burke, who became the oldest American to climb the mountain at the age of 67 in 2009.Nepal has issued a record 408 Everest permits for the 2021 climbing season as 2020’s season was cancelled due to COVID-19.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MC

10.Name the Indian Economist at IMF decided to join the Bill and Melinda Gates Foundation after retiring in July 2021?

A. Kalpana Kochhar
B. Raghuram Rajan
C. Gita Gopinath
D. Raj Chetty
E. Parag Pathak

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Kalpana Kochhar

Explanation: Noted Indian economist Kalpana Kochhar, who heads the Human Resources Department of the International Monetary Fund (IMF), is retiring next month after serving for over three decades with the organisation to join the Bill and Melinda Gates Foundation.Ms. Kochhar, who served in various senior positions during her three decades at the IMF, will retire on July 30, and will join as Director of Development Policy and Finance, at the Bill and Melinda Gates Foundation.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

11.The SPAG9 antigen developed by which of the following has received the ASPAGNIITM trademark?

A. Council Of Scientific And Industrial Research
B. National Institute of Immunology
C. National Institute of Biologicals
D. National Institute of Pathology
E. Indian Council of Medical Research

Show Correct Answers

Correct Answer: B. National Institute of Immunology

Explanation: The SPAG9 antigen developed by the National Institute of Immunology (NII) has received the ASPAGNIITM trademark.India’s first indigenous tumor antigen SPAG9 was discovered in 1998 by Dr. Anil Suri who heads the Cancer Research Programme at the NII.Currently, ASPAGNIITM is being used in dendritic cell-based immunotherapy in cervical, ovarian cancer and will also be used in breast cancer.

12.In June 2021, which of the following airports has achieved net energy neutral status in FY 2020-21 as part of its sustainability goals?

A. Thiruvananthapuram International Airport
B. Kempegowda International Airport
C. Guru Ram Dass Jee International Airport
D. Sardar Vallabh Bhai Patel International Airport
E. Chennai International Airport

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Kempegowda International Airport

Explanation: The Kempegowda International Airport has achieved net energy neutral status in FY 2020-21 as part of its sustainability goals.This was informed by Bangalore International Airport Ltd (BIAL), which operates the airport.As an outcome of energy conservation, BIAL has been able to save nearly 22 lakh units of energy in FY2020-21, enough to power nearly 9,000 houses for a month.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13.In June 2021, which country has started producing the single-dose Chinese CanSinoBio COVID-19 vaccine?

A. Afghanistan
B. Pakistan
C. Iran
D. Saudi Arabia
E. Iraq

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Pakistan

Explanation: Pakistan has started producing the single-dose Chinese CanSinoBio COVID-19 vaccine.Branded PakVac, an initial batch of 118,000 doses of the vaccine is ready to be delivered to the government.Pakistan signed a deal with CansinoBio in late March 2021 to import a concentrate of the vaccine in bulk to process and package the vaccine locally.

Pakistan: 

  • Capital – Islamabad.
  • Currency – Pakistani rupee.
  • National Sport – Field hockey.

14.The union government will direct oil companies to sell up to how much per cent ethanol blended petrol from 1 April 2023?

A. 10
B. 15
C. 20
D. 25
E. 30

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 20

Explanation:  The union government will direct oil companies to sell up to 20% ethanol blended petrol from 1 April 2023.Increased ethanol blending with fossil fuels will help reduce pollution and strengthen India’s resolve towards fulfilling commitments made at COP-21, the UN Climate Change Conference held in France in 2015.It will also help lower India’s energy import dependency.

15.Which country had been scheduled as a substitute for the Canadian Grand Prix for June 2021?

A. Brazil
B. Turkey
C. Chile
D. Mexico
E. Argentina

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Turkey

Explanation: The Singapore Grand Prix has been called off for 2021 and Formula 1 is assessing its options to replace the race.Turkey, China, and the second race at Austin in the USA are all under consideration as replacements.Turkey had been scheduled as a substitute for the Canadian Grand Prix for June 2021.

Turkey: 

  • Capital – Ankara
  • Currency – Turkish lira
  • President – Recep Tayyip Erdogan.
  • National Sport – Oil wrestling.

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 4th June 2021


Current Affairs PDF 2020-21 – Download E-books

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

Yearly Current Affair PDF 2020 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 4500+ MCQ with Detailed Solutions
2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here
Monthly Current Affairs PDF November 2020 Monthly Current Affairs PDF October 2020
Monthly Current Affairs PDF September 2020 Monthly Current Affairs PDF August 2020
Monthly Current Affairs PDF July 2020 Monthly Current Affairs PDF June 2020
Last 6 Months Current Affairs PDF 2020 (Jan to June 2020) Yearly Current Affairs PDF 2019
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

100+ Union Budget Practice Questions with Answers

45+ Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2020 – Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams