Daily GK and Current Affairs Quiz - 5th September 2020
Daily GK and Current Affairs Quiz - 5th September 2020
Best English Language Book For All Bank & Government Exams Preparation

Daily GK and Current Affairs Quiz – 5th September 2020

Today Current Affairs Quiz. Important Current Affairs Questions – September 2020. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2020. Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 5th September 2020″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 5th September 2020″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 5th September 2020

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover the above areas.

1. Which of the following company has partnered with Bangladesh Water Development Board to bring the flood warning services to the country?

A. TCS
B. Google
C. Microsoft
D. Infosys
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Google

Explanation: Google has partnered with the Bangladesh Water Development Board to bring the flood warning services to the country. Google currently covers more than 40 million people in Bangladesh and it is working to expand its coverage to the whole of the country. More than 65 per cent of people who receive advance flood warnings take action to protect themselves and their assets.

2. Recently, The Cabinet has approved the introduction in Parliament of the Jammu and Kashmir Official Languages Bill 2020. According to the bill, how many languages will be official languages?

A. 4
B. 5
C. 6
D. 3
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 5

Explanation: The Cabinet has approved the introduction in Parliament of the Jammu and Kashmir Official Languages Bill 2020. The Union Cabinet has approved J&K official languages Bill 2020. According to the J&K official languages Bill 2020, Kashmiri, Dogri and Hindi along with Urdu and English, will be the official languages in the union territory of Jammu and Kashmir. The Union Cabinet has approved J&K official languages Bill 2020. According to the J&K official languages Bill 2020, five languages will be official languages- Kashmiri, Dogri and Hindi along with Urdu and English, will be the official languages in the union territory of Jammu and Kashmir. The J&K official languages Bill 2020 will be introduced in Parliament in the upcoming Monsoon Session. This bill will include Dogri, Hindi and Kashmiri as officials languages of the Union Territory.

3. What is the rank of India in the Global Innovation Index, released in September 2020?

A. 45th
B. 38th
C. 75th
D. 48th
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 48th

Explanation: India has joined the group of top 50 countries in the global innovation index for the first time, moving up four places to the 48th rank and keeping the top position among the nations in central and southern Asia. India ranks in the top 15 in indicators such as ICT (Information and Communication Technology) services exports, government online services, graduates in science and engineering, and R&D-intensive global companies. Switzerland, Sweden, the US, the UK and the Netherlands lead the innovation ranking, and the top 5 positions are dominated by high-income countries. The 13th edition of the Global Innovation Index (GII) 2020 has jointly released by the World Intellectual Property Organization (WIPO), Cornell University and INSEAD Business School. The Global Innovation Index (GII) provides detailed metrics about the innovation performance of 131 countries and economies around the world. Its 80 indicators explore a broad vision of innovation, including political environment, education, infrastructure and business sophistication. Top 5 countries in Global Innovation Index 2020 rankings:

Rank Country
1st Switzerland
2nd Sweden
3rd United States of America
4th United Kingdom
5th Netherlands
48th India

 

4. Name of the state which has launched a campaign named ‘Gandagi Bharat Chhodo’.

A. Gujarat
B. Rajasthan
C. Uttar Pradesh
D. Madhya Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Madhya Pradesh

Explanation: Madhya Pradesh government has launched a 15-day campaign named ‘Gandagi Bharat Chhodo’. Under the campaign awareness programmes were organized in seven thousand 178 settlements. About 35 lakh people from 378 urban bodies in Madhya Pradesh took part in the campaign. During the campaign, as per the performance of the urban bodies, the best ones were awarded by the chief minister. During the campaign over 7 lakh, people took the oath to maintain cleanliness and eight lakh 70 thousand people were approached to make compost from wet waste. Four lakh 65 thousand masks were distributed with the help of citizens under the mask awareness campaign. About 10,000 Corona Warrior sanitation workers were honoured. A total of 18 thousand 560 challans were made against polythene carry-bags. The campaign was divided into five themes:

  • Cleanliness Oath
  • Continuous reduction in urban waste emissions
  • Cleanliness in COVID conditions
  • Separation of waste from sources of houses
  • Launching a special cleanliness campaign for public places

You may also like: SEBI Grade A Exam Preparation Book – Phase I and II 2020

5. Union Cabinet has approved “Mission Karmayogi” for which of  the following category of individuals?

A. Farmers
B. Police Personnels
C. Bank Employees
D. Civil Servants
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Civil Servants

Explanation: The Union Cabinet has approved the launch of a “Mission Karmayogi” National Programme for Civil Services Capacity Building (NPCSCB). A sum of Rs. 510.86 crore will be spent over a period of 5 years from 2020-21 to 2024-25 in order to cover around 46 lakh Central employees. Mission Karmayogi has been launched to prepare the Indian Civil Servant for the future by making him more creative, constructive, imaginative, innovative, proactive, professional, progressive, energetic, enabling, transparent and technology-enabled. Through this, the civil servant will be empowered with specific role-competencies, and will also be able to ensure efficient service delivery of the highest quality standards. It will lay the foundations for capacity building for Civil Servants. An Integrated Government Online Training “iGOTKarmayogiPlatform” would be set up to deliver the programme. The platform will brings the scale as well as state-of-the-art infrastructure to enhance the capacities of over two crore officials in India.

The National Programme for Civil Services Capacity Building (NPCSCB) will be launched with the following institutional framework:

  • Prime Minister’s Public Human Resources (HR) Council
  • Capacity Building Commission
  • Special Purpose Vehicle for owning and operating the digital assets and the technological platform for online training
  • Coordination Unit headed by the Cabinet Secretary

6. Name of the first woman Director-General of the Bureau of Civil Aviation Security (BCAS).

A. Surabhi Gautam
B. Sweta Agarwal
C. Usha Padhee
D. Aruna Sundararajan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Usha Padhee

Explanation: Joint secretary in the Ministry of Civil Aviation, Usha Padhee has been given additional charge as Director-General of the Bureau of Civil Aviation Security (BCAS). She is the first woman and third IAS officer to have been appointed to the post. The central deputation tenure of Usha is scheduled to end on 16th July 2022. She succeeds Rakesh Asthana (IPS) who was appointed as the Director-General of Border Security Force(BSF) on 17th August 2020.

7. The Appointments Committee of the Cabinet has approved the appointment of——————- as the Chief Executive Officer (CEO) of Railway Board?

A. GP Garg
B. VK Yadav
C. Usha Padhee
D. Hemant Khatree
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. VK Yadav

Explanation: The Appointments Committee of the Cabinet has approved the appointment of the current chairman of the Railway Board VK Yadav as the Chief Executive Officer (CEO). The chairman and CEO will be the cadre controlling officer responsible for human resources (HR) with assistance from a DG (HR). The Cabinet had earlier approved the restructuring of the Railway Board, whose strength has been cut from eight to five, as part of large scale reforms initiated by the national transporter. The process to merge eight railway-related wings into a single central service called the Indian Railway Management Service (IRMS) is underway.

You may also like: Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

8. Who among the following has authored the book titled “Let Us Dream”?

A. John Paul I
B. John XXIII
C. Pope Francis
D. Benedict XVI
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Pope Francis

Explanation: Pope Francis is set to release the book “Let Us Dream” in December 2020. In the book, Pope Francis explains how a crisis can teach an individual to deal with problems they face in their lives. He cites three major crises from his own personal life. The book will be an outcome of numerous exchanges between Pope Francis and his Biographer Austen Ivereigh in the weeks following the Coronavirus outbreak around the world. Austen Ivereigh is a Roman Catholic Journalist, Commentator, the author based out of Britain. The book is being published by Simon & Schuster and will be released in English and Spanish Editions simultaneously.

9. Which of the following Maharatna PSU has won the All India Management Association (AIMA) Chanakya (Business Simulation Game) National Management Games (NMG) 2020?

A. NTPC Limited
B. Coal India Limited (CIL)
C. Bharat Heavy Electricals Limited (BHEL)
D. Indian Oil Corporation Limited (IOCL)
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. NTPC Limited

Explanation:  Team of NTPC Limited, the Central PSU under Ministry of Power, has won the All India Management Association (AIMA) Chanakya (Business Simulation Game) National Management Games (NMG) 2020. The team from NTPC Vallur, Tamil Nadu won the championship which featured the participation of teams from 112 organisations from different parts of the country. AIMA Chanakya National Management Games is an online Business Simulation Game which is conducted every year. The championship aims to ensure that executives participating in the event get the onboard experience about the complexities of running an organisation and gain expertise and skills from this event. It also enables the Corporate Managers to face the thrill of Managing Business in a competitive mode.

10. Who among the following has won the prestigious Annual World Open online chess tournament?

A. Gukesh D.
B. Prithu Gupta
C. P Iniyan
D. Swayams Mishra
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. P Iniyan

Explanation: Indian Grandmaster P Iniyan has won the prestigious 48th Annual World Open online chess tournament. He scored 7.5 points out of a possible 9 with six victories and three draws to finish on top. A total number of 120 players from 16 countries participated in the event which included more than 30 Grandmasters. On the way to his title, Iniyan defeated Grandmasters Baadur Jobava of Georgia, Sam Sevian, Sergey Erenburg of the USA and Nyzhyk Illia of Ukraine.

11. Recently, Who among the following has been appointed as the Managing Director (MD) and Chief Executive Officer (CEO) of Punjab and Sindh Bank?

A. O. P. Bhatt
B. VKV Yadav
C. Aveek Sarkar
D. S Krishnan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: D. S Krishnan

Explanation: Appointments Committee of the Cabinet (ACC) has approved the appointment of S Krishnan as the Managing Director and Chief Executive Officer of Punjab & Sind Bank. He will replace S Harishankar. ACC has given permission to S Harishankar to voluntarily retire with effect from the date of notification of the acceptance. Earlier to this elevation, S Krishnan was as an Executive Director at Canara Bank.

12. Name of the first Indian Dairy Company which is enter Rabobank’s Annual listing of Global Dairy Top 20 Companies of 2020.

A. Parag Milk Foods Ltd
B. Mother Dairy Fruit & Vegetable Pvt Ltd
C. Gujarat Cooperative Milk Marketing Federation
D. Mehsana District Co-operative Milk Producers Union Ltd
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Gujarat Cooperative Milk Marketing Federation

Explanation: Amul, Gujarat Cooperative Milk Marketing Federation (GCMMF) became the first Indian Dairy Company to enter Rabobank’s Annual listing of Global Dairy Top 20, 2020 Companies. Amul was ranked 16th with an annual turnover of USD 5.5 billion (approximately Rs 40,240 Crores). Switzerland’s Nestle topped the list. Rabobank is a Dutch multinational banking and financial services company. Amul has experienced a 17% Compound Annual Growth Rate over the past decade due to growing milk collections, expanding into processing capacity, entering new markets and launching new products. Switzerland’s Nestle topped the list with a turnover of USD 22.1 Billion, followed by France’s Lactalis with USD 21 Billion turnovers.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13. Which of the following for direct recruitment of meritorious sportspersons in Group C level government posts?

A. Mallakhamb
B. Tug-of-war
C. Para-sports
D. Both A & C
E. All of the above

Show Correct Answers

Correct Answer – E. All of the above

Explanation: Union government has included tug-of-war, mallakhamb and para-sports for direct recruitment of meritorious sportspersons in Group C level government posts. This has been done in a bid to promote India’s indigenous sports and make them attractive options for the youth. Department of Personnel & Training included 20 such games in the list for direct recruitment including baseball, rugby, etc.

14. Famous cricketer David Capel held from which country who passed away-

A. England
B. Australia
C. Zimbabwe
D. Zimbabwe
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. England

Explanation: Former England all-rounder and legendary cricketer, David Capel passed away. He had played around 15 tests and 23 One Day Internationals(ODIs) representing England from 1987 to 1990. He made his Test debut against Pakistan in 1987. Capel served as assistant coach of the England Women’s team in 2013 and as a coach for Bangladesh Women’s team from 2016 to 2018. He was inducted in the hall of Fame of Northamptonshire county cricket club in 2018.

15. Who among the following has become the first Indian to win a singles main draw match at a Grand Slam in the last 7 years?

A. Saketh Myneni
B. Somdev Devvarman
C. Sumit Nagal
D. Yuki Bhambri
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Sumit Nagal

Explanation: Indian tennis player Sumit Nagal has won the men’s singles title at the ATP Challenger Tournament held in Buenos Aires, Argentina. He defeated Argentina’s Facundo Bognis by 6-4, 6-2 to win the title. It was Sumit’s second Challenger title of his career, following the triumph in the Bengaluru Challenger event in 2017. He jumped of 26 spots to achieve a career-best ranking of 135.

Current Affairs PDF 2020 – Download Ebooks

Monthly Current Affairs PDF August 2020 – Download Free
Monthly Current Affairs PDF July 2020 Monthly Current Affairs PDF June 2020
Last 6 Months Current Affairs PDF 2020 Yearly Current Affairs PDF 2019
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

100+ Union Budget Practice Questions with Answers

Last 6 Months Current Affairs 2020 MCQ PDF