Daily GK and Current Affairs Quiz – 5th January 2021
Daily GK and Current Affairs Quiz – 5th January 2021
PFRDA Grade A Preparation Book forPaper-2  General Stream

Daily GK and Current Affairs Quiz – 5th January 2021

Today Current Affairs Quiz. Important Current Affairs Questions – January 2021. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021. Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 5th January 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 5th January 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 5th January 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1. The Asian Development Bank (ADB) has signed a ………………. loan with the Government of India to augment electricity generation capacity in the state of Assam.

A. USD 80 million
B. USD 150 million
C. USD 212 million
D. USD 231 million
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: D. USD 231 million

Explanation: The Asian Development Bank (ADB) has signed a $231 million loan with the Government of India to augment electricity generation capacity in the state of Assam. This is the third tranche loan for the ‘Assam Power Sector Investment Programme’ that was approved by the ADB Board in July 2014. Under the project, 120 megawatts (MW) hydroelectric power plant would be constructed. The programme focuses on enhancing the capacity and efficiency of the energy generation and distribution systems in Assam to improve the availability of electricity service to end-users. The programme, including its two previous tranches, focuses on enhancing capacity and efficiency of the energy generation and distribution systems in Assam to improve electricity service to end-users.

2. Recently, Who among the following has been named as the deputy election commissioner in the Election Commission of India.

A. Umesh Sinha
B. Sushil Tripathi
C. Rajat Verma
D. Vivek Gupta
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Umesh Sinha

Explanation: Umesh Sinha has been named as the deputy election commissioner in the Election Commission of India. Sinha, a 1986-batch IAS officer (retired) is at present serving as secretary-general in the commission. The Appointments Committee of the Cabinet cleared the extension in the term of reemployment of Sinha as deputy election commissioner on contract basis for a period of six months beyond December 31, 2020. His term will end on June 30, 2021. At present Sinha is also part of a committee set up by the Election Commission to look into the issue of revising the election expenditure of candidates during campaigning.

3. Who among the following is the author of the book named “Vahana Masterclass”?

A. Italo Calvino
B. Dante Alighieri
C. Umberto Eco
D. Alfredo Covelli
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Alfredo Covelli

Explanation: Alfredo Covelli, an Italy based author has launched his new book Vahana Masterclass for children and Young Audience. The books will be illustrated and published by Scholastic India. Alfredo had a keen interest in our Indian culture and mythology which inspired him to write a story on Lord Ganesh for children.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4. Name of the first two-wheeler company which becomes across the globe to cross a market capitalisation of ₹1-lakh crore (around $13.6 billion).

A. Royal Enfield
B. Bajaj Auto
C. Hero MotoCorp
D. TVS Motor Company
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Bajaj Auto

Explanation:  Bajaj Auto has become the first two-wheeler company across the globe to cross a market capitalisation of ₹1-lakh crore (around $13.6 billion). Bajaj Auto is the world’s third-largest manufacturer of motorcycles and the largest manufacturer of three-wheelers. The company has its manufacturing facilities at Chakan near Pune, Waluj (Aurangabad) and Pantnagar (Uttrakhand).

5. Recently, IRDAI has imposed a total penalty of ₹15 lakh on which of the following Insurance Company?

A. Reliance General Insurance
B. Bajaj Allianz General Insurance
C. Star Health and Allied Insurance
D. Bharti AXA General Insurance Company
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Bharti AXA General Insurance Company

Explanation: Insurance Regulatory and Development Authority (IRDAI) has imposed a total penalty of ₹15 lakh on Bharti AXA General Insurance Company. It has been fined in two different cases for violation of various provisions concerning motor insurance. IRDAI imposed a penalty of ₹10 lakh on it for non-compliance with minimum obligations under regulations concerning third-party motor insurance business.

6. Which of the following body has extended the date for implementation of the framework for uniformity in the applicability of net asset value (NAV) across various schemes?

A. IRDAI
B. SEBI
C. RBI
D. SIDBI
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. SEBI

Explanation: SEBI has extended the date for implementation of framework for uniformity in the applicability of net asset value (NAV) across various schemes on the realisation of funds to February 1, 2021. The change in NAV calculation rule was supposed to be implemented from January 1, 2021. Currently, for investment below ₹2 lakh, allotment of units is based on time of receipt of the application within the cut-off time. SEBI is the regulator of the securities and commodity market in India owned by the Government of India.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7. The Asian Development Bank and ……………….. have signed a USD 40 million loan agreement to support the livelihoods of microfinance borrowers and MSMEs in India.

A. Hinduja Leyland Finance Limited
B. Clix Capital Private Limited
C. Northern Arc Capital Limited
D. Small Industries Development Bank of India
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Northern Arc Capital Limited

Explanation: The Asian Development Bank has signed a USD 40 million loan to Northern Arc Capital Limited (NACL) to support the livelihoods of microfinance borrowers and MSMEs in India. The loan is disbursed to NACL as part of ADB’s ongoing COVID-19 response. NACL will on-lend the loan proceeds and provide guarantees to financial institutions and individual borrowers. NACL will also on-lend to affordable housing finance companies.

8. Who among the following has authored the book titled “Vajpayee: The Years that changed India”?

A. Jairam Ramesh
B. Shakti Sinha
C. Ravishankar Prasad
D. P S Sreedharan Pillai
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Shakti Sinha

Explanation: Shakti Sinha has authored the book titled “Vajpayee: The Years that Changed India”. The new book on former PM was released on his 96th birth anniversary. Shakti Sinha has worked with Vajpayee as the secretary to the leader of the Opposition (1996-97) and as his private secretary (1998-99). The book published by Penguin Random House India narrates the political philosophy of Vajpayee and provides the insights of his thoughts and how he worked. The book of 10 chapters portrays the struggles and difficulties faced by him during his term as PM of India.

9. Recently, IREDA has opened its 3rd branch office in which of the following city of India for the facilitation of its customer, borrowers, and other stakeholders?

A. Jaipur
B. Mumbai
C. Gurugram
D. Bengaluru
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Mumbai

Explanation:  Indian Renewable Energy Development Agency (IREDA) has opened its third branch office in Mumbai for facilitation of its customer, borrowers and other stakeholders. It already has branch offices in Chennai and Hyderabad.  IREDA: It works under Ministry of New and Renewable Energy (MNRE) established as a Non-Banking Financial Institution in 1987 with motto: ‘ENERGY FOR EVER’. IREDA’s corporate and registered office is in New Delhi.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MC

10. Name of the person who has been appointed as the United Nations Resident Coordinator in China by the UN Secretary-General Antonio Guterres.

A. Anupam Shrivastava
B. Himanshu Kapania
C. Amit Khare
D. Siddharth Chatterjee
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Siddharth Chatterjee

Explanation: UN Secretary-General Antonio Guterres has appointed senior UN official Siddharth Chatterjee of India as the United Nations Resident Coordinator in China. Resident Coordinators are the UN Secretary-General’s representatives for development at the country level. They lead UN teams supporting countries to recover better from the COVID-19 pandemic through the Sustainable Development Goals (SDGs). Guterres appointed Chatterjee as the Resident Coordinator in China, with the host government’s approval.

11. World Braille Day is observed globally on which day-

A. 3rd January
B. 2nd January
C. 4th January
D. 5th January
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. 4th January

Explanation: World Braille Day is observed globally on 4th January since 2019. The day is celebrated to raise awareness of the importance of Braille as a means of communication in the full realization of the human rights for blind and partially sighted people. The day is marked remembering the birth anniversary of Louis Braille, the inventor of Braille – for people with visual disabilities. Louis Braille was born on 4th January 1809 in the town of Coupvray in northern France.

12. The Indian Navy and ……………. have signed a contract for Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation Dazzlers (Laser Dazzlers).

A. DRDO
B. BHEL
C. Bharat Dynamics
D. Bharat Electronics Limited
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Bharat Electronics Limited

Explanation: The Indian Navy has signed a contract with the Bharat Electronics Limited (BEL), to procure Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation Dazzlers (Laser Dazzlers). Initially, agreement has been signed for 20 Laser Dazlers. The Laser dazzler technology has been developed by Defence Research and Development Organisation (DRDO) and would be manufactured by BEL, Pune plant. It is the first time that this unique product is indigenously designed and developed for the Armed Forces.

They are used as a non-lethal method for warning and stopping suspicious vehicles/boats/aircraft/UAVs/pirates etc. from approaching secured areas during both day and night. It is capable of dazzle and thereby suppress the person’s/optical sensor’s action with disability glare in case of non-compliance to orders. While this technology can disorient/ confuse/blind a person temporarily, it can also dazzle and distract aircraft/UAVs.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13. What is the base period set for the Digital Payments Index (DPI) by Reserve Bank of India?

A. March 2020
B. March 2021
C. March 2018
D. March 2019
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. March 2018

Explanation: Reserve Bank of India has launched a Digital Payments Index (DPI) to capture the extent of digitization of digital/electronic payments across the country. This RBI-Digital Payments Index (DPI) has 5 broad parameters that will be used for the measurement of deepening and penetration of digital payments.

These parameters and their weightage are as under:

  • Payment Enablers (weight 25%),
  • Payment Infrastructure – Demand-side factors (10%),
  • Payment Infrastructure – Supply-side factors (15%),
  • Payment Performance (45%) and
  • Consumer Centricity (5%).

The base period for RBI-DPI is March 2018. This means that the DPI score for March 2018 is set at 100. RBI has calculated the DPI for March 2019 and March 2020 at 153.47 and 207.84 respectively, indicating appreciable growth. RBI-DPI shall be published on a semi-annual basis from March 2021 onwards with a lag of 4 months.

14. International Gita Mahotsav 2020 was held in which of the following city –

A. Gurugram
B. Kurukshetra
C. Chandigarh
D. Faridabad
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Kurukshetra

Explanation:  Himachal Pradesh chief minister (CM) Jai Ram Thakur inaugurated the International Gita Mahotsav at Haryana’s Kurukshetra. The international festival was held from 17th to 25th December, 2020. In view of the pandemic, the celebrations are subdued this time. While earlier, the extravaganza used to continue throughout the month, this time the celebrations was last for only a week.

15. Buta Singh passed away recently. He was related to which of the following fields –

A. Cricket
B. Acting
C. Politics
D. Journalism
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Politics

Explanation: Former Union Minister and senior Rajasthan Congress leader Buta Singh passed away. The veteran politician Buta Singh served as Home Minister of India in the Rajiv Gandhi government from 1986 to 1989. Buta Singh had also served as the Minister of Agriculture and Rural Development. He was a four-time MP from Jalore-Sirohi Lok Sabha constituency. He served as the Chairperson of the National Commission For Scheduled Cast from 2007 to 2010.

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 3rd & 4th January 2020


Current Affairs PDF 2020-21 – Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

Yearly Current Affair PDF 2020 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 4500+ MCQ with Detailed Solutions
2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here
Monthly Current Affairs PDF November 2020 Monthly Current Affairs PDF October 2020
Monthly Current Affairs PDF September 2020 Monthly Current Affairs PDF August 2020
Monthly Current Affairs PDF July 2020 Monthly Current Affairs PDF June 2020
Last 6 Months Current Affairs PDF 2020 (Jan to June 2020) Yearly Current Affairs PDF 2019
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

100+ Union Budget Practice Questions with Answers

45+ Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2020 – Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams

SBI Clerk Cracker Book for SBI Clerk Preparation 2022 Let’s Study Together App – Free Mock Test and eBooks