Daily GK & Current Affairs Quiz – 5th August 2020
Daily GK & Current Affairs Quiz – 5th August 2020
Best English Language Book For All Bank & Government Exams Preparation

Daily GK & Current Affairs Questions – 5th August 2020

Today Current Affairs Quiz. Important Current Affairs Questions – August 2020. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2020. Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 5th August 2020″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 5th August 2020″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 5th August 2020

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover the above areas.

1. Recently, Which of the following country has become the first Arab country to open a nuclear power plant?

A. Jordan
B. Kuwait
C. Qatar
D. United Arab Emirates
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: D. United Arab Emirates

Explanation: The United Arab Emirates became the first Arab country to open a nuclear power plant, when the Unit 1 of the Barakah Nuclear Plant in Abu Dhabi, got operational on 31 July 2020. The plant is powered by South Korean technology and is situated in the Al Dhafrah region of Abu Dhabi. It will produce 5.6 gigawatts of electricity and meet up to 25% of the UAE’s electricity needs. The new plant is part of the UAE’s effort to become less reliant on oil and gas, which is the current source of the vast majority of its energy and move towards sustainable energy sources.

  • President of UAE: Sheikh Khalifa bin Zayed Al Nahyan.
  • Capital of UAE: Abu Dhabi; Currency: United Arab Emirates dirham.

2. Which of the following hurricane hits Bahamas recently?

A. Gordon
B. Isaias
C. Alberto
D. Allen
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Isaias

Explanation: Hurricane Isaias lashes the Bahamas on a Track for Florida’s East Coast. A hurricane warning was issued for parts of Florida’s Atlantic coast on July 31, 2020, hours after Hurricane Isaias raked the Bahamas, parts of Puerto Rico and the Dominican Republic.

3. Who among the following has won the Formula One British Grand Prix 2020 held at the Silverstone Circuit, United Kingdom?

A. Max Verstappen
B. Lewis Hamilton
C. Charles Leclerc
D. Daniel Ricciardo
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Lewis Hamilton

Explanation: Mercedes driver, Lewis Hamilton has won the Formula One British Grand Prix 2020 held at the Silverstone Circuit, United Kingdom. Max Verstappen (Red bull) ended up second in this F1 race while Charles Leclerc (Ferrari) came third. This is the third win for Hamilton in this season of F1 races.

4. Name of the person who has been written the book named “Vishesh: Code to Win”.

A. Sunil Gavaskar
B. Nirupama Yadav
C. Arunima Sinha
D. Viswanathan Anand
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Nirupama Yadav

Explanation The book, titled “Vishesh: Code To Win”, has been written by sportswoman-turned-author Nirupama Yadav and published by the publishing house Bluerose. The book is set to be released on August 29, the National Sports Day.

You may also like: SEBI Grade A Exam Preparation Book – Phase I and II 2020

5. 1st Muslim Women Rights Day across India on which day-

A. 2nd August
B. 3rd August
C. 1st August
D. 4th August
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 1st August

Explanation: On 1st August 2020, Union Minority Affairs Minister Mukhtar Abbas Naqvi informed that country observed the 1st Muslim Women Rights Day across India in accordance with the 1st anniversary of the passage of Muslim Women Act (Protetion on Rights on Marriage Act) 2019 on 1st August 2019 which against the act of triple talaq or talaq-e-biddat and help to achieve gender equality for Muslim women as Muslim Women Rights Day.

6. “Ek Mask-Anek Zindagi” campaign launched by which of the following state to spread awareness about wearing masks as prevention from Covid-19 infection.

A. Kerala
B. Assam
C. Uttar Pradesh
D. Madhya Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Madhya Pradesh

Explanation: Madhya Pradesh Urban Development and Housing Minister, Bhupendra Singh has launched a public awareness campaign “Ek Mask-Anek Zindagi” from August 1-15. The Scheme will spread awareness about wearing masks as prevention from Covid-19 infection.  About “Ek Mask-Anek Zindagi” campaign:

  • Under this campaign, the Mask Banks was established, where people can donate masks which in turn will be distributed free to poor people.
  • Citizens can also donate masks through NGOs in every district/urban body.
  • The Donations can be in the form of masks or funds which will be used to stitch masks through self-help groups. The awareness will be spread through announcements, posters and pamphlets.

7. Name of the countries which is considering minting a coin to remember Mahatma Gandhi.

A. Germany
B. South Africa
C. Great Britain
D. USA
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Great Britain

Explanation: Amid growing interest in recognizing the contributions of people from the BAME community (Black, Asian and minority ethnic) Britain is considering minting a coin to remember Mahatma Gandhi. Rishi Sunak Britain’s current Finance Minister issued an order in a letter to the Royal Mint Advisory Committee (RMAC) to pursue recognition of individuals from the BAME community. Taking a step ahead in following the order RMAC will mint a coin to commemorate Gandhi. Abbreviated form for Royal Mint Advisory Committee. RMAC is a fully independent committee made up of a group of experts chosen from across the country. Their main work is to recommend themes and designs for minting coins to Britain’s finance minister.

You may also like: Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

8. According to the recommendation by the Parliamentary Committee on Labour, what is the minimum eligibility period for gratuity payable to an employee on termination of his employment?

A. 5 year
B. 2 year
C. 1 year
D. 3 year
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 1 year

Explanation: Parliamentary Committee on Labour has, in its latest report, recommended that the eligibility period for gratuity payable to an employee on termination of his employment should be reduced to one year from the present provision of five years. The Committee made this recommendation in its report on Social Security Code, which has been evolved subsuming nine Central Labour laws. The committee, which is headed by Biju Janta Dal MP Bharatruhari Mahtab, submitted the report to Speaker Om Birla. It has further recommended that this facility be extended to all kinds of employees, including contract labourers, seasonal workers, piece rate workers and fixed term employees and daily/monthly wage workers.

9. According to the ‘Defence Production & Export Promotion Policy (DPEPP) 2020’, ……………………….. is the defence manufacturing turnover target of India by 2025.

A. Rs 3,75,000 crore
B. Rs 2,25,000 crore
C. Rs 1,75,000 crore
D. Rs 1,50,000 crore
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Rs 1,75,000 crore

Explanation:  Ministry of Defence (MoD) publicized a draft ‘Defence Production & Export Promotion Policy (DPEPP) 2020 for public feedback by August 17, 2020 after which the policy would be promulgated by the MoD. The policy aims to achieve a manufacturing turnover of $25 bn or Rs 1,75,000 crore, including exports of $5 bn or Rs 35,000 Crore in aerospace and defence goods and services by 2025. The Department of Defence Production (DDP) will be the nodal department for coordination on various components of the DPEPP 2020 and to achieve the objectives set in this Policy.

10. With effect from August 1, 2020, How many states/UTs have joined One Nation One Ration Card scheme?

A. 26
B. 24
C. 23
D. 28
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 24

Explanation: With effect from August 1, 2020, 3 states of Manipur, Nagaland and Uttarakhand, and one Union Territory of Jammu & Kashmir (J&K) have joined the One Nation, One Ration Card (ONORC) platform, increasing the total number of states/UTs under this scheme to 24. This information has been provided by Union Ministry of Consumer Affairs, Food and Public Distribution Ram Vilas Paswan while reviewing the progress of ONORC plan. The addition of above 4 states/UTs has ensured food security to 65 Crore (80%) of total National Food Security Act (NFSA), 2013 population for receiving food grains from any Fair Price Shop (FPS) in 24 States/UT, under the scheme. When all the states are integrated under ONORC scheme, 81 crore NFSA beneficiaries can avail benefit. The scheme will be operational all over India by 31st March 2021.

11. Name of the state government which signed MoU with Hindustan Unilever Ltd, P&G and ITC to support the economic empowerment of women?

A. Karnataka
B. Telangana
C. Tamil Nadu
D. Andhra Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: D. Andhra Pradesh

Explanation: The state government of Andhra Pradesh (AP) signs a memorandum of Understanding (MoU) with three International FMCG (Fast-moving consumer goods) companies- Hindustan Unilever Ltd (HUL), ITC ltd., and Procter and Gamble (P&G) to provide marketing and technological support for the economic empowerment of the women and to make them self-reliant. The MoU was signed in the presence of Y S Jaganmohan Reddy at his camp office in Tadepalli.

12. Which of the following country’s national bank has decided to adopt the Infosys Finacle Cash Management Suite to digitally transform the transaction banking business?

A. Kuwait
B. Qatar
C. Bahrain
D. Saudi Arabia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Saudi Arabia

Explanation: National Bank of Bahrain (NBB) has selected Infosys Finacle to digitally transform its transaction banking business. NBB will be implementing the Finacle Liquidity Management Platform, and upgrading its existing Finacle Corporate Online Banking platform to a full-fledged Digital Engagement Suite – with the latest versions of the Finacle Corporate Online and Mobile Banking solutions, along with the Finacle Digital Engagement Hub. Finacle is the industry-leading digital banking solution suite from EdgeVerve Systems, a wholly-owned product subsidiary of Infosys. Infosys is engaged in consulting, technology, outsourcing and next-generation services.

  • King of Bahrain: Hamad bin Isa Al Khalifa;
  • Capital of Bahrain: Manama; Currency of Bahrain: Bahraini Dinar.
  • CEO & MD of Infosys: Salil Parekh.
  • Headquarters of Infosys:

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13. Recently, Shivajirao Patil Nilangekar passed away, he was a veteran ______.

A. Sportsman
B. Politician
C. Folk Artist
D. Social Activist
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Politician

Explanation: Former Maharashtra Chief Minister, Shivajirao Patil Nilangekar passed away. He was a senior Congress leader, served as the Maharashtra CM between June 1985 and March 1986. However, he was compelled to resign from the CM’s post following the detection of alleged fraud against him in the state medical college examinations in 1985.

14. Kamal Rani Varun who passed away due to the infection of COVID-19, is the cabinet minister in which state?

A. Haryana
B. Gujarat
C. Uttar Pradesh
D. Madhya Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Uttar Pradesh

Explanation: Cabinet Minister in the Government of Uttar Pradesh, Kamal Rani Varun passed away due to COVID-19. She was the minister of technical education in the state government. Kamal Rani Varun had also served as an MP twice. Once in the Eleventh Lok Sabha and then Twelfth Lok Sabha. She was MLA from Ghatampur in Kanpur.

15. Amar Singh who passed away recently is a renowned ________.

A. Actor
B. Politician
C. Director
D. Sport Person
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Politician

Explanation: Rajya Sabha MP and former Samajwadi Party leader Amar Singh passed away. He was undergoing treatment in Singapore since past few months. Amar Singh was the general secretary of the Samajwadi Party and was later expelled from the party by chief Mulayam Singh Yadav on February 2, 2010. He was elected to the Rajya Sabha in year 2016 with support from Samajwadi Party and was reinstated as one of the general secretaries of the party in October 2016.

Daily GK & Current Affairs Quiz – 4th August 2020

Daily GK & Current Affairs Quiz – 2nd & 3rd August 2020

Daily GK & Current Affairs Quiz – 1st August 2020

Current Affairs PDF 2020 – Download Ebooks

Download Free Monthly 400+ MCQ CA Digest July 2020 EBook – Check Here
Monthly Current Affairs PDF June 2020 Last 6 Months Current Affairs PDF 2020
Yearly Current Affairs PDF 2019 Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

Attempt Daily GK & Current Affairs Quiz – July 2020 – Click Here

Last 6 Months Current Affairs 2020 MCQ PDF