Daily GK and Current Affairs Quiz – 4th September 2021
Daily GK and Current Affairs Quiz – 4th September 2021

Daily GK and Current Affairs Quiz – 4th September 2021

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – September 2021.Monthly Current Affairs PDF.Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs.Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 4th September 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 4th September 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 4th September 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.Which of these countries have been inducted as the new member country of the New Development Bank (NDB) set up by BRICS nation?

A. Bangladesh
B. UAE
C. Uruguay
D. All of the above
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: D. All of the above

Explanation: The Shanghai-based New Development Bank (NDB) has approved the United Arab Emirates, Uruguay and Bangladesh as its new member countries. In 2020, the NDB Board of Governors initiated the negotiation to expand its membership. As a result UAE, Uruguay and Bangladesh have been admitted as the first new member countries of the NDB.

NDB was established by the BRICS (Brazil, Russia, India, China and South Africa) countries in 2015. The bank supports public or private projects through loans, guarantees, equity participation and other financial instruments.

Important Points:

  • New Development Bank Headquarter: Shanghai, China;
  • New Development Bank President: Marcos Prado Troyjo;
  • New Development Bank Founder: BRICS;
  • New Development Bank Founded: 15 July 2014.

2.Sidharth Shukla, who has passed away recently, was associated with which field?

A. Politics
B. Journalism
C. Sports
D. Television
E. Economist

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Television

Explanation: Bigg Boss 13 winner actor Sidharth Shukla has passed away. He has been a part of films like Humpty Sharma Ke Dulhania.The actor’s last screen outing was Ekta Kapoor’s popular show ‘Broken But Beautiful 3’ in which he played the role of Agastya. He is known for his roles in daily soaps such as “Balika Vadhu” and “Dil Se Dil Tak”. He is also popular for his tints in reality shows such as “Jhalak Dikhhla Jaa 6”, “Fear Factor: Khatron Ke Khiladi” and “Bigg Boss 13”.

3.Which of the following state/UT will host Defence Expo-2022?

A. Delhi
B. Uttar Pradesh
C. Rajasthan
D. Gujarat
E. Maharashtra

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Gujarat

Explanation: The next Defence Expo will be hosted by Gujarat in 2022. This was announced by chief minister Vijay Rupani. The Memorandum of Understanding has been signed between the Department of Defence Production and the Gujarat Government in this regard. About 100 countries are expected to participate in this biannual event.

About the Defence Expo-2022:

Defence Expo-2022 will be held in Gandhinagar from 10th to 13th March next year. The aim of Defense Expo 2022 is to move from Make in India to make for the world. The Defence Expo-2022 will focus on making India a Defence manufacturing hub.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4.Which of the following company has been awarded the Prestigious global “Association for Talent Development (ATD) 2021 BEST Award”?

A. Power Grid Corporation of India
B. National Thermal Power Corporation Limited
C. Indian Oil Corporation
D. Oil and Natural Gas Corporation
E. Bharat Petroleum

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Power Grid Corporation of India

Explanation:  Power Grid Corporation of India Limited (POWERGRID), a Maharatna CPSU under Ministry of Power, Government of India has been awarded the coveted “Association for Talent Development (ATD) 2021 BEST Award”. POWERGRID securing 8th rank among the 71 organizations from around the globe, thus becoming the only PSU to win this award and one of the only two companies of India in the Top 20.

The Association for Talent Development (ATD, formerly ASTD) is the world’s largest association dedicated to those who develop talent in organizations and ATD’s BEST Award is the talent development industry’s most rigorous and coveted recognition.

Important Points:

  • POWERGRID Founded: 23 October 1989;
  • POWERGRID Headquarters: Gurgaon, India.

5.Name the winner of Bird Photographer of the Year (BPOTY) 2021.

A. Maofeng Shen
B. Felipe Foncueva
C. Alejandro Prieto
D. Jonas Classon
E. Roni John

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Alejandro Prieto

Explanation: Mexican photographer Alejandro Prieto has emerged as the winner of the Bird Photographer of the Year (BPOTY) 2021. He has won for capturing a photograph of a greater roadrunner staring up at the barbed-wire-clad border wall between the USA and Mexico, with what almost looks like a sense of bewilderment.The image has been given the title as ‘Blocked’. The Bird Photographer of the Year comes with a cash prize of £5,000. He was chosen from among 22,000 entries from 73 countries.

6.Which private life insurance company will acquire Exide Life Insurance from Exide Industries in a deal worth ₹6,687 crore?

A. Aegon Life Insurance
B. Bajaj Allianz Life Insurance
C. HDFC Life Insurance
D. Bharti AXA Life Insurance
E. ICICI Prudential Life Insurance

Show Correct Answers

Correct Answer – C. HDFC Life Insurance

Explanation: HDFC Life Insurance will acquire Exide Life Insurance from Exide Industries in a deal worth ₹6,687 crore.HDFC Life will acquire 100% stake in Exide Life Insurance from Exide Industries via issuance of 8,70,22,222 shares at an issue price of ₹685 per share and a cash payout of ₹726 crore aggregating to ₹6,687 crore.The process for merger of Exide Life into HDFC Life will be initiated on completion of the acquisition.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.Who has been roped in as the face of ‘Stay in Play” campaign of German footwear and accessories major Adidas?

A. Mirabai Chanu
B. PV Sandhu
C. Lovlina Borgohain
D. MC Marry Kom
E. Neeraj Chopra

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Mirabai Chanu

Explanation: German footwear and accessories major Adidas has roped in Tokyo Olympic Silver-medalist Mirabai Chanu as the face of its ”Stay in Play” campaign for its latest product innovation designed to keep more menstruating women in sports.The new TechFit Period Proof tights, featuring an absorbent layer to help protect against leaks when worn with a tampon or pad.Such innovations showcase Adidas’ commitment to encourage and support women in sport.Adidas found that teenage girls are dropping out of sport at an alarming rate, with one of the key reasons being fear of period leakage.

8.Indian Army participate in the Multi Nation ‘Exercise ZAPAD 2021’ that was held in which country?

A. Russia
B. Germany
C. Japan
D. Australia
E. Turkey

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Russia

Explanation: The Indian Army contingent participated in the multi-nation military exercise, ‘ZAPAD 2021’, at Nizhny in Russia.The 14-day-long activity is aimed at enhancing military and strategic ties amongst the participating nations.The ZAPAD is one of the theatre level exercises of the Russian Armed Forces and will focus primarily on operations against terrorists, according to the Ministry of Defence.More than a dozen countries from Eurasia and South Asia will also participate in the same exercise.

9.The International Monetary Fund (IMF) has raises India’s special drawing rights allocation to $17.86 billion. Which of the following currencies in not comprises in SDR basket?

A. US Dollar
B. Euro
C. Japanese Yen
D. Indian Rupees
E. Chinese Renminbi

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Indian Rupees

Explanation: The International Monetary Fund (IMF) has sharply increased its allocation of Special Drawing Rights (SDR) to India, in line with the country’s existing quota in the fund.SDR is an alternate reserve currency floated by the IMF, which the member countries can freely exchange between themselves instead of relying on currency of any one particular country.The IMF has increased India’s SDR quota to 12.57 billion, which is equivalent to $17.86 billion at the latest exchange rate, on August 23.SDR basket comprises of U.S. dollar, Euro, Japanese yen, pound sterling and Chinese renminbi.

10.The New Development Bank (NDB) has approved which country as its new member?

A. Nepal
B. Bhutan
C. Sri Lanka
D. Bangladesh
E. Singapore

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Bangladesh

Explanation: The New Development Bank (NDB) established by the BRICS ((Brazil, Russia, India, China and South Africa) countries in 2015 has approved Bangladesh as its new member.The NDB Board of Governors initiated the negotiation to expand its membership in 2020.It has now approved the United Arab Emirates, Uruguay and Bangladesh as its first new member countries.Since the beginning of its operations, NDB has approved about 80 projects totaling a portfolio of USD 30 billion.Projects in areas such as transport, water and sanitation, clean energy, digital infrastructure, social infrastructure and urban development are within the scope of the Bank.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2021 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

11.In September 2021, India has approved how many solar parks with a cumulative capacity of 37 gigawatt (GW) under the solar park scheme?

A. 13
B. 21
C. 33
D. 45
E. 57

Show Correct Answers

Correct Answer: D. 45

Explanation: India has approved 45 solar parks with a cumulative capacity of 37 gigawatt (GW) under the solar park scheme. India’s solar and wind generation recorded an all-time high of 43.1GW on 27 July 2021. India has also crossed the 100 GW milestone of installed renewable energy capacity.India is running the world’s largest clean energy programme to achieve 175 GW of renewable capacity.

12.In September 2021, which of the following has directed e-commerce platforms to delist plant-based products as dairy milk products?

A. Center for Food Safety and Applied Nutrition
B. U.S. Food and Drug Administration
C. Food Safety and Standards Authority of India
D. Joint Expert Committee on Food Additives
E. Chicago Council on Global Affairs Global Agricultural Development Initiative

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Food Safety and Standards Authority of India

Explanation: Food Safety and Standards Authority of India has directed e-commerce platforms to delist plantbased products as dairy milk products. Brands in India such as Sofit and NatureVit sell packaged soya, almond or coconut milk on ecommerce grocery platforms as dairy products. This is despite a government regulation that non-milk products cannot be classified and sold as ‘dairy’ products.

FSSAI:

  • Headquarters – New Delhi.
  • Founded – August 2011.
  • Established under – Ministry of Health & Family Welfare, Government of India

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13.In September 2021, Prime Minister Narendra Modi delivered a video-address during the plenary session of the 6th Eastern Economic Forum (EEF), held in which city?

A. Moscow
B. New Delhi
C. Vladivostok
D. Mumbai
E. Saint Petersburg

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Vladivostok

Explanation: Prime Minister Narendra Modi delivered a video-address during the plenary session of the 6th Eastern Economic Forum (EEF) held on 3 September 2021 in Vladivostok. PM was the Chief Guest for the 5th EEF in 2019, the first by an Indian Prime Minister. He reiterated India’s commitment as part of its ‘Act East Policy’ of being a reliable partner of Russia in this regard.

PM stressed on the importance of greater economic and commercial engagement between the two sides in line with the ‘Special and Privileged Strategic Partnership’.He also referred to other potential areas of economic cooperation including diamond, coking coal, steel, timber etc.

14.In September 2021, National e-Governance Division (NeGD) under the Ministry of Electronics and Information Technology has signed an MoU with which of the following to establish Cyber Labs?

A. National Law University (NLU), Delhi
B. National Law Institute University (NLIU), Bhopal
C. Symbiosis International University
D. Both 1 and 2
E.  All 1, 2 and 3

Show Correct Answers

Correct Answer – B. National Law Institute University (NLIU), Bhopal

Explanation:  National e-Governance Division (NeGD) under the Ministry of Electronics and Information Technology has signed an MoU with National Law University (NLU), Delhi and National Law Institute University (NLIU), Bhopal. It will establish a Cyber Lab for the ‘Online Capacity Building Programme on Cyber Law, Crime Investigation and Digital Forensics’.

The lab will have a training room capacity of 25 Users and remote connectivity for 25 Users each, at a given time augmented with AR/VR features. The goal of this programme is to enable Police Officers, State Cyber Cells, Law Enforcement Agencies, Prosecutors and Judicial Officers to acquire requisite skills to deal with Cyber Forensics cases efficiently & effectively. NeGD, in collaboration with NLIU Bhopal has taken this initiative to offer a 9 Months Online PG Diploma to 1000 Officials through its Learning Management System (LMS). The programme enables learners to experience anytime anywhere learning on the go. The first batch started in November 2020 with a total of 579 participants approved for the course.

15.In September 2021, which state decided to form a technical committee to oversee the implementation of a contingency crop plan?

A. Kerala
B. Karnataka
C. Telangana
D. Odisha
E. Rajasthan

Show Correct Answers

Correct Answer: D. Odisha

Explanation: The Odisha government on 3 September 2021 decided to form a technical committee to oversee the implementation of a contingency crop plan. The committee has been set up under the chairmanship of the vice-chancellor of Odisha University of Agriculture and Technology (OUAT). The technical committee has been directed to submit its report by September 6, 2021.

With 27 of the 30 districts experiencing deficient rainfall this monsoon, Odisha government asked all district collectors to prepare block and panchayat-wise contingency plans and adopt alternate means of cultivation. The officials of the departments concerned have also been directed to submit the data related to rain deficiency to their higher authorities.

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 3rd September 2021


Current Affairs PDF 2021– Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

A Complete Book of Last Six Months Economy & Banking Current Affairs Updates and Practice Questions with Union Budget & Economic Survey 2021

Download 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF January to June 2021 (MCQ) for Banking, SSC, and Railways Exams – Click Here
Monthly Current Affairs PDF August 2021 Monthly Current Affairs PDF July 2021
Monthly Current Affairs PDF June 2021 Monthly Current Affairs PDF May 2021
Monthly Current Affairs PDF April 2021 Monthly Current Affairs PDF March 2021
Monthly Current Affairs PDF Feb 2021 Monthly Current Affairs PDF Jan 2021

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021– Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021