Daily GK and Current Affairs Quiz – 4th June 2021
Daily GK and Current Affairs Quiz – 4th June 2021

Daily GK and Current Affairs Quiz – 4th June 2021

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – June 2021.Monthly Current Affairs PDF.Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs.Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 4th June 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 4th June 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 4th June 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.Name the AI-based platform launched by Indian organisations to help in easy detection of COVID 19, with the help of Chest X-ray.

A. XrayJeevan
B. XraySetu
C. XrayPath
D. XraySarathi
E. XraySanjeevni

Show Correct Answers

Correct Answer: B. XraySetu

Explanation: A new AI-driven platform called ‘XraySetu’ has been developed to help in the early detection of COVID 19, with the help of Chest X-ray. The solution will be beneficial for early detection especially in rural areas, where RT-PCR tests and CT-Scans are not easily available. XraySetu will operate through WhatsApp.It will identify COVID positive patients even from low-resolution Chest X-Ray images sent over Whatsapp-based Chatbot.The solution has been developed by ARTPARK (AI & Robotics Technology Park), a not-for-profit foundation established by the Indian Institute of Science (IISc), Bengaluru, with support from the Department of Science & Technology (DST), GOI, in collaboration with Bangalore based HealthTech startup Niramai and the Indian Institute of Science (IISc).

Working of XraySetu:

The doctor will need to visit www.xraysetu.com and click on the ‘Try the Free XraySetu Beta’ button.They will then be redirected to another page, from where they can choose to engage with the WhatsApp-based chatbot either through the web or smartphone application.Alternatively, the doctor can even send a WhatsApp message to the phone number +91 8046163838 to start the XraySetu service.After this, they just need to click the picture of the patient’s X-ray and upload it on the chatbot, from where they will obtain the 2-page automated diagnostics with annotated images in a few minutes.

2.The second United Nations Global Sustainable Transport Conference will be held from 14-16 October 2021 in _________.

A. Beijing, China
B. Geneva, Switzerland
C. Vienna, Austria
D. New York, USA
E. London, UK

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Beijing, China

Explanation: The second United Nations Global Sustainable Transport Conference will be held from 14-16 October 2021 in Beijing, China. It will provide an opportunity to focus attention on the opportunities, challenges and solutions towards achieving sustainable transport worldwide. The conference will follow up on the first Global Sustainable Transport Conference, held in 2016 in Ashgabat, Turkmenistan, and is expected to indicate a way forward for sustainable transport to help achieve the objectives of the 2030 Agenda for Sustainable Development and the Paris Agreement on climate change.

3.Which of the following has launched the first Asia Pacific Public Sector Cyber Security Executive Council?

A. Norton
B. McAfee
C. Microsoft
D. Kaspersky
E. Avast

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Microsoft

Explanation: The first Asia Pacific Public Sector Cyber Security Executive Council has been launched by Microsoft. It consists of policymakers and influencers from Brunei, Indonesia, Korea, Malaysia, the Philippines, Singapore and Thailand. The council aims to accelerate public-private partnerships in cybersecurity and share threat intelligence.The council will meet virtually on a quarterly basis. As part of the council, government agencies and state leaders will join a forum. The forum includes Microsoft and its cybersecurity industry advisors. Encounter rates for malware and ransomware attacks are higher than average in the case of APAC. APAC means Asia-Pacic (A-sia PAC-ic).

 

Important Points:

  • Microsoft CEO: Satya Nadella;
  • Microsoft Headquarters: Redmond, Washington, United States.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4.Dr Vinay K Nandicoori has been appointed as the Director at the CSIR-Centre for Cellular and Molecular Biology (CCMB). Where is the CCMB located?

A. New Delhi
B. Pune
C. Kolkata
D. Lucknow
E. Hyderabad

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Hyderabad

Explanation:  Former IITian, Dr Vinay K Nandicoori, has been appointed as the Director at the CSIR-Centre for Cellular and Molecular Biology (CCMB), Hyderabad, Telangana. He is a well-known molecular biologist, and a scientist at the DBT-National Institute of Immunology, New Delhi. Dr Nandicoori’s research interest extensively spans molecular signalling networks in Mycobacterium tuberculosis, the micro-organism that causes TB. His research has found national and international relevance and recognition.

Important Points:

  • Centre for Cellular and Molecular Biology Founded: 1977.

5.First human case of infection with __________ bird flu has been recently reported from China’s eastern province of Jiangsu.

A. H10N3
B. H7N9
C. H5N1
D. H8N5
E. H8N7

Show Correct Answers

Correct Answer – A. H10N3

Explanation: A 41-year-old man in China’s eastern province of Jiangsu has been confirmed as the first human case of infection with the H10N3 strain of bird flu, China’s National Health Commission (NHC). The man, a resident of the city of Zhenjiang, was hospitalised on April 28 after developing a fever and other symptoms. He was diagnosed as having the H10N3 avian influenza virus.

About the H10N3:

H10N3 is a low pathogenic, or relatively less severe, the strain of the virus in poultry and the risk of it spreading on a large scale was very low.Many different strains of avian influenza are present in China and some sporadically infect people, usually those working with poultry.There have been no significant numbers of human infections with bird flu since the H7N9 strain killed around 300 people during 2016-2017.

Important Points:

  • China Capital: Beijing.
  • China Currency: Renminbi.
  • China President: Xi Jinping

6.The central government has brought forward the target year for achieving 20 percent ethanol-blending with petrol by 2 years to _____.

A. 2021
B. 2022
C. 2023
D. 2024
E. 2028

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 2023

Explanation: To reduce India’s dependence on costly oil imports, the government (govt) has brought forward the target year for achieving 20 percent ethanol-blending with petrol by 2 years to April 2023 from 2025.It was reported by the Ministry of Petroleum & Natural Gas (MoPNG).Currently, the govt directs the oil companies in all states and UTs (union territories) to sell ethanol blended petrol with a percentage of ethanol up to 20 percent as per the Bureau of Indian Standards specifications.In April 2021, Ethanol-blending in Petrol in India reached more than 7.2 percent for the First Time.In 2020, the govt had set a target of reaching 10 percent ethanol-blending by 2022 (i.e. mixing 10 percent of ethanol with 90 percent of gasoline) and 20 percent by 2030 under the Ethanol Blended Petrol Programme (EBP).India is the 3rd biggest oil importer in the world and relies on foreign suppliers to meet more than 80 percent of demand.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.Who has been appointed as the World Bank Education Advisor for the period June 2021 to June 2024?

A. Shuvajit Payne
B. Vineeta Garg
C. Rajiv Mishra
D. Rajnitsingh Disale
E. Mrituanjay Pathak

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Rajnitsingh Disale

Explanation: Ranjitsinh Disale, a primary teacher from Maharashtra’s Solapur, who won the Global Teacher Prize 2020, has been appointed as the World Bank Education Advisor for the period June 2021 to June 2024.Mr Disale, 32, was named the winner of the Global Teacher Prize 2020 in recognition of his efforts to promote girls’ education and trigger a quick-response (QR) coded textbook revolution in India.The World Bank has launched a new Coach initiative that aims to accelerate student learning by improving in-service teacher professional development (TPD).

8.Which state government will launch a pilot of digital survey of agricultural lands in the State from June 11?

A. Uttarakhand
B. Chattisgarh
C. Jharkhand
D. Telangana
E. Andhra Pradesh

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Telangana

Explanation: The Telangana government will launch a pilot of digital survey of agricultural lands in the State from June 11.It will be conducted in three villages of Gajwel Assembly constituency represented by Chief Minister K. Chandrasekhar Rao and twenty four other villages in as many districts.This was decided at an official meeting presided by Mr. Rao to discuss digitising agricultural lands and fixing coordinates with the aim to ensure permanent security of holdings for land owners.The survey will also eliminate land disputes.

9.The central government has decided to extend the validity period of the Teachers Eligibility Test (TET) qualifying certificate from 7 years to ______ with retrospective effect from 2011.

A. 10 Years
B. 12 Years
C. 15 Years
D. 20 Years
E. Lifetime

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Lifetime

Explanation: The Union Education Minister Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ announced that the government has decided to extend the validity period of the Teachers Eligibility Test (TET) qualifying certificate from 7 years to lifetime with retrospective effect from 2011.In 2020, the National Council for Teacher Education (NCTE) in its 50th meeting of the general body had approved the extension of the TET certificate validity from 7 years to a lifetime.The respective state governments/UTs will take necessary action to revalidate/issue fresh TET certificates to those candidates whose period of 7 years has already elapsed.The guidelines dated February 11, 2011, of the NCTE, laid down that TET would be conducted by the state governments and the validity of the TET certificate was 7 years from the date of passing TET.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MC

10.SAGE project has been launched by the Ministry of Social Justice and Empowerment for _____.

A. Elderly People
B. Physically Disabled
C. LGBTQ People
D. Scheduled Castes
E. Orphan Child

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Elderly People

Explanation: With the objective of focussing on the needs of India’s fast-rising elderly population, the Ministry of Social Justice and Empowerment launched Senior care Ageing Growth Engine (SAGE) project to select, support and create a “one-stop access” of elderly care products and services by credible start-ups.The initiative was launched by Shri Thaawarchand Gehlot in the presence of MoS, MSJE, Shri Rattan lal Kataria in New Delhi.Start-ups can apply for being a part of SAGE through a dedicated portal.The start-ups will be selected on the basis of innovative products and services, which they should be able to provide across sectors such as health, housing, care centres, apart from technological access linked to finances, food and wealth management, and legal guidance.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

11.In June 2021, which of the following has appointed Marne Levine as its new Chief Business Officer?

A. Twitter
B. LinkedIn
C. Facebook Inc
D. Netflix
E. Yahoo!

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Facebook Inc

Explanation: Facebook Inc has appointed Marne Levine as its new Chief Business Officer, a new post in the executive ranks of the tech giant.Prior to the new role, Levine was the Vice President of global partnership at Facebook.As Chief Business Officer, she will now report to Chief Operating Officer Sheryl Sandberg.Earlier Levine has also served as Instagram’s Chief Operating Officer.

12.In June 2021, WarnerMedia has announced the appointment of whom as MD for its streaming service HBO Max in southeast Asia and India?

A. Amit Malhotra
B. Udit Singhal
C. Om Prakash Gupta
D. Abhinav Kumar
E. Arun Goel

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Amit Malhotra

Explanation: Warner Media has announced the appointment of Amit Malhotra as MD for its streaming service HBO Max in southeast Asia and India.Malhotra will report to Johannes Larcher, Head of HBO Max International.Carlo Ancelotti has returned to Real Madrid as a coach, rejoining from Everton.He was previously in charge of the Madrid-based club between 2013 and 2015.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13.In June 2021, RBI Governor Shaktikanta Das has announced the second tranche of the bond-buying program of how many rupees, along expected lines?

A. 0.8 lakh crore
B. 1.2 lakh crore
C. 1.6 lakh crore
D. 2.0 lakh crore
E. 2.4 lakh crore

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 1.2 lakh crore

Explanation: RBI Governor Shaktikanta Das has announced the second tranche of the bond-buying program of ₹1.2 lakh crore, along expected lines.The Government Securities Acquisition Program (GSAP 2.0), which is higher than the first tranche, will be conducted in the second quarter of the financial year.The remaining ₹40,000 crores of GSAP 1.0 will be conducted on 27 June 2021.

RBI:

  • Governor – Shaktikanta Das.
  • Headquarters – Mumbai.
  • Founded: 1 April 1935, Kolkata.

14.In June 2021, which of the following has announced plans to buy 15 planes from airline startup Boom Supersonic?

A. Swiss International Air Lines
B. United Airlines
C. Delta Air Lines
D. Turkish Airlines
E.  Frontier Airlines

Show Correct Answers

Correct Answer – B. United Airlines

Explanation:  United Airlines has announced plans to buy 15 planes from airline startup Boom Supersonic in a move that could revive the high-speed form of air travel after the Concorde was wound down in 2003.Under the deal, it would purchase Boom’s “Overture” aircraft once the planes meet “United’s demanding safety, operating and sustainability requirements” with an aim to start passenger travel in 2029.The agreement also includes an option for United to obtain another 35 aircraft.The jets will also be “net-zero” in carbon use because they will use renewable fuel.

15.By June 2021, the number of startups recognized by DPIIT has reached 50,000. Startup India scheme was launched by Prime Minister Narendra Modi in which year?

A. 2012
B. 2014
C. 2016
D. 2018
E. 2020

Show Correct Answers

Correct Answer: C. 2016

Explanation: The number of startups recognized by the Department for Promotion of Industry and Internal Trade, DPIIT, has reached 50,000.Startup India is a flagship initiative of the central government, which was launched by Prime Minister Narendra Modi in January 2016.The recognized startups have now spread across 623 districts and each state and Union Territory has at least one startup. Startup India scheme aims to promote and support start-ups in India by providing bank finances.It was inaugurated by the former finance minister, Arun Jaitley.

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 3rd June 2021


Current Affairs PDF 2020-21 – Download E-books

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

Yearly Current Affair PDF 2020 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 4500+ MCQ with Detailed Solutions
2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here
Monthly Current Affairs PDF November 2020 Monthly Current Affairs PDF October 2020
Monthly Current Affairs PDF September 2020 Monthly Current Affairs PDF August 2020
Monthly Current Affairs PDF July 2020 Monthly Current Affairs PDF June 2020
Last 6 Months Current Affairs PDF 2020 (Jan to June 2020) Yearly Current Affairs PDF 2019
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

100+ Union Budget Practice Questions with Answers

45+ Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2020 – Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams