Daily GK and Current Affairs Quiz - 4th September 2020
Daily GK and Current Affairs Quiz - 4th September 2020
Best English Language Book For All Bank & Government Exams Preparation

Daily GK and Current Affairs Quiz – 4th September 2020

Today Current Affairs Quiz. Important Current Affairs Questions – September 2020. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2020. Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 4th September 2020″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 4th September 2020″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 4th September 2020

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover the above areas.

1. Name of the person who is set to launch his new book titled “The Big Thoughts Of Little Luv”.

A. Mahesh Bhatt
B. Aditya Chopra
C. Karan Johar
D. Amitabh Bachchan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Karan Johar

Explanation: Bollywood Filmmaker, Karan Johar authored a children’s picture book titled “The Big Thoughts of Little Luv” inspired by his Twins Yash and Roohi. The book will be published by Juggernaut Books. The book narrates the story of the twins Luv and Kusha and features the challenges faced by the parents and the difference imposed between the boys and girls by the parents while raising them. Karan Johar released his autobiography titled “An Unsuitable Boy” in 2017.

2. According to the latest report, How much money was collected as the gross GST revenue in August 2020?

A. 94.822 crore
B. 90.321 crore
C. 86,449 crore
D. 82,842 crore
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 86,449 crore

Explanation: The gross GST revenue collected in August 2020 is Rs 86,449 crore. Out of this, CGST is Rs 15,906 cr, SGST is Rs 21,064 cr, and IGST is Rs 42,264 crore. The government has settled Rs 18,216 cr to CGST and Rs 14,650 cr to SGST from IGST as regular settlement. The total revenue earned by Central Govt and the State Govts after regular settlement in August is Rs 34,122 crore for CGST.

3. Which of the following sate has decided to set up exclusive anti-electricity theft police stations in every district of the state to address the problem of frequent cases of power theft?

A. Uttar Pradesh
B. Madhya Pradesh
C. Rajasthan
D. Jharkhand
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Uttar Pradesh

Explanation: Uttar Pradesh government has decided to set up exclusive anti-electricity theft police stations in every district of the state to address the problem of frequent cases of power theft. One police station dedicated to deal with the issue of power theft will be opened in all 75 districts out of which 63 has already started functioning. The govt has also raised the number of enforcement teams from 33 to 88.

4. The World Coconut Day observed every year on which day-

A. 3rd September
B. 4th September
C. 2nd September
D. 1st September
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 2nd September

Explanation: World Coconut Day is observed every year on 2 September. It is being celebrated under the auspices of the Asia-Pacific Coconut Community since 2009 to focus attention and awareness about this plantation crop. In India, Kerala tops the production in coconut, but Tamil Nadu and Karnataka are also picking up in this sector. In Tamil Nadu, the annual production is around 2 crores 17 lakh nuts.

You may also like: SEBI Grade A Exam Preparation Book – Phase I and II 2020

5. Name of the person who has assumed charge as the Chief of Materiel of the Indian Navy.

A. S R Sarma
B. Arun Prakash
C. SN Ghormade
D. Krishna Swaminathan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. S R Sarma

Explanation: Vice Admiral S R Sarma has assumed charge as the Chief of Materiel of the Indian Navy. Admiral Sarma during his illustrious career spanning over three and a half decades has served onboard Indian Naval ships Vindhyagiri, Rana, Krishna and Mysore in various capacities. In recognition of his distinguished services, the Admiral was awarded the Ati Vishisht Seva Medal and Vishisht Seva Medal.

6. Name of the person who will head the six-membered committee constituted by IRDAI on index-linked products following requests for permission from life insurers to introduce such products.

A. Ranbir Singh
B. Suresh Mathur
C. Dinesh Pant
D. Yegnapriya Bharat
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Dinesh Pant

Explanation: Insurance regulator IRDAI has constituted a six-member working group on index-linked products following requests for permission from life insurers to introduce such products. The working group, to be led by Dinesh Pant, appointed actuary of LIC of India, will examine the need for such products in India and how they will better serve needs and interests of customers relative to traditional savings product. It will also examine the products earlier available in the market in terms of product structure, ease of customer understanding and administrative processes and any other matter of relevance. Current IRDAI product regulations do not specifically permit insurers to sell index-linked products. However, taking into considerations requests from life insurers, it has been decided to constitute a working group to examine various aspects.

7. Who has been appointed as the trade envoy to India by Australian government for advancing business ties with India?

A. Steve Waugh
B. Brett Lee
C. Michael Clarke
D. Matthew Hayden
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Matthew Hayden

Explanation: The Australian government has appointed former cricketer Matthew Hayden and Indian-origin politician Lisa Singh as trade envoys for advancing business ties with India. Three new appointments to the board of the Australia-India Council were announced.  Lisa Singh, former Labor Party Senator from Tasmania, would be the Deputy Chair. Former Victoria Premier Ted Baillieu and former cricketer Hayden are the other new members. The council plays an important role in advancing Australia’s foreign and economic policy interests with India.

You may also like: Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

8. “AIR Scanner” free-of-cost mobile scanner application recently launched by the students of IIT —————.

A. IIT Madras
B. IIT Bombay
C. IIT Kolkata
D. IIT Delhi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. IIT Bombay

Explanation: Indian Institute of Technology (IIT) Bombay, students have launched a free-of-cost mobile scanner application “AIR Scanner”. The app saves the scanned document in PDF format and stores directly in the device. The AI (Artificial Intelligence) based Reading Assistant and Document Scanner app is developed by Rohit Kumar Chaudhary and Kavin Agrawal. IR Scanner app does not collect any information about the user and all the documents are stored in the phone’s local storage. The document scanned using a mobile camera will be saved in PDF format and will be stored in the device only.

9. Coal India Ltd will invest over ———————on development of nearly 500 projects

A. Rs 4.02 lakh crores
B. Rs 3.00 lakh crores
C. Rs 1.22 lakh crores
D. Rs 2.42 lakh crores
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Rs 1.22 lakh crores

Explanation:  Coal India Ltd (CIL) will invest over Rs 1.22 lakh crores on development of nearly 500 projects. The projects are related to coal evacuation, infrastructure, project development, exploration and clean coal technologies in the country. The investment aims at making India self-reliant in terms of coal and achieves the production target of 1 billion tonnes by 2023-2024.

10. Which of the following institutes’s researchers have developed a theranostics (diagnostic therapy) drug candidate for lung cancer?

A. Tata Institute of Fundamental Research
B. Indian Institute of Science Education and Research
C. National Center For Biological Sciences
D. Jawaharlal Nehru Centre for Advanced Scientific Research
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Jawaharlal Nehru Centre for Advanced Scientific Research

Explanation: Researchers from the Jawaharlal Nehru Centre for Advanced Scientific Research have developed a theranostics (diagnostic therapy) drug candidate for lung cancer. The research work funded jointly by DST, BRICS Multilateral R&D Projects grant, and SwarnaJayanti Fellowship Grant was published in the journal Theranostics. Lung cancer is the most common cause of cancer-related death worldwide.

11. Name of the person who has launched the Green Term Ahead Market (GTAM) for electricity.

A. Jitendra Singh
B. R K Singh
C. Rajnath Singh
D. Hardeep Singh Puri
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. R K Singh

Explanation: Minister of State (MoS) (Independent Charge) for Power and New & Renewable Energy, Raj Kumar Singh launched the Pan-India Green Term Ahead Market (GTAM) in New Delhi virtually, for electricity. GTAM is the World’s First Exclusive Product Market for the renewable energy sector. GTAM will lead to an increase in the number of participants in the Renewable Energy Sector. It will benefit buyers of Renewable Energy (RE) by providing them competitive prices, and transparent, flexible procurement.

  • It will benefit RE sellers by providing them access to the Pan-India market.
  • It will help in achieving the Government of India’s target of 175 GigaWatt (GW) RE Capacity by 2022.
  • The initiative promotes RE merchant capacity addition and helps in achieving the RE capacity additions across the country.
  • GTAM contracts will provide additional avenues to RE Generators for the sale of renewable energy.
  • It will enable Obligated Entities (i.e Power Distribution Companies, Captive Power Plants, and other Large Electricity Consumers) to procure renewable power at competitive prices to meet their Renewable Purchase Obligations (RPO).

12. Who among the following has joined as the new Chief Postmaster General, Jammu and Kashmir Circle in Jammu?

A. Hari Kishan Kaul
B. Ravinder Raina
C. Shailendra Dashora
D. Sheikh Abdul Aziz
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Shailendra Dashora

Explanation: In Jammu & Kashmir, Shailendra Dashora has joined as the new Chief Postmaster General, Jammu and Kashmir Circle in Jammu. He is an Indian Postal Service (IPoS) Officer of 1989 batch. Soon after taking over as Chief Post Master General, J&K Circle, Dashora reviewed the functioning of Postal Department in the Union Territories of Jammu & Kashmir and Ladakh.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13. Which of the following bank has partnered with Innoviti Payment Solutions Pvt Limited to provide convenient and affordable options of bank’s debit card through Innoviti Point of Sale (POS) terminals?

A. Bandhan Bank
B. AU Bank
C. ICICI Bank
D. Federal Bank
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Federal Bank

Explanation: To provide convenient and affordable options of Federal Bank Debit Cards through Innoviti Point of Sale (POS) terminals, the Federal Bank and Innoviti Payment Solutions Pvt. Ltd (Innoviti) have entered into a partnership. The partnership will offer Equated Monthly Installments (EMIs) options to over 7.5 million Federal Bank Debit Card holders at over 70,000 Innoviti POS terminals across 1000 cities. The partnership is in view of COVID-19 crisis as people are cautious about their spending and still will need affordable options in essential categories such as healthcare, education and IT (computers and laptops). Through this partnership customers can access the credit, which can be repaid in convenient Equated Monthly Installments(EMIs) through their Federal Bank Debit Card, particularly in smaller Tier 2/Tier 3 towns.

14. The Ministry of Electronics and Information Technology, Government of India has decided to block ———- mobile apps in view of the emergent nature of threats.

A. 105
B. 110
C. 118
D. 122
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 118

Explanation: The Ministry of Electronics and Information Technology, Government of India has decided to block 118 mobile apps in view of the emergent nature of threats. These applications have been blocked as there was information that these apps are engaged in activities which is prejudicial to sovereignty and integrity of India, defence of India, security of state as well as public order. The step is expected to safeguard the interests of crores of Indian mobile and internet users and will also ensure safety, security and sovereignty of Indian cyberspace. 118 mobile apps have been blocked by the Ministry of Electronics and Information Technology by invoking it’s power under section 69A of the Information Technology Act read with the relevant provisions of the Information Technology (Procedure and Safeguards for Blocking of Access of Information by Public) Rules 2009.

15. Dr S Padmavati passed away at the age of 103 years due to COVID-19, she was a veteran ______.

A. Pediatrician
B. Gastroenterologist
C. Cardiologist
D. Neurologist
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Cardiologist

Explanation: Noted cardiologist, Dr S Padmavati passed away at the age of 103 years due to COVID-19. She was the first female cardiologist of India and was popularly known as ”God Mother of Cardiology”. She was the founder of the National Heart Institute. She was born in Burma (now Myanmar) in 1917, a year before the world was hit by the Spanish Flu pandemic.

Current Affairs PDF 2020 – Download Ebooks

Monthly Current Affairs PDF August 2020 – Download Free
Monthly Current Affairs PDF July 2020 Monthly Current Affairs PDF June 2020
Last 6 Months Current Affairs PDF 2020 Yearly Current Affairs PDF 2019
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

100+ Union Budget Practice Questions with Answers

Last 6 Months Current Affairs 2020 MCQ PDF