Daily GK & Current Affairs Quiz – 4th August 2020
Daily GK & Current Affairs Quiz – 4th August 2020
Best English Language Book For All Bank & Government Exams Preparation

Daily GK & Current Affairs Questions – 4th August 2020

Today Current Affairs Quiz. Important Current Affairs Questions – August 2020. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2020. Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 4th August 2020″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 4th August 2020″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 4th August 2020

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover the above areas.

1. Recently, India has withdrawn from the women’s world team Squash championship. The championship is scheduled to held in which of the following city?

A. Kuala Lumpur, Malaysia
B. Phnom Penh, Cambodia
C. Jakarta, Indonesia
D. Manila, Philippines
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Kuala Lumpur, Malaysia

Explanation: India has withdrawn from the women’s world team Squash championship scheduled in Kuala Lumpur, Malaysia from 15th to 20th December, due to lack of preparation, time, and match-readiness of its players. Squash Rackets Federation of India (SRFI) has decided to withdraw from the championship.

  • President of SRFI: Debendranath Sarangi
  • Headquarter of SRFI: Chennai, Tamil Nadu

2. Name of the person who has authored the book titled as “Siyasat Mein Sadasyata”.

A. Ram Puniyani
B. Ashis Nandy
C. Rajeev Bhargava
D. Vijay Kumar Choudhary
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Bandicoot

Explanation: Bihar Chief Minister, Nitish Kumar has released a book titled “Siyasat Mein Sadasyata” authored by Bihar Assembly Speaker Vijay Kumar Choudhary. The book is a compilation of the author’s views, three dozen articles on different important issues, and his life journey. The book was published by Bihar Assembly Secretariat. The essence of the Book:

  • The book has described various other important activities of assembly like successful completion of 6th Commonwealth Parliamentary Association (CPA) India Region among others.
  • It mentions various developmental works in different sectors and welfare measures taken by the Nitish Kumar government in Bihar.
  • The book also reflects the different aspects of the author’s personality.

3. The Indian Premier League’s 2020 (IPL 2020) edition to be rescheduled in which of the following country-

A. West Indies
B. South Africa
C. Sri Lanka
D. United Arab Emirates
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. United Arab Emirates

Explanation: The Indian Government has provisionally granted permission for the 13th edition of Indian Premier League’s (IPL’s) 2020 to be rescheduled in the United Arab Emirates (UAE) from September 19 to November 10, 2020, due to COVID-19 outbreak. BCCI has also decided to host a Women’s T20 Challenge to be held from November 1 to 10 in UAE. Important points of IPL 2020:

  • Dubai, Abu Dhabi and Sharjah will be the three venues of the tournament. No spectators to be allowed in the initial phase of the tournament.
  • IPL governing council has postponed the tournament final to November 10 to adhere to the broadcaster’s request, which will be the first-ever weekday final in the history of the tournament.
  • The squad size of each franchise is capped at 24 players.

4. World Breastfeeding Week is marked every year in the first week of August, between 1 to 7 August. What is the theme of World Breastfeeding Week 2020?

A. Support breastfeeding for a healthier planet
B. Sustaining Breastfeeding Together
C. Breastfeeding: Foundation of Life
D. Empower Parents, Enable Breastfeeding
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Support breastfeeding for a healthier planet

Explanation The World Breastfeeding Week is marked every year in the first week of August, between 1 to 7 August to raise awareness on the importance of breastfeeding for mothers and infants. The theme of World Breastfeeding Week 2020 is “Support breastfeeding for a healthier planet”. The annual week is organized by WABA, WHO and UNICEF since 1991.

  • World Alliance for Breastfeeding Headquarters: Penang, Malaysia
  • World Alliance for Breastfeeding Founder: Anwar Fazal
  • World Alliance for Breastfeeding Founded: 14 February 1991

You may also like: SEBI Grade A Exam Preparation Book – Phase I and II 2020

5. “E-Raksha Bandhan” a virtual cybercrime awareness program recently launched by which state –

A. Kerala
B. Andhra Pradesh
C. Uttar Pradesh
D. Madhya Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Andhra Pradesh

Explanation: Andhra Pradesh government has launched an innovative virtual cybercrime awareness programme named as ‘E-Raksha Bandhan’. The programme aims to create awareness among the public on Cyber crimes across the State. The month long online awareness programme would be organised by the Crime Investigation Department (CID), FM Radio, Cyber Crime Prevention Against Women and Children (CCPWC), Cyber Peace Foundation and other organisations.

With this online awareness drive, state government aims to train as many as 1 lakh women, girls and the general public up to August 31. Hence, the ‘E-Raksha Bandhan’ will ensure the safety of women and children in cyberspace. State police and CID has also publicised a slogan “Let us make August a month of e-freedom and e-safety”.

6. Name of the person who has authored the book titled ‘Burnt Sugar’ one among the 13 authors longlisted for the prestigious 2020 Booker Prize?

A. Nidhi Dugar Kundalia
B. Meena Kandasamy
C. Avni Doshi
D. Kritika Pandey
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Avni Doshi

Explanation: The book titled ‘Burnt Sugar’ has been authored by Avni Doshi. A debut novel has been published in the United Kingdom (UK) and it was one among the 13 authors longlisted for the prestigious 2020 Booker Prize. A version of the same novel has been published in India under the title Girl in White Cotton. The book narrates the story about a woman, Tara who abandoned her loveless marriage to join ashram and ended as a beggar. She passes her years as a homeless artist with her daughter Antara. The daughter tends to care for her mother who least cared for her in her childhood.

7. Which of the following became the country’s first-ever football club to feature on NASDAQ billboards in New York’s Times Square?

A. Gokulam FC
B. Mohun Bagan
C. East Bengal FC
D. Churchill Brothers
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Mohun Bagan

Explanation: Mohun Bagan went global as it became the country’s first ever football club to feature on NASDAQ billboards in New York’s Times Square. The billboard announcing “131 years of unmatched legacy” of the club also reminded fans about the, “time to start believing, again,” in an obvious reference to Mohun Bagan’s recent amalgamation with the ISL champion ATK. July 29 is celebrated every year as Mohun Bagan day to commemorate the team’s famous IFA Shield triumph in 1911 when it defeated East Yorkshire Regiment 2-1 to become the first Indian club to end British stranglehold on the tournament.

You may also like: Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

8. Name of the organization which has developed an anti-tank guided missile named ‘Dhruvastra’.

A. HAL
B. ISRO
C. DRDO
D. Bharat Dynamics
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. DRDO

Explanation: India has successfully conducted flight tests of its indigenously developed anti-tank guided missile ‘Dhruvastra’. The flight tests were conducted from the Integrated Test Range at Chandipur in Odisha. ‘Dhruvastra’ is an anti-tank guided missile (ATGM) which has been developed by the Defence Research and Development Organisation (DRDO). It is a helicopter version of ‘Nag Helina’. ‘Dhruvastra’, the helicopter-launched anti-tank guided missile (ATGM) is meant to be fired from air to destroy enemy bunkers, armoured vehicles and main battle tanks. Hence, it is one of the most advanced anti-tank weapons in the world.

9. Name of the institution which awards Paul Harris Fellow Recognition.

A. Rotary Foundation
B. Bush Foundation
C. World Bank
D. Amnesty Foundation
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Rotary Foundation

Explanation:  Paul Harris Fellow Recognition is conferred by Rotary Foundation of Rotary International. Tamil Nadu’s Chief Minister, Edappadi K Palaniswami has honoured with Paul Harris Fellow recognition by Rotary Foundation of Rotary International, Chicago. The person recognised as the fellow will receive a certificate along with a lapel pin. They are also eligible to buy a Paul Harris Fellow medallion. Paul Harris Fellow recognition:

  • The Paul Harris Fellow recognition is conferred to honour the efficient service of people who provide drinking water, sanitation, prevention of diseases, environment, world peace etc. to its people.
  • It also acknowledges individuals who contribute, or who have contributions made in their name, of USD 1,000 to The Rotary Foundation.

10. Name of the minister who inaugurated Grand Finale of 4th edition of Smart India Hackathon-SIH (Software) 2020.

A. Nitin Gadkari
B. Amit Shah
C. Ravi Shankar Parsad
D. Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’

Explanation: Union Human Resource Development(HRD) Minister, Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ inaugurated the Grand Finale virtually in New Delhi. The Grand Finale was conducted online from 1st to 3rd August, 2020 over a specially-built advanced platform. The Hackathon has been organized by the Ministry of HRD(MHRD), Government of India; All India Council for Technical Education (AICTE), Persistent Systems and i4C.

11. Name the union minister who launched ‘Vidyarthi Vigyan Manthan 2020-21’, a national level programme for popularizing science among school students of class sixth to Eleventh.

A. Pralhad Patel
B. Prakash Javadekar
C. Harsh Vardhan
D. Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Harsh Vardhan

Explanation: Union Minister for Health and Family Welfare, Dr. Harsh Vardhan has launched ‘Vidyarthi Vigyan Manthan, 2020-21’. It is a national programme which has been launched to popularize science among school students of Class 6th to 11th. The programme has been designed to identify the talent in the field of science and to promote the scientfic acumen among the students. Vidyarthi Vigyan Manthan (VVM) is an initiative of Vijnana Bharati (VIBHA) and Vigyan Prasar. The programme has been conceptualised to identify the bright minds with a scientific aptitude among the student community.

12. Rajasthan government was given ……………….. reservation for More Backward Classes in state judicial service.

A. 9%
B. 5%
C. 7%
D. 6%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 5%

Explanation: The Rajasthan government amended the Rajasthan Judicial Service Rules 2010 through the cabinet of Rajasthan on the initiative of Ashok Gehlot, chief Minister of Rajasthan to provide 5% reservation in the state judicial service for the More Backward Classes(MBC) instead of 1%. With the passage of this bill the five castes – Gurjar, Gadiya, Luhar, Banjara, Rebari, and Raika which were classified as Other Backward Classes(OBC) came under the MBC classification.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13. Who among the following has been appointed as the chief secretary of Manipur?

A. Varun Sridhar
B. Anil Chaudhary
C. Rajesh Kumar
D. Rajesh Pawar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Rajesh Kumar

Explanation: Dr. Rajesh Kumar, IAS has been appointed as the next Chief Secretary of the state of Manipur by Manipur Governor Najma Heptullah The current Chief Secretary J.Suresh Babu who retired on 31st July, 2020.

14. Jyotsna Bhatt passes away. She belongs to which profession?

A. Animation
B. Fine Art
C. Writing
D. Ceramics Art
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Ceramics Art

Explanation: Renowned ceramic artist, Jyotsna Bhatt passed away. She was born in Kutch in 1940, and she shifted to Mumbai to join the J.J. School of Arts. She was an Indian ceramist and potter. She as a key contributor to the field of contemporary ceramics in India. Jyotsna studied and later taught at the Maharaja Sayajirao University of Baroda for forty years. Apart from ceramics, she also experimented with stoneware and terracotta. In her ceramics, she preferred matte and satin matte glazes as well as teal blue to moss green and other earth tones. She frequently used alkaline earth, amorphous moulds and various minerals.

15. Pydikondala Manikyala Rao, who passes away recently, former minister of which of the following state –

A. Telngana
B. Andhra Pradesh
C. Kerala
D. Jharkhand
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Andhra Pradesh

Explanation: Former Andhra Pradesh Minister, Pydikondala Manikyala Rao passed away due to COVID-19. He was born on November 1, 1961. He was a Senior BJP leader. Rao was elected as a Member of the Legislative Assembly (MLA) from Thadepalligudem of West Godavari district (May 2014 – May 2019) and served as the Endowment Minister in Chandrababu Naidu’s cabinet between 2014-2018.

Daily GK & Current Affairs Quiz – 2nd & 3rd August 2020

Daily GK & Current Affairs Quiz – 1st August 2020

Daily GK & Current Affairs Quiz – 31st July 2020

Current Affairs PDF 2020 – Download Ebooks

Download Free Monthly 400+ MCQ CA Digest July 2020 EBook – Check Here
Monthly Current Affairs PDF June 2020 Last 6 Months Current Affairs PDF 2020
Yearly Current Affairs PDF 2019 Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

Attempt Daily GK & Current Affairs Quiz – July 2020 – Click Here

Last 6 Months Current Affairs 2020 MCQ PDF