Daily GK and Current Affairs Quiz – 4th & 5th April 2021
Daily GK and Current Affairs Quiz – 4th & 5th April 2021
Best English Language Book For All Bank & Government Exams Preparation

Daily GK and Current Affairs Quiz – 4th & 5th April 2021

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – April 2021.Monthly Current Affairs PDF.Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs. Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 4th & 5th April 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 4th & 5th April 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 4th & 5th April 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.Who was appointed as head of the Capacity Building Commission under Mission Karmayogi?

A. Ramaswami Balasubramaniam
B. Praveen Pardeshi
C. Adil Zainulbhai
D. Manjinder Singh
E. Mukhmeet S. Bhatia

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Adil Zainulbhai

Explanation: Former Quality Council of India (QCI) chief Adil Zainulbhai has appointed chairman of Capacity Building Commission. The government has approved a commission under National Programme for Civil Services Capacity Building (NPCSCB), also known as ‘Mission Karmayogi’, to train civil servants at all levels. The approved Capacity Building Commission will coordinate with and supervise all the government offices, training institutes to monitor and evaluate the implementation of plans and create shared resources. The Commission will comprise of a Chairperson and two Members.

2.__________ has launched the “MyNEP2020” Platform of National Council for Teacher Education (NCTE) Web Portal.

A. Amit Shah
B. Raj Nath Singh
C. Narendra Modi
D. Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’
E. Nitin Jairam Gadkari

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’

Explanation: Union Education Minister, Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ has launched the “MyNEP2020” Platform of National Council for Teacher Education (NCTE) Web Portal which will be operational from April 1 to May 15, 2021.The platform seeks to invite suggestions/inputs/membership from the stakeholders for preparing a draft for the development of National Professional Standards for Teachers (NPST) and National Mission for Mentoring Program membership (NMM). This exercise of digital consultation envisages the participation of teachers, education professionals, academicians, and other stakeholders in preparing the documents on teacher policy for sustainable and positive change in the Teacher’s Education Sector.For preparing the documents on the above two major recommendations of NEP 2020, NCTE will work in close consultation with individuals/organizations. The expert committee will extensively review the inputs collected during the consultation period and will finally formulate the drafts for public review.

3.Which railway zone became 100% fully electrified recently?

A. West Central
B. Central
C. Konkan
D. North Central
E. Southern

Show Correct Answers

Correct Answer – A. West Central

Explanation: Indian Railways’ West Central Railway zone gets fully electrified!, after CCRS Inspection and Commissioning of electrification of Kota – Chittaurgarh railway section (Srinagar – Jalindri) in the state of Rajasthan. West Central Railways has become the first fully electrified railway zone in the country. The zonal railway now boasts a 3012 Route Km electrified network. According to Railway Minister Piyush Goyal, trains passing through this railway section can now be operated at a faster speed. Electrification of this railway section will provide various benefits such as saving fuel, reduction in travel time, as well as environmental protection.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4.DRDO lab developed lightweight Bullet Proof Jacket for requirements of Army recently. What is the weight of the jacket thus developed?

A. 7kg
B. 8kg
C. 10kg
D. 9kg
E. 11kg

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 9kg

Explanation:  Defence Minister Rajnath Singh has congratulated DRDO and DMSRDE Kanpur for developing a LightWeight Bullet Proof Jacket. India needs more such innovative product design and development to realize the dream of Atma Nirbhar Bharat. DMSRDE Kanpur, a DRDO laboratory has developed a LightWeight Bullet Proof Jacket weighing 9 kg meeting the qualitative requirements of the Indian Army. The Front Hard Armour Panel jacket was tested successfully at TBRL Chandigarh and met relevant BIS standards.

Important Points:

  • Chairman DRDO: Dr G Satheesh Reddy.
  • DRDO Headquarters: New Delhi.
  • DRDO Established: 1958.

5.Who has been appointed as Additional Director of Britannia Industries?

A. Ajay Kumar Bhalla
B. Pramod Kumar Misra
C. Utpal Kumar Singh
D. Rajiv Gauba
E. Urjit Patel

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Urjit Patel

Explanation: The Board of Directors of the company at their meeting held 31 March 2021, approved the appointment of Dr Urjit Patel, as an additional director of the company in the category of non-executive and independent director with effect from 31 March 2021 for a term of 5 years i.e., up to 30th March 2026, subject to the approval of the shareholders of the company.

Important Points:

  • Britannia CEO: Varun Berry;
  • Britannia Headquarters: Bengaluru;
  • Britannia Founded: 1892.

6.What is the theme of the 7th Annual Summit of ‘NATHEALTH’ organized by NATHEALTH – Healthcare Federation of India?

A. ‘Indian Health System Expansion in Post-COVID Era’
B. Health Sector Growth for an Innovative Future
C. Collaboration for Health System Growth and Shared Prosperity
D. Stronger Partnership for Brighter Future
E. Mobilizing Health Resources for Innovation in India

Show Correct Answers

Correct Answer – A. ‘Indian Health System Expansion in Post-COVID Era’

Explanation: Union Minister for Health & Family Welfare, Dr Harsh Vardhan virtually addressed the 7th Annual Summit of ‘NATHEALTH’ organized by NATHEALTH – Healthcare Federation of India which was held between March 25-26, 2021 in a virtual format.Theme of 2021 Annual Summit was ‘Indian Health System Expansion in Post-COVID Era’.Health sector was identified in Budget 2021-22 as one of the 6 main pillars to drive growth.It was allocated INR 2, 23, 846 Crore in the 2021-22 Budget, an increase of 137% over the previous year.Government is taking steps to increase health expenditure as a percentage of GDP to 2.5% by 2025.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.Which Public Sector Undertaking has been conferred with the ‘Role Model’ Award at the 11th Confederation of Indian Industry (CII) National HR Excellence Award 2020-21?

A. National Thermal Power Corporation Limited
B. Bharat Heavy Electricals Limited
C. Bharat Petroleum Corporation Limited
D. Coal India Limited
E. GAIL (India) Limited

Show Correct Answers

Correct Answer – A. National Thermal Power Corporation Limited

Explanation: National Thermal Power Corporation Limited(NTPC), a Public Sector Undertaking under the Ministry of Power has been conferred with the ‘Role Model’ Award at the 11th Confederation of Indian Industry(CII) National HR Excellence Award 2020-21.NTPC is the only PSU to have received this prestigious award.The award was presented at the virtual conference “Learn from the Achievers”.It is the highest level of recognition in the field of Human Resources by CII.This is the second time when the award of Role Model has been conferred to any organization.

8.With how many Gold Medal the Indian contingent emerged successful in ISSF World Cup in the Trap events?

A. 10
B. 12
C. 14
D. 15
E. 18

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 15

Explanation: Indian contingent emerged successful in ISSF World Cup in the Trap events with 30 medals in total (15 gold, 9 silver and 6 bronze).Indian trio of Shreyasi Singh, Manisha Keer and Rajeshwari Kumari won the gold medal in women’s Trap Team event.India outgunned the Kazakhstan trio 6-0 in the final.Men’s Trap Team event: Kynan Chenai, Prithviraj Tondaiman and Lakshay beat the Slovakian team in the gold medal match to make it 30 medals for India in the shooting World Cup.

9.Who is the co-author of the autographical book “I Am Malala: The Story of the Girl Who Stood Up for Education and was Shot by the Taliban”?

A. Christina Lamb
B. Rachel Johnson
C. Anna Richardson
D. Anna Wintour
E. Katie Hopkins

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Christina Lamb

Explanation: I Am Malala: The Story of the Girl Who Stood Up for Education and was Shot by the Taliban is an autobiographical book by Malala Yousafzai about herself.It was co-written by Christina Lamb and published on 8 October 2013, by Weidenfeld & Nicolson in the UK and Little, Brown and Company in the US.The book details the early life of Yousafzai, the rise and fall of the Tehrik-i-Taliban Pakistan and the assassination attempt made against Yousafzai, when she was aged 15, following her activism for female education.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MC

10.Which state is set to become India’s 1st State to have 2 Green Energy Efficient towns?

A. Jharkhand
B. Odisha
C. Bihar
D. Madhya Pradesh
E. Uttar Pradesh

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Bihar

Explanation: Bihar is set to become India’s 1st State to have 2 Green Energy Efficient towns, the 2 towns are Rajgir & BodhGaya. They will start getting Solar Energy through 1st of its kind Renewable energy project from 2023.The green energy supply required for running the towns will be developed and supplied by the Solar Energy Corporation of India (SECI).To implement the project, the state government of Bihar will construct 500 MW solar energy plants at Lakhisarai & Bhagalpur.After Rajgir & BodhGaya, many important government offices in Patna like the Governor house, High Court, Museum & Vidhyut Bhawan would also run on green energy supplied by SECI.

11.Which of the following has launched a door-to-door baggage transfer service in Delhi & Hyderabad in which customer luggage gets securely picked & transported from the 1st to the last destination?

A. SpiceJet
B. GoAir
C. IndiGo
D. Vistara
E. AirAsia

Show Correct Answers

Correct Answer: C. IndiGo

Explanation: IndiGo has launched a door-to-door baggage transfer service in Delhi & Hyderabad in which customer luggage gets securely picked & transported from the 1st to the last destination.IndiGo will also launch the facility called ‘6EBagport’, in partnership with CarterPorter, in Mumbai & Bengaluru.The ‘6EBagPort’ service can be availed up to 24 hrs prior to departure of flight & anytime on arrival.

12.For the first time, astronomers have detected X-rays radiating from which planet , using NASA’s Chandra X-ray Observatory?

A. Neptune
B. Uranus
C. Jupiter
D. Venus
E. Mercury

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Uranus

Explanation: For the first time, astronomers have detected X-rays radiating from the Uranus, using NASA’s Chandra X-ray Observatory.Researchers used the Chandra observations taken in Uranus in 2002 and then again in 2017 to confirm the X-ray radiation.There was a clear detection of X-rays from the first observation and a possible flare of X-rays in second observation.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13.Which of the following won the Copa del Rey title by beating the rival Athletic Bilbao 1-0 in the delayed 2020 cup final held in Sevilla in April 2021?

A. Real Sociedad
B. Villarreal CF
C. FC Barcelona
D. CA Osasuna
E. A.S. Roma

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Real Sociedad

Explanation: Real Sociedad won the Copa del Rey title by beating the rival Athletic Bilbao 1-0 in the delayed 2020 cup final held in Sevilla on 3 April 2021.Sociedad had only won the Copa del Rey twice previously in its history, in 1909 and in 1987, its last major trophy.Copa del Rey is an annual knockout football competition in Spanish football, organized by the Royal Spanish Football Federation.

14.Centre has sanctioned an amount of how many rupees (in crore) under the ‘Stand-Up India’ scheme to over 1.14 lakh accounts up to 23 March 2021? 

A. 22,282
B. 23,382
C. 24,484
D. 25,586
E.  26,688

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 25,586

Explanation:  Centre has sanctioned an amount of Rs 25,586 crore under the ‘Stand-Up India’ scheme to over 1.14 lakh accounts up to 23 March 2021 since the inception of the scheme.Stand up India scheme was launched on April 5, 2016 to promote entrepreneurship at grassroots level focusing on economic empowerment and job creation.This scheme has been extended up to 2025.

15.Easter, which marks the resurrection of Jesus Christ after he was crucified on Good Friday, was observed which day in 2021?

A. 1 April
B. 2 April
C. 3 April
D. 4 April
E. 5 April

Show Correct Answers

Correct Answer: D. 4 April

Explanation: Easter, which marks the resurrection of Jesus Christ after he was crucified on Good Friday, was observed on 4 April 2021.Also known as Resurrection Sunday, the day commemorates the resurrection of Jesus.As per the Bible, when the disciples of Jesus visited his grave on the third day of his crucifixion, they discovered that the grave was empty.On Easter Sunday, Jesus came back to life.

16.Which of the following has been announced as the official song of the 2022 ICC Women’s World Cup?

A. Let’s Groove
B. Girl Gang
C. Girl on Fire
D. Confident
E. Good As Hell

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Girl Gang

Explanation: Girl Gang, a track by New Zealand singer Gin Wigmore, has been announced as the official song of the 2022 ICC Women’s World Cup.The tournament is set to be hosted in New Zealand from 4 march-3 April 2022.The soundtrack of the World Cup was also the name of a project Wigmore created to coincide with the release of Ivory, her fourth album which was released in 2017 which includes Girl Gang.

17.Reliance Infrastructure has sold its erstwhile headquarters ‘Reliance Centre’ in which city to Yes Bank for Rs 1,200 crore?

A. Pune
B. Mumbai
C. Nashik
D. Nagpur
E. Solapur

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Mumbai

Explanation: Reliance Infrastructure has sold its erstwhile headquarters ‘Reliance Centre’ in Santacruz, Mumbai to Yes Bank for Rs 1,200 crore.The proceeds from the sale will be utilised to repay the debt of the private lender.After this sale, Yes Bank’s exposure to Reliance Infrastructure has come down to Rs 2,000 crore.

18.Which becomes the first state to commission India’s first Farm-based Solar Power Project under the PM-KUSUM scheme?

A. Madhya Pradesh
B. Rajasthan
C. Punjab
D. Uttar Pradesh
E. Karnataka

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Rajasthan

Explanation:  Rajasthan Renewable Energy Corporation Ltd (RRECL) commissioned India’s 1st Farm-based Solar Power Project under the PM-KUSUM (Pradhan Mantri-Kisan Urja Suraksha evam Utthan Mahabhiyan) Scheme at Bhaloji Village, Kotputli in Jaipur, Rajasthan.It has a capacity of 1 megawatt and is spread over on 3.5-acre semi-barren land.It has been developed at an investment of nearly INR 3.7 Crore.The power generated by the project will be purchased by Rajasthan VidhyutVitran Nigam Ltd (at the rate of INR 3.14 per unit).

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

19.Which bank has bought the Reliance Centre of Reliance Infrastructure Limited (RInfra) at Santacruz, Mumbai, Maharashtra for Rs.1200 crores?

A. ICICI Bank
B. Kotak Mahindra Bank
C. Yes Bank
D. Axis Bank
E. IndusInd Bank

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Yes Bank

Explanation: YES Bank bought the Reliance Centre of Reliance Infrastructure Limited (RInfra) at Santacruz, Mumbai, Maharashtra for Rs.1200 crores.This sale of the office building of 21432.28 square meter plot in Santacruz is utilized to repay the debt of YES Bank.Under the Securitization and Reconstruction of Financial Assets and Enforcement of Security Interest (SARFAESI) Act 2002, The YES bank has issued the demand notice to Reliance Infrastructure Ltd on 6th May 2020, for non-payment of loans amounting to Rs. 2,892 crore.In July 2020, the YES Bank took over the possession of the Reliance Centre at Santacruz which served as the headquarters of the Anil Ambani’s Group.Both YES Bank and RInfra have agreed to formalize this into a sale deal.

20.International Day of Conscience is celebrated every year on which date?

A. 4th April
B. 5th April
C. 6th April
D. 7th April
E. 8th April

Show Correct Answers

Correct Answer: B. 5th April

Explanation: April 5 is celebrated all around the world as International Day of Conscience.Declared by the United Nations, this day is observed in order to self-reflect on our life and try and do the right things all the time.The purpose behind this was simple.People’s conscience helps to act upon certain situations in the best way possible.It also empowers to do better in society.

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 3th April 2021


Current Affairs PDF 2020-21 – Download E-books

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

Yearly Current Affair PDF 2020 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 4500+ MCQ with Detailed Solutions
2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here
Monthly Current Affairs PDF November 2020 Monthly Current Affairs PDF October 2020
Monthly Current Affairs PDF September 2020 Monthly Current Affairs PDF August 2020
Monthly Current Affairs PDF July 2020 Monthly Current Affairs PDF June 2020
Last 6 Months Current Affairs PDF 2020 (Jan to June 2020) Yearly Current Affairs PDF 2019
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

100+ Union Budget Practice Questions with Answers

45+ Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2020 – Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams