Daily GK and Current Affairs Quiz – 3rd September 2021
Daily GK and Current Affairs Quiz – 3rd September 2021

Daily GK and Current Affairs Quiz – 3rd September 2021

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – September 2021.Monthly Current Affairs PDF.Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs.Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 3rd September 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 3rd September 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 3rd September 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.The Y-Break is a 5-min yoga protocol application with focus on working professional, launched by which ministry?

A. Ministry of AYUSH
B. Ministry of Youth Affairs and Sports
C. Ministry of Health & Family Welfare
D. Ministry of Women and Child Development
E. Ministry of Home Affairs

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Ministry of AYUSH

Explanation: The Union AYUSH Minister, Sarbananda Sonowal has launched ‘Y Break’ Yoga protocol mobile application in New Delhi. The app has been developed by Morarji Desai National Institute of Yoga (MDNIY). The app was launched as a part of the week-long activities and campaigns organised by the Ministry of Ayush to commemorate Azadi ka Amrit Mahotsav from August 30 to September 5, 2021.

About the app:

The Y-Break (or the “Yoga Break) mobile application is a unique five-minute Yoga protocol app, designed especially for working professionals to de-stress, refresh and re-focus at their workplace to increase their productivity, and consists of Asanas, Pranayam and Dhyana.While on one hand the app will facilitate doing yoga and meditation with ease anywhere in just 5 minutes, it will also bring awareness about different Yoga practices.

2.India’s economy grew by _________ during the April-June quarter of this financial year, as against a 24.4% contraction seen during the same period last year.

A. 12.1%
B. 20.1%
C. 26.1%
D. 30.1%
E. 10.1%

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 20.1%

Explanation: India’s economy grew by 20.1% during the April-June quarter of this financial year, as against a 24.4% contraction seen during the same period last year.The massive growth seen in the first quarter has made India the fastest-growing major economy across the globe.In the previous quarter, India’s economy had grown by 1.6%. For the full financial year 2020-21, India’s GDP contracted by 7.3%.

3.Veteran Kashmiri separatist leader and former chief of the All Parties Hurriyat Conference (APHC), ______ passed away.

A. Mirwaiz Umar Farooq
B. Mukhtar Ahmed Waza
C. Syed Ali Shah Geelani
D. Azhar Bhat
E. Zaroon bhat

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Syed Ali Shah Geelani

Explanation: Veteran Kashmiri separatist leader and former chief of the All Parties Hurriyat Conference (APHC), Syed Ali Shah Geelani passed away. He was 91 years old.Syed Ali Gilani was born on September 29, 1929, to Syed Peer Shah Gilani of Zoori Munz village in Tehsil Bandipora.Gilani received his early education at Sopore and finished his studies at the Oriental College, Lahore Pakistan.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4.Zamboanga Sibugay-based fisherman and community environmentalist Roberto Ballon got the Ramon Magsaysay 2021.Zamboanga Sibugay is a province located in the_______________.

A. Philippines
B. Vietnam
C. Laos
D. Malaysia
E. Thailand

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Philippines

Explanation: Ramon Magsaysay Award 2021 awardees have been announced, the winners will be formally awarded the Magsaysay Award during the November 28 event at the Ramon Magsaysay Centre in Manila. Among the awardees is Dr Firdousi Qadri of Bangladesh and Muhammad Amjad Saqib of Pakistan, as well as Philippine fisheries and community environmentalist Roberto Ballon, American citizen Steven Munsi, who works for humanitarian work and help refugees, and Indonesian WatchDoc for investigative journalism.

List of awardees of Ramon Magsaysay Awards 2021:

  • Muhammad Amjad Saqib:A visionary who founded one of the largest microfinance institutions in Pakistan, servicing millions of families.
  • Firdausi Qadri:A Bangladeshi scientist who has been instrumental in discovering vaccines that have saved millions of lives.
  • Steven Muncy:A humanitarian who has been helping the displaced refugees of Southeast Asia rebuild their lives.
  • WatchDoc:A production house that ingeniously combines documentary filmmaking and alternative platforms to highlight underreported issues in Indonesia.
  • Roberto Ballon:A fisherman from Southern Philippines who has led a community in restoring their rich aquatic resources and their primary source of livelihood.

About the Ramon Magsaysay Award:

The Ramon Magsaysay Award is Asia’s highest honor and is widely regarded as the region’s equivalent of the Nobel Prize. It celebrates the memory and leadership example of the third Philippine president after whom the award is named, and is given every year to individuals or organizations in Asia who manifest the same selfless service that ruled the life of the late and beloved Filipino leader.

5.Which country hosted the 8th Meeting of Agriculture Experts of BIMSTEC Countries recently?

A. Bhutan
B. Nepal
C. Sri Lanka
D. India
E. Pakistan

Show Correct Answers

Correct Answer – D. India

Explanation: India hosted the 8th Meeting of Agriculture Experts of Bay of Bengal Initiative for Multi-Sectoral Technical and Economic Cooperation (BIMSTEC) Countries through video conferencing. The meeting was chaired by Dr Trilochan Mohapatra, Secretary, Department of Agricultural Research & Education & Director General of ICAR. BIMSTEC comprise of seven Member States including five from South Asia (Bangladesh, Bhutan, India, Nepal, Sri Lanka), and two from Southeast Asia, including Myanmar and Thailand.

During this meet, Chairman highlighted the UN Food System Summit 2021 and transformational aspects that are happening across agriculture and food systems globally. The BIMSTEC Member States also appreciated the greater engagement of India in offering six slots of scholarships for Master and PhD programmes in agriculture and other initiatives for capacity development & training.

About the BIMSTEC

BIMSTEC was founded in 1997 with the objective of pursuing mutual trade, connectivity & cultural, technical & economic development in the region. It earlier included six sectors viz., technology, trade, energy, transport, fisheries, and tourism. Sectors were later expanded to 14 areas of cooperation. Agriculture is one among the 14 sectors.

6.Which state/union territories has declared the black-necked crane and snow leopard as their state bird and animal respectively?

A. Ladakh
B. Jammu & Kashmir
C. Puducherry
D. Chattisgarh
E. Uttarakhand

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Ladakh

Explanation:  Union Territory (UT) of Ladakh has declared the black-necked crane and snow leopard as their state bird and animal respectively.Black-necked crane, only found in Ladakh region was previously the state bird of the former state of J&K, along with Hangul as the state animal.The crane was chosen as the state bird since it is only found in the eastern region of Ladakh.The snow leopards are mainly found in the western and eastern regions of the Himalayas, including Ladakh, J&K, Himachal Pradesh, Sikkim, Arunachal Pradesh, and Uttarakhand.Black-necked crane and snow leopard are two endangered species and the pride of Ladakh.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.Separatist leader and pro-Pakistan supporter Syed Ali Shah Geelani passed away recently, he belonged to which separatist group?

A. Tehreek-e-Hurriyat
B. Dukhtaran-e-Millat
C. Jammu Kashmir Liberation Front
D. Jammu and Kashmir Democratic Freedom Party
E. Ansar Ghazwat-ul-Hind

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Tehreek-e-Hurriyat

Explanation: Separatist leader and pro-Pakistan supporter Syed Ali Shah Geelani passed away.He was well known for spearheaded the separatist movement in Jammu and Kashmir for over three decades.A three-time MLA in the erstwhile state from Sopore, Geelani had virtually become the face of agitation in the 2008 Amarnath land row, 2010 agitation sparked by killing of a youth in Srinagar.He was the founder member of Hurriyat Conference but broke away and formed his own Tehreek-e-Hurriyat in early 2000.

8.Two-term Rajya Sabha MP Chandan Mitra passed away recently, he was also a veteran _______.

A. Singer
B. Journalist
C. Scientist
D. Sportsman
E. Sand Sculpto

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Journalist

Explanation: Veteran journalist and two-term Rajya Sabha MP Chandan Mitra passed away.Editor and managing director of The Pioneer newspaper, Mitra had been unwell for the past one year.Considered a prominent right-wing intellectual he was first nominated to the Rajya Sabha by the BJP in 2003.Mitra started his journalism career with The Statesman in Kolkata.He joined The Pioneer, which he headed editorially for around 24 years, after stints at The Times of India.

9.Which state/union territories has launched Rural Enterprises Acceleration Programme titled ‘Saath’ for Self Help Group (SHG) women?

A. Ladakh
B. Jammu & Kashmir
C. Puducherry
D. Chattisgarh
E. Uttarakhand

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Jammu & Kashmir

Explanation: Jammu and Kashmir Lieutenant Governor Manoj Sinha launched Rural Enterprises Acceleration Programme titled ‘Saath’ for Self Help Group (SHG) women.This Saath initiative will stress on mentoring and market linkages of products created by these women.This will transform the lives of these women and make them independent and strong in social and financial aspects.This initiative aims to teach women such skills and convert their businesses into Higher Order Enterprises.

10.Alejandro Prieto held from which country who has won the Bird Photographer of the Year award 2021?

A. USA
B. Canada
C. Mexico
D. Brazil
E. Argentina

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Mexico

Explanation: Mexican photographer Alejandro Prieto has won the Bird Photographer of the Year award 2021.His photo features a roadrunner at a new section of the border wall between Mexico and the USA.Prieto wins the top prize of £5,000 and the prestigious title.His image also won Gold Award in the Birds in the Environment category.His photo was selected from more than 22,000 submissions by photographers from around the world.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2021 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

11.The famous eat streets of 56 Dukan and Sarafa Chowpaty of which city have bagged the ‘Clean Street Food Hub’ certification from Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI)?

A. Chennai
B. Indore
C. Lucknow
D. Bathinda
E. Pune

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Indore

Explanation: Indore’s famous eat streets of 56 Dukan and Sarafa Chowpaty have bagged the ‘Clean Street Food Hub’ certification from Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI). 56 Dukaan market has been declared as the second ‘clean street food hub’ in India.

The FSSAI certification – valid for two years — is given for adopting best practices like garbage disposal, personal hygiene, demarcation of cooking and non-cooking areas, streetlights, pest control and cleanliness. As per FSSAI regulations, all workers must maintain personal hygiene, wear gloves and cover their heads. Shops must use RO water, cook and serve in steel utensils, wash utensils in liquid soap (not powder) and properly dispose of leftovers.Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) is an autonomous statutory body established under the Food Safety and Standards Act, 2006 (FSS Act). Ministry of Health & Family Welfare, Government of India is the administrative Ministry of FSSAI. It is headquartered in Delhi.

12.In September 2021, with whom has Indian Finance Minister Nirmala Sitharaman announced new steps to tackle climate change?

A. Bobby Jindal
B. Rishi Sunak
C. Shantanu Narayen
D. Fareed Zakaria
E. Zubin Mehta

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Rishi Sunak

Explanation: UK Chancellor  Rishi Sunak and Indian Finance Minister Nirmala Sitharaman have announced new steps to tackle climate change. This includes a $1.2 billion package of public and private investment in green projects and renewable energy.They have also jointly launched the Climate Finance Leadership Initiative aimed at mobilizing private capital into sustainable infrastructure in India.  These investments will support India’s target of 450GW renewable energy by 2030. Besides this, there was a “new $200 million private and multilateral investment into the joint UKIndia Green Growth Equity Fund which invests in Indian renewable energy.” The announcements come ahead of the UK hosting the climate change Conference of Parties conference in Glasgow in November.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13.In September 2021, who opened a new epidemic intelligence hub with WHO Director-General Tedros Adhanom Ghebreyesus?

A. Armin Laschet
B. Angela Merkel
C. Emmanuel Macron
D. Vladimir Putin
E. Helmut Kohl

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Angela Merkel

Explanation: German Chancellor Angela Merkel on September 1, 2021, opened a new epidemic intelligence hub in Berlin with WHO Director-General Tedros Adhanom Ghebreyesus. The hub will serve as a collecting point for all available information on viruses. The data will then be analyzed for use in the global fight against pandemics. The hub and its work will be given 30 million euros funding.

The Hub will bring together partners worldwide to collaborate and create the tools and data needed for all countries to prepare, detect and respond to pandemic and epidemic risks. The first head of the centre will be Chikwe Ihekweazu, currently Director of the Nigeria Centre for Disease Control.

14.Who addressed the 16th sustainability summit 2021 of the Confederation of Indian Industry (CII) as the Chief Guest on 2 September 2021?

A. Hardeep Singh Puri
B. Narendra Singh Tomar
C. Narendra Modi
D. Piyush Goyal
E. Nitin Gadkari

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Narendra Singh Tomar

Explanation: The Union Minister of Agriculture and Farmers Welfare Narendra Singh Tomar addressed the 16th sustainability summit 2021 of the Confederation of Indian Industry (CII) as the Chief Guest on 2 September 2021. The conference was also addressed by Denmark’s Environment Minister Ms. Lea Wermelin and CII Director General Mr. Chandrajit Banerjee.

Due to severe climate imbalance, some regions are facing droughts while others are struggling to control floods.Union Minister Tomar said that under the Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi, so far about 1,57,000 crore rupees have been deposited in the bank accounts of more than 11 crore farmers of the country. The Prime Minister has launched the Production Linked Incentive (PLI) scheme, which will prove beneficial for other industries including food processing. 10 thousand Farmer Producer Organizations (FPOs) will be formed in the country.

15.In September 2021, the first commercial shipment of Apricot sourced from the Union Territory (UT) of Ladakh has been exported to which city?

A. Jakarta
B. Dubai
C. Paris
D. London
E. Tokyo

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Dubai

Explanation: The first commercial shipment of Apricot sourced from the Union Territory (UT) of Ladakh has been exported to Dubai. The shipment was exported by APEDA registered exporter from Mumbai. Agricultural and Processed Food Products Export Development Authority (APEDA) has been working to establish an export value chain for Ladakh Apricot in association with an importer group based in Dubai.

Ladakh Apricots have a unique soothing taste and texture with high sugar contents and total soluble solids.Ladakh produces several varieties of Apricots out of which four to five varieties are taken up for commercial cultivation and export opportunities exist for these varieties.

What is APEDA?

  • It is an apex body under the Ministry of Commerce and Industry, Government of India, responsible for the export promotion of agricultural products.
  • Founded – 13 February 1986.
  • Headquarters – New Delhi

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 2nd September 2021


Current Affairs PDF 2021– Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

A Complete Book of Last Six Months Economy & Banking Current Affairs Updates and Practice Questions with Union Budget & Economic Survey 2021

Download 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF January to June 2021 (MCQ) for Banking, SSC, and Railways Exams – Click Here
Monthly Current Affairs PDF August 2021 Monthly Current Affairs PDF July 2021
Monthly Current Affairs PDF June 2021 Monthly Current Affairs PDF May 2021
Monthly Current Affairs PDF April 2021 Monthly Current Affairs PDF March 2021
Monthly Current Affairs PDF Feb 2021 Monthly Current Affairs PDF Jan 2021

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021– Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021