Daily GK and Current Affairs Quiz – 3rd April 2021
Daily GK and Current Affairs Quiz – 3rd April 2021
Best English Language Book For All Bank & Government Exams Preparation

Daily GK and Current Affairs Quiz – 3rd April 2021

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – April 2021.Monthly Current Affairs PDF.Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs. Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 3rd April 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 3rd April 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 3rd April 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.Facebook and Google are to build new cables under the sea called ____________ and ‘Bifrost’ to connect the US to Singapore and _____________.

A. Loki, Philippines
B. Echo, Indonesia
C. Hoor, Malaysia
D. Boost, Hawaii
E. None of the above

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Echo, Indonesia

Explanation: Facebook and Google are planning to build new subsea cables from the US to Singapore and Indonesia. Facebook has partnered with leading regional and global partners to build two new subsea cables Echo and Bifrost that will provide vital new connections between the Asia-Pacific region and North America. While Google is only investing in Echo. These cables will increase overall transpacific capacity by 70 per cent.These projects are still subject to regulatory approvals, when completed, these cables are expected to deliver much-needed Internet capacity, redundancy, and reliability.The announcements come at a time when the Covid-19 pandemic has increased the need for reliable Internet access.

Important Points:

  • Google CEO: Sundar Pichai.
  • Google Founded: 4 September 1998, California, United States.
  • Google Founders: Larry Page, Sergey Brin.
  • Chief Executive Officer of Facebook: Mark Zuckerberg.
  • Facebook Headquarters: California, US.

2.According to the Global Gender Gap Report 2021, which of the following country is the best performer in South Asia?

A. Afghanistan
B. India
C. Bangladesh
D. Pakistan
E. Sri Lanka

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Bangladesh

Explanation: India has slipped 28 places to rank 140 among 156 countries in the Global Gender Gap Report 2021, by World Economic Forum. In 2020, India ranked 112th among 153 countries. Iceland has topped the index as the most gender-equal country in the world for the 12th time. Afghanistan is the worst-performing country in the report.

South Asia:

India emerged as the third-worst performing country in South Asia.Bangladesh is the best performer in South Asia.Among India’s neighbours, Bangladesh ranked 65, Nepal 106, Pakistan 153, Afghanistan 156, Bhutan 130 and Sri Lanka 116.In South Asia, only Pakistan and Afghanistan ranked below India.

Top 10 gender-equal country

  1. Iceland
  2. Finland
  3. Norwa
  4. New Zealand
  5. Rwanda
  6. Sweden
  7. Namibia
  8. Lithuania
  9. Ireland
  10. Switzerland

Global Gender Gap Report

The Global Gender Gap Report 2021 is the 15th edition of the annual publication by WEF.The Global Gender Gap Index was first introduced by the World Economic Forum in 2006 to compare countries’ gender gaps across four dimensions: economic opportunities, education, health and political leadership.

Important Points:

  • World Economic Forum Headquarters: Cologny, Switzerland.
  • World Economic Forum Founder: Klaus Schwab.
  • World Economic Forum Founded: January 1971.

3.What is the theme of Military Exercise ‘SHANTIR OGROSHENA’ 2021?

A. Peace and Rights
B. Robust Peace Keeping Operations
C. Control the Peace
D. Secure Humanity
E. Responsibility first

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Robust Peace Keeping Operations

Explanation: A multinational Military Exercise named ‘SHANTIR OGROSHENA’ 2021 (Front Runner of the Peace) is scheduled to be held in Bangladesh from April 04 to 12, 2021. The theme of the exercise is “Robust Peace Keeping Operations”. The exercise is being held to commemorate the birth centenary of Bangladesh ‘Father of the Nation’ Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman and mark glorious 50 years of liberation of the country.

About the exercise:

The Indian Army is also participating in this multinational exercise, along with a contingent of the Royal Bhutan Army, Sri Lankan Army and Bangladesh Army.The Indian contingent will comprise 30 personnel including Officers, JCOs and Jawans of a Battalion from The DOGRA Regiment.USA, UK, Turkey, Kingdom of Saudi Arabia, Kuwait and Singapore will also attend the exercise as Military observers.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4.United Nations Economic and Social Commission for Asia and the Pacific (UNESCAP) has projected India’s Economic Growth at _______________ in 2021-22.

A. 7.0%
B. 9.4%
C. 10.1%
D. 11.5%
E. 13.7%

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 7.0%

Explanation: The United Nations Economic and Social Commission for Asia and the Pacific (UNESCAP) said in the latest update that, India’s is estimated to record economic growth of 7% in 2021-22, over a contraction of 7.7% witnessed in the previous fiscal on account of the pandemic’s impact on normal business activity. It also noted that maintaining low borrowing costs while keeping non-performing loans in check would be a challenge.

Important Points:

  • UNESCAP Founded: 28 March 1947.
  • UNESCAP Headquarters: Bangkok, Thailand.

5.Who has been honoured with the 51st Dadasaheb Phalke Award 2019?

A. Amitabh Bachchan
B. Dharmendra
C. Raj Kapoor
D. Rajinikanth
E. Dilip Kumar

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Rajinikanth

Explanation: The legendary actor Rajinikanth has been selected to be honoured with the 51st Dadasaheb Phalke Awards, the highest film honour in India. The iconic actor Rajinikanth will receive the Dadasaheb Phalke award for 2019 for his stupendous contribution to Indian cinema. Rajinikanth will receive the Dadasaheb Phalke Award on May 3, 2021.Rajinikanth is the 12th South Indian to get this award. Legends like Dr Rajkumar, Akkineni Nageshwar Rao, K Balachander have been awarded before. The legendary actor has been honoured with the Padma Bhushan and Padma Vibhushan in the past.The jury this year for the prestigious award included playback icon Asha Bhosle, director-producer Subhash Ghai, Malayalam superstar Mohanlal, music composer and singer Shankar Mahadevan and Biswajeet Chatterjee.

6.RBI has extended the timeline for processing recurring online transactions till _____.

A. July 30, 2021
B. August 30, 2021
C. September 30, 2021
D. October 30, 2021
E. December 30, 2021

Show Correct Answers

Correct Answer – C. September 30, 2021

Explanation:  RBI has extended the timeline for processing recurring online transactions by 6 months till Sep 30, 2021.Prior to this, in December 2020, RBI had directed all banks including RRBs, NBFCs, and payment gateways that processing of recurring transactions (domestic or cross-border) using cards or Prepaid Payment Instruments (PPIs) or Unified Payments Interface will not be continued beyond March 31, 2021 if they do not comply with Additional Factor of Authentication (AFA).

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.According to the South Asia Economic Focus Spring update report published by the World Bank, what will be the growth rate of Indian economy in FY 2021-22?

A. 7.6%
B. 8.7.%
C. 9.6%
D. 10.1%
E. 11%

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 10.1%

Explanation: World Bank has raised Indian GDP growth prediction to 10.1% for 2021-22 fiscal from 5.4% projected in January in its South Asia Economic Focus Spring update report.Real India GDP growth will be in the range from 7.5% to 12.5%.As per World Bank, government consumption is expected to rise by about 16.7% during the reported fiscal.Report forecast growth for the South Asia region at 7.2% in 2021 and 4.4% in 2022.

8.Who among the following represented India in the 6th annual meeting of the Board of Governors of New Development Bank (NDB)?

A. Nirmala Sitharaman
B. Shaktikanta Das
C. Anurag Thakur
D. Dinesh Kumar Khara
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Nirmala Sitharaman

Explanation: Union Minister of Finance & Corporate Affairs and India’s Governor in New Development Bank (NDB), Smt. Nirmala Sitharaman attended the 6th Annual Meeting of Board of Governors of New Development Bank through video-conference in New Delhi today. The meeting was also attended by Governors/Alternate Governors of Brazil, China, Russia and South Africa.

9.Who among the following has authored the book titled “Name Place Animal Things”?

A. JM Lyngdoh
B. Helen Giri Syiem
C. Janice Pariat
D. Daribha Lyndem
E. Patricia Mukhim

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Daribha Lyndem

Explanation: The debut book of Daribha Lyndem titled “Name Place Animal Things” examines the boundaries between the adult world and the world of a child. The book takes its name from a beloved school game.The book is published by Zubaan Publishers Pvt. Ltd.The book features a young khasi woman who lives in the city of Shillong, Meghalaya in early 2000s.The book has interconnected stories that move through age, lives and places and covers the breadth of childhood and moves into the awareness of adulthood.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MC

10.What amount has been announced by the government to infuse in the in 4 state-owned banks in 2020-21, by issuing non-interest-bearing bonds to these banks?

A. Rs 5,500 crore
B. Rs 10,500 crore
C. Rs 12,500 crore
D. Rs 14,500 crore
E. Rs 20,500 crore

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Rs 14,500 crore

Explanation: Govt has announced to infuse Rs 14,500 crore in 4 state-owned banks in 2020-21, by issuing non-interest-bearing bonds to these banks.Four Banks: Central Bank of India, Indian Overseas Bank, Bank of India and UCO Bank.Recapitalisation bonds will be issued with six different maturities, and special securities will be at par for the amount as per eligible bank application.This infusion will complete govt’s total capital infusion of Rs 20,000 crore in PSBs for 2020-21.

11.Krsnaa Diagnostics Pvt. Ltd has begun preparations for an initial public offering (IPO) that will see it raise as much as how many rupees (in crores)?

A. 1100
B. 1200
C. 1300
D. 1400
E. 1500

Show Correct Answers

Correct Answer: B. 1200

Explanation: Krsnaa Diagnostics Pvt. Ltd has begun preparations for an initial public offering (IPO) that will see it raise as much as ₹1,200 crores.The company started work on its IPO in March 2021.They have appointed four investment banks—JM Financial, IIFL, DAM Capital and Equirus to work on the IPO.The firm runs diagnostic centres across the country covering all tests under radiology and pathology.

12.According to Airtel Africa, which of the following would invest USD 100 million in its wholly-owned subsidiary Airtel Mobile Commerce BV (AMC BV)?

A. Mastercard
B. Visa
C. American Express
D. Capital One
E. Microsoft Corporation

Show Correct Answers

Correct Answer A. Mastercard

Explanation: Airtel Africa has announced that Mastercard would invest USD 100 million in its wholly-owned subsidiary Airtel Mobile Commerce BV (AMC BV).Mastercard would hold a minority stake in AMC BV on completion of the deal, with Airtel Africa continuing to hold the majority stake.The latest deal values Airtel Africa’s mobile money business at USD 2.65 billion on a cash and debt-free basis.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13.Jio has partnered with which of the following to announce the beginning of a year-long collaboration on JioGames ‘Esports platform’?

A. MediaTek
B. Qualcomm
C. TSMC
D. Nvidia
E. Skyworks Solutions

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Qualcomm

Explanation: Jio has partnered with Qualcomm to announce the beginning of a year-long collaboration on JioGames ‘Esports platform’.The collaboration will start with the first contest, ‘Call of Duty Mobile Aces Esports Challenge’, featured on the JioGames Esports platform.JioGames Esports is an initiative by Jio to build a robust domestic Esports ecosystem for India’s fast-growing ESports community.

14.The Governor of which state has been conferred the ‘Kalinga Ratna’ award for the year 2021?

A. Punjab
B. Himachal Pradesh
C. Haryana
D. Andhra Pradesh
E. Gujarat

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Andhra Pradesh

Explanation: Andhra Pradesh Governor Biswa Bhusan Harichandan has been conferred the ‘Kalinga Ratna’ award for the year 2021.The award instituted by Sarala Sahitya Sansad was presented to him during the 600th birth anniversary of Adikabi Sarala Das and the 40th annual celebrations of Sarala Sahitya Sansad.The Kalinga Ratna award carried a silver statue of Goddess Saraswati and a copper plaque.

Andhra Pradesh:

  • Chief Minister – Y. S. Jaganmohan Reddy.
  • Governor – Biswabhusan Harichandan.
  • Number of Districts – 13.

15.The 2023 Men’s Boxing World Championships will be held in which of the following country?

A. Turkmenistan
B. Uzbekistan
C. Kazakhstan
D. Tajikistan
E. Kyrgyzstan

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Uzbekistan

Explanation:The 2023 Men’s Boxing World Championships will be held in Uzbekistan capital Tashkent.International Boxing Association (AIBA) President Umar Kremlev has confirmed Tashkent as the host city.The 22nd edition of the competition will be the first time when Uzbekistan will be hosting it. The central Asian nation won 3 gold medals in boxing at the Rio 2016 Olympic Games.

Uzbekistan: 

  • Capital – Tashkent.
  • Currency – Uzbekistani Som.
  • President – Shavkat Mirziyoyev.

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 2nd April 2021


Current Affairs PDF 2020-21 – Download E-books

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

Yearly Current Affair PDF 2020 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 4500+ MCQ with Detailed Solutions
2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here
Monthly Current Affairs PDF November 2020 Monthly Current Affairs PDF October 2020
Monthly Current Affairs PDF September 2020 Monthly Current Affairs PDF August 2020
Monthly Current Affairs PDF July 2020 Monthly Current Affairs PDF June 2020
Last 6 Months Current Affairs PDF 2020 (Jan to June 2020) Yearly Current Affairs PDF 2019
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

100+ Union Budget Practice Questions with Answers

45+ Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2020 – Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams