Daily GK and Current Affairs Quiz – 31st March 2021
Daily GK and Current Affairs Quiz – 31st March 2021
Best English Language Book For All Bank & Government Exams Preparation

Daily GK and Current Affairs Quiz – 31st March 2021

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – March 2021.Monthly Current Affairs PDF.Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs. Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 31st March 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 31st March 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 31st March 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.The first-ever Indo-Korean Friendship Park has been inaugurated at which place in India?

A. Rashtrapati Bhavan
B. Red Fort
C. Connaught Place
D. Delhi Cantonment
E. India Gate

Show Correct Answers

Correct Answer: D. Delhi Cantonment

Explanation: India’s First Indo-Korean Friendship Park was jointly inaugurated at Delhi Cantonment by Hon’ble Raksha Mantri, Shri Rajnath Singh, and Hon’ble Minister of National Defence, Republic of Korea Mr Suh Wook. The park has been developed in joint consultation with the Ministry of Defence, the Government of India, the Indian Army, the Delhi Cantonment Board, the Embassy of Korea and the Korean War Veterans Association of India.Besides being a symbol of strong India-South Korea friendly relations, this park will also act as a monument to India’s contributions as part of 21 countries that participated in the Korean war 1950-53, under the aegis of the United Nations.

Important Points:

  • South Korea Capital: Seoul
  • South Korea President: Moon Jae-in
  • South Korea Currency: South Korean won

2.Who among the following has inaugurated “Anandam: The Center for Happiness” at the Indian Institute of Management (IIM), Jammu virtually?

A. Raj Nath Singh
B. Ramesh Pokhriyal
C. Amit Shah
D. Nitin Jairam Gadkari
E. Nirmala Sitharaman

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Ramesh Pokhriyal

Explanation: Union Education Minister, Ramesh Pokhriyal has inaugurated “Anandam: The Center for Happiness” at the Indian Institute of Management (IIM), Jammu virtually. The centre will help people overcome mental stress and help spread positivity and it will encourage and propagate holistic development for all the stakeholders at IIM Jammu. Lieutenant Governor, Jammu, and Kashmir, Manoj Sinha; Founder, Art of Living Foundation, Sri Sri Ravi Shankar virtually graced the occasion.The purpose of establishing ‘Anandam’ at IIM Jammu is to bring holistic well-being. Regular physical exercises at the Center will contribute to the wellness at the physical level for both the students and the faculty. Under the concept of ‘Anandam: The Center for Happiness’ will be divided into five broad categories, namely, Counselling, Holistic wellness, Elective courses on Happiness Development, Research and Leadership & Faculty Development.

3.International Transgender Day of Visibility observed globally on ____________ every year.

A. 27th March
B. 28th March
C. 29th March
D. 30th March
E. 31st March

Show Correct Answers

Correct Answer – E. 31st March

Explanation: International Transgender Day of Visibility observed globally on 31st March every year. The day is dedicated to celebrating transgender people and raising awareness of discrimination faced by transgender people worldwide, as well as a celebration of their contributions to society.

History of the Day:

The day was founded by US-based transgender activist Rachel Crandall of Michigan in 2009. As a reaction to the lack of LGBT recognition of transgender people, citing the frustration that the only well-known transgender-centred day was the Transgender Day of Remembrance which mourned the murders of transgender people but did not acknowledge and celebrate living members of the transgender community. The first International Transgender Day of Visibility was held on March 31, 2009. It has since been spearheaded by the U.S.-based youth advocacy organization Trans Student Educational Resources.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4.Which of the following bank has launched “UNI – CARBON CARD” with HPCL?

A. Union Bank of India
B. United Bank of India
C. UCO Bank
D. Indian Bank
E.  City Union Bank

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Union Bank of India

Explanation: Union Bank of India has launched “UNI – CARBON CARD”, an HPCL co-branded credit card on the Rupay platform of NPCI. It is a unique card designed with association with one of the largest Public Sector Bank, Union Bank of India and HPCL, a leader in the fuel retail and Rupay – India’s largest card payment network. It will create an opportunity to create value for the customers.

Benefit:

The Bank is having a total network of 9590+ branches and 13280+ ATMs across India, this co-branded credit card is a Bank’s maiden joint venture.While using this card at HPCL retail outlets, the cardholder gets Cashback/Rewards in addition to the waiver of fuel surcharge provided by the Bank.Cardholders will be able to enjoy many freebies and offer brought out by NPCI such as Entertainment, Lifestyle, Travel, Shopping, Food delivery, etc.,The card is offered to salaried and others. The card limit offered is 20% of gross annual income with a minimum of Rs 50,000/- with no upper limit.

Important Points:

  • Union Bank Headquarters: Mumbai.
  • Union Bank CEO: Rajkiran Rai G.
  • Union Bank Founded: 11 November 1919.
  • Union Bank Tagline: Good People to Bank with.

5.How many MoUs have been signed between India and Bangladesh recently during the visit of PM Modi?

A. 3
B. 5
C. 7
D. 9
E. 12

Show Correct Answers

Correct Answer- B. 5

Explanation: Prime Minister Shri Narendra Modi has inaugurated the ‘Maitri Setu’ bridge between India and Bangladesh through a video conference, to strengthen the connectivity between both countries and especially with the north-eastern region of India. Maitri bridge will also make Tripura the ‘Gateway of North East’ with access to Chittagong Port of Bangladesh, which is just 80 km from the Sabroom.

About the Maitri Setu bridge:

The Maitri Setu bridge has been built on the Feni river, which lies between the Indian boundary in Tripura and Bangladesh.The 1.9 Kilometres long bridge will connect Sabroom in India with Ramgarh in Bangladesh.The bridge has been constructed by the National Highways and Infrastructure Development Corporation Limited at a project cost of around Rs. 133 Crore.

6.The ‘Maharaja Chhatrasal Convention Centre’ has recently been inaugurated in which of these UNESCO World Heritage locations?

A. Sanchi
B. Khajuraho
C. Konark
D. Hampi
E. Pattadakal

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Khajuraho

Explanation: The Minister of State for Tourism and Culture (Independent Charge) Shri Prahlad Singh Patel, and the Chief Minister of Madhya Pradesh Shri Shivraj Singh Chouhan jointly inaugurated the ‘Maharaja Chhatrasal Convention Centre at Khajuraho, Madhya Pradesh. The Convention Centre has been developed under the Swadesh Darshan Scheme of the Ministry of Tourism, adding another feather to the UNESCO World Heritage site at Khajuraho.This new venue will cater to the business needs, by hosting meetings and conferences. The Convention Centre is equipped with all modern amenities and infrastructure to offer a secure space to host corporate banquets for teams both large and small amidst a soothing decor and ambience.

Important Points:

Chief Minister of Madhya Pradesh: Shivraj Singh Chouhan; Governor: Anandiben Patel.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.Which state is set to become India’s 1st State to have 2 Green Energy Efficient towns?

A. Jharkhand
B. Odisha
C. Bihar
D. Madhya Pradesh
E. Uttar Pradesh

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Bihar

Explanation: Bihar is set to become India’s 1st State to have 2 Green Energy Efficient towns, the 2 towns are Rajgir & BodhGaya. They will start getting Solar Energy through 1st of its kind Renewable energy project from 2023.The green energy supply required for running the towns will be developed and supplied by the Solar Energy Corporation of India (SECI).To implement the project, the state government of Bihar will construct 500 MW solar energy plants at Lakhisarai & Bhagalpur.After Rajgir & BodhGaya, many important government offices in Patna like the Governor house, High Court, Museum & Vidhyut Bhawan would also run on green energy supplied by SECI.

8.Which of the following “Operation Thiruvallur” is associated with that was launched by the Indian Army recently?

A. Disposal of unexploded ordnance
B. Hunting of Extremist
C. Save life and city from deadly cyclone
D. Counter terrorism Operation
E. Joint Military Exercise with Sri Lanka

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Disposal of unexploded ordnance

Explanation: Indian Army’s Southern Command Troops, Pune launched “Operation Thiruvallur” in Tamil Nadu(TN) to safely dispose of around 10 tonnes of unexploded ordnance collected by factories. The Ministry of Defence has directed the Indian Army for conducting the operation under the aegis of “Aid to Civil Authorities”.The ordnance was collected from the State Industries Promotion Corporation of Tamil Nadu (SIPCOT) Industrial Estate in Gummidipoondi, Thiruvallur district, TN.Operation Thiruvallur was initiated by the Ministry of Defence on the request of Govt. of Tamil Nadu.Unexploded ordnance from a metal scrap dump were successfully neutralised by the Army Bomb Disposal Team.

9.Who won the 2021 Bahrain Grand Prix also known as Formula 1 Gulf Air Bahrain Grand Prix 2021?

A. Max Verstappen
B. Lewis Hamilton
C. Valtteri Bottas
D. Charles Leclerc
E. Daniel Ricciardo

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Lewis Hamilton

Explanation:  Mercedes Driver Lewis Hamilton (Great Britain) won the 2021 Bahrain Grand Prix (officially known as Formula 1 Gulf Air Bahrain Grand Prix 2021) held at Bahrain International Circuit, Sakhir, Bahrain.Red Bull Racing’s driver Max Verstappen (Netherlands) finished 2nd in the race, while Mercedes driver Valtteri Bottas (Finland) finished 3rd in the race.The victory was Hamilton’s 96th Formula One Victory.The Bahrain Grand Prix is the inaugural GP of the 2021 Formula One World Championship.The Formula One World Championships are organized by Federation Internationale de l’Automobile (FIA).

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MC

10.Who among the following has authored the book titled “Name Place Animal Things”?

A. JM Lyngdoh
B. Helen Giri Syiem
C. Janice Pariat
D. Daribha Lyndem
E. Patricia Mukhim

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Daribha Lyndem

Explanation: The debut book of Daribha Lyndem titled “Name Place Animal Things” examines the boundaries between the adult world and the world of a child. The book takes its name from a beloved school game.The book is published by Zubaan Publishers Pvt. Ltd.The book features a young khasi woman who lives in the city of Shillong, Meghalaya in early 2000s.The book has interconnected stories that move through age, lives and places and covers the breadth of childhood and moves into the awareness of adulthood.

11.With increasing cybersecurity violations, which of the following has tightened its supervision requirements for payment firms that store consumer data?

A. RBI
B. IRDAI
C. SIDBI
D. SEBI
E. NABARD

Show Correct Answers

Correct Answer: A. RBI

Explanation:  With increasing cybersecurity violations, the Reserve Bank of India has tightened its supervision requirements for payment firms that store consumer data.The RBI wants all authorized payment system operators to send comprehensive compliance certificates to it twice a year.The RBI has recommended that these certificates be submitted on April 30 and October 31 every year.

RBI:

  • Governor – Shaktikanta Das.
  • Headquarters- Mumbai.
  • Founded – 1 April 1935, Kolkata.

12.Which of the following has acquired Bengaluru-based retail tech start-up Perpule for about Rs 107.6 crore?

A. Flipkart
B. Amazon Technologies
C. Myntra
D. Ajio
E. Snapdeal

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Amazon Technologies

Explanation: Amazon Technologies, a part of e-commerce major Amazon.com Inc, has acquired Bengaluru-based retail tech start-up Perpule for about Rs 107.6 crore.The acquisition will allow Amazon to offer Perpule’s ‘UltraPoS’ and other new technology products to its Kirana partners.Amazon is also likely to pay additional remuneration to Perpule’s employees, which will take the deal value to about Rs 150 cr.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13.In March 2021, the lawmakers of which state of the US have passed a bill to legalize adult use of marijuana?

A. California
B. New York
C. Florida
D. Indiana
E. Georgia

Show Correct Answers

Correct Answer – B. New York

Explanation: New York lawmakers on 30 March 2021 passed a bill to legalize adult use of marijuana.This will make New York, the 15th state in the United States to allow recreational use of the drug.If the bill is signed, legalization of the plant would be effective immediately but legal recreational sales would not be expected to begin for one or two years.

14.Virendra Singh passed away in March 2021. He was related to which of the following fields?

A. Journalism
B. Acting
C. Politics
D. Cricket
E. Medicine

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Politics

Explanation:  Former BSP MLA Virendra Singh passed away on 30 March 2021 following a prolonged illness.He was elected as BSP MLA from Bareilly Cantonment seat in 2007 and Bithri Chainpur seat in 2012.Singh had been suffering from serious health problems since 2018.

15.In March 2021, which of the following has announced a new feature ‘Checkout with Crypto’?

A. Freecharge
B. PayPal Inc
C. Mobikwik
D. Paytm
E. Amazon Pay

Show Correct Answers

Correct Answer – B. PayPal Inc

Explanation: Global payment giant PayPal Inc on 30 March 2021 announced a new feature ‘Checkout with Crypto’.‘Checkout with Crypto’ will allow users to instantly transact via cryptocurrencies on its platform.The users holding Bitcoin, Ethereum, Litecoin will be able to instantly convert their cryptocurrencies into US dollars at checkouts to make purchases.

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 30th March 2021


Current Affairs PDF 2020-21 – Download E-books

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

Yearly Current Affair PDF 2020 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 4500+ MCQ with Detailed Solutions
2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here
Monthly Current Affairs PDF November 2020 Monthly Current Affairs PDF October 2020
Monthly Current Affairs PDF September 2020 Monthly Current Affairs PDF August 2020
Monthly Current Affairs PDF July 2020 Monthly Current Affairs PDF June 2020
Last 6 Months Current Affairs PDF 2020 (Jan to June 2020) Yearly Current Affairs PDF 2019
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

100+ Union Budget Practice Questions with Answers

45+ Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2020 – Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams