Daily GK and Current Affairs Quiz – 31st August 2021
Daily GK and Current Affairs Quiz – 31st August 2021

Daily GK and Current Affairs Quiz – 31st August 2021

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – August 2021.Monthly Current Affairs PDF.Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs.Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 31st August 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 31st August 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 31st August 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.The government has introduced the Bharat series (BH-series) feature for free movement of personal vehicles. The BH-series is how many characters code?

A. 9
B. 12
C. 11
D. 10
E. 8

Show Correct Answers

Correct Answer: D. 10

Explanation: Ministry of Road Transport & Highways has introduced a new registration mark for new vehicles i.e. “Bharat series (BH-series)”. The vehicles bearing the BH-series mark will not have to require the assignment of a new registration mark when the owner of the vehicle shifts from one State to another.Earlier, under section 47 of the Motor Vehicles Act, 1988, if a person moves from one state to another, a person is allowed to keep the vehicle for not more than 12 months in any state other than the state where the vehicle is registered, but a new registration with the new state- registering authority has to be made within the stipulated time of 12 months.

Who can apply for “BH-Series”?

This facility is available on a voluntary basis to Defense personnel, employees of Central Government/ State Government/ Central/ State Public Sector Undertakings and private sector companies/organizations, which have their offices in four or more States/Union territories.

Format of Bharat series (BH-series) Registration Mark:

  • YY – Year of first registration
  • BH- Code for Bharat Series
  • ####- 0000 to 9999 (randomized)
  • XX- Alphabets (AA to ZZ)
  • The motor vehicle tax will be levied for two years or in multiple of two. This scheme will facilitate the free movement of personal vehicles across States/UTs of India upon relocation to a new State/UT. After completion of the fourteenth year, the motor vehicle tax shall be levied annually which shall be half of the amount which was charged earlier for that vehicle.

Important Points:

  • Union Minister of Road Transport and Highways: Nitin Jairam Gadkari

2.The National Sports Day is observed in India to mark the birth anniversary of which Indian sports person?

A. K. D. Jadhav
B. Dhanraj Pillay
C. Milkha Singh
D. Major Dhyan Chand
E. Sachin Tendulkar

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Major Dhyan Chand

Explanation: Every year, 29th August has been observed as National Sports Day in India. The first National Sports Day was celebrated on 29th August 2012, on the birth anniversary of Major Dhyan Chand who was the star of hockey team of India. The day is used as a platform to launch various sports schemes as well as organise various sporting events and seminars to spread awareness about the importance of physical activities and sports in life.

History of National Sports Day

National Sports Day is also called with the name Rashtriya Khel Divas in some parts of India. In 1979, the Indian Postal Department paid tribute to Major Dhyan Chand after his death and renamed the National Stadium of Delhi as Major Dhyan Chand Stadium, Delhi. In 2012, it was announced that a day must be celebrated as National Sports Day with the motive of spreading awareness about the spirit of sportsmanship and propagating the message of various sports. And for this again a tribute was given to Major Dhayan Chand on his birth anniversary and announced 29th August as National Sports Day in India.

About Major Dhyan Chand:

Major Dhyan Chand was born on 29th August 1905, in Allahabad and was a great hockey player of his time. He was known as the star or wizard of a hockey player as during his period, his team gained hat-trick of gold medals in Olympics during years- 1928, 1932, and 1936. He played internationally for 23 years from 1926 to 1949. He total played 185 matches in his career and scored 570 goals. He was so passionate about hockey, that he used to practise for the game at night in the moonlight which led him to the name, Dhyan Chand. In 1956, Dhyan Chand was awarded Padma Bhushan Award, he was the third civilian to get the honour.

Important Points:

Recently Prime Minister Narendra Modi has announced that Rajiv Gandhi Khel Ratna Award will be renamed as Major Dhyan Chand Khel Ratna Award.

3.PM Modi recently dedicated to the nation renovated complex of Jallianwala Bagh Smarak. The memorial is based in which city?

A. New Delhi
B. Kolkata
C. Srinagar
D. Amritsar
E. Gurgaon

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Amritsar

Explanation: Prime Minister Narendra Modi has dedicated to the nation the renovated complex of Jallianwala Bagh Smarak in Punjab’s Amritsar, to mark 102 years of the Jallianwala Bagh massacre. The historic garden is a memorial of national importance, preserved in the memory of countless revolutionaries, sacrificers, fighters, who were killed in the Jallianwala Bagh Massacre, which occurred on the festival of Baisakhi on 13 April 1919. Apart from this, PM Modi also inaugurated four museum galleries developed at the Smarak, to showcase the historical value of events that unfolded in Punjab in 1919. PM also announced multiple development initiatives taken by the government to upgrade the complex.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4.Name the Indian Grandmaster who has won the 2021 Barcelona Open chess tournament title.

A. S P Sethuraman
B. Aravindh Chithambaram
C. Krishnan Sasikiran
D. Srinath Narayanan
E.  Ramgopala Chariya

Show Correct Answers

Correct Answer – A. S P Sethuraman

Explanation: In Chess, Indian Grandmaster S P Sethuraman has won the 2021 Barcelona Open chess tournament title, remaining unbeaten through the nine rounds, winning six matches and drawing three. Chennai-born Sethuraman collected 7.5 points after the ninth and final round to tie the score with Daniil Yuffa of Russia. However, the Indian player emerged as the winner on the basis of a better tie-break score. India’s Karthikeyan Murali finished third.

5.Which place has recently got the world’s highest movie theatre?

A. Machu Picchu
B. Shangri-la, China
C. Thimpu
D. Ladakh
E. Dispur

Show Correct Answers

Correct Answer- D. Ladakh

Explanation: The world’s highest movie theatre has recently been inaugurated in Ladakh, which got its first-ever mobile digital movie theatre in the Paldan area of Leh, at an altitude of 11,562 feet. The inflatable theatre can operate in -28 degrees Celcius. The initiative aims to bring cinema watching experience to most remotest areas of India. It must be noted that four such theatres will be established in Leh in the coming period.

Revision:

Recently, the Indian Air Force (IAF) has built one of the world’s highest mobile air traffic control (ATC) towers at the Advanced Landing Ground in Ladakh.

6.Name the Indian para-athlete who won a gold medal for a record three time in javelin throws after winning the third one in final of the Tokyo Paralympics?

A. Sumit Antil
B. Yogesh Kathuniya
C. Devendra Jhajharia
D. Sundar Singh Gurjar
E. Vinod Kumar

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Sumit Antil

Explanation: Sumit Antil broke the world record thrice with three of his six javelin throws in the final of the Tokyo Paralympics.With this, World No. 1 in the F64 category, Sumit Antil won India’s second gold in the Tokyo Paralympics and the first in athletics.The 23-year-old from Sonepat in Haryana, who lost his left leg below the knee after he was involved in a motorbike accident in 2015, sent the spear to 68.55m in his fifth attempt, which was the best of the day by quite a distance and a new world record.In fact, he bettered the previous world record of 62.88m, also set by him, five times on the day. His last throw was a foul. His series read 66.95, 68.08, 65.27, 66.71, 68.55 and foul.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.Renowned personality Buddhadeb Guha passed away recently was a noted author of which language, who authored several popular books including Madhukari (Honey Gatherer)?

A. Urdu
B. Bengali
C. Malayalam
D. Odia
E. Hindi

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Bengali

Explanation:  Noted Bengali writer Buddhadeb Guha, who authored several popular books including Madhukari (Honey Gatherer), passed away recently.Born on June 29, 1936 in Kolkata, Guha had spent his childhood in Rangpur and Barisal districts of East Bengal (now Bangladesh).His novels and short stories have been highly acclaimed by critics which helped him win several awards, including the Ananda Purashkar and Sharat Puraskar. He was also a noted classical singer and proficient illustrator.Besides Madhukari, some of Guha’s notable works include Koeler Kachhe, Sobinoy Nibedon and Baba Howa. He was also popular among children as he was the creator of the fictional character Rijuda, a hunter-turned-conservationist, and his side-kick Rudra. Most of his works focused on the theme of nature and forest.

8.Pension Fund Regulatory and Development Authority (PFRDA) has increased the entry age for National Pension System (NPS) to ______.

A. 55 Years
B. 60 Years
C. 65 Years
D. 70 Years
E. 75 Years

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 70 Years

Explanation: Pension Fund Regulatory and Development Authority (PFRDA) has increased the entry age for National Pension System (NPS) from 65 years to 70 years.Prior to this, eligible age to invest in NPS was 18-65 years which has now been revised to 18-70 years.As per the revised norms, any Indian Citizen, resident or non-resident and Overseas Citizen of India (OCI) between 65 to 70 years can join NPS and continue or defer their NPS Account till 75 years.If a person joins NPS after 65 years, then the Normal Exit shall be after 3 years.Maximum equity exposure is 15% and 50% under Auto and Active Choice respectively.

9.Which bank’s board has approved to divest its entire stake of 19.18% in Asset Reconstruction Company (India) Limited (ARCIL)?

A. ICICI Bank
B. HDFC Bank
C. IDBI Bank
D. Induslnd Bank
E. Axis Bank

Show Correct Answers

Correct Answer – C. IDBI Bank

Explanation: IDBI Bank has announced that board of IDBI Bank has approved to divest its entire stake of 19.18% in Asset Reconstruction Company (India) Limited (ARCIL).Board has approved proposal for sale of IDBI Bank’s entire holding of 6,23,23,800 fully paid-up equity shares of ARCIL

  • ARCIL: Oldest ARC entities operating in India and was founded in 2002.
  • Headquarters: Mumbai, Maharashtra.
  • ARCIL is owned by SBI, IDBI Bank, ICICI Bank, PNB, and other foreign investors.

10.Renowned cricketer Stuart Binny has announced his retirement from all forms of cricket. He held from which country?

A. India
B. England
C. Australia
D. New Zealand
E. West Indies

Show Correct Answers

Correct Answer – A. India

Explanation:  Indian all-rounder Stuart Binny has announced his retirement from all forms of cricket on 30th August 2021.He had represented the Team India in six Tests, 14 ODIs and three T20Is, scoring a total of 459 runs and 24 wickets.He played for the Rajasthan Royals in the Indian Premier League.He holds the record of the best bowling figures in ODI format.He played 95 First-class games in his 17-year career scoring 4796 runs and picking 148 wickets.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2021 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

11.According to data provided by market research firm RedSeer, the online penetration of the food services market in India is set to grow two times by which year?

A. 2023
B. 2025
C. 2027
D. 2029
E. 2031

Show Correct Answers

Correct Answer: B. 2025

Explanation:  The online penetration of the food services market in India is set to grow two times by 2025 and is likely to clock a gross merchandise value (GMV) of $13 billion, according to data provided by market research firm RedSeer on 30 Aug 2021. India is expected to be the third-largest consumer market by 2030. The unorganized segment of the foodservice market would see a mere growth of 5 percent.Although the market largely remains unorganised, there is a shift towards the organised side and the growth of it is expected to be 14 per cent by 2025. Concurrently, the online segment is also significantly growing as players are innovating on offerings, themes and business models to adjust to the evolving needs of the consumers.

12.CJI N V Ramana administered oath of office to how many new judges on 31 August 2021?

A. 5
B. 7
C. 9
D. 11
E. 13

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 9

Explanation: CJI N V Ramana administered oath of office to nine new judges on 31 August 2021. The swearing-in ceremony would be held in the auditorium of the top court’s additional building complex. Traditionally, the oath of office to new judges is administered in the CJI’s courtroom. With the swearing-in of the nine new judges, the strength of the apex court would rise to 33, including the CJI. It is for the first time in the history of the apex court when nine judges would be taking oath of office at one go.

The nine new judges who would be administered the oath of office as apex court judges includes:

  • Justice Abhay Shreeniwas Oka (who was the Chief Justice of the Karnataka High Court).
  • Justice Vikram Nath (who was the Chief Justice of the Gujarat High Court).
  • Justice Jitendra Kumar Maheshwari (who was the Chief Justice of the Sikkim High Court).
  • Justice Hima Kohli (who was the Chief Justice of the Telangana High Court).
  • Justice B V Nagarathna (who was a judge of the Karnataka High Court).
  • Justice C T Ravikumar (who was a judge of the Kerala High Court).
  • Justice M M Sundresh (who was a judge of the Madras High Court).
  • Justice Bela M Trivedi (who was a judge of the Gujarat High Court).
  • P S Narasimha (who was a senior advocate and former Additional Solicitor General).
  • Justice Nagarathna is in line to become the first woman CJI in September 2027.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13.In August 2021, which bank has announced that Shanti Lal Jain would be stepping down from the post of its executive director?

A. PNB
B. Bank of Baroda
C. Axis Bank
D. Bank of India
E. Central Bank of India

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Bank of India

Explanation: Bank of Baroda has announced that Shanti Lal Jain would be stepping down from the post of its executive director. Jain would be joining Indian Bank as its MD and CEO. Jain has been appointed as the Managing Director and Chief Executive Officer of Indian Bank, to be effective on or after September 1, 2021.

Bank of Baroda:

  • Headquarters – Alkapuri, Vadodara.
  • Founder – Sayajirao Gaekwad III.
  • Founded In – 20 July 1908, Vadodara.

14.In August 2021, which country has warned of a possible increase in West Nile virus infections?

A. China
B. Russia
C. Japan
D. Australia
E. USA

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Russia

Explanation:  Russia has warned of a possible increase in West Nile virus infections. Scientists have said that milder temperatures attributed to climate change could cause diseases such as the West Nile virus to become more widespread. More than 80% of Russia’s West Nile fever cases are recorded in its southwest region.

It is mainly transmitted through mosquito bites. In light of favourable climatic conditions this year – an abundance of precipitation… a warm and long autumn, a high number of (virus) carriers could be observed in the autumn.

What is West Nile Virus?

  • WNV is an infectious disease spread by infected mosquitoes. It spreads from birds to humans with the bite of an infected Culex mosquito. It can lead to a fatal neurological disease in humans.
  • The virus causes West Nile fever in around 20 per cent of cases, according to World Health Organization (WHO). It is related to the Zika, dengue and yellow fever viruses

15.Which of the following has launched a new fund offer (NFO) for a consumption exchange-traded fund (ETF), in August 2021?

A. Kotak Mutual Fund
B. Axis Mutual Fund
C. DSP Mutual Fund
D. L&T Mutual Fund
E. SBI Mutual Fund

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Axis Mutual Fund

Explanation: Asset management company, Axis Mutual Fund has launched a new fund offer (NFO) for a consumption exchange-traded fund (ETF).It will look to create long-term wealth by investing in a basket of Nifty India Consumption index stocks.The scheme will close for subscription on 13 September 2021. Deepak Agarwal and Viresh Joshi will be fund managers to the scheme.

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 29th & 30th August  2021


Current Affairs PDF 2021– Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

A Complete Book of Last Six Months Economy & Banking Current Affairs Updates and Practice Questions with Union Budget & Economic Survey 2021

Download 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF January to June 2021 (MCQ) for Banking, SSC, and Railways Exams – Click Here
Monthly Current Affairs PDF June 2021 Monthly Current Affairs PDF May 2021
Monthly Current Affairs PDF April 2021 Monthly Current Affairs PDF March 2021
Monthly Current Affairs PDF Feb 2021 Monthly Current Affairs PDF Jan 2021

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021– Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021