Daily GK and Current Affairs Quiz – 30th June 2021
Daily GK and Current Affairs Quiz – 30th June 2021
Best English Language Book For All Bank & Government Exams Preparation

Daily GK and Current Affairs Quiz – 30th June 2021

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – June 2021.Monthly Current Affairs PDF.Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs.Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 30th June 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 30th June 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 30th June 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.Who is the author of the book titled “Kashmiri Century: Portrait of a Society in Flux”?

A. Avtar Singh Bhasin
B. Khemlata Wakhlu
C. Sundeep Mishra
D. Ayaz Memon
E. Vikram Sampath

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Khemlata Wakhlu

Explanation: A book titled “Kashmiri Century: Portrait of a Society in Flux” authored by Khemlata Wakhlu. She is a writer, a political leader and a social worker, who has devoted the past fifty years to using her many talents to improve a lot of the people of Jammu and Kashmir.

The essence of the book:

A Kashmiri Century is a powerful and rare compilation of human-interest stories. Spanning a full century, it throws a compassionate light on the innocent and hard-working people who live in the beautiful valley of Kashmir.The stories are all based on the author’s personal experiences and her intimate understanding of what it means to be a Kashmiri-speaking native. They cover the period from the late 19th century to the present day.None of the available political treatises has ever delved deeply into the sociological and the human sides of living in the valley.The author’s intimate insights into Kashmiri society, its evolution in an enticing, remote valley, and how her people dealt with Kashmir’s bitter and tempestuous history, are sprinkled liberally across the book.

2.__________ and the United States launched joint naval exercises “Sea Breeze drills” in the Black Sea.

A. Slovakia
B. Hungary
C. Belarus
D. Moldova
E. Ukraine

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Ukraine

Explanation: Ukraine and the United States launched joint naval exercises “Sea Breeze drills” in the Black Sea in a show of Western cooperation with Kiev as it faces off with Russia. The drills come just days after the British Royal Navy’s HMS Defender passed near Russian-annexed Crimea in the Black Sea, with Moscow saying it fired warning shots at the destroyer to ward it off.The Sea Breeze drills, which have taken place 21 times since 1997, will involve some 5,000 military personnel from more than 30 countries. The exercises will last two weeks and involve around 30 ships, including the missile destroyer USS Ross.

Important Points:

  • Ukraine President: Volodymyr Zelensky;
  • Ukraine Capital: Kyiv;
  • Ukraine Currency: Ukrainian hryvnia;
  • US Capital: Washington, D.C.;
  • US President: Joe Biden;
  • US Currency: United States Dollar.

3.Turkey and ________ have begun joint military drills “Mustafa Kemal Ataturk – 2021” in Baku.

A. Georgia
B. Armenia
C. Azerbaijan
D. Iran
E. Nakhchivan

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Azerbaijan

Explanation: Turkey and Azerbaijan have begun joint military drills “Mustafa Kemal Ataturk – 2021” in Baku, deploying tanks, helicopters and drones in an effort to improve the two countries’ combat interoperability. The exercises involve up to 600 personnel in an effort to improve the allies’ combat interoperability.The main purpose of the exercises is to improve the interaction between the two countries’ army units during combat operations, to develop the commanders’ military decision-making skills and their ability to manage military units.

Important Points:

  • Turkey President: Recep Tayyip Erdogan;
  • Turkey Capital: Ankara;
  • Turkey Currency: Turkish lira;
  • Azerbaijan Capital: Baku;
  • Azerbaijan Prime minister: Ali Asadov;
  • Azerbaijan President: Ilham Aliyev;
  • Azerbaijan Currency: Azerbaijani manat.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4.Name the author of the book titled “Policymaker’s Journal: From New Delhi to Washington, DC”.

A. Girish Chandra
B. Shashank Negi
C. Rohit Verma
D. Ramesh Kumar
E.  Kaushik Basu

Show Correct Answers

Correct Answer – E.  Kaushik Basu

Explanation: A book titled “Policymaker’s Journal: From New Delhi to Washington, DC” authored by Kaushik Basu released soon. This book charts the course of Kaushik Basu’s career over seven years, as he moved out of the cloisters of academe to the frenetic world of policymaking, first in India as Chief Economic Adviser to the Indian Government and after that as Chief Economist at the World Bank in Washington.

About Kaushik Basu:

Kaushik Basu is an Indian economist who was the Chief Economist of the World Bank from 2012 to 2016. He is the C. Marks Professor of International Studies and Professor of Economics at Cornell University. From 2009 to 2012, during the UPA government’s second term, Basu served as the Chief Economic Adviser to the Government of India.

5._______ has announced the appointment of Jeremy Kessel as the new Grievance Officer for India.

A. Instagram
B. Facebook
C. Twitter
D. Whatsapp
E. SnapChat

Show Correct Answers

Correct Answer- C. Twitter

Explanation: Twitter has announced the appointment of California-based Jeremy Kessel as the new Grievance Officer for India. Kessel is the Global Legal Policy Director of Twitter. The appointment of Grievance Officer by social media companies is mandated under the new Information Technology Rules, 2021.

However, the appointment of Kessel is not seen to be in line with new IT rules guidelines, which mandate that the grievance redressal officer should be a resident of India.

Important Points:

  • Chief Executive Officer of Twitter: Jack Dorsey.
  • Twitter formed: 21 March 2006.
  • Headquarters of Twitter: San Francisco, California, United States.

6.Whose term has been extended by one year by the central government as the CEO of the NITI Aayog, the policy think tank of the government of India?

A. VK Saraswat
B. Rajiv Kumar
C. Amitabh Kant
D. Rajiv Mahrishi
E. Rajesh Bhushan

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Amitabh Kant

Explanation: The Centre has granted a one-year extension to Amitabh Kant (1980 IAS), CEO of NITI Aayog till June 2022.He played an instrumental role in initiatives such as Make in India, Start-up India, Incredible India and “God’s Own Country” initiatives.He has also been piloting the Union government’s ease of doing business initiative.He was appointed as the CEO of the public policy think tank in 2016.NITI Aayog Est. in 1st January 2015.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.Rosatom is a company of which country that has started the construction work for unit 5 of the Kudankulam Nuclear Power Plant (KNPP)?

A. France
B. Japan
C. Russia
D. USA
E. Australia

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Russia

Explanation: Russian Company Rosatom has started the construction work for unit 5 of the Kudankulam Nuclear Power Plant (KNPP).The commenced with the first concrete pouring into the foundation plate of the reactor building.The General Framework Agreement (GFA) between India and Russia was signed on April 10 2014, on construction of Units 3 and 4.Negotiations between the two countries began over construction of Kudankulam NPP Units 5 and 6 and upon the results of which the agreement was reached that these units would be constructed in compliance with the same design as it was stipulated for Units 3, 4.On June 1 2017, the credit protocol to the Intergovernmental Agreement of December 5 2008 and the GFA for Kudankulam NPP Units 5, 6 were signed.Rosatom has all the most advanced nuclear power technologies.

8.What is India’s rank in the the Global Cybersecurity Index 2020 (GCI) released by the International Telecommunication Union (ITU)?

A. 10th
B. 12th
C. 24th
D. 26th
E. 34th

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 10th

Explanation: India is ranked 10th in the Global Cybersecurity Index 2020 (GCI) released by the International Telecommunication Union (ITU).It is a United Nations (UN) agency for information and communication technologies (ICT).India jumps 37 places from 47th in the previous ranking.The GCI is a composite index produced, analysed and published by the International Telecommunication Union (ITU).The US is ranked first, followed by the UK.China ranked 33rd and Pakistan at 79th place.

9.International Asteroid Day (IAD) is observed every year on which date?

A. 26th June
B. 27th June
C. 28th June
D. 29th June
E. 30th June

Show Correct Answers

Correct Answer – E. 30th June

Explanation: International Asteroid Day (IAD) is being observed every year on 30th June to raise public awareness about the asteroid impact and global action to be taken in case of threat from Asteroid.UN General Assembly declared June 30 as IAD in 2016 to mark the anniversary of the Tunguska (Earth’s largest asteroid) impact over Siberia, Russian Federation on 30 June 1908.Asteroids (minor planets) are rocky, airless remnants left over from the early formation of our solar system.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MC

10.In June 2021, the Reserve Bank it has imposed penalties on four co-operative banks for contravention of certain regulatory directions. Which one is not among them?

A. Mahesh Co-operative Urban Bank, Hyderabad
B. The Ahmedabad Mercantile Co-operative Bank, Ahmedabad
C. SVC Co-operative Bank, Mumbai
D. Jamia Cooperative Bank, New Delhi
E. Saraswat Cooperative Bank, Mumbai

Show Correct Answers

Correct Answer – C. SVC Co-operative Bank, Mumbai

Explanation:  The Reserve Bank it has imposed penalties on four co-operative banks for contravention of certain regulatory directions.A penalty Rs 112.50 lakh has been imposed on Hyderabad-based Andhra Pradesh Mahesh Co-operative Urban Bank, Rs 62.50 lakh on The Ahmedabad Mercantile Co-operative Bank, Rs 37.50 lakh on SVC Co-operative Bank, Mumbai; and Rs 25 lakh on Saraswat Cooperative Bank, Mumbai.The penalty on Andhra Pradesh Mahesh Co-operative Urban Bank was for non-compliance with directions issued by RBI contained in Master Directions on ‘Interest Rate on Deposits’ and ‘Know Your Customer’.The Ahmedabad Mercantile Co-operative Bank has been penalised for violation of norms contained in Master Directions on ‘Interest Rate on Deposits’.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

11.Which of the following paintings by Pablo Picasso that was stolen nine years ago during a heist at a Greek gallery has been recovered in June 2021?

A. The Weeping Woman
B. Woman’s Head
C. Self-Portrait
D. Bull’s Head
E. Girl on the ball

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Woman’s Head

Explanation:  A painting by Pablo Picasso that was stolen nine years ago during a heist at a Greek gallery has been recovered.Picasso’s ‘Woman’s Head’ had been found along with a 1905 painting of a windmill by Dutch artist Piet Mondrian.The Picasso painting, a portrait of a woman in his signature cubist style, was given to the National Gallery by the artist himself back in 1949.

12.In June 2021, who inaugurated Asia’s longest high-speed test track located in Pithampur, Indore?

A. Nirmala Sitharaman
B. Prakash Javedekar
C. Piyush Goyal
D. Smriti Irani
E. Ravi Shankar Prasad

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Prakash Javedekar

Explanation:Minister of Heavy Industries and Public Enterprises Prakash Javdekar on 29 June’21 inaugurated Asia’s longest high-speed test track located in Pithampur, Indore.The National Automotive Test Tracks (NATRAX) facility measures 11.3 km in length and will facilitate automotive and component testing for automobile companies.The track is the longest in Asia and the fifth-largest in the world.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13.In June 2021, Drugs Controller General of India has granted permission to Cipla to import Covid-19 vaccine of which company for restricted emergency use in the country?

A. Zydus Cadila
B. Moderna
C. Biontech
D. Cansino Biologics
E. Sinovac

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Moderna

Explanation: Drugs Controller General of India has granted permission to Cipla to import Moderna’s Covid-19 vaccine for restricted emergency use in the country.Moderna’s vaccine will be the fourth Covid-19 jab to be available in India after Covishield, Covaxin, and Sputnik.Modern is the first internationally developed vaccine and permission has been given for restricted use.

14.An Indian Navy warship carried out a military exercise with which of the following South Korean vessels in the East China Sea in June 2021?

A. ROKS Daegu
B. ROKS Jeonbuk
C. ROKS Gyeongnam
D. ROKS Chungbuk
E. ROKS Gwangju

Show Correct Answers

Correct Answer – C. ROKS Gyeongnam

Explanation:  An Indian Navy warship carried out a military exercise with a South Korean vessel in the East China Sea on 28 June 2021.Indian Navy’s indigenous ASW Corvette INS Kiltan deployed in the Far East undertook Navy Partnership Exercise with Republic of Korea Navy Ship–ROKS Gyeongnam.It was aimed at enhancing interoperability and facilitating exchange of best practices with partner navies.

15.The National Commission for Women (NCW), in collaboration with which of the following, has launched a five-day project series, ‘Training Programme of Protection Officers in addressing Domestic Violence’, in June 2021?

A. IGNOU
B. LBSNAA
C. JNU
D. IIT Bombay
E. AIIMS Delhi

Show Correct Answers

Correct Answer – B. LBSNAA

Explanation: The National Commission for Women (NCW) has launched a five-day project series, ‘Training Programme of Protection Officers in addressing Domestic Violence’, on 28 June 2021.It will address the specific needs of Protection Officers in responding to survivors of domestic.It has been started in collaboration with Lal Bahadur Shastri National Academy of Administration (LBSNAA).

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 29th June  2021


Current Affairs PDF 2020-21 – Download E-books

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

Yearly Current Affair PDF 2020 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 4500+ MCQ with Detailed Solutions
2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here
Monthly Current Affairs PDF November 2020 Monthly Current Affairs PDF October 2020
Monthly Current Affairs PDF September 2020 Monthly Current Affairs PDF August 2020
Monthly Current Affairs PDF July 2020 Monthly Current Affairs PDF June 2020
Last 6 Months Current Affairs PDF 2020 (Jan to June 2020) Yearly Current Affairs PDF 2019
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

100+ Union Budget Practice Questions with Answers

45+ Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2020 – Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams