Daily GK and Current Affairs Quiz – 30th April 2021
Daily GK and Current Affairs Quiz – 30th April 2021
Best English Language Book For All Bank & Government Exams Preparation

Daily GK and Current Affairs Quiz – 30th April 2021

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – April 2021.Monthly Current Affairs PDF.Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs.Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 30th April 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 30th April 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 30th April 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.DRDO recently conducted a successful maiden test firing of the 5th generation Python-5 missile. The state of the art missile is which type of missile?

A. Air-to-Air Missile
B. Surface-to-Air Missile
C. Air-to-Surface Missile
D. Surface-to-Surface Missile
E. Ballistic missiles

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Air-to-Air Missile

Explanation: The Defence Research and Development Organisation (DRDO), successfully test-fired the 5th generation Python-5 Air-to-Air Missile (AAM) from Tejas aircraft, at Goa. This adds the Python-5 Air-to-Air Missile (AAM) in the air-to-air weapons package of India’s indigenously developed Light Combat Aircraft, Tejas. The trials also aimed to validate the enhanced capability of the already integrated Derby Beyond Visual Range (BVR) AAM on Tejas. Python-5 air-to-air missile (AAM) has been manufactured by Rafael Advanced Defense Systems of Israel and is one of the most sophisticated guided missiles in the world.

2.Manoj Das, who has passed away recently was a renowned author of English and______?

A. Odia
B. Bengali
C. Hindi
D. Marathi
E. Gujarati

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Odia

Explanation: Eminent Indian educationist, popular columnist and prolific author, who wrote in Odia and English, Manoj Das has passed away. The first book of Das was of poetry called ‘Satavdira Artanada’, in Odia, which was published when he was in high school. He was honoured with Padma Shri in 2001 and Padma Bhushan in 2020 for his contributions in the field of literature and education.

3.Which country has launched a robot prototype named as ‘NEO-01’ to clear space debris?

A. Russia
B. Japan
C. the United States
D. Israel
E. China

Show Correct Answers

Correct Answer – E. China

Explanation: The Chinese government has launched a robot prototype named as ‘NEO-01’, in the Earth’s low orbit, on its Long March 6 rocket. The 30kg robot prototype has been developed by Shenzhen-based space mining start-up ‘Origin Space’.

Main Purpose:

  • To observe small celestial bodies in deep space and to experiment with space debris removal techniques.
  • NEO-01 will use a large net to capture debris left behind by other spacecraft and then burn it using its electric propulsion system.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4.Who among the following has won the ‘WILD Innovator Award’ 2021?

A. Rathika Ramasamy
B. Aarzoo Khurana
C. Krithi K Karanth
D. Arpitha S Murthy
E.  Krishna Kumari

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Krithi K Karanth

Explanation: Dr. Krithi K Karanth, Chief Conservation Scientist at Bengaluru-based Centre for Wildlife Studies (CWS), has been chosen as the first Indian and Asian woman for the 2021 ‘WILD Innovator Award’. This award given by the ‘‘WILD ELEMENTS Foundation” brings together a coalition of innovators, advocates and partners to “disrupt the status quo and identify solutions to global sustainability and conservation,”. The Foundation’s distinctive approach to addressing climate change is the “Power of Three,” recognising the interconnectedness of animal-kind, humankind, and plantkind for the future planetary wellness of our shared home.

5.IHS Markit has projected the GDP growth rate of India in FY22 at what percent?

A. 10.5%
B. 12.4%
C. 11%
D. 9.6%
E. 8.3%

Show Correct Answers

Correct Answer- D. 9.6%

Explanation: London-based financial services company IHS Markit has projected the GDP growth rate of the Indian economy to grow at 9.6 per cent in FY22 (2021-22).The revision is based on factors like ongoing lockdown and mobility curbs coupled with fears of an extension, time-wise and across more Indian cities.

6.Which became the first country in the world to permit self-driving cars on motorways?

A. France
B. United Kingdom
C. Israel
D. Germany
E. Japan

Show Correct Answers

Correct Answer – B. United Kingdom

Explanation: The United Kingdom(UK) government became the first country in the globe to permit self-driving cars on motorways after the announcement of its plan on April 28, 2021, to regulate the use of self-driving vehicles at slow speeds on motorways.In order to make safe use of the self-driving vehicle system, the transport ministry of the UK was working on specific wording to update its country’s highway code.For keeping the cars within a lane, a technology called Automated Lane Keeping Systems (ALKS) will be used as it uses sensors and software to guide the self-driving cars to accelerate and brake without manual input.The UK government has mandated the ALKS usage for the motorways at speeds below 60 km (37 miles) per hour.By 2035, the UK forecasts to have 40 per cent of new cars with self-driving capabilities, in turn creating up to 38,000 new skilled jobs.The UK got approval from the United Nations Economic Commission for Europe (UNECE) for ALKS Regulation in June 2020.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.What is the theme of the Ayushman Bharat Diwas 2021?

A. Seva Bhi, Rozgar Bhi
B. Atamnirbharta ke liye
C. Vyapar bhi Rozgar Bhi
D. Uttam Upchar keliye
E. None of the above

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Seva Bhi, Rozgar Bhi

Explanation: Every year, the Ayushman Bharat Diwas is celebrated on April 30 in India.On that day in 2018 Ayushman Bharat Yojna was launched by Prime Minister Narendra Modi to provide healthcare benefits to crores of Indians who can’t afford proper medical facilities.The flagship scheme of the Narendra Modi government was launched along the lines of a universal health coverage to meet one of the Sustainable Development Goals (SDGs) of the United Nations – “leave no one behind.”The Ayushman Bharat Diwas 2021 Theme is “Seva Bhi – Rozgar Bhi“.

8.Name the Indian cricketers who has been appointed as the brand ambassador of Japanese Sportswear brand ASICS?

A. Virat Kohli
B. Hardik Pandya
C. Ravindra Jadeja
D. KL Rahu
E. Rohit Sharma

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Ravindra Jadeja

Explanation: Japanese Sportswear brand ASICS announced that it has appointed Ravindra Jadeja, the all-rounder of the Indian cricket team and Chennai Super Kings as its brand ambassador. The company, which focuses on sporting gear for the running category.ASICS has been working with young and fresh athletic talent across various genres of sports. In India, ASICS is promoted by actor Tiger Shroff. In Asia, ASICS currently has over 55 stores across India, Sri Lanka and Bhutan.

9.Who has been appointed as the Chairman and Managing Director (CMD) of Bharat Earth Movers Limited, (BEML)?

A. Arun Raste
B. Rekha Menon
C. Sushil Chandra
D. Amit Banerjee
E. TV Somnathan

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Amit Banerjee

Explanation:  Public Enterprise Selection Board selected Amit Banerjee as Chairman and Managing Director (CMD) of Bharat Earth Movers Limited, (BEML) an Indian Public Sector Undertaking.The PESB announced on meeting held on April 26, 2021. Currently, he is serving as Director (Rail & Metro), BEML Limited.In his professional career spanning over three decades in BEML, Shri Banerjee has worked in R&D and manufacturing functions.His experience involves the design & development of various products like SSEMU, Metro cars, Catenary Maintenance Vehicle, etc.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MC

10.Which bank has emerged as the top arranger of corporate bond deals in 2020-21 (FY21)?

A. HDFC Bank
B. Yes Bank
C. ICICI Bank
D. IndusInd Bank
E. Axis Bank

Show Correct Answers

Correct Answer – C. ICICI Bank

Explanation:  ICICI Bank has launched a digital and contactless banking platform for merchants.The service, christened ‘merchant stack’, is targeted at the over 2 crore retail merchants in the country to render banking services digitally.The banking services under Merchant Stack will include zero-balance current account, instant credit facilities, ‘digital store management’ facility, loyalty programme, and value-added services like alliances with e-commerce and digital marketing platforms.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

11.In April 2021, which of the following has directed insurers to approve Covid-related cashless claims within 60 minutes of receiving appropriate documents from the claimant?

A. RBI
B. IRDAI
C. SIDBI
D. SEBI
E. NABARD

Show Correct Answers

Correct Answer: B. IRDAI

Explanation:  The Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI) has directed insurers to approve Covid-related cashless claims within 60 minutes of receiving appropriate documents from the claimant.IRDAI announced the new rules after Delhi High Court directed it to inform insurers to hasten the process of cashless claims so that hospital beds can be freed quickly for new patients.IRDAI also said that the decision on authorization for cashless treatment for COVID-19 claims shall be communicated to the hospital within a period of 60 minutes from the time of receipt of the authorization request.

12.Rohit Sardana passed away in April 2021, days after testing positive for COVID-19. He was related to which of the following fields?

A. Acting
B. Cricket
C. Journalism
D. Politics
E. Medicine

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Journalism

Explanation: Senior Indian TV journalist Rohit Sardana passed away in April 2021, days after testing positive for COVID-19.He had hosted ‘Taal Thok Ke’, a popular debate programme that discusses contemporary issues in India on Zee News. Sardana left Zee News to join Aaj Tak in 2017 and, since then, he was hosting the debate show ‘Dangal’.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13.In April 2021, the Finance Ministry has decided to provide an additional amount of up to how many rupees (in crores) to states as an interest-free 50-year loan for spending on capital projects?    

A. 5,000
B. 10,000
C. 15,000
D. 20,000
E. 25,000

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 15,000

Explanation: The Finance Ministry has decided to provide an additional amount of up to Rs15,000 crore to states as an interest-free 50-year loan for spending on capital projects.This will be done under the Scheme of Financial Assistance to States for Capital Expenditure for the financial year 2021-22.Under the scheme, financial assistance is provided to the state govt in the form of interest-free loans.

14.The SoFi credit card comes with how much per cent unlimited cash-back incentive that customers can now redeem for cryptocurrency credited directly to their SoFi Crypto account?

A. 1
B. 1.5
C. 2
D. 2.5
E. 3

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 2

Explanation:  SoFi introduced a credit card feature on 28 April 2021 that allows customers to redeem their rewards points in bitcoin or ether through the digital banking app’s investing platform.The SoFi credit card comes with a 2% unlimited cash-back incentive that customers can now redeem for cryptocurrency credited directly to their SoFi Crypto account.The SoFi Credit Card carries no annual membership fee and is the only card that incentivizes cardholders to make on-time payments with a 1% annual percentage rate reduction after 12 consecutive on-time payments.

15.In April 2021, Poland government and unions signed an MoU with the coal mining industry to phase out coal production by which year?

A. 2035
B. 2041
C. 2049
D. 2053
E. 2057

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 2049

Explanation: Poland government and unions signed an MoU with the Coal Mining industry on 28 April 2021, to phase out coal production by 2049.This marks the 1st time that the powerful coal mining sector has agreed to reduce its presence.With this pledge, Poland can meet EU climate goals by 2050.The country depends on coal for around 70% of its energy needs, although it is planning to reduce this to 11% by 2040.

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 29th April 2021


Current Affairs PDF 2020-21 – Download E-books

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

Yearly Current Affair PDF 2020 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 4500+ MCQ with Detailed Solutions
2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here
Monthly Current Affairs PDF November 2020 Monthly Current Affairs PDF October 2020
Monthly Current Affairs PDF September 2020 Monthly Current Affairs PDF August 2020
Monthly Current Affairs PDF July 2020 Monthly Current Affairs PDF June 2020
Last 6 Months Current Affairs PDF 2020 (Jan to June 2020) Yearly Current Affairs PDF 2019
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

100+ Union Budget Practice Questions with Answers

45+ Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2020 – Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams