Daily GK & Current Affairs Quiz - 30th June 2020
Daily GK & Current Affairs Quiz - 30th June 2020

Daily GK & Current Affairs Quiz – 30th June 2020

Today Current Affairs Quiz. Important Current Affairs Questions – June 2020. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2020. Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 30th June 2020″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 30th June 2020″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 30th June 2020

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which are asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology etc. To excel in Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover the above areas.

1. Which of the following Which state government will launch a campaign called ‘Kill Corona’ from 1st July 2020?

A. Haryana
B. Rajasthan
C. Maharashtra
D. Madhya Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: D. Madhya Pradesh

Explanation: To control the spread of COVID-19 in the state, the Chief Minister of Madhya Pradesh Shivraj Singh Chouhan has informed that the State Government will launch a campaign called ‘Kill Corona’ from 1st July 2020 under which door-to-door Survey will be conducted. During the campaign, the highlight will be the number of tests conducted. The campaign will double the COVID-19 testing capacity from 4000 per 10 lakh people to 8000 per 10 lakh people in the state. ‘Kill Corona’ campaign will be conducted for 15 days across the state through a door-to-door survey. In these 15 days, 2.5 lakh COVID-19 tests will be conducted.

2. Recently, World Bank has approved ——————to build road connectivity along the Jashore-Jhenaidah corridor directly connecting Dhaka in Bangladesh with India and Bhutan?

A. $100 million
B. $500 million
C. $250 million
D. $375 million
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. $500 million

Explanation: The World Bank has sanctioned $ 500 million for “Western Economic Corridor and Regional Enhancement (WeCARE) Phase I project” to build road connectivity along the Jashore-Jhenaidah corridor directly connecting Dhaka in Bangladesh with India and Bhutan. It will also support the Bangladesh government’s plan of developing a 260 km economic corridor in the western part and benefitting over 20 million masses. The Western Economic Corridor and the Regional Enhancement (WeCARE) Phase I project is the first of a multi-phased $1.4 billion World Bank program to upgrade the existing 110 km two-lane highway, Bhomra-Satkhira-Navaron and Jashore-Jhenaidah, to a safer and climate-resilient four-lane highway in western Bangladesh.

3. PhonePe has partnered with which of the following bank on the UPI multi-bank model to provide its users the option to create and use multiple UPI IDs?

A. Axis Bank
B. HDFC Bank
C. Yes Bank
D. ICICI Bank
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. ICICI Bank

Explanation: PhonePe has partnered with ICICI Bank on UPI multi-bank model. Through this partnership, Phonepe giving its users the option to create and use multiple UPI IDs with ICICI and Yes Bank”s handles on the PhonePe app. The PhonePe customers will now be able to choose between multiple handles for their UPI IDs, thus making payments easy, secure and accessible to all.

4. The government is launching the Floating Rate Savings Bonds 2020 (Taxable) scheme from July 01, 2020. What will be the tenure FRSB Bonds 2020?

A. 10 Years
B. 5 Years
C. 7 Years
D. 15 Years
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 7 Years

Explanation:  The Floating Rate Savings Bonds 2020 (FRSB Bonds) will have a tenure of 7 years and the interest rate will keep varying during the tenure of the scheme. Currently, the rate of interest has been set at 7.15 per cent per annum payable half-yearly. The minimum investment amount is Rs 1000, while there will be no maximum limit for investments made in the Bonds. The maximum investment in cash can be made up to Rs 20,000. The 7.75% Savings (Taxable) Bonds, 2018 Scheme was ceased for subscription from the close of banking business on May 28, 2020.These bonds will be issued by Reserve Bank India (RBI) on behalf of the Government of India (GoI).The Floating Rate Savings Bonds, 2020 (Taxable) Scheme is going to issue a floating rate, taxable savings bond for an initial coupon of 7.15%, payable on January 1, 2021.

You may also like: SEBI Grade A Exam Preparation Book – Phase I and II 2020

5. Who among the following person chaired the 49th Governing Council Meeting of National Productivity Council (NPC).

A. Piyush Goyal
B. Raj Nath Singh
C. Ramvilas Paswan
D. Amit Shah
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Piyush Goyal

Explanation: Shri Piyush Goyal, Commerce & Industry Minister and President of NPC Governing Council chaired the 49th Governing Council Meeting of National Productivity Council (NPC). NPC is an autonomous body which comes under the Department for Promotion of Industry & Internal Trade (DPIIT), Ministry of Commerce & Industry, Government of India. The meeting witnessed the participation of Government Officers, Leaders of Industry Associations, Industry captains, Trade Union leaders, Productivity Councils of States and other eminent personalities.

6. The Union Minister of Tribal Affairs, Arjun Munda inaugurated the TRIBES India store on which of the following platform?

A. Amazon
B. Snapdeal
C. Flipkart
D. Government e-Marketplace
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Government e-Marketplace

Explanation: Union Minister of Tribal Affairs, Arjun Munda has inaugurated the TRIBES India store on the Government e-Marketplace (GeM). TRIBES India store will help in facilitating purchases by Government. Along with the products, the minister also launched the TRIFED’s new website (trifed.tribal.gov.in). This newly launched website contains all important information about the schemes as well as initiatives underway to the benefit of tribal communities. The products and the website were launched during a webinar organised by TRIFED, Ministry of Tribal affairs with focus on “TRIFED Goes Digital” and “Be Vocal for Local”.

7. Indian Navy inducts which of the following indigenously developed Advanced Torpedo Decoy System, which is capable of being fired from all frontline warships.

A. Shankul
B. Shishumar
C. Maareech
D. Arihant
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Maareech

Explanation: The Indian Navy has inducted an advanced anti-torpedo decoy system called ‘Maareech’. This system has been designed and developed indigenously by the Defence Research and Development Organization (DRDO) and it’s capable of detecting, locating and neutralizing incoming torpedo. The prototype of this technique installed onboard a nominated naval platform had successfully completed all user evaluation trials and demonstrated the features as per the Naval Staff Qualification Requirements. This induction not only stands testimony to the joint resolve of the Indian Navy and DRDO towards indigenous development of defence technology but has also given a serious fillip to the government’s ‘Make in India’ initiative and therefore the country’s resolve to become ‘atmanirbhar’ (self-reliant) in niche technology. Meanwhile, the Bharat Electronics Limited, a Defence PSU, would undertake the production of this decoy system.

  • Chief of Naval Staff: Admiral Karambir Singh
  • DRDO Headquarter: New Delhi
  • DRDO Chairman: Dr G. Satheesh Reddy

You may also like: Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

8. IAS officer Vini Mahajan has become the 1st  woman chief secretary of which of the following state.

A. Haryana
B. Punjab
C. Maharashtra
D. Uttar Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Punjab

Explanation: IAS Vini Mahajan becomes 1st woman chief secretary of Punjab. She is a 1987-batch IAS officer she is youngest of all six colleagues and retires in October 2024. She will replace Karan Avtar Singh, who has now been posted as Special Chief Secretary, Governance Reforms and Public Grievances. While Karan Avtar Singh was set to retire on August 31, Mahajan has succeeded him two months prior to that. Currently, Vini Mahajan is the only Punjab cadre officer in the state to hold a Secretary’s post at the Centre. She has received the National Literacy Award for best performance in India. She became the 1st woman officer to be posted as Deputy Commissioner(DC) in Punjab in 1995, where she took charge as DC in Ropar & served as the 1st Director Disinvestment. She has also participated in the global response through the G-20 mechanism.

9. The International Asteroid Day is observed globally on which Day-

A. 28th June
B. 29th June
C. 30th June
D. 27th June
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 30th June

Explanation:  International Asteroid Day is observed globally on 30th June every year. The day is widely known to raise public awareness about the asteroid impact hazard and to tell the public about the crisis communication actions to be taken at the worldwide level just in case of a credible near-Earth object threat. Several events are organised everywhere in the world to teach people about asteroids.

10. Which of the following Ministry which is celebrating the “Sankalp Parva” during which its Subordinate Offices, Academies, Attached Institutions?

A. Ministry of Planning
B. Ministry of Culture
C. Ministry of New and Renewable Energy
D. Ministry of Housing and Urban Affairs
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Ministry of Culture

Explanation: The Ministry of Culture is celebrating the “Sankalp Parva” from 28th June to 12 July 2020. This initiative has been launched following the call of Prime Minister of India Shri Narendra Modi to plant at least five trees either in Office campus or wherever it is possible in order to ensure clean and healthy environment of the country. Under the “Sankalp Parva” celebrations, Ministry of Culture expects its Subordinate Offices, Academies, Attached Institutions as well as Affiliated Institutions to plant trees in its campus or at the surroundings wherever it is possible. The ministry also recommended five trees which represents the herbal heritage of our country. These are: Awla, Bel, Pepal, Bargad, Ashok.

11. Social Justice and Empowerment ministry launched “Nasha Mukt Bharat: Annual Action Plan (2020-21)”,  How many districts will be covered in this Plan?

A. 250
B. 262
C. 272
D. 232
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. 272

Explanation: To celebrate “International Day Against Drug Abuse and Illicit Trafficking” on the theme Better knowledge for better care, Rattan Lal Kataria, Minister of State (MoS) for Social Justice and Empowerment has virtually launched “Nasha Mukt Bharat: Annual Action Plan (2020-21) for 272 Most Affected Districts” from New Delhi. He also released Logo and Tagline for National Action Plan for Drug Demand Reduction (NAPDDR) for 2018-2025 and 9 Video Spots produced for Drug Abuse Prevention.

12. Which of the following organisation organised the 1st ever ‘Virtual Healthcare and Hygiene Expo 2020’ (VHHE)?

A. ASSOCHAM
B. FICCI
C. NASSCOM
D. ELCINA
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. FICCI

Explanation: The Minister of State for Shipping (Independent charge) and Chemicals & Fertilisers Shri Mansukh Mandaviya has launched webinar of India’s first 5-day long virtual exhibition and conference, ‘Virtual Healthcare and Hygiene Expo 2020’ (VHHE), organised by FICCI and supported by Ministry of AYUSH with the aim to create a self-reliant ecosystem in the Pharmaceuticals and Health & Hygiene Sector by increasing domestic production.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13. Name of the state which is first indian state to launch “Godhan Nyay Yojana” to procure the cow dung from livestock owners?

A. Punjab
B. Uttar Pradesh
C. Haryana
D. Chhattisgarh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Chhattisgarh

Explanation: Bhupesh Baghel, Chief Minister of Chhattisgarh announced the launch of “Godhan Nyay Yojana” through an online press conference to promote animal husbandry and make it a commercially profitable practice and to procure the cow dung from the farmers at a fixed rate.

14. The International Day of Parliamentarism is observed globally on which day-

A. 29th June
B. 28th June
C. 30th June
D. 27th June
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 30th June

Explanation:  International Day of Parliamentarism is observed globally on 30 June every year. The Day celebrates parliaments and ways during which parliamentary systems of government improve the everyday lives of individuals throughout the world. It is also a chance for parliaments to spot challenges and stock ways to deal with them effectively.

  • Inter-Parliamentary Union Headquarters: Geneva, Switzerland.
  • Inter-Parliamentary Union President: Gabriela Cuevas Barron.
  • Inter-Parliamentary Union Founded:
  • Inter-Parliamentary Union Secretary-General: Martin Chungong.

15. Renowned novelist Geetha Nagabhushan passed away, she was assosiated with which flied-

A. Dancer
B. Singer
C. Writer
D. Director
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Writer

Explanation: Kannada novelist Geetha Nagabhushan passed away due to cardiac arrest. Her works were known for the resistance to patriarchy and gender stereotypes. She was the first woman writer to bag Kendra Sahitya Academy and Nadoja awards and serve as the chairperson of Karnataka Sahitya Academy. She had presided over 76th Akhil Bharat Kannada Sahitya Sammelan, a prestigious literary fest, held at Gadag in 2020.

Current Affairs Today 28th & 29th June 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates | Read News Here

 जीके और दैनिक करेंट अफेयर्स अपडेट हिंदी में प्राप्त करें – क्लिक करें 

Print Friendly, PDF & Email