Daily GK and Current Affairs Quiz - 3rd September 2020
Daily GK and Current Affairs Quiz - 3rd September 2020
Best English Language Book For All Bank & Government Exams Preparation

Daily GK and Current Affairs Quiz – 3rd September 2020

Today Current Affairs Quiz. Important Current Affairs Questions – September 2020. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2020. Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 3rd September 2020″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 3rd September 2020″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 3rd September 2020

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover the above areas.

1. Which of the following organization has developed a remote-controlled medical trolley called ‘MEDBOT’ to help deliver food and medicines to COVID-19 patients?

A. UPSRTC
B. DTC
C. NHAI
D. Indian Railways
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: D. Indian Railways

Explanation: Indian Railways has developed a remote-controlled medical trolley named ‘MEDBOT’ to help deliver food and medicines to COVID-19 patients. During Corona crisis, apart from providing transport facilities and essential items like foodgrains to people, Indian Railways has also provided facilities for COVID-19 patients. It is providing service in the Central Hospital of the Diesel Rail Engine Factory of Indian Railways.

2. Who among the following has launched the newspaper named ‘The Young Minds’ specifically designed for kids?

A. Sakshi Garg
B. Neha Bajaj
C. Neelam Sethia
D. Both A & B
E. Both B & C

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Both B & C

Explanation: Two Guwahati-based women entrepreneurs have launched a newspaper specifically designed for kids. It will promote creative thinking among children and inculcate in them the habit to read and write. The newspaper named ‘The Young Minds’ is the brainchild of Neelam Sethia and Neha Bajaj. The Young Minds, reportedly, will cater to kids of 4-14 years of age.

3. Which of the following organization has designed a portable ventilator called SpiceOxy?

A. DRDO
B. HAL
C. SpiceJet Technic
D. Air India Engineering Services Ltd
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. SpiceJet Technic

Explanation: SpiceJet has introduced a portable ventilator for patients with mild-to-moderate breathing issues. Dubbed as ‘SpiceOxy’, the compact ventilator was designed by engineers of SpiceJet Technic, a subsidiary of SpiceJet. This lightweight device can be used at home, in an ambulance, on hilly terrains like army base camps, hospitals, and portable applications like wheelchairs and gurneys.

4. Who among the following has taken the charge as the new Election Commissioner (EC) of India?

A. Ajay Kumar
B. Rajiv Kumar
C. Rajiv Gauba
D. Samant Goel
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Rajiv Kumar

Explanation: Rajiv Kumar has taken the charge as the new Election Commissioner (EC) of India. He has joined the Election Commission of India with Chief Election Commissioner Shri Sunil Arora and Election Commissioner Shri Sushil Chandra. Rajiv Kumar is a 1984 batch Indian Administrative Service Officer, with more than 36 years of Government of India service. He has a very rich work experience across various sectors namely Social Sector, Environment & Forests, Human Resources, Finance and Banking Sector. He retired in February 2020 as Finance Secretary, Government of India and later on served as the Chairman of Public Enterprises Selection Board from April 2020 to 31st August 2020.

You may also like: SEBI Grade A Exam Preparation Book – Phase I and II 2020

5. Which of the following month will be observed as “Nutrition Month” in year 2020?

A. September
B. October
C. November
D. December
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. September

Explanation: Prime Minister Narendra Modi has announced to celebrate September 2020 as “Poshan Maah” or “Nutrition Month” during the monthly radio broadcast programme “Mann ki Baat”. He stated that to increase the awareness of nutrition among the children, the schools must introduce Nutrition Monitor and Nutrition Cards. During the Nutrition Month, Food and Nutrition Quiz and meme competition will be organised by the MyGov portal. The month will be celebrated across India to educate everyone on the importance of optimum nutrition. The nutrition month was celebrated earlier in September 2018 and 2019. Agriculture Fund of India with information about the crops of each district and their nutrition value are being prepared. A unique nutrition park has been created at the Statue of Unity, where people can witness the nutrition-related education along with other fun activities.

6. Recently, India has withdrawn its participation from which of the following multilateral Military Exercise from which –

A. RIMPAC 2020
B. Sampriti 2020
C. Ekuverin 2020
D. Kavkaz 2020
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Kavkaz 2020

Explanation: India has withdrawn its participation from the multilateral Military Exercise “Kavkaz 2020” to be held in Russia between 15th to 26th September 2020. Russia and India are privileged strategic partners. At Russia’s invitation, India has been participating in many international events. However, due to COVID-19 and consequent difficulties in exercise, India has decided not to send a contingent this year to Kavkaz-2020. Kavkaz 2020 would be held in Astrakhan province of Southern Russia where member countries of Shanghai Cooperation Organisation (SCO) and Central Asian countries would be participating. Other countries that would participate in this exercise are China, Pakistan, Russia, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Tajikistan, Uzbekistan, Mongolia, Syria, Iran, Egypt, Belarus, Turkey, Armenia, Abkhazia, South Ossetia, Azerbaijan and Turkmenistan.

7. Who among the following has been inaugurated Technology Centre set up at Bhiwadi in Alwar district of Rajasthan?

A. Amit Shah
B. Rajnath Singh
C. Nitin Gadkari
D. Narendra Modi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Nitin Gadkari

Explanation: Union Minister for MSMEs Nitin Gadkari has inaugurated Technology Centre set up at Bhiwadi in Alwar district of Rajasthan. The govt is making 15 new Technology Centres (TCs) and upgrading 18 existing TCs to create skilled manpower. It is also thinking of providing loans to Technology Centres so that they can buy new machinery and new technology to cater to the needs of local industries.

You may also like: Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

8. Name of the state which is partner with Uttarakhand under “Ek Bharat Shreshtha Bharat programme” to promote national integration through mutual understanding.

A. Telangana
B. Tamil Nadu
C. Kerala
D. Karnataka
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Karnataka

Explanation: Uttarakhand and Karnataka are paired under Ek Bharat Shreshtha Bharat programme to promote national integration through mutual understanding. Both the states have established relations through sports, trade and culture. The famous Chipko Andolan of Uttarakhand had inspired Appiko Andolan in Uttara Kannada district of Karnataka. Appiko is the Kannada word for Chipko.

9. Name of the Founder and CEO of CRED, which has become the official partner of the Indian Premier League (IPL) 2020.

A. Deepak Garg
B. Kunal Shah
C. Sachin Bansal
D. Vijay Shekhar Sharma
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Kunal Shah

Explanation:  Cred, a digital community of creditworthy individuals, merchants and institutions, has become the official partner of the Indian Premier League (IPL) 2020. The three-year deal between the company and BCCI will begin with the latest season of IPL on 19 September 2020 in the UAE. Kunal Shah is the Founder and CEO of Cred.

10. Which of the following bank has announced the launch a virtual property exhibition under the name ‘Home Utsav’?

A. Axis Bank
B. HDFC Bank
C. ICICI Bank
D. Yes Bank
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. ICICI Bank

Explanation: ICICI Bank has launched a virtual property exhibition under the name ‘Home Utsav’. The exhibition will digitally showcase real estate projects by renowned developers, across India. The exhibition can be accessed on www.homeutsavicici.com. The exhibition can be accessed by both customers and non-customers of ICICI Bank. It offers them enhanced convenience, as they can simply browse through these projects online, from the comfort of their home and office. The first ‘Home Utsav’ exhibition has been launched for the Mumbai and Pune region, where over 100 projects by more than 60 developers are being showcased. Benefits of ‘Home Utsav’ include:

  • Wide range of projects by leading developers
  • Attractive home loan interest rates
  • Special processing fees
  • Digital sanction of the loan through Express Home Loan
  • Exclusive direct discounts by developers

11. Name of the person who has been elected Chairman of Press Trust of India (PTI) in September 2020.

A. O. P. Bhatt
B. T. V. Narendran
C. Aveek Sarkar
D. Shyam Srinivasan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Aveek Sarkar

Explanation: The Editor Emeritus and Vice Chairman of the Ananda Bazar Group of Publications, Aveek Sarkar has been elected as the chairman of Press Trust of India (PTI). He succeeds Vijay Kumar Chopra, Chief Editor of the Punjab Kesari Group of newspapers. Aveek Sarkar was the founding Managing Director of Penguin India, the Indian counterpart of Penguin Books, the founding Editor of Business Standard and also the pivotal figure behind the acquisition of STAR News by the ABP Group in 2003.

12. Who among the following has assumed charge as the Chairman and Managing Director of state-owned defence shipbuilder, Hindustan Shipyard Ltd (HSL)?

A. Ashwini Bhatia
B. Rakesh Asthana
C. Rajiv Kumar
D. Hemant Khatri
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Hemant Khatri

Explanation: Commodore, Hemant Khatri (Retd) has assumed charge as the Chairman and Managing Director of state-owned defence shipbuilder, Hindustan Shipyard Ltd (HSL) at Visakhapatnam, Andhra Pradesh. He will replace Rear Admiral L V Sarat Babu (Retd). Previously, Hemant Khatri was serving as the Director of Strategic Projects HSL. Hemant Khatri was appointed as the CMD of HSL was approved by the Appointments Committee of the Cabinet(ACC) on 27th May 2020 with effective from 1st September 2020 till 31st July 2025 the date of his superannuation or until further orders.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13. According to the National Crime Records Bureau which city recorded the highest number of deaths due to dangerous driving and overall road accidents in 2019 among all cities?

A. Bengaluru
B. Jaipur
C. Delhi
D. Mumbai
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Delhi

Explanation: Delhi recorded the highest number of deaths due to dangerous driving and overall road accidents in 2019 among all cities, the data shared by the National Crime Records Bureau showed. According to the data, a total of 1,400 persons died in road accidents and 529 persons died because of driving dangerously or carelessly in Delhi followed by Jaipur in Rajasthan where 320 persons died and Asansol in West Bengal where 301 persons died due to reckless driving. The data stated that 551 persons died of over speeding and 2,026 sustained injuries while 29 died of driving under the influence of alcohol and drugs and 130 sustained injuries because of the same.

14. Name of the person who has been given a six-month extension till February 2021 as the chairman of the Central Board of Direct Taxes (CBDT).

A. Uday Shankar
B. Sudhanshu Vats
C. Ajay Tyagi
D. Pramod Chandra Mody
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Pramod Chandra Mody

Explanation: The Appointments Committee of the Cabinet (ACC) has approved extension in the re-appointment of  Pramod Chandra Mody as Chairman, Central Board of Direct Taxes (CBDT) for a period of six months with effect from 01.09.2020 to 28.02.2021 or until further orders. The CBDT is headed by a chairman and can have a maximum of six members. It frames policy for the Income-Tax Department. PC Mody, a 1982 batch Indian Revenue Service (Income Tax cadre) officer, was appointed the CBDT chief in February 2019. He was in August last year re-appointed on the post for one year, till August 31, 2020, beyond the date of his superannuation on August 31, 2019.

15. Who among the following has won the Formula One Belgian Grand Prix 2020?

A. Daniel Ricciardo
B. Lewis Hamilton
C. Esteban Ocon
D. Valtteri Bottas
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Lewis Hamilton

Explanation: Mercedes driver, Lewis Hamilton (Great Britain) has won the Formula One Belgian Grand Prix 2020 at Spa-Francorchamps, Belgium. This was his 5th win of the season. Valtteri Bottas (Mercedes-Finland) came second followed by Max Verstappen (Red Bull – Netherlands) at third place.

Current Affairs PDF 2020 – Download Ebooks

Monthly Current Affairs PDF August 2020 – Download Free
Monthly Current Affairs PDF July 2020 Monthly Current Affairs PDF June 2020
Last 6 Months Current Affairs PDF 2020 Yearly Current Affairs PDF 2019
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

100+ Union Budget Practice Questions with Answers

Last 6 Months Current Affairs 2020 MCQ PDF