Daily GK and Current Affairs Quiz – 3rd October 2020
Daily GK and Current Affairs Quiz – 3rd October 2020
SBI PO Free Mock Test 2022

Daily GK and Current Affairs Questions – 3rd October 2020

Today Current Affairs Quiz. Important Current Affairs Questions – October 2020. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2020. Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 3rd October 2020″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 3rd October 2020″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 3rd October 2020

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover the above areas.

1. Which of the following state has announced a programme to increase economic activities and make every village in the state self-reliant by “harnessing resources available within the area”?

A. Karnataka
B. Goa
C. Maharashtra
D. Madhya Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Goa

Explanation: The Goa government has announced its ambitious programme to increase economic activities and make every village in the state self-reliant by “harnessing resources available within the area”. The initiative is called ‘Aatmanirbhar Bharat Swayampoorna Goa’. Under this initiative, the benefits of all the state and central government schemes will be brought to the doorsteps of people.

2. Which of the following state govt has appointed senior IAS officer Vijai Vardhan as the new chief secretary?

A. Haryana
B. Rajasthan
C. Telangana
D. Uttar Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Haryana

Explanation: The Haryana govt has appointed senior IAS officer Vijai Vardhan as the new chief secretary. Vardhan replaces Keshni Anand Arora, who retired on Sept 30, 2020. He will be the 34th chief secretary of Haryana since it was carved out as a separate state in 1966. Currently, Vardhan is the Additional Chief Secretary (ACS), Home, Jails, Criminal Investigation and Administration of Justice Dept.

3. Name of the person who has been appointed as a non-executive and independent director Hero MotoCorp?

A. Anil Kumar
B. Mohit Kapoor
C. B S Dhanoa
D. Divyani Uttam Khobragade
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. B S Dhanoa

Explanation: The country’s largest two-wheeler maker Hero MotoCorp has appointed Air Chief Marshal (Retd) BS Dhanoa as a non-executive and independent director on the company’s board with immediate effect. Dhanoa served as the Chief of the Indian Air Force from January 1, 2017 to September 30, 2019. The company has also appointed Sanjay Bhan as Head of Global Business.

You may also like: List of Chief Ministers & Governors 2020 of the Indian States & UT (Updated) – Download PDF

4. State Bank of India (SBI) announced a partnership with which of the following FMCG majors to enable easy access to credit to small retailers?

A. Nestle
B. HUL
C. Dabur
D. ITC
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. HUL

Explanation:  SBI and FMCG major HUL, Hindustan Unilever Limited announced a partnership to enable easy access to credit to small retailers and also help them join the digitisation bandwagon in order to “survive in the new world”. Under the partnership, HUL’s retailers who use the company’s Shikhar app will be able to avail of credit facility for payments to distributors through integration with SBI Yono app.

5. Who among the following has been nominated as head of CII’s public sector enterprises council?

A. Amit Kumar
B. Anil Kumar
C. Anil Kapoor
D. Mohit Kapoor
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Anil Kumar

Explanation: Industry body CII has nominated Anil Kumar Chaudhary, Chairman, SAIL as the Chairman of its PSE Council. This PSE Council plays a vital role in the overall functioning of CII, which works with Government and the public sector enterprises on various policy issues and serves as a reference point for the industry. Formed in 2007, the Council has grown from strength to strength over the years.

6. Name of the minister who e-launched the “Ambedkar Social Innovation and Incubation Mission (ASIIM)”.

A. Ravi Shankar Prasad
B. Ramvilas Paswan
C. Thaawarchand Gehlot
D. Subrahmanyam Jaishankar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Thaawarchand Gehlot

Explanation: Union Minister for Social Justice and Empowerment Shri Thaawarchand Gehlot e-launched the “Ambedkar Social Innovation and Incubation Mission (ASIIM)”. The mission has been launched under the Venture Capital Fund for Scheduled Castes (SCs) in order to promote innovation and enterprise among SC students studying in higher educational institutions. The Objective of this fund is to provide concessional finance to the entities of the SC entrepreneurs. Under this fund, 117 companies promoted by SC entrepreneurs have been sanctioned financial assistance to set up business ventures. Under the name “Ambedkar Social Innovation Incubation Mission (ASIIM)” initiative, 1,000 SC youth would be identified in the next 4 years with start-up ideas through the Technology Business Incubators (TBIs) in various higher educational institutions.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7. Who has been appointed as brand ambassador by Bengal Peerless Housing Development Company Limited.

A. VVS Laxman
B. Sourav Ganguly
C. MS Dhoni
D. Sachin Tendulkar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Sourav Ganguly

Explanation: Kolkata based Real Estate Developer, Bengal Peerless Housing Development Company Limited appointed Former National Cricket Team Captain and Current President of Board of Control for Cricket in India (BCCI), Sourav Ganguly as it’s Brand Ambassador. He will lead the campaign of Bengal Peerless’s Residential Project Avidipta II.

Bengal Peerless Housing Development Company Limited was established in 1994 with West Bengal Housing Board and The Peerless General Finance and Investment Company Limited. Since its inception, Bengal Peerless has successfully built about 5000 numbers of dwelling units for people of all sections of the society.

8. Recently, The BSE has joined hands with …………………. to empower the small and medium enterprises (SMEs) listed on the platform.

A. HDFC Bank
B. Yes Bank
C. ICICI Bank
D. Punjab National Bank
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – Punjab National Bank

Explanation: Yes Bank has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with Bombay Stock Exchange (BSE) to empower the SME segment through awareness and knowledge-sharing programmes. Under this MoU, both BSE and Yes Bank will conduct knowledge events for SMEs, export promotion of SME scale companies, in addition to providing banking and financial solutions. This MoU shall further entail services pertaining to the development and imparting industry-specific and related knowledge-based information. The Bank will also offer customised services and products to the listed SME members of the platform and advisory solutions to EXIM potential listed SMEs.

9. Name of the state government which signed a MoU with Denmark in the water sector.

A. Kerala
B. Maharashtra
C. Gujarat
D. Uttar Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Gujarat

Explanation: Gujarat Government has signed a 5-year Memorandum of Understanding (MoU) with Denmark in the water sector. The state government arm Gujarat Water Supply and Sewerage Board has signed the MoU with ‘Danish Water Forum’ through an online interactive platform. This MoU will help in technology exchange, training, capacity building, knowledge exchange, cooperation in water supply, wastewater treatment- reuse and water management between the two organizations. MoU has been signed for a five-year period in order to set up the Indo-Danish Water Technology Alliance in Gujarat and contribute to the United Nations’ Sustainable Development Goal -6.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

10. Defence minister Rajnath Singh launched ………………… initiative to support innovations identified by members of the Indian Armed Forces and will bolster frugal innovation ideas from soldiers/ field formations.

A. iDEX4Startups
B. iDEX4Challenge
C. iDEX4Fauji
D. iDEX4Innovation
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 2nd October

Explanation: Raksha Mantri Shri Rajnath Singh launched the Defence India Startup Challenge (DISC 4) during the iDEX event. iDEX4Fauji initiative and Product Management Approach (PMA) guidelines were also launched by the Raksha Mantri during the event. Each of these initiatives is expected to facilitate iDEX-Defence Innovation Organisation (DIO) to scale up the program qualitatively and quantitatively. iDEX4Fauji is a first of its kind initiative, launched to support innovations identified by members of the Indian Armed Forces and will bolster frugal innovation ideas from soldiers/ field formations. iDEX4Fauji will allow our soldiers to become part of the innovation process and get recognised and rewarded.

Under Defence India Startup Challenge (DISC) 4, eleven challenges from Armed forces were thrown open to prospective startups, innovators, MSMEs alike to provide their innovative ideas on technologies which find their application in the defence sector.

11. RBI set the limit of ……………….. Ways and Means Advances (WMA) for the second half of the financial year 2020-21 for Central Government.

A. Rs. 1,50,000 crore
B. Rs. 2,00,000 crore
C. Rs. 1,75,000 crore
D. Rs. 1,25,000 crore
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: D. Rs. 1,25,000 crore

Explanation: The Reserve Bank of India (RBI) has deferred implementation of provisions made under Basel III capital due to uncertainty related to COVID crisis. In this regard, RBI will repel the final tranche of the capital conservation buffer (CCB) and the implementation of net stable funding ratio (NSFR) by six months i.e. April 1, 2021. In April 2020, RBI increased the Ways and Means Advances (WMA) Limits and overdraft (OD) regulations for states and Union Territories (UTs) to provide additional flexibility for dealing with the Covid-19 crisis until September 30, 2020.

The Reserve Bank of India has set the limits for Ways and Means Advances (WMA) for the second half of the financial year 2020-21 (October 2020 to March 2021) for Central Government at Rs. 1,25,000 crore. The Reserve Bank will trigger fresh floatation of market loans when the Government of India utilizes 75% of the WMA limit.

12. Name of the person has been appointed as the MD of the Energy Efficiency Services Ltd (EESL) from immediate effect?

A. Anil Jain
B. Rajat Sud
C. Simanchal Dash
D. Rajesh Khullar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Rajat Sud

Explanation: Rajat Sud has been appointed as the Managing Director (MD) of the Energy Efficiency Services Ltd (EESL) from immediate effect. Sud takes over from S Gopal, director (commercial), who had taken on the additional charge of interim managing director. Before joining EESL, he served as executive vice president at Sterlite Power Transmission Ltd. He has also served in leadership positions at Siemens IT Solutions and PwC.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13. Who among the following has been appointed as the brand ambassador of CEAT Tyres for two years?

A. Sonu Sood
B. Virat Kohli
C. Amir Khan
D. Ayushman Khurana
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Amir Khan

Explanation: CEAT Tyres has signed Bollywood superstar Aamir Khan as its brand ambassador for two years. As part of an integrated marketing campaign, Aamir Khan will feature in two commercials during the course of the IPL 2020 to promote CEAT’s SecuraDrive range of premium car tyres. The first ad will be aired at the beginning of IPL and will also be rolled out/promoted across different media platforms both online and offline.

14. Recently, Name of the person who has been selected as the Prime Minister of Belgium.

A. Elio Di Rupo
B. Charles Michel
C. Sophie Wilmes
D. Alexander De Croo
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Alexander De Croo

Explanation:  Flemish liberal leader Alexander De Croo will be Belgium’s new prime minister at the head of a seven-party coalition government. De Croo’s French-speaking socialist rival Paul Magnette confirmed that the parties had chosen the 44-year-old finance minister as premier. Belgium has had no governing majority for 21 months since the collapse of former leader Charles Michel’s government, and it has been 493 days since federal elections failed to resolve the crisis. Leaders from seven parties met until the early hours on Wednesday before coming to an agreement on a government programme and cabinet line-up to be presented to King Philippe. De Croo will replace French-speaking liberal leader Sophie Wilmes who has served as acting premier during the coronavirus epidemic but never wielded a parliamentary majority.

15. Which of the following state government has launched “Livelihood Generation Programme for Returned Migrant Workers”?

A. Tripura
B. Mizoram
C. Meghalaya
D. Nagaland
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: D. Nagaland

Explanation: The Nagaland government launched a programme to provide skill development training to migrant workers who have returned to the state from other parts of the country due to the COVID-19 outbreak. The state government, with support from the North East Council, will initially train around 100 such returnees under the ”Livelihood Generation Programme for Returned Migrant Workers”.

You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 2nd October 2020

Current Affairs PDF 2020 – Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2020 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2020 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2020, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

Monthly Current Affairs PDF September 2020 Monthly Current Affairs PDF August 2020
Monthly Current Affairs PDF July 2020 Monthly Current Affairs PDF June 2020
Last 6 Months Current Affairs PDF 2020 Yearly Current Affairs PDF 2019
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

100+ Union Budget Practice Questions with Answers

45+ Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2020 – Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams