Daily GK and Current Affairs Quiz - 3rd & 4th January 2021
Daily GK and Current Affairs Quiz - 3rd & 4th January 2021
Best English Language Book For All Bank & Government Exams Preparation

Daily GK and Current Affairs Quiz – 3rd & 4th January 2021

Today Current Affairs Quiz. Important Current Affairs Questions – January 2021. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021. Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 3rd & 4th January 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 3rd & 4th January 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 3rd & 4th January 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1. Who among the following has been conferred with prestigious Tansen Samman 2020?

A. Satish Vyas
B. Manju Mehta
C. Vidyadhar Vyas
D. Ulhaas Kashalkar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Nagaland

Explanation: In Madhya Pradesh, 96th Tansen Music Festival began in Gwalior with strict COVID-19 guidelines in place. In the inaugural ceremony renowned santoor player, Pandit Satish Vyas was conferred upon the prestigious Tansen Samman. Bhopal-based institution Abhinav Kala Parishad was honored with Raja Mansingh Tomar award. The festival pays tribute to Tansen, one of 9 gems in Akbar’s court.

2. Name of the person who has been conferred with the prestigious “Eminent Engineer Award for the Year 2020’.

A. Ashok Jhunjhunwala
B. Vinod Kumar Yada
C. Mahendra Nath Pandey
D. Pushpak Bhattacharyya
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Vinod Kumar Yada

Explanation: The chairman & CEO of Railway Board, Vinod Kumar Yadav has been conferred with the prestigious “Eminent Engineer Award for the Year 2020’. This award is given by the Institution of Engineering and Technology (IET) for his outstanding contribution towards modernization and reforms over Indian Railways. Every year Institution of Engineering and Technology, Delhi Local Network celebrates Engineers’ Day on the 15th of September to commemorate the birth anniversary of Bharat Ratna Sir M Visvesvaraya. On this occasion, besides technical activities, the Institution also presents the Eminent Engineer’s Award to distinguished Engineering personalities for their outstanding services in the field of Engineering and technology.

3. Government has decided to extend the benefit of the scheme for RoDTEP to all export goods with effect from 1 January 2021, to boost export. What does ‘R’ stand for in RoDTEP?

A. Rent
B. Refund
C. Register
D. Remission
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Remission

Explanation: Government has decided to extend the benefit of the scheme for Remission of Duties and Taxes on Exported Products (RoDTEP) to all export goods with effect from 1 January 2021, to boost export. The scheme will refund to exporters the embedded central, state, and local taxes that were so far not being given rebate or refunded. The refund will be credited in the exporter’s ledger account with customs.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4. Bharat Heavy Electricals Ltd has bagged orders worth …………… for hydro projects in Andhra Pradesh and Telangana?

A. Rs 2,200 cr
B. Rs 3,200 cr
C. Rs 2,000 cr
D. Rs 3,000 cr
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Rs 3,200 cr

Explanation:  Bharat Heavy Electricals Ltd (BHEL) has bagged orders worth Rs 3,200 cr for hydro projects in Andhra Pradesh and Telangana. The order for electro-mechanical works for 12 x 80-megawatt Polavaram hydropower project in Andhra Pradesh envisages the manufacture and supply of India’s highest unit rating Kaplan hydro turbines. BHEL sets account for 45% of India’s total installed hydropower capacity.

5. Recently, Which of the following country has been accepted as 23rd member state of the Indian Ocean Rim Association (IORA)?

A. Iceland
B. Ireland
C. France
D. Belgium
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. France

Explanation: France was accepted as 23rd member state of the Indian Ocean Rim Association (IORA). In the 20th IORA Council of Ministers virtual meeting, held in the UAE, France’s application was approved through consensus. Together with France, this inter-governmental ministerial forum, at present has 23 member states. It’s other nine dialogue partners are: China, Egypt, Germany, Italy, Japan, Turkey, Republic of Korea, UK and the USA.

6. Who among the following has won the ‘Player of the Century’ award at the Globe Soccer Awards 2020?

A. Neymar
B. Ronaldino
C. Cristiano Ronaldo
D. Lionel Andrés Messi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Cristiano Ronaldo

Explanation: Juventus’ Cristiano Ronaldo has won the ‘Player of the Century’ award at the Globe Soccer Awards. Manchester City manager Pep Guardiola won the Coach of the Century award. Spanish giants Real Madrid won the Club of the Century award during the event.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7. The Central Government has extended the tenure of K Sivan as the Chairman of ……………….. organization for a period of one year up to January 2022.

A. BARC
B. ISRO
C. DRDO
D. TERI
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. ISRO

Explanation: The Central Government has approved the extension of the term of ISRO Chairman K Sivan, for a period of one year. He was due to retire on January 14, 2021. Sivan will now continue as ISRO Chairman and Secretary, Department of Space up to January 14, 2022. He joined ISRO in 1982, has been the chairman of the space agency since January 2018. ISRO chief has imminent knowledge in Aerospace engineering, Space Transportation Systems Engineering, Launch vehicles, mission simulation software design and many other operations related to Space programs. He is also the main architect of 6D trajectory simulation software, SITARA which is the foundation of both the real-time and non-real-time trajectory simulations of all vehicles developed in the space agency.

8. Recently, the United Nations Development Programme (UNDP) India and ………………. has collaborated to launch India’s first Social Impact Bond (SIB).

A. Rewa Municipal Corporation
B. Bokaro-Chas Municipal Corporation
C. Brihanmumbai Municipal Corporation
D. Pimpri Chinchwad Municipal Corporation
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Pimpri Chinchwad Municipal Corporation

Explanation: Pimpri Chinchwad Municipal Corporation, Pune has recently signed an MoU with United Nations Development Programme (UNDP) India to co-create India’s first Social Impact Bond (SIB). This is the first time that a government body will act as the ‘outcome funder’ in a bond, whereas traditionally most government-funded public projects require large and early investments by the government with a substantial gestation period of outcomes and involve various kinds of risks.

A Social Impact Bond also called pay-for-success bond or pay-for-success financing or simply social bond is basically a contract with public sector authority, where it pays for better social outcomes. This bond is a form of outcome-based contracting and aims at improving social outcomes for a specific group of citizens. The PCMC administration will bear the costs of a public welfare project associated with the bond if the pre-defined project targets are fulfilled.

9. Where is the headquarter of the International Organization of Securities Commissions (IOSCO)?

A. Beijing
B. London
C. Madrid
D. New York
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Madrid

Explanation: The International Financial Services Centres Authority (IFSCA) has become an Associate Member of the International Organization of Securities Commissions (IOSCO). The headquarters of IOSCO is at Madrid, Spain.  The International Financial Services Centres Authority (IFSCA) was established by the Ministry of Finance in April 2020 as a unified authority to regulate all financial services in International Financial Services Centres (IFSCs) in the country. The body has its headquarter in Gandhinagar in Gujarat.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MC

10. The Asian Development Bank (ADB) and the Government of India have signed a …………… project readiness financing (PRF).

A. USD 05 million
B. USD 10 million
C. USD 15 million
D. USD 12 million
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. USD 10 million

Explanation: The Asian Development Bank (ADB) and the Government of India have signed a $10 million project readiness financing (PRF). This agreement aims to help finance piloting activities, and design and capacity building for an ensuing project that aims to expand horticulture production and farm household income in the hill state of Himachal Pradesh.

11. The Defence Research and Development Organisation (DRDO) observed the 63rd Foundation Day of its establishment on which day-

A. 1st January 2021
B. 2nd January 2021
C. 3rd January 2021
D. 4th January 2021
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. 1st January 2021

Explanation: The Defence Research and Development Organisation (DRDO) observed the 63rd Foundation Day of its establishment on January 01, 2021. DRDO was established in 1958 with just 10 laboratories to enhance the research work in the Defence sector. At that time, it was tasked with designing and developing cutting edge defence technologies for Indian Armed Forces. As of now, DRDO is working in multiple cutting edge military technology areas, which include aeronautics, armaments, combat vehicles, electronics, instrumentation, engineering systems, missiles, materials, naval systems, advanced computing, simulation, cyber, life sciences and other technologies for defence.

12. Who among the following has been appointed as the new Chairman of Steel Authority of India Limited (SAIL)?

A. Meeta Baghel
B. Radha Pyari
C. Soma Mondal
D. Mistu Mahajbin
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Soma Mondal

Explanation: Soma Mondal has taken over as the new Chairman of Steel Authority of India Limited (SAIL) with effect from January 01, 2021. She is the first-ever women-head of the body. She replaces Anil Kumar Chaudhary, who superannuated on 31 December 2020. She joined SAIL in 2017 as the director (commercial). A 1984-graduate in electrical engineering from the National Institute of Technology-Rourkela, Mondal started her career as a graduate engineer trainee at NALCO NSE and rose to become a director (commercial) at NALCO.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13. The RBI will conduct simultaneous purchase and sale of government securities under open market operations (OMOs) for how many crores each on January 7, 2021?

A. 25,000
B. 15,000
C. 10,000
D. 20,000
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 10,000

Explanation: The RBI will conduct simultaneous purchase and sale of government securities under open market operations (OMOs) for ₹10,000 crores each on January 7, 2021. The decision was taken after a review of current liquidity and financial conditions. Eligible participants should submit their bids in electronic format on RBI’s core banking solution (E-Kuber) system on January 7, 2021.

14. Recently, Who among the following has been appointed as the new Chairman & CEO of Railway Board?

A. Roshan Singh
B. Amit Dhawan
C. Suneet Sharma
D. Harish Kumar Sahu
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Suneet Sharma

Explanation:  The appointments committee of the Cabinet has approved Suneet Sharma appointment as Chairman & CEO of Railway Board, Ministry of Railways and ex-officio Principal Secretary to Government of India. He took over in his new role with effect from January 01, 2021. The extended one-year tenure of Sharma’s predecessor, Vinod Kumar Yadav, who also became the restructured Board’s first CEO, ended on December 31, 2020. Prior to this, Suneet Sharma worked as General Manager, Eastern Railway.

Suneet Sharma joined the Indian Railways in 1979 as a Special Class Apprentice while he was studying engineering at IIT Kanpur. A graduate in Mechanical and Electrical Engineering he has more than 40 years of experience serving in the Indian Railways in various capacities. He has done stints in Operational working, maintenance in Sheds, Depots and Workshops.

15. Shantanu Mohapatra passed away recently. He was Legendary?

A. Musician
B. Cricketer
C. Dancer
D. Film Producer
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Musician

Explanation: Legendary Odia musician, Shantanu Mohapatra passed away. He was the first Odia music composer to work with legends like Lata Mangeshkar, Manna Dey and Md Rafi and also the first to work in Hindi, Bengali, Assamese and Telugu film industries. Mohapatra has composed music for hundreds of Odia film songs and Jatra (opera) shows in a career that spanned over three decades. Mohapatra, who retired as the Director of Odisha Mining Corporation, received several awards including the Odisha Film Critic Award for his contribution to Odia music.

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 2nd January 2020


Current Affairs PDF 2020-21 – Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

Yearly Current Affair PDF 2020 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 4500+ MCQ with Detailed Solutions
2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here
Monthly Current Affairs PDF November 2020 Monthly Current Affairs PDF October 2020
Monthly Current Affairs PDF September 2020 Monthly Current Affairs PDF August 2020
Monthly Current Affairs PDF July 2020 Monthly Current Affairs PDF June 2020
Last 6 Months Current Affairs PDF 2020 (Jan to June 2020) Yearly Current Affairs PDF 2019
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

100+ Union Budget Practice Questions with Answers

45+ Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2020 – Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams