Daily GK and Current Affairs Quiz – 2nd June 2021
Daily GK and Current Affairs Quiz – 2nd June 2021

Daily GK and Current Affairs Quiz – 2nd June 2021

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – June 2021.Monthly Current Affairs PDF.Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs.Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 2nd June 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 2nd June 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 2nd June 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.Which state has launched the ‘Ankur Scheme’ to encourage citizens for planting trees during monsoon?

A. Haryana
B. Madhya Pradesh
C. Rajasthan
D. Maharashtra
E. Gujarat

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Madhya Pradesh

Explanation: In Madhya Pradesh, Chief Minister Shivraj Singh Chouhan government has launched a scheme named ‘Ankur’ under which citizens will be awarded for planting trees during monsoon. Citizens taking part in this initiative will be given the Pranvayu Award, to ensure public participation in the programme.

Under the scheme:

A sapling plantation campaign will be carried out during the monsoon.Participants will have to upload a picture while planting the sapling and then upload another photograph after taking care of the sapling for 30 days.The winners will then be selected from each district, following a verification, to get the Pranvayu Award.Citizens can participate in the tree plantation drive by registering themselves on the Vayudoot app, which has been launched by the state for managing the activities of the “Ankur” program.

Important Points:

Chief Minister of Madhya Pradesh: Shivraj Singh Chouhan; Governor: Anandiben Patel.

2.Reserve Bank of India (RBI) has cancelled the licence of _________.

A. Kalyan Janata Sahakari Bank
B. Shivajirao Bhosale Sahakari Bank
C. Janata Sahakari Bank
D. Nagpur Nagarik Sahakari Bank
E. Rajarambapu Sahakari Bank

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Shivajirao Bhosale Sahakari Bank

Explanation: The Reserve Bank of India (RBI) has cancelled the licence of Pune-based Shivajirao Bhosale Sahakari Bank. The bank ceases to carry on banking business, with effect from the close of business on May 31. The bank does not have adequate capital and earning prospects. As such, it does not comply with the provision of the Banking Regulation Act, 1949.The RBI observed that the bank with its present financial position would be unable to pay its present depositors in full. The bank was placed under RBI Directions from the close of business on May 4, 2019.With the cancellation of licence and commencement of liquidation proceedings, the process of paying the depositors of the bank as per the Deposit Insurance and Credit Guarantee Corporation (DICGC). Act, 1961, will be set in motion. As per the data submitted by the bank, more than 98 per cent of the depositors will receive full amounts of their deposits from DICGC.

3.Poul Schlueter, who has passed away recently was the former Prime Minister of which country?

A. Denmark
B. Iceland
C. Sweden
D. Greece
E. Russia

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Denmark

Explanation: Former Denmark’s prime minister Poul Schlueter, who negotiated exemptions for his country to a key European Union(EU) treaty has passed away. He was born on 3 April 1929 in Tonder, Denmark. Schlueter served as the prime minister of the country from 1982-1993.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4.Who is the author of the book ‘Savarkar: A contested Legacy (1924-1966)’?

A. Ashok Desai
B. Hindol Sengupta
C. Bibek Debroy
D. Chetan Bhagat
E. Vikram Sampath

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Vikram Sampath

Explanation: Decorated historian and author Vikram Sampath has come out with the second and concluding volume of the book on the life and works of Veer Savarkar titled “Savarkar: A contested Legacy (1924-1966)”. The book will hit the stands on July 26, 2021, under the publication of Penguin Random House India. The first volume, “Savarkar: Echoes from a Forgotten Past” was released in 2019 and covered Savarkar”s life from his birth in 1883 to his conditional release from prison in 1924. The second volume will bring to light the life and works of Vinayak Damodar Savarkar, from 1924 to 1966, the year he died.

5.Which of the following organisation has introduced the world’s first Nano Urea Liquid for farmers across the world?

A. Ministry of Agriculture & Farmers’ Welfare
B. ICAR
C. NABARD
D. IFFCO
E. CIAE

Show Correct Answers

Correct Answer – D. IFFCO

Explanation: Indian Farmers Fertiliser Cooperative Limited (IFFCO) has introduced the world’s first Nano Urea Liquid for farmers across the world. According to an official statement issued by IFFCO, the world’s first Nano Urea Liquid was introduced in its 50th annual general body meeting held in the online-offline mode in India.

About the Nano Urea Liquid:

The Nano Urea Liquid has been indigenously developed after many years of research by its scientists and engineers through a proprietary technology developed at Nano Biotechnology Research Centre, Kalol, in line with ‘Atmanirbhar Bharat’ and ‘Atmanirbhar Krishi’.The Nano Urea Liquid has been found effective and efficient for plant nutrition which increases the production with improved nutritional quality.It will also have a huge positive impact on the quality of underground water, very significant reduction in global warming with an impact on climate change and sustainable development.

Important Points:

  • IFFCO Headquarters: New Delhi;
  • IFFCO Founded: 3 November 1967, New Delhi;
  • IFFCO Chairman: B.S Nakai;
  • IFFCO MD & CEO: Dr U.S Awasthi.

6.Who has been appointed as the Director General of Assam Rifles?

A. M K S Yadav
B. Tarun Kumar
C. Pradeep Chandran Nair
D. D P Pandey
E. Kuldiep Singh

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Pradeep Chandran Nair

Explanation: Lieutenant General Pradeep Chandran Nair took over as Director General Assam Rifles.Nair is the 21st Director General of the Assam Rifles (popularly known as Sentinels of the North-East).The General Officer was commissioned into the Sikh Regiment in 1985.He is an alumnus of Sainik School Satara, National Defence Academy, Defence Services Staff College, College of Defence Management and the prestigious Indian Institute of Public Administration.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.Indian Banks’ Association and which bank announced that all Public Sector Banks (PSBs) will provide unsecured personal loans between Rs 25,000 to Rs 5 lakh to salaried, non-salaried and pensioners for COVID-19 treatment cost?

A. Punjab National Bank
B. State Bank of India
C. Bank of Baroda
D. Union Bank of India
E. Indian Bank

Show Correct Answers

Correct Answer – B. State Bank of India

Explanation:  Indian Banks’ Association and State Bank of India announced that all Public Sector Banks will provide unsecured personal loans between Rs 25,000 to Rs 5 lakh to salaried, non-salaried and pensioners for COVID-19 treatment cost.The repayment tenure of those loans will be 5 years and SBI would charge interest of 8.5 percent per annum and other banks are made free to decide their interest rate.PSB will also provide loans for healthcare facilities, firms in Metro cities could avail upto Rs 100 crore to setup/expand healthcare infrastructure and to manufacturers vaccine and ventilators.Loans of up to Rs 20 crore could be availed by firms in Tier 1 and urban centres, and firms in Tier II to Tier IV could avail up to Rs 10 crore. For all categories, the loan tenure is about 10 years.

8.The Tata Consultancy Services (TCS) opens its first European innovation centre in which country?

A. Denmark
B. Belgium
C. Netherlands
D. Norway
E. Finland

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Netherlands

Explanation: Tata Consultancy Services (TCS) will bring universities, businesses, startups and government together at its latest innovation hub in Amsterdam to help use digital technology to solve sustainability challenges.It will focus on sustainability challenges faced by organisations and becomes the first in a network of hubs, known as TCS Pace Ports, in Europe.

9.According to Moody’s Investors Service, India’s economy will rebound in the current financial year to mark a growth of _______.

A. 7.3%
B. 8.3%
C. 8.9%
D. 9.3%
E. 10.3%

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 9.3%

Explanation: According to Moody’s Investors Service, India’s economy will rebound in the current financial year to mark a growth of 9.3 per cent but the second Covid-19 wave has increased risks to the country’s outlook with potential longer-term credit implications.The economy rebounded quickly from a steep contraction in 2020, it said. But risks to India’s credit profile including a persistent slowdown in growth, weak government finances and rising financial sector risks have been exacerbated by the shock of coronavirus second wave.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MC

10.Who took charges as the chairman of the National Human Rights Commission (NHRC)?

A. T.S. Thakur
B. K.G.Balakrishnan
C. Altamas Kabir
D. Arun Kumar Mishra
E. Dipak Mishra

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Arun Kumar Mishra

Explanation: Justice Arun Kumar Mishra (Retd) took charge as the chairman of the National Human Rights Commission.Justice Arun Mishra enrolled as a lawyer in 1978. He was elected the youngest chairperson of Bar Council of India in 1998-99.He was appointed judge of Madhya Pradesh High Court in October 1999. He later served as chief Justice of Rajasthan High Court and Calcutta High Court before being elevated to the Supreme Court on July 7, 2014.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

11.Which of the following has devised an online tracking portal “Bal Swaraj (COVID-Care link)” for children in need of care and protection?

A. National Commission for Women
B. National Commission for Protection of Child Rights
C. Central Adoption Resource Authority
D. Pratham Education Foundation
E. Smile Foundation

Show Correct Answers

Correct Answer: B. National Commission for Protection of Child Rights

Explanation: The National Commission for Protection of Child Rights (NCPCR) has devised an online tracking portal “Bal Swaraj (COVID-Care link)” for children in need of care and protection.The portal aims at tracking the children affected by COVID-19 right from their production before the Child Welfare Committee (CWC), to the restoration of the children to their parent, guardian, or relative.The Commission will be able to get information about whether the child is getting his/her entitlements, benefits, and entitled monetary gains, through the data filled in the portal by the District officers and State officers for each child.

12.In June 2021, Moody’s Investors Service pegged India’s GDP growth at how much percent in the current fiscal ending March 2022?

A. 8.7
B. 8.9
C. 9.1
D. 9.3
E. 9.5

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 9.3

Explanation: Moody’s Investors Service on 1 June 2021 pegged India’s GDP growth at 9.3 percent in the current fiscal ending March 2022 and 7.9 percent in FY23.India’s economy contracted by 7.3 percent in fiscal 2020-21.Moody’s expects real GDP growth to average around 6 percent.The reimposition of lockdown due to ongoing pandemic has curbed economic activity.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13.Who was appointed as the new Director of the CSIR-Centre for Cellular and Molecular Biology (CCMB), Hyderabad in June 2021?

A. Vinay K Nandicoori
B. Zahoor Khan
C. Balaji Prakash
D. Madan Rao
E. Ram Rajasekharan

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Vinay K Nandicoori

Explanation: Dr. Vinay K Nandicoori was appointed as the new Director of the CSIR-Centre for Cellular and Molecular Biology (CCMB), Hyderabad on 1 June 2021.He is a well-known molecular biologist and has been a scientist at the DBT-National Institute of Immunology, New Delhi.Dr. Nandicoori succeeded Dr. Rakesh K Mishra as CSIR-Centre for Cellular and Molecular Biology (CCMB) Director.

14.Which of the following got a new Commander, with Lt Gen. Manoj Pande taking the charge on 1 June 2021?

A. Western Command
B. Northern Command
C. Southern Command
D. Eastern Command
E. Central Command

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Eastern Command

Explanation: The Eastern Command got a new Commander, with Lt Gen. Manoj Pande taking the charge on 1 June 2021.The country’s only tri-service command, Andaman and Nicobar Command (ANC), which Lt Gen. Pande headed, also got a new Commander on 1 June 2021 when Lt Gen Ajai Singh took over.Lt Gen. Pande took the charge from Lt Gen. Anil Chauhan who retired on 31 May 2021.

15.India’s largest statue of the reclining Buddha will be installed at the Buddha International Welfare Mission temple in Bodh Gaya. What is the height of the statue?

A. ​ 60-foot
B. ​ 80-foot
C. ​ 100-foot
D. 120-foot
E. 140-foot

Show Correct Answers

Correct Answer: C. ​ 100-foot

Explanation: India’s largest statue of the reclining Buddha will be installed at the Buddha International Welfare Mission temple in Bodh Gaya.On 26 May 2021, the statue was to have been installed but the ceremony has been put off due to Covid-19 restrictions.The giant 100-foot fibreglass statue was built by a team of 22 artisans in Kolkata.A reclining statue represents Buddha during his last illness.

Reclining Buddha:

Statues and images of the Reclining Buddha show him lying on his right side, his head resting on a cushion or on his right elbow.It is a popular iconographic depiction in Buddhism and is meant to show that all beings have the potential to be awakened and be released from the cycle of death and rebirth.The Reclining Buddha was first depicted in Gandhara art, which began in the period between 50 BC and 75 AD and peaked during the Kushana period from the first to the fifth centuries AD.

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 1st June 2021


Current Affairs PDF 2020-21 – Download E-books

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

Yearly Current Affair PDF 2020 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 4500+ MCQ with Detailed Solutions
2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here
Monthly Current Affairs PDF November 2020 Monthly Current Affairs PDF October 2020
Monthly Current Affairs PDF September 2020 Monthly Current Affairs PDF August 2020
Monthly Current Affairs PDF July 2020 Monthly Current Affairs PDF June 2020
Last 6 Months Current Affairs PDF 2020 (Jan to June 2020) Yearly Current Affairs PDF 2019
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

100+ Union Budget Practice Questions with Answers

45+ Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2020 – Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams