Daily GK and Current Affairs Quiz – 29th June 2021
Daily GK and Current Affairs Quiz – 29th June 2021

Daily GK and Current Affairs Quiz – 29th June 2021

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – June 2021.Monthly Current Affairs PDF.Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs.Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 29th June 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 29th June 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 29th June 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.Which Indian Naval Ship has been deployed for naval exercises in Africa, Europe that will participate in exercises like Konkan, Varuna, and Indra?

A. INS Vikramaditya
B. INS Viraat
C. INS Jalashwa
D. INS Tabar
E. INS Talwar

Show Correct Answers

Correct Answer: D. INS Tabar

Explanation:  Indian Naval Ship Tabar commenced her prolonged deployment on June 13.It will visit a number of ports in Africa and Europe till the end of September.It will also participate in a number of joint exercises with friendly navies.The ship will transit across the Gulf of Aden, Red Sea, Suez Canal, Mediterranean Sea, North Sea, and Baltic Sea while making port calls at Djibouti, Egypt, Italy, France, UK, Russia, Netherlands, Morocco, and Arctic Council countries like Sweden and Norway.During port visits, the ship is scheduled to participate in bilateral exercises like Ex Konkan with UK Royal Navy, Ex Varuna with French Navy, and Ex Indra with Russian Federation Navy, to strengthen military relations, develop interoperability, and project long-range sustenance.

2.The Government of Indian has extended the Faster Adoption and Manufacturing of Electric Vehicles in India Phase II (FAME Phase II) till ______.

A. 2022
B. 2023
C. 2024
D. 2025
E. 2028

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 2024

Explanation: The GoI has extended the Faster Adoption and Manufacturing of Electric Vehicles in India Phase II (FAME Phase II) by 2 yrs.It is an ambitious scheme to expedite the adoption of electric vehicles launched on April 1, 2019, for 3 yrs.The extension will help push EV sales, especially in the two and three-wheeler segments in the coming years.According to data available, only 5 percent or around Rs 500 crore of the allocated Rs 10,000 crore has been spent so far to make green mobility affordable.

3.Who has been appointed as the chairman of the National Dairy Development Board (NDDB)?

A. Meenesh Shah
B. Varsha Joshi
C. Suresh N Patel
D. Partima Murthy
E. K Nagaraj

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Meenesh Shah

Explanation: National Dairy Development Board (NDDB) executive director, Meenesh Shah has been assigned the additional charge of the post of Chairman of NDDB.He Varsha Joshi whose tenure ended on May 31.Shah had taken over the post for a period of six months with effect from June 1.Shah is a member secretary of the Indian National Committee (INC) of the International Dairy Federation (IDF).

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4.Who becomes the youngest Indian cricketer to make a debut across all formats after being picked for the first ODI against England Women?

A. Harmanpreet Kaur
B. Smriti Mandhana
C. Shafali Verma
D. Deepti Sharma
E. Punam Raut

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Shafali Verma

Explanation: Shafali Verma became the youngest Indian cricketer to make debut across formats after being picked for the first ODI against England Women.On her ODI debut, Verma scored 15 runs off 14 balls before being dismissed by Katherine Brunt.The Haryana girl took 17 years and 150 days to make her debut across the format.He became the 5th youngest cricketer in the world.The other four are Mujeeb Ur Rahman (Afghanistan), Sarah Taylor (England), Ellyse Perry (Australia), Mohammad Amir (Pakistan).

5.Name the Indian archer who won a gold medal in the men’s individual compound event in Archery World Cup Stage 3 in Paris?

A. Atanu Das
B. Limba Ram
C. Abhishek Verma
D. Tarundeep Rai
E. Pravin Jadhav

Show Correct Answers

Correct Answer- C. Abhishek Verma

Explanation:  Indian archer Abhishek Verma won a gold medal in the men’s individual compound event in Archery World Cup Stage 3 in Paris.He defeated American Kris Schaff via shoot-off in a nerve-wracking final.This was Verma’s second World Cup individual gold medal.He won the first one in Wroclaw, Poland, in 2015.He is the first Indian man to win two World Cup gold medals in an individual compound event.

6.How many Indian medical colleges have found a place in the list of 100 best medical colleges of the world in 2021?

A. 3
B. 6
C. 8
D. 10
E. 12

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 6

Explanation: Six Indian medical colleges have found a place in the list of 100 best medical colleges of the world in 2021. AIIMS, New Delhi has bagged 23rd position, and AFMC, Pune has bagged 34th rank. CMC Vellore, JIPMER Pondicherry, Medical College Chennai, and IMS BHU Varanasi also figure in the list.The US based Johns Hopkins University School of Medicine ranked first.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.Who will lay the foundation stone of Dr Bhimrao Ambedkar cultural centre in Lucknow in June 2021?

A. Ram Nath Kovind
B. Narendra Modi
C. Venkaiah Naidu
D. Amit Shah
E. Arun Jaitely

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Ram Nath Kovind

Explanation:  President Ram Nath Kovind will lay the foundation stone of Dr Bhimrao Ambedkar cultural centre in Lucknow on 29 June 2021. The centre is being developed by the Culture Ministry of the state. It will have a 750 seated auditorium, library, picture gallery, museum, multipurpose hall, dormitory, cafeteria, parking and other basic facilities.The cost of the project is Rs.45.04 crores.

8.Telangana government has decided to send financial assistance of how many rupees directly to the bank accounts of Dalit beneficiaries under the Chief Minister Dalit Empowerment Programme?

A. 8 Lakh
B. 10 Lakh
C. 12 Lakh
D. 14 Lakh
E. 16 Lakh

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 10 Lakh

Explanation: Telangana government has decided to send Rs 10 lakh financial assistance directly to the bank accounts of Dalit beneficiaries under the Chief Minister Dalit Empowerment Programme.This will help them be financially self-sufficient and enable independent decision making.In the first phase, the assistance would be given to 100 families selected from each of the 119 Assembly Constituencies.

Telangana:

  • Chief Minister – K. Chandrashekar Rao
  • Governor-Tamilisai Soundarajan
  • Number of Districts-33

9.Nirmala Sitharaman has announced that once the government starts issuing visas again, the first 5 lakh tourist visas will be given free of cost. The free tourist visa scheme will be applicable till which month?

A. October 2021
B. January 2022
C. March 2022
D. June 2022
E. August 2022

Show Correct Answers

Correct Answer – C. March 2022

Explanation:  Finance Minister Nirmala Sitharaman has announced that once the government starts issuing visas again, the first 5 lakh tourist visas will be given free of cost.The free tourist visa scheme will be applicable till March 31, 2022, or till 5 lakh visas are issued. Financial support will be proved to more than 11,000 registered tourist guides/travel and tourism stakeholders.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MC

10.In June 2021, Justice Ravi Vijaykumar Malimath has been appointed as the acting Chief Justice of which of the following High Courts?

A. Chhattisgarh High Court
B. Himachal Pradesh High Court
C. Gujarat High Court
D. Jammu and Kashmir High Court
E. Jharkhand High Court

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Himachal Pradesh High Court

Explanation: Justice Ravi Vijaykumar Malimath has been appointed as the acting Chief Justice of the Himachal Pradesh High Court.He will perform the duties of the office of the Chief Justice with effect from 1 July’21 consequent upon the retirement of Justice Lingappa Narayana Swamy, Chief Justice, Himachal Pradesh High Court.Chief justices and judges of the 25 high courts retire at the age of 62 years.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

11.Who has authored the book titled “Anomalies in Law and Justice”?

A. N V Ramana
B. R V Raveendran
C. M N Venketachaliah
D. B N Srikrishna
E. Arvind Datar

Show Correct Answers

Correct Answer: B. R V Raveendran

Explanation:  Chief Justice of India N V Ramana released a book — “Anomalies in Law and Justice”.The book has been authored by former Supreme Court Judge Justice (retd) R V Raveendran.He explains the various deficiencies in the law which need to be overcome.The book is an attempt to explain to a common man that the law and the legal system is still evolving.The virtual book-release event was also attended by former Chief Justice of India M N Venkatachaliah, former Supreme Court judge B N Srikrishna, and senior advocate Arvind Datar.

12.The Government of Indian has extended the Faster Adoption and Manufacturing of Electric Vehicles in India Phase II (FAME Phase II) till ______.

A. 2022
B. 2023
C. 2024
D. 2025
E. 2028

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 2024

Explanation: The GoI has extended the Faster Adoption and Manufacturing of Electric Vehicles in India Phase II (FAME Phase II) by 2 yrs.It is an ambitious scheme to expedite the adoption of electric vehicles launched on April 1, 2019, for 3 yrs.The extension will help push EV sales, especially in the two and three-wheeler segments in the coming years.According to data available, only 5 percent or around Rs 500 crore of the allocated Rs 10,000 crore has been spent so far to make green mobility affordable.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13.What is the strike range of the new variant of nuclear-capable Agni P missile test fired by Defence Research and Development Organisation (DRDO) successfully off Odisha coast?    

A. 700km-1000km
B. 1000km-1500km
C. 1000km-2000km
D. 2000km-3000km
E. 3000km-5000km

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 1000km-2000km

Explanation: India successfully test-fired a brand new missile in its most ambitious Agni series from a defense facility off Odisha coast.The first test of the new generation nuclear-capable ballistic missile Agni Prime was conducted from the launching complex IV of Abdul Kalam Island.
Indigenously developed by Defence Research and Development Organisation (DRDO), the missile met all mission objectives.Agni P is the latest and most advanced variant of the Agni class of missiles.It is a canisterised missile with a range capability between 1000 km and 2000 km.

14.What amount of stimulus package has been announced by the Finance Minister Nirmala Sitharaman to boost economy during the fight against COVID-19 pandemic in June 2021?

A. 4,18,993 crores
B. 5,48,993 crores
C. 6,28,993 crores
D. 7,78,993 crores
E. 8,18,993 crores

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 6,28,993 crores

Explanation:  Government has announced stimulus package of six lakh 28 thousand 993 crore rupees to boost economy during the fight against COVID-19 pandemic.Finance Minister Nirmala Sitharaman announced several economic relief measures amid COVID pandemic including eight economic relief measures, of which four are absolutely new and one is specific to health infrastructure.Finance Minister announced 1.1 lakh crore rupee Loan Guarantee Scheme for COVID affected sectors.Also announced 1.5 lakh crore rupees for Emergency Credit Line Guarantee Scheme.Credit Guarantee Scheme which is a new scheme to facilitate loans to 25 lakh people through Micro Finance Institutions, MFI.The Finance Minister also announced free tourist visa to five lakh tourists.Extension of Atmanirbhar Bharat Rojgar Yojana from 30th of June, 2021 to 31st of March, 2022.

15.As per the announcement made by the Finance Ministry, how many people will be facilitated with loan amount up to Rs 1.25 lakh under new credit guarantee scheme through micro finance institutions (MFIs)?

A. 5 lakh
B. 10 lakh
C. 15 lakh
D. 20 lakh
E. 25 lakh

Show Correct Answers

Correct Answer – E. 25 lakh

Explanation: The government announced a new credit guarantee scheme that will facilitate loans to 25 lakh people through micro finance institutions (MFIs).The announcement was made by Finance Minister Nirmala Sitharaman as part of economic relief package provided to spur investment climate in the country affected by the Covid pandemic.As per the new scheme, guarantee will be provided to Scheduled Commercial Banks for loans to new or existing NBFC-MFIs or MFIs for on lending up to Rs 1.25 lakh to approximately 25 lakh small borrowers.

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 27th & 28th June  2021


Current Affairs PDF 2020-21 – Download E-books

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

Yearly Current Affair PDF 2020 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 4500+ MCQ with Detailed Solutions
2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here
Monthly Current Affairs PDF November 2020 Monthly Current Affairs PDF October 2020
Monthly Current Affairs PDF September 2020 Monthly Current Affairs PDF August 2020
Monthly Current Affairs PDF July 2020 Monthly Current Affairs PDF June 2020
Last 6 Months Current Affairs PDF 2020 (Jan to June 2020) Yearly Current Affairs PDF 2019
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

100+ Union Budget Practice Questions with Answers

45+ Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2020 – Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams