Daily GK and Current Affairs Quiz – 29th April 2021
Daily GK and Current Affairs Quiz – 29th April 2021
Best English Language Book For All Bank & Government Exams Preparation

Daily GK and Current Affairs Quiz – 29th April 2021

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – April 2021.Monthly Current Affairs PDF.Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs.Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 29th April 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 29th April 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 29th April 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.What is the rank of India in the SIPRI Military Expenditure Database for the year 2020?

A. Tenth
B. Sixth
C. Fourth
D. Third
E. First

Show Correct Answers

Correct Answer: D. Third

Explanation: India has retained its position as the third biggest military spender in the world in 2020, according to new data titled ‘SIPRI Military Expenditure Database’ published by the Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) on April 26, 2021.

Top 5 nations

As per the new report, the top five biggest spenders in 2020 were the United States ($778 billion), China ($252 billion), India ($72.9 billion), Russia ($61.7 billion) and the United Kingdom ($59.2 billion) respectively.These five nations together accounted for 62 per cent of global military expenditure.

Global Expenditure

Globally, the military spending in 2020 rose to $1981 billion. This value is an increase of 2.6 per cent in real terms as compared to 2019.

2.Who has been named as the new MD & CEO of NCDEX?

A. Subhash Kumar
B. Mukhmeet S Bhatia
C. Mallika Srinivasan
D. Arun Raste
E. Shabir Hussein

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Arun Raste

Explanation: Market regulator Securities and Exchange Board of India (SEBI) has given approval to the appointment of Arun Raste as MD and CEO of National Commodity & Derivatives Exchange Limited (NCDEX) for a period of 5 years. Raste is currently associated with the National Dairy Development Board (NDDB) as an Executive Director and prior to NDDB, he has worked with organisations like IDFC First Bank, Kotak Mahindra Bank, NABARD, ACC Cement, and a non-profit NGO IRFT.

Important Points for all competitive exams:

  • NCDEX Founded: 15 December 2003.
  • NCDEX Headquarters: Mumbai.
  • NCDEX Owner: Government of India (100%)

3.The Shivalik Small Finance Bank Limited has received the licence under which Section of the RBI Act to begin operating as SFB?

A. Section 22 (1)
B. Section 21 (1)
C. Section 25 (1)
D. Section 20 (1)
E. Section 23 (1)

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Section 22 (1)

Explanation: The UP-based Shivalik Small Finance Bank Limited commenced operations as a Small Finance Bank (SFB) with effect from April 26, 2021. It must be remembered that the Shivalik Mercantile Co-operative Bank (SMCB) is the first urban co-operative bank (UCB) in India to receive licence from RBI to operate as a Small Finance Bank (SFB).The bank has received the licence from RBI under Section 22 (1) of the Banking Regulation Act, 1949 to carry on the business of small finance bank in India. Shivalik SFB area of operation is Uttar Pradesh, Delhi, and parts of Madhya Pradesh and Uttarakhand.

Important Points for all competitive exams:

  • Shivalik Small Finance Bank Limited MD and CEO: Suveer Kumar Gupta.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4.Name the author of the novel “Whereabouts”?

A. Jhumpa Lahiri
B. Ruskin Bond
C. Salman Rushdie
D. Amitav Ghosh
E. Chetan Bhagat

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Jhumpa Lahiri

Explanation:Renowned American author Jhumpa Lahiri has launched her new novel titled “Whereabouts”. The book is an English translation of the Italian novel ‘Ias Dove Mi Trovo’ which was written by the author Jhumpa Lahiri itself and published in 2018. The novel has been translated into English by the author herself. The book is about an unnamed female protagonist over 45 years as she looks at her life, glancing, sideways, back and forth, chronicling life, relationships and burden of relationships, in short, succinct chapters.

5.The Workers’ Memorial Day is celebrated on __________.

A. 27 April
B. 26 April
C. 28 April
D. 25 April
E. 24 April

Show Correct Answers

Correct Answer- C. 28 April

Explanation: The Workers’ Memorial Day, also known as International Commemoration Day for Dead and Injured Workers occurs every year on 28 April. The day has been organized worldwide by the International Trade Union Confederation since 1996. Theme 2021: ‘Health and Safety is a fundamental workers‘ right.’Its purpose is to remember workers killed in incidents at work or by diseases caused by work and honour the victims of occupational accidents and diseases by organizing worldwide mobilizations and awareness campaigns on this date.

6.Who has been appointed as the new finance secretary of India whose appointment has been approved by the Appointments Committee of the Cabinet?

A. Ajey Seth
B. Tuhin Kanta Pandey
C. TV Somanathan
D. Debasish Panda
E. Tarun Bajaj

Show Correct Answers

Correct Answer – C. TV Somanathan

Explanation: Expenditure Secretary T V Somanathan has been appointed as the new Finance Secretary of India.He is a 1987 batch IAS officer of Tamil Nadu cadre.The senior-most officer among all secretaries in the Finance Ministry is designated as the Finance Secretary.Mr Somanathan’s batchmate Debasish Panda is Secretary, Department of Financial Services.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.The Defence Research and Development Organisation (DRDO), successfully test-fired the 5th generation Python-5 Air-to-Air Missile (AAM) from which air craft?

A. Rafale
B. MIG-29
C. Mirage-2000
D. Tejas
E. Jaguar

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Tejas

Explanation: The Defence Research and Development Organisation (DRDO), successfully test-fired the 5th generation Python-5 Air-to-Air Missile (AAM) from Tejas aircraft, at Goa.This adds the Python-5 Air-to-Air Missile (AAM) in the air-to-air weapons package of India’s indigenously developed Light Combat Aircraft, Tejas.The trials also aimed to validate the enhanced capability of the already integrated Derby Beyond Visual Range (BVR) AAM on Tejas.Python-5 air-to-air missile (AAM) has been manufactured by Rafael Advanced Defense Systems of Israel and is one of the most sophisticated guided missiles in the world.

8.Along with Jio Platform which company have figured in Time Magazine’s first-ever list of 100 Most Influential Companies?

A. Byju’s
B. Swiggy
C. Big Basket
D. ReNew Power
E. One97

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Byju’s

Explanation: Two Indian firms, Reliance Industries’ technology arm Jio Platforms and e-learning startup Byju’s have figured in the Time Magazine’s first-ever list of 100 most influential companies.It listed Jio Platforms under the Innovators category alongside Zoom, Adidas, TikTok, Ikea, Moderna and Netflix.Byju’s was listed alongside Tesla, Huawei, Shopify, Airbnb and DiDi Chuxing in the Disruptors category.

9.According to the Annual Report of Asian Development Bank (ADB) released in April 2021, what amount ADB had provided to India in supporting the response to tackle covid-19?

A. $0.5 billion
B. $1.0 billion
C. $1.5 billion
D. $2.0 billion
E. $2.5 billion

Show Correct Answers

Correct Answer – C. $1.5 billion

Explanation:  The latest Annual Report of Asian Development Bank(ADB) released in April 2021 showed that ADB had provided $1.5 billion(~Rs 1.11 lakh crore) to India in supporting the response to tackle covid-19.The $1.5 billion financing to India is a part of the ADB’s $16.1 billion pandemic response in 2020 through a $20 billion assistance package announced by ADB in April 2020 to help its 26 member countries in managing the pandemic.In 2020,ADB has committed to provide $31.6 billion to help Asia and the Pacific to tackle Covid-19 outbreak and to support a green, sustainable recovery from the pandemic and address long term development challenges.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MC

10.Which becomes the fourth country with which India has decided to hold ‘2+2 ministerial dialogue’ between foreign, defence ministers?

A. Russia
B. China
C. France
D. England
E. Germany

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Russia

Explanation: Prime Minister Narendra Modi thanked President Vladimir Putin for Russia’s help and support in India’s fight against COVID-19 as the two leaders agreed to establish a “2+2 ministerial dialogue” between foreign and defence ministers to add further momentum to the bilateral strategic partnership.2+2 Ministerial is the highest-level institutional mechanism between the two countries.It is a format of dialogue where the defence/foreign ministers or secretaries meet with their counterparts from another country.India holds such talks with Australia, Japan and the USA.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

11.Toyota will buy Lyft’s self-driving technology unit for how many million dollars?

A. 450
B. 500
C. 550
D. 600
E. 650

Show Correct Answers

Correct Answer: C. 550

Explanation:  Toyota will buy Lyft’s self-driving technology unit for $550 million.It will acquire the Level 5 team, which works on essentially completely autonomous driving.The move will also give Toyota a direct presence in Silicon Valley and London.Toyota currently offers level 2 automation, featuring advanced driver assistance technology.

12.Janardhan Singh Gehlot passed away in April 2021. He was elected as the vice-president of Indian Olympic Association in which year?

A. 2015
B. 2016
C. 2017
D. 2018
E. 2019

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 2018

Explanation: Indian Olympic Association (IOA) Vice-President Janardhan Singh Gehlot passed away in April 2021.Gehlot, who was also the former President of kabaddi’s national federation, was elected as the vice-president of IOA in 2018.He was also the President of the International Kabaddi Federation.He was elected to the post in June 2018 for a four-year term.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13.Which of the following companies has launched the mass production of “MultiSCREEN”?     

A. Sanofi
B. Agilent Technologies
C. BioPalette
D. Novartis
E. Johnson & Johnson

Show Correct Answers

Correct Answer – C. BioPalette

Explanation: Russian biotechnological company BioPalette has launched the mass production of “MultiSCREEN”.It is the world’s first test system designed to simultaneously screen for the presence of diseases such as HIV, hepatitis B and C, and syphilis.Russia’s Industrial Development Fund has provided a preferential loan of 50.7 million rubles for it.

14.In April 2021, which of the following banks has announced the launch of its ‘Merchant Stack’?

A. Bank of Baroda
B. ICICI Bank
C. HDFC Bank
D. Axis Bank
E. Punjab National Bank

Show Correct Answers

Correct Answer – B. ICICI Bank

Explanation:  ICICI Bank has announced the launch of its ‘Merchant Stack’.It is a set of the country’s most comprehensive digital banking services specially curated for retail merchants.Retail merchants can avail of these contactless services on InstaBIZ, the Bank’s mobile banking application for businesses.Merchants, who are not the customers of the bank, can also avail the benefits of the stack.

15.In April 2021, the President of India has appointed whom to be a Judge of the Chhattisgarh High Court?

A. Ashok Kumar Sahu
B. Ajit Kumar Rajbhanu
C. Vimla Singh Kapoor
D. Usha Gendle
E. Niranjan Chauhan

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Vimla Singh Kapoor

Explanation: The President of India has appointed Justice Vimla Singh Kapoor, Additional Judge of the Chhattisgarh High Court, to be a Judge of the Chhattisgarh High Court.Her appointment will be in effect from the date she assumes charge of her office.Vimla joined the Judicial Service as Civil Judge Class Il in 1987.She was appointed as an Additional Judge of Chhattisgarh High Court in 2018.

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 28th April 2021


Current Affairs PDF 2020-21 – Download E-books

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

Yearly Current Affair PDF 2020 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 4500+ MCQ with Detailed Solutions
2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here
Monthly Current Affairs PDF November 2020 Monthly Current Affairs PDF October 2020
Monthly Current Affairs PDF September 2020 Monthly Current Affairs PDF August 2020
Monthly Current Affairs PDF July 2020 Monthly Current Affairs PDF June 2020
Last 6 Months Current Affairs PDF 2020 (Jan to June 2020) Yearly Current Affairs PDF 2019
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

100+ Union Budget Practice Questions with Answers

45+ Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2020 – Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams