Daily GK and Current Affairs Quiz - 29th and 30th November 2020
Daily GK and Current Affairs Quiz - 29th and 30th November 2020
Best English Language Book For All Bank & Government Exams Preparation

Daily GK and Current Affairs Quiz – 29th and 30th November 2020

Today Current Affairs Quiz. Important Current Affairs Questions – November 2020. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2020. Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 29th and 30th November 2020″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 29th and 30th November 2020″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 29th and 30th November 2020

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz the above areas.

1. Recently, the Inventivepreneur Chamber of Commerce and Industries has signed an MoU which of the following bank to support SMEs and startups?

A. ICICI Bank
B. HDFC Bank
C. SBI
D. Axis Bank
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. HDFC Bank

Explanation: ICCI (Inventivepreneur Chamber of Commerce and Industries) has signed an MoU with HDFC Bank. Through this association, ICCI will engage, enrol and support various Startups /SMEs /MSMEs to facilitate inter-alia financial and other facilities to/from HDFC Bank. HDFC Bank will offer key business support functions like shared workspaces, digital marketing, web services, etc.

2. A Reserve Bank of India (RBI) panel has recommended raising the cap on promoter shareholding in private sector banks to ……………..  of the paid-up equity after 15 years of operation from 15 percent.

A. 20 percent
B. 22 percent
C. 24 percent
D. 26 percent
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 26 per cent

Explanation: A Reserve Bank of India (RBI) panel has recommended raising the cap on promoter shareholding in private sector banks to 26 per cent of the paid up equity after 15 years of operation from 15 per cent. The panel has also proposed that large corporates may be permitted to promote banks after necessary amendments to the Banking Regulations Act.

The committee, led by PK Mohanty, has also proposed converting of payments banks into a small finance bank. For this, the track record of 3 years of experience as payments bank may be considered as sufficient. As per the report, small finance banks and payments banks may be listed within ‘6 years from the date of reaching net worth equivalent to prevalent entry capital requirement prescribed for universal banks’ or ’10 years from the date of commencement of operations’, whichever is earlier.

3. Who among the following student won the prestigious 5th Children’s Climate Prize 2020 for designing a mobile ironing cart using solar panels to power a steam iron box rather than conventional charcoal?

A. Varsha Vasishtha
B. Nivedita Karmakar
C. Vinisha Umashankar
D. Vinisha Karmakar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Vinisha Umashankar

Explanation: Vinisha Umashankar, a 14-year-old studying in 9th grade at a private school in Tiruvannamalai, has won the prestigious Children’s Climate Prize for designing a mobile ironing cart using solar panels to power a steam iron box rather than conventional charcoal. Vinisha will receive the prize of 100,000 Swedish krona (Rs 8.64 lakh approximately), diploma, and medal from the Sweden-based Children’s Climate Foundation at a digital event. This is the fifth edition of the Children’s Climate Prize — one of the world’s largest international climate awards for young innovators.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4. The report titled “FDI in India: Now, Next and Beyond” has been prepared by the Confederation of Indian Industry (CII) along with Ernst & Young Global Limited (EY), according to India may foreign direct investment (FDI) of $120-160 billion per year by which year ……………..?

A. 2022
B. 2021
C. 2025
D. 2028
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 2025

Explanation:  In accordance with the report titled “FDI in India: Now, Next and Beyond” by Confederation of Indian Industry (CII) and Ernst & Young Global Limited (EY), India may attract foreign direct investment (FDI) of $120-160 billion per year by 2025. This is on the condition to increase the FDI to Gross Domestic Product (GDP) ratio between 3-4% from less than 2% now.

Notably, India’s GDP grew 6.8% in the past 10 years with FDI to GDP at 1.8%. India’s GDP growth could also improve to 7-8% growth if the investments come in. The investors ranked India third in terms of attractiveness and 80% of them have planned for investment in India in the next two to three years. Out of them 25% investments are worth over $500 million. States-wise Maharashtra remains the most attractive destination (28%), followed by Karnataka (19%), Delhi (16%) and Gujarat (10%).

5. Prime Minister Narendra Modi virtually inaugurated the 3rd Global Renewable Energy Investors Meet and Expo (RE-INVEST 2020). What is the theme of the RE-INVEST 2020?

A. ‘Renewable Energy is Future of Energy Transition’
B. ‘Innovations for Sustainable Energy Transition’
C. ‘Renewable Energy for Sustainable Development’
D. ‘Investment for Sustainable Energy Transition’
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. ‘Innovations for Sustainable Energy Transition’

Explanation: Prime Minister Narendra Modi virtually inaugurated the 3rd Global Renewable Energy Investors Meet and Expo (RE-INVEST 2020). During the three-day virtual conference, all the leading companies displayed their latest technological development in the field of renewable energy and discuss various options available for energy transition. The theme for RE-Invest 2020 is ‘Innovations for Sustainable Energy Transition’.

6. Muthoot Finance and ……………………  launched a gold jewellery insurance scheme called ‘Gold Shield’ recently.

A. Reliance General Insurance
B. Bajaj Allianz General Insurance
C. Bharti Axa General Insurance
D. ICICI Lombard General Insurance
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Bajaj Allianz General Insurance

Explanation: Muthoot Finance, India’s largest gold loan NBFC, has partenered Bajaj Allianz General Insurance, to provide insurance on gold jewellery. The new product known as ‘Muthoot Gold Shield’ is the gold jewellery insurance scheme launched by Muthoot Finance for its customers. The policy provides insurance coverage for gold jewellery of individual customers. This product is exclusively designed to provide insurance coverage of gold jewellery articles for customers of the company at the time of closure of the gold loan and release of gold ornaments.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7. Which of the following country successfully test-fired a Tsirkon hypersonic cruise missile in the Arctic, recently?

A. Japan
B. China
C. Russia
D. Italy
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Russia

Explanation: Russia successfully test-fired a Tsirkon hypersonic cruise missile in the Arctic. The frigate Admiral Gorshkov in the White Sea fired a Tsirkon hypersonic cruise missile, hitting a naval target 450 km away in the Barents Sea at a speed of over Mach 8. In Jan 2020, the same frigate test-fired a Tsirkon missile for the first time, striking a ground target over 500 km away.

8. The International Day of Solidarity with the Palestinian People is an UN-organized day held every year on which day-

A. 27th November
B. 28th November
C. 29th November
D. 30th November
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 29th November

Explanation: The International Day of Solidarity with the Palestinian People is an UN-organized day held every year on November 29. It is observed to mark the anniversary of resolution 181, wherein the Assembly adopted the resolution on the partition of Palestine on November 29, 1947.

9. Name of the film which has been selected as India’s official entry for the Best International Feature Film category for the 93rd Academy Awards.

A. Kappela
B. Delhi Crime
C. Jallikattu
D. Vidheyan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Jallikattu

Explanation:  Malayalam film “Jallikattu”, directed by Lijo Jose Pellissery, has been selected as India’s official entry for the Best International Feature Film category for the 93rd Academy Awards. Jallikattu is the third Malayalam film after Guru (1997) and Adaminte Makan Abu (2011) to be chosen as the country’s official entry for the Oscars. Jallikattu premiered at the Toronto International Film Festival, garnering praise from critics. It was later screened at the Busan International Film Festival and a host of other major venues. In 2019, Zoya Akhtar’s Gully Boy, starring Ranveer Singh and Alia Bhatt, was India’s entry to the Oscars.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

10. Recently, The Indian national team has moved up a spot to ………………  in the latest FIFA Rankings.

A. 101th
B. 104th
C. 115th
D. 108th
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 104th

Explanation: The Indian national team have moved up a spot to 104 in the latest FIFA Rankings. The Indian team were ranked 108th in the October 2020 rankings. In two months, India has climbed 5 spots after being 109th in September. Meanwhile, on the global scene, the top six remain unchanged. Belgium continues to lead the rankings followed by France, Brazil, England, Portugal and Spain. Argentina is seventh, having interchanged spots with eighth-placed Uruguay. Mexico and Italy complete the top 10.

11. According to National Statistical Office (NSO), India’s GDP Contracts …………….. in September Quarter.

A. 10.5%
B. 7.5%
C. 6.5%
D. 9.5%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. 7.5%

Explanation: The National Statistical Office (NSO) has released the estimates of Gross Domestic Product (GDP) for the second quarter (July-September) Q2 of 2020-21. The GDP at Constant (2011-12) Prices in Q2 of 2020-21 is estimated at Rs 33.14 lakh crore, as against Rs 35.84 lakh crore in Q2 of 2019-20, showing a contraction of 7.5% as compared to 4.4% growth in Q2 2019-20.

12. Name of the construction company which bagged Rs 7,000-cr order to construct part of Bullet Train project.

A. Aditya Birla Group
B. Larsen and Toubro
C. Mahendra Construction
D. Reliance Construction Group
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Larsen and Toubro

Explanation: Infrastructure major Larsen and Toubro (L&T) has bagged an order worth over Rs 7,000 crore to construct a part of the Mumbai-Ahmedabad High-Speed Rail (MAHSR), also known as the Bullet Train Project. The scope of the order includes the construction of viaducts, one station, major river bridges, maintenance depots, and other auxiliary works. The approximately 508 km Mumbai-Ahmedabad High-Speed Rail project will cover Maharashtra, Union Territory of Dadra and Nagar Haveli and Gujarat, with 12 stations along the route. Upon completion, the high-speed rail will operate at a speed of 320 kmph, covering the entire distance in approximately 2 hours with limited stops and in 3 hours with all stops.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13. Which of the following word named as “Word of the Year 2020” in the Cambridge Dictionary?

A. Positive
B. Covid
C. Quarantine
D. Lockdown
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Quarantine

Explanation: Cambridge Dictionary has named ‘quarantine’ as Word of the Year 2020. The word has been named the word of the year based on data that showed that it was one of the most highly searched words on the Cambridge Dictionary this year. Cambridge editors have noticed that people are using the word in a new way this year describing a “general period of time in which people are not allowed to leave their homes or travel freely so that they do not catch or spread a disease.” This new sense of quarantine has now been added to the Cambridge Dictionary.

“Quarantine was the only word to rank in the top five for both search spikes and overall views (more than 183,000 by early November), with the largest spike in searches (28,545) seen in the week of March 18-24, when many countries around the world went into lockdown as a result of Covid-19,” as per an official release.

14. Recently, James Wolfensohn passed away. He was the former President of which of the following body?

A. World Bank Group
B. World Trade Organization
C. Asian Development Bank
D. International Monetary Fund
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. World Bank Group

Explanation:  Australian-American lawyer, investment banker, and economist James Wolfensohn, who served as the President of the World Bank for 10 years, passed away. He had served as the ninth president of the World Bank Group from 1995 to 2005. Together with the International Monetary Fund (IMF), Wolfensohn launched the Heavily Indebted Poor Countries Initiative in 1996, a program that eventually provided more than $53 billion in debt relief to 27 of the world’s poorest countries.

15. Faqir Chand Kohli passed away recently. He was the founder-CEO of which of the following company?

A. TCS
B. Accenture
C. Infosys
D. HCL Technologies
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. TCS

Explanation: Faqir Chand Kohli, known as the father of the Indian Software Industry, passed away in November 2020. Mr Kohli was the founder-CEO of TCS. He joined Tata Electric Co. in 1951 where he helped set up the load dispatching system to manage system operations. He became director of Tata Electric in 1970. He pioneered India’s IT revolution and helped the country build the $190-billion IT industry.

You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 28th October 2020


Current Affairs PDF 2020 – Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2020 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2020 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2020, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here
Monthly Current Affairs PDF October 2020 – Download Now
Monthly Current Affairs PDF September 2020 Monthly Current Affairs PDF August 2020
Monthly Current Affairs PDF July 2020 Monthly Current Affairs PDF June 2020
Last 6 Months Current Affairs PDF 2020 (Jan to June 2020) Yearly Current Affairs PDF 2019
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

100+ Union Budget Practice Questions with Answers

45+ Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2020 – Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams