Daily GK and Current Affairs Quiz – 28th May 2021
Daily GK and Current Affairs Quiz – 28th May 2021

Daily GK and Current Affairs Quiz – 28th May 2021

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – May 2021.Monthly Current Affairs PDF.Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs.Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 28th May 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 28th May 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 28th May 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.The International Financial Services Centres Authority (IFSCA) has constituted an expert committee on Investment Funds. Who is the chairperson of this committee?

A. Sankaran Naren
B. Ajay Bagga
C. Nilesh Shah
D. Ridham Desai
E. Roshni Arora

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Nilesh Shah

Explanation:The International Financial Services Centres Authority (IFSCA) has constituted an expert committee on Investment Funds. The Committee has been formed under the Chairmanship of Nilesh Shah, Managing Director of Kotak Mahindra Asset Management Co. Ltd. It will holistically review the global best practices and make recommendations to IFSCA on the roadmap for the fund’s industry in the International Financial Service Centres (IFSCs).The other members of the Committee comprises of leaders from the entire Fund Management ecosystem including from areas such as technology, distribution, legal, compliance, and operations.

About the IFSCA:

The International Financial Services Centres Authority (IFSCA) is based in GIFT City, Gandhinagar in Gujarat. It is a unified regulator to develop and regulate financial products, financial services and financial institutions in the International Financial Service Centres (IFSCs) in India.

2.Which state government has recently launched Smart Kitchen Scheme?

A. Gujarat
B. Karnataka
C. Kerala
D. West Bengal
E. Odisha

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Kerala

Explanation: Chief Minister of Kerala, Pinarayi Vijayan has announced a secretary-level committee will formulate guidelines and recommendations on implementation of the “Smart Kitchen Scheme” in state to fulfil commitments of the Left Democratic Front (LDF). It aims to account and reduce the workload of women’s domestic labour.Smart Kitchen Scheme will be launched by July 10, 2021. Under the scheme, women of state will be given loan to refurbish their kitchen. Loan will be provided with a low-interest rate in instalment schemes. Scheme seeks to reduce workload of women’s domestic labour.

Important takeaways for all competitive exams:

  • Kerala CM: Pinarayi Vijayan.
  • Kerala Governor: Arif Mohammad Khan.

3.The International Day of Action for Women’s Health is observed on __________.

A. May 28
B. Last Friday of May
C. May 27
D. Last Thursday of May
E. May 29

Show Correct Answers

Correct Answer – A. May 28

Explanation: The International Day of Action for Women’s Health (International Women’s Health Day) is observed every year on May 28 since 1987 to raise awareness on the issues related to women’s health and well being. Latin American and Caribbean Women’s Health Network (LACWHN) and Women’s Global Network for Reproductive Rights (WGNRR) launched the day. Year after year, women, girls, advocates and allies have continued to take action and stand up for sexual and reproductive rights for what they are: an indivisible and inalienable part of our human rights.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4.The SeHAT OPD Portal has been launched by the government to provide telemedicine services to ____________.

A. PSBs
B. MSMEs
C. Journalists
D. Armed Forces
E.  Politicians

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Armed Forces

Explanation: Raksha Mantri Shri Rajnath Singh has launched the ‘Services e-Health Assistance & Tele-consultation (SeHAT) OPD portal, through video conferencing. The main motive of the portal is to provide telemedicine services to the serving Armed Forces personnel, veterans and their families.

About the Portal:

The portal can be accessed at https://sehatopd.in/, to avail the telemedicine services.SeHAT OPD portal is the final version with advanced safety features.The trial version was launched in August 2020 and more than 6,500 medical consultations have already been carried on the beta version.

5.________________is India’s first and only woman in the IAF qualified for flight test engineer.

A. Amrita V Olety
B. Aashritha V Olety
C. Ajanta V Olety
D. Aashritha S O
E. Anjali V Olety

Show Correct Answers

Correct Answer- B. Aashritha V Olety

Explanation: Squadron Leader, Aashritha V Olety is the first and only woman in the IAF qualified for the role, and as a flight test engineer, she will be responsible for evaluating aircraft and airborne systems before their induction into the armed forces. Aashritha V Olety, a native of Karnataka, has graduated as part of the 43rd Flight Test Course.

Important Points:

  • Air Chief Marshal: Rakesh Kumar Singh Bhadauria.
  • Indian Airforce founded: 8 October 1932.
  • Indian Airforce Headquarters: New Delhi.

6.International Women’s Health Day is observed every year on which date?

A. 25th May
B. 26th May
C. 27th May
D. 28th May
E. 29th May

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 28th May

Explanation: The International Day of Action for Women’s Health (International Women’s Health Day) is observed every year on May 28 since 1987 to raise awareness on the issues related to women’s health and well being.Latin American and Caribbean Women’s Health Network (LACWHN) and Women’s Global Network for Reproductive Rights (WGNRR) launched the day.Year after year, women, girls, advocates and allies have continued to take action and stand up for sexual and reproductive rights for what they are: an indivisible and inalienable part of our human rights.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.Who has been appointed as the Commerce Secretary, Government of India?

A. TV Somanathan
B. Debasish Panda
C. B V.R. Subrahmanyam
D. Tuhin Kanta Pandey
E. Ajay Seth

Show Correct Answers

Correct Answer – C. B V.R. Subrahmanyam

Explanation: Central government has appointed B.V.R. Subrahmanyam, as next the Commerce Secretary, Government of India.Mr. Subrahmanyam is a 1987 batch IAS officer of the Chhattisgarh cadre, and was sent on deputation to Jammu and Kashmir in June 2018.He served as Chief Secretary when the State was bifurcated into two Union Territories in 2019.He is a widely experienced bureaucrat having worked in Manmohan Singh Prime Minister’s Office as Joint Secretary.

8.Renowned personality Eric Carle passed away recently, he was veteran ________.

A. Children’s author
B. Astronauts
C. Scientist
D. Actor
E. Philanthropist

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Children’s author

Explanation: Eric Carle was the beloved children’s author and illustrator.His classic “The Very Hungry Caterpillar” and other works gave millions of kids some of their earliest and most cherished literary memories.He famous picture book “The Very Hungry Caterpillar” has been translated into about 66 languages.About 50 million copies have been sold.His career as an illustrator and children’s author gained pace when he collaborated on “Brown Bear, Brown Bear, What Do You See?”.He had illustrated more than 70 books.

9.World Hunger Day is observed globally every year on which date?

A. 25th May
B. 26th May
C. 27th May
D. 28th May
E. 29th May

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 28th May

Explanation:  World Hunger Day is observed globally on 28 May every year.The objective of this day is to raise awareness about more than 820 million people living in chronic hunger worldwide.It is observed since 2011 to not only spread awareness about the malaise of chronic hunger but also to solve hunger and poverty through sustainable undertakings.The initiative recognizes the dire need to save nearly a quarter of a billion lives from malnourishment and chronic hunger.The need to provide outreach globally during the pandemic for the distribution of food is seen as paramount to save those who have been vulnerable even in pre-pandemic times.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MC

10.Who has been sworn in as the president of the Central Tibetan Administration (CTA), the Dharamshala-based Tibetan government-in-exile?

A. Sonam Norbu Dagpo
B. Penpa Tsering
C. Lobsang Tenzin
D. Sonam Singh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Penpa Tsering

Explanation: Penpa Tsering was on Thursday sworn-in as president of the Central Tibetan Administration (CTA), the Dharamshala-based Tibetan government-in-exile.Chief Justice Commissioner Sonam Norbu Dagpo administered the oath to Penpa Tsering, the second democratically-elected Sikyong (president) of the 17th Parliament-in-Exile of the Central Tibetan Administration.Penpa Tsering succeeded Lobsang Sangay.Penpa Tsering, 53, was the speaker of the Parliament of the CTA for two terms between 2008 and 2016.He was the runner up in the Sikyong election in 2016.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

11.In May 2021, the central government has garnered Rs 3,994 crore from its stake sale in which bank?

A. HDFC Bank
B. Yes Bank
C. ICICI Bank
D. Axis Bank
E. PNB

Show Correct Answers

Correct Answer: D. Axis Bank

Explanation: The central government has garnered Rs 3,994 crore from its stake sale in Axis Bank.The Finance Ministry has sold 58 million shares or 1.95% stake held in Axis Bank through the Specified Undertaking of the Unit Trust of India (SUUTI) to non-retail and retail investors.The portion reserved for non-retail investors was oversubscribed four times the base size.

12.Naval Dockyard, Visakhapatnam under which of the following Naval Commands commenced ‘Skill Development Training Program’ on “Maintenance of PSA Oxygen Plants” in May 2021?

A. Southern Naval Command
B. Eastern Naval Command
C. Western Naval Command
D. South-Western Naval Command
E. South-​Eastern Naval Command

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Eastern Naval Command

Explanation: Naval Dockyard, Visakhapatnam under the Eastern Naval Command commenced ‘Skill Development Training Program’ on “Maintenance of PSA Oxygen Plants” on 27 May 2021.The four-day training program is being conducted by a team of experts from Naval Dockyard, Visakhapatnam over video conference and includes theoretical sessions and practical demonstrations on the PSA plant available at Dockyard.The training is attended by 82 Master Trainers from various institutes spread in 30 cities across the country.Professors from IIT, Kanpur and officials from the Ministry of Health And Family Welfare along with the Ministry of Skill Development also participated in the training.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13.Who will be joining the Oberoi Hotels and Resorts Group as President effective 1 June 2021?          

A. Kapil Chopra
B. Sanjiv Kapoor
C. Anup Sahay
D. Manish Sharma
E. Dinesh Roy

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Sanjiv Kapoor

Explanation: Sanjiv Kapoor will be joining the Oberoi Hotels and Resorts Group as President effective 1 June 2021.Kapoor is an aviation veteran who has worked as Chief Strategy and Commercial Officer at Vistara and Chief Operating Officer at Spice Jet.Oberoi Group, founded in 1934, presently operates 33 hotels across the country, two Nile cruisers, and a motor vessel in the backwaters of Kerala.

14.In May 2021, who has been granted a golden visa by the United Arab Emirates (UAE) government?

A. Amitabh Bachchan
B. Shah Rukh Khan
C. Salman Khan
D. Sanjay Dutt
E. Akshay Kumar

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Sanjay Dutt

Explanation:  Sanjay Dutt has been granted a golden visa by the United Arab Emirates (UAE) government.The visa came into effect in May 2019 following approval from the Prime Minister and Ruler of Dubai.The golden visa is a long-term residency visa.It is targeted at wealthy individuals keen to offer the UAE significant investment in exchange for an opportunity to reside within the country.

UAE:

  • Capital – Abu Dhabi.
  • Currency – United Arab Emirates dirham.
  • President – Khalifa bin Zayed Al Nahyan.
  • National Sport – Camel racing.

15.Which state has announced ‘one-time’ financial help of ₹3 lakh for children who lost their parents due to coronavirus?

A. Gujarat
B. Kerala
C. Punjab
D. Haryana
E. Karnataka

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Kerala

Explanation: The Kerala government has announced ‘one-time’ financial help of ₹3 lakh for children who lost their parents due to coronavirus.Kerala Chief Minister Pinarayi Vijayan said ₹2,000 per month will be given to the children till 18 years of age.Besides, the state government will bear the cost of their education till the degree level.

Kerala:

  • Chief Minister – Pinarayi Vijayan.
  • Governor – Arif Mohammad Khan.
  • Number of Districts – 14.
  • Lok Sabha seats – 20.
  • Rajya Sabha seats – 9.

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 27th May 2021


Current Affairs PDF 2020-21 – Download E-books

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

Yearly Current Affair PDF 2020 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 4500+ MCQ with Detailed Solutions
2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here
Monthly Current Affairs PDF November 2020 Monthly Current Affairs PDF October 2020
Monthly Current Affairs PDF September 2020 Monthly Current Affairs PDF August 2020
Monthly Current Affairs PDF July 2020 Monthly Current Affairs PDF June 2020
Last 6 Months Current Affairs PDF 2020 (Jan to June 2020) Yearly Current Affairs PDF 2019
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

100+ Union Budget Practice Questions with Answers

45+ Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2020 – Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams