Daily GK and Current Affairs Quiz – 28th April 2021
Daily GK and Current Affairs Quiz – 28th April 2021
Best English Language Book For All Bank & Government Exams Preparation

Daily GK and Current Affairs Quiz – 28th April 2021

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – April 2021.Monthly Current Affairs PDF.Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs. Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 28th April 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 28th April 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 28th April 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.Which Team has beaten Tottenham Hotspur in the final in London to win a League Cup football tournament?

A. Manchester City
B. Chelsea
C. Liverpool
D. Barcelona
E. Real Madrid

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Manchester City

Explanation: Manchester City won the League Cup for a record-equalling fourth time in succession with a deserved victory over a disappointing Tottenham Hotspur side at Wembley. City’s victory equalled Liverpool’s achievement in the early 1980s of winning the competition four years in a row.

2.Which film has won the best Animated Feature Film Award at the 93rd Academy Awards or Oscars 2021?

A. Over the Moon
B. Onward
C. A Shaun the Sheep Movie: Farmageddon
D. Soul
E. Wolfwalkers

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Soul

Explanation: The 93rd Academy Awards ceremony, also known as the Oscars Award, took place in Los Angeles on April 25, 2021. The award is presented annually by the Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS). 2021 Oscars honoured the best films of 2020 and early 2021.American drama ‘Nomadland’ won most honours with three awards. Chloe Zhao, who directed “Nomadland”, was crowned best director, and with this, she became the only second woman to claim the title and the first woman of colour to win that award. Indian film personalities Irrfan Khan and Bhanu Athaiya were honoured in the “In Memoriam” montage showcased at the event.

Complete List of Winners:

  • Best Picture: Nomadland
  • Best Director: Chloe Zhao, Nomadland
  • Best Actress: Frances McDormand, Nomadland
  • Best Actor: Anthony Hopkins, The Father
  • Best Supporting Actress: Youn Yuh-jung, Minari
  • Best Supporting Actor: Daniel Kaluuya, Judas And The Black Messiah
  • Best Original Screenplay: Promising Young Woman
  • Best Adapted Screenplay: The Father
  • Best Animated Feature Film: Soul
  • Best International Feature Film: Another Round
  • Best Original Score: Soul
  • Best Original Song: Fight For You, Judas And The Black Messiah
  • Best Documentary Feature: My Octopus Teacher
  • Best Documentary Short: Colette
  • Best Live Action Short: Two Distant Strangers
  • Best Animated Short: If Anything Happens I Love You
  • Best Sound: Sound Of Metal
  • Best Production Design: Mank
  • Best Cinematography: Mank
  • Best Makeup And Hair: Ma Rainey’s Black Bottom
  • Best Costume Design: Ma Rainey’s Black Bottom
  • Best Film Editing: Sound Of Metal
  • Best Visual Effects: Tenet
  • Jean Hersholt Humanitarian Award: Tyler Perry

3.What is the estimated GDP growth rate of India for FY22 as projected by the Goldman Sachs?

A. 10.7%
B. 10.2%
C. 10.5%
D. 10.9%
E. 11%

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 10.5%

Explanation: Wall Street brokerage, Goldman Sachs revised downward the GDP growth forecast of India for the fiscal year 2021-22 (FY22) to 10.5 per cent from the earlier estimate of 10.9 per cent. The downward revision is due to the increasing number of pandemic cases and a host of key states announcing stricter lockdowns, thus affecting economic activities.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4.Name the UNICEF Goodwill Ambassador who has led the global vaccination drive during World Immunization Week.

A. Arijit Pasayat
B. Diya Mirza
C. David Beckham
D. Sukhbir Singh
E.  M. Nethra

Show Correct Answers

Correct Answer – C. David Beckham

Explanation: UNICEF Goodwill Ambassador, David Beckham, is fronting a global initiative to inspire confidence in vaccines and encourage parents around the world to vaccinate their children against deadly diseases. In a powerful video released ahead of World Immunization Week, Beckham talks about the loss of everyday activities due to COVID-19, such as hugs with family, spending time with friends, and being with the people we love, and encourages parents to vaccinate themselves so that they can be safe.

Important Points:

  • UNICEF Headquarters: New York, United States of America.
  • UNICEF Executive Director: Henrietta H. Fore.

5.What is the upper age limit fixed for MD & CEO and WTDs in private banks by RBI?

A. 75 years
B. 62 years
C. 65 years
D. 70 years
E. 60 years

Show Correct Answers

Correct Answer- D. 70 years

Explanation:The Reserve Bank of India (RBI) has capped the tenure of Managing Director and Chief Executive of commercial banks to 15 years. The same limit will also be applicable to whole-time directors (WTD). This means that the same incumbent cannot hold the post for more than 15 years.The revised instructions will be applicable to all the Private Sector Banks including Small Finance Banks (SFBs) and wholly owned subsidiaries of Foreign Banks. However, it will not be applicable to foreign banks operating as branches in India.

According to the new rules:

  • The MD & CEO or WTD who is also a promoter/ major shareholder, cannot hold these posts for more than 12 years.
  • The upper age limit for MD & CEO and WTDs in private banks has been retained at 70 years.
  • The instructions shall come into effect from the date of issue of this circular, that is April 26, 2021, however, in order to enable a smooth transition to the revised requirements, banks are permitted to comply with these instructions latest by October 01, 2021.

Important Points:

  • RBI 25th Governor: Shaktikant Das; Headquarters: Mumbai; Founded: 1 April 1935, Kolkata

6.Who has won the GM round robin Rujna Zora-3 2021 chess tournament which concluded in Serbia?

A. Arjun Kalyan
B. Raunak Sadhwani
C. Prithu Gupta
D. Girish Koushik
E. Swayams Mishra

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Arjun Kalyan

Explanation: Arjun Kalyan, who recently became a Grandmaster, won the GM round robin Rujna Zora-3 2021 chess tournament which concluded in Serbia.The 18-year-old Kalyan is a B. Com. student at the SRM College (Vadapalani) in Chennai.He is coached by IM Saravanan and Ukrainian GM Aleksandr Goloshchapov.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.Which country has launched NEO-01, robot prototype capable of catching space debris with net?

A. USA
B. India
C. Japan
D. China
E. Russia

Show Correct Answers

Correct Answer – D. China

Explanation: A Chinese space mining start-up launched into low Earth orbit a robot prototype that can scoop up debris left behind by other spacecraft with a big net.The NEO-01, which will also peer into deep space to observe small celestial bodies, was launched on the government’s Long March 6 rocket along with a handful of satellites, state-run Xinhua news agency reported.The 30kg robot developed by Shenzhen-based Origin Space will pave the way for future technologies capable of mining on asteroids, according to the company.

8.Axis Direct – the flagship brand of Axis Securities, a fully-owned subsidiary of Axis Bank has launched evolutionary mobile app- ‘Axis Direct RING’ to facilitate which type of investment?

A. Mutual Funds
B. Government Securities
C. Debentures
D. Stock Market
E. All the Above

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Stock Market

Explanation: Axis Direct – the flagship brand of Axis Securities, a fully-owned subsidiary of Axis Bank, announced the launch of a revolutionary mobile app- ‘Axis Direct RING’ to make investment in stock markets simple, fast, and rewarding.RING is built on the latest Technology Stack above a robust Order Management and Risk Management system.RING technology scans over 25,000 stock market instruments in real-time and identifies opportunities for you to invest.

9.Which e-commerce payment platform has launched a new video-based wealth community called Wealth Community?

A. Amazon Pay
B. Paytm
C. Google Pay
D. MobikWik
E. Phonepe

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Paytm

Explanation:  Home-grown digital financial services platform Paytm has launched a new video-based wealth community called the Paytm Wealth Community.Paytm Wealth Community is an investing community based on video, and “will enable users to attend live sessions conducted by subject matter experts across an array of wealth topics like Stocks, F&O, IPO, ETFs, Mutual Funds, Gold, Fixed Income, and Personal Finance.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MC

10.Which state government has launched ‘Covid Emergency Loan Scheme’ for new and old entrepreneurs supplying medicines, oxygen and other medical facilities to Covid-19 patients?

A. Delhi
B. Uttarakhand
C. Uttar Pradesh
D. Haryana
E. Rajasthan

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Haryana

Explanation: To ensure uninterrupted flow of vital medical supplies to fight the Covid-19 pandemic in the State, Haryana Government announced “Haryana Covid Emergency Loan Scheme” for new and old entrepreneurs supplying medicines, oxygen and other medical facilities to Covid-19 patients.For this, the State Government has set up a fund of Rs 500 crore.Under the scheme, Haryana Government will help businessmen, presently working in the state, to increase their current production or to set up new units to meet various requirements to tackle Covid-19 pandemic.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

11.The RBI has imposed a penalty of ₹40 lakh on Himachal Pradesh State Cooperative Bank, Shimla, for non-compliance with certain regulatory directions issued by which of the following?

A. SEBI
B. NHB
C. SIDBI
D. NABARD
E. IRDAI

Show Correct Answers

Correct Answer: D. NABARD

Explanation:The RBI has imposed a penalty of ₹40 lakh on Himachal Pradesh State Cooperative Bank, Shimla, for non-compliance with certain regulatory directions issued by NABARD.The penalty has been imposed for non-compliance with regulatory directions issued by NABARD contained in ‘Review of Frauds – Guidelines on Monitoring and Reporting System’.

12.In April 2021, which of the following has won the Academy Award for best visual effects for Christopher Nolan’s spy thriller Tenet?

A. Loyalty Prime India Pvt. Ltd.
B. Prime Focus Ltd
C. Allsec Technologies Limited
D. Libra International Limited
E. Prime Technology

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Prime Focus Ltd

Explanation: Indian media services company Prime Focus Ltd has won the Academy Award for best visual effects for Christopher Nolan’s spy thriller Tenet.The company had merged its VFX business with global visual effects provider DNEG (Double Negative).This is the fifth Academy Award win for DNEG in the last seven years and its sixth win in total.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13.In April 2021, IIFL Asset Management Co. (AMC) has appointed whom as Head of real estate strategy?     

A. Varun Berry
B. Amar Merani
C. Gopal Vittal
D. Rajiv Talwar
E. Mohit Malhotra

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Amar Merani

Explanation: IIFL Asset Management Co. (AMC) has appointed Amar Merani as Head of real estate strategy.He will lead the team in managing investments and building the company’s client base.Merani joins from Xander Finance, the non-banking financial company (NBFC) of Xander Group Inc., where he was the CEO since 2012.

14.By end- April 2021, Agriculture Infrastructure Fund has crossed how many rupees (in crores) mark?

A. 5000
B. 6000
C. 7000
D. 8000
E. 9000

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 8000

Explanation: Agriculture Infrastructure Fund has crossed the 8000 crore mark.The Ministry of Agriculture and Farmers Welfare has informed that a total of 8,665 applications worth 8,216 crore rupees have been received for the fund.The largest share of 58 percent has been contributed by Primary Agricultural Credit Societies followed by agri-entrepreneurs and individual farmers.

15.In April 2021, which of the following launched Care feature on its mobile app to support the healthcare system in the country?

A. OYO
B. Trivago
C. MakeMyTrip
D. Ibibo
E. Cleartrip

Show Correct Answers

Correct Answer – A. OYO

Explanation: Hospitality firm OYO on 27 April 2021 launched the OYO Care feature on its mobile app to support the healthcare system in the country.The initiative will avail users to book quarantine as well as isolation facilities for COVID-19 patients.To provide these facilities, OYO has joined hands with over 30 hospitals, several government authorities, and private sector organizations.

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 27th April 2021


Current Affairs PDF 2020-21 – Download E-books

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

Yearly Current Affair PDF 2020 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 4500+ MCQ with Detailed Solutions
2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here
Monthly Current Affairs PDF November 2020 Monthly Current Affairs PDF October 2020
Monthly Current Affairs PDF September 2020 Monthly Current Affairs PDF August 2020
Monthly Current Affairs PDF July 2020 Monthly Current Affairs PDF June 2020
Last 6 Months Current Affairs PDF 2020 (Jan to June 2020) Yearly Current Affairs PDF 2019
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

100+ Union Budget Practice Questions with Answers

45+ Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2020 – Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams