Daily GK and Current Affairs Quiz – 28th November 2020
Daily GK and Current Affairs Quiz – 28th November 2020
Best English Language Book For All Bank & Government Exams Preparation

Daily GK and Current Affairs Quiz – 28th November 2020

Today Current Affairs Quiz. Important Current Affairs Questions – November 2020. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2020. Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 28th November 2020″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 28th November 2020″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 28th November 2020

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz the above areas.

1. Name of the country which has launched the ‘Chang’e 5‘ mission to moon to collect lunar samples.

A. Russia
B. China
C. Japan
D. United States
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. China

Explanation: China has launched a historic mission ‘Chang’e 5‘ to the moon to collect ‘first lunar samples’. The mission aims at the investigation of the landing area to obtain the on-site analysis data related to the lunar samples, as well as systematic and long-term laboratory analysis of the lunar samples. It is the world’s first moon-sample mission in more than 40 years. Till date, only two nations, the US and the Soviet Union have been able to collect the lunar sample. The last mission was undertaken by Soviet Union’s Luna 24 mission in 1976.

The spacecraft “Chang’e-5” was launched on China’s indigenous Long March-5 rocket from the Wenchang Spacecraft Launch Site on the coast of the southern island province of Hainan province. This is China’s first attempt to retrieve samples from an extraterrestrial body. China’s spacecraft will collect and return samples from the moon. If successful, China will become the only third nation to have collected the lunar sample.

2. Recently, India and ……….. has inked an agreement to develop Shatoot Dam, for safe drinking water in that country.

A. Bhutan
B. Nepal
C. Afghanistan
D. Bangladesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Afghanistan

Explanation: The 2020 Afghanistan Conference was organized in Geneva from 23-24 November 2020 virtually. The External Affairs Minister of India, Dr S. Jaishankar led the Indian delegation at the conference. The Conference was co-hosted by the United Nations, the Government of the Islamic Republic of Afghanistan, and the Government of Finland.

Construction of the Shatoot Dam, which would provide safe drinking water to 2 million residents of Kabul city. This dam will be built on the 202-kilometre Phul-e-Khumri transmission line, which was built by India in 2019 to provide electricity to Kabul city. India has introduced a brand new section of over 100 high-impact neighbourhood initiatives in Afghanistan value USD 80 million (Rs 592 crore) because the nation’s growth portfolio within the war-ravaged nation has reached over USD three billion (Rs 22,200 crore) to this point.

3. The BrahMos supersonic cruise missile has been launched by India in collaboration with which of the following country?

A. Russia
B. Israel
C. Japan
D. United States
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Russia

Explanation: Indian Army successfully test-fired a land-attack version of the BrahMos supersonic cruise missile from the Andaman and Nicobar Islands territory. The supersonic cruise missile successfully hit its target, which was on another island. The BrahMos supersonic cruise missile is the world`s fastest operational system in its class. DRDO has recently extended the range of the missile system from the existing 298 km to around 450 km. Brahmos is a universal long-range supersonic cruise missile system that can be launched from land, sea and air. The missile has been jointly developed by DRDO, India, and NPOM, Russia, through the joint venture BrahMos Aerospace.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4. Union Food Processing Industries Minister Narendra Singh Tomar has virtually inaugurated the Rs 107.83 crore mega food park at which of the following state.

A. Haryana
B. Punjab
C. Rajasthan
D. Uttrakhand
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Punjab

Explanation:  Union Food Processing Industries Minister Narendra Singh Tomar has virtually inaugurated the Rs 107.83 crore mega food park at Phagwara in Kapurthala district of Punjab. So far, 37 mega food parks have been sanctioned across the country, of which 20 have started functioning. The mega food park, spread over 55 acres of land and that will benefit 25,000 farmers, is equipped with warehouses in 3,944 square meters, silos with 20,000-tonne capacity, cold storage with 3,000-tonne capacity as well as individually quick-frozen and deep freezer units and other facilities.

5. Name of the actor who has won the Best Actor award at the 48th International Emmy Awards 2020.

A. Michelle Fairley
B. Guido Caprino
C. Arjun Mathur
D. Billy Barratt
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Billy Barratt

Explanation: The Netflix show, Delhi Crime has won the Best Drama Series award at the 48th International Emmy Awards 2020. Delhi Crime is the first web-series from India to win an International Emmy Award. The show is written and directed by Richie Mehta and features actress Shefali Shah as the main character. The complete list of 2020 International Emmy Awards winners:

  • Best Drama Series: Delhi Crime (India)
  • Best Comedy Series: Ninguem Ta Olhando (Nobody’s Looking) (Brazil)
  • Best Actress: Glenda Jackson, Elizabeth Is Missing (United Kingdom)
  • Best Actor: Billy Barratt, Responsible Child (United Kingdom)
  • Best TV Movie/Mini-Series: Responsible Child (United Kingdom)
  • Best Short-Form Series: #Martyisdead (Czech Republic)
  • Best Non-English Language US Primetime Program: 20th Annual Latin GRAMMY Awards and Reina Del Sur – Season 2
  • Best Telenovela: Orfaos Da Terra (Orphans Of A Nation) (Brazil)
  • Best Documentary: For Sama (United Kingdom)
  • Best Arts Programming: Vertige De La Chute (Ressaca) (France)
  • Best Non-Scripted Entertainment: Old People’s Home For 4 Year Olds (Australia)

6. HDFC Bank Ltd crossed ………………… in market capitalization for the first time, becoming India’s third firm and first lender to achieve this milestone.

A. ₹5 trillion
B. ₹9 trillion
C. ₹8 trillion
D. ₹10 trillion
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. ₹8 trillion

Explanation: HDFC Bank Ltd crossed ₹8 trillion in market capitalisation for the first time on 25 November 2020, becoming India’s third firm and first lender to achieve this milestone. Shares of HDFC Bank touched a fresh record high of ₹1464 apiece in the early deals on the BSE. Currently, Reliance is the most valued firm of India with a market value of ₹13.33 trillion followed by TCS at ₹10.22 trillion.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7. Which of the following state government has launched ‘Thee’, a mobile phone-based application for the benefit of the general public to reach out to the Fire and Rescue Services when in need?

A. Kerala
B. Telangana
C. Karnataka
D. Tamil Nadu
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Tamil Nadu

Explanation: Tamil Nadu Chief Minister Edappadi K. Palaniswami launched ‘Thee’, a mobile phone-based application for the benefit of the general public to reach out to the Tamil Nadu Fire and Rescue Services when in need. The application has been designed to help the general public in case of fire accidents, floods, mishaps in deep wells, rescue of wildlife, chemical or gas leaks, among other accidents. Arrangements have been made to facilitate people in need getting help within 10 seconds of their using the app.

8. Recently, Mercedes-Benz and ………………… has partnered to offer attractive financial benefits, on owning a Mercedes-Benz.

A. HDFC Bank
B. ICICI Bank
C. State Bank of India
D. Punjab National Bank
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. State Bank of India

Explanation: Luxury carmaker Mercedes-Benz has partnered with the State Bank of India, to offer attractive financial benefits, on owning a Mercedes-Benz. The collaboration will give Mercedes-Benz access to the unparalleled market penetration of SBI’s HNI customer base, while the bank’s customers will enjoy exclusive benefits while booking a marque luxury product like Mercedes-Benz. The collaboration guarantees a host of financial benefits including an attractive rate of interest, additional benefits worth INR 25,000 exclusively for YONO customers who book a Mercedes-Benz vehicle through its Icon displayed on SBI’s digital platform YONO

9. Recently, Which of the following state government has launched the “Government At Doorstep” scheme?

A. Bihar
B. Odisha
C. Jharkhand
D. West Bengal
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. West Bengal

Explanation:  From December 1, West Bengal will launch an initiative to take government services to the doorsteps of people. ‘Duare Duare Sarkar’ or government at the doorstep. To run until Gandhi Jayanti on January 30, the initiative will attempt to ship pending companies to folks. From 11 am to 3 pm every day from December 1, government camps will be held in every block in the state where people can come and demand any service they have not received yet.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

10. The 10th edition of prestigious National science film festival was organized by which of the following state?

A. Sikkim
B. Assam
C. Tripura
D. Manipur
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Tripura

Explanation: The 10th edition of the prestigious National science film festival kicked off on 24th November 2020 in a virtual model. The four-day long film festival has been jointly organized by Vigyan Prasar, an autonomous agency under the Department of Science and Technology, Govt. of India, and the Tripura State Council of Science and Technology, Govt. of Tripura from 24 to 27 November 2020. The science film festival offers a unique platform to showcase the science films made by professionals, amateur, and student filmmakers under various themes, to promote science films in India.

A total of 372 films in different languages ​​were received for participation, of which 115 films have been shortlisted by the ten-member jury to be screened during the festival. These films are in Hindi, English, Urdu, Malayalam, Kashmiri, Bengali, Marathi, Punjabi, and Tamil languages.

11. Name of the person who has been appointed as the new Engineer-in-Chief of the Indian Army.

A. Lt Gen Chandi Prasad Mohanty
B. Major Gen Rajeev Chaudhary
C. Lt Gen Harpal Singh
D. Lt Gen Satinder Kumar Saini
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Lt Gen Harpal Singh

Explanation: Lt Gen Harpal Singh has appointed a new Engineer-in-Chief of the Indian Army. He is presently the Director-General of Border Roads Organisation and would take over his new appointment on 1 December. Lt Gen Harpal Singh, an alumnus of National Defence Academy, Khadakwasla, was commissioned into the Corps of Engineers on 24 December 1982. He later commanded a Border Roads, Task Force, in Jammu and Kashmir valley.

12. India and …………… signed Memorandum of Understanding (MoU) in the field of biodiversity conservation and environment protection.

A. Belgium
B. Finland
C. Sweden
D. Denmark
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Finland

Explanation: India and Finland signed Memorandum of Understanding in the field of biodiversity conservation and environment protection. The agreement was signed by the Environment Minister Prakash Javadekar and his counterpart Krista Mikkonen of Finland. According to the Memorandum of Understanding, the countries will exchange their best practices in areas such as prevention of air and water pollution, waste management, low carbon solutions, sustainable management of natural resources and promotion of circular economy.

Also, it will help the countries to develop technological, scientific and management capabilities. It aims to develop bilateral cooperation in the field of environmental protection and biodiversity conservation on the basis of equality, reciprocity and mutual benefit. This will help in the promotion of sustainable development.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13. Which of the following state has imposed the Essential Services Maintenance Act (ESMA) in the state recently?

A. Haryana
B. Bihar
C. Uttar Pradesh
D. Madhya Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Uttar Pradesh

Explanation: The Uttar Pradesh government has imposed the Essential Services Maintenance Act (ESMA) in the state. The act will be imposed for 6 months. As per the U.P ESMA, the state government now has the power to prohibit strikes in workplaces for the next six months, after which it may be extended for another six months.

14. Veteran Ashiesh Roy who has passed away recently was a well known………………….

A. Singer
B. Actor
C. Poet
D. Journalist
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Actor

Explanation:  Television actor Ashiesh Roy has passed away. The actor had appeared in a number of TV shows and films in his long acting career which began in 1997. Some of his famous television shows include Movers & Shakers, Yes Boss, Remix, Baa Bahoo Aur Baby, Chaldi Da Naam Gaddi, Burey Bhi Hum Bhale Bhi Hum, Sasural Simar Ka, Kuch Rang Pyar Ke Aise Bhi, Mere Angne Mein, Aarambh. He was also a voice actor who has been dubbing for foreign films.

15. Recently, Legendary footballer, Diego Maradona passed away recently, for which of the following country did he played?

A. Italy
B. Italy
C. Brazil
D. Argentina
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: D. Argentina

Explanation: Legendary Argentine footballer, Diego Maradona, widely regarded among the greatest football players of all time passed away following a heart attack. Maradona had begun his professional career with Argentinos Juniors at the age of 16 and he went on to become one of the greatest players to ever play the game of football.

The ace footballer represented Boca Juniors, Barcelona, Napoli, Sevilla, and Newell’s Old Boys as a player. Diego was considered the main player in taking Argentina to their second World Cup title in 1986. Maradona also coached Racing Club, Dorados, Gimnasia and the Argentina national team. Argentina has declared three-day mourning for the legendary footballer.

You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 27th October 2020


Current Affairs PDF 2020 – Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2020 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2020 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2020, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here
Monthly Current Affairs PDF October 2020 – Download Now
Monthly Current Affairs PDF September 2020 Monthly Current Affairs PDF August 2020
Monthly Current Affairs PDF July 2020 Monthly Current Affairs PDF June 2020
Last 6 Months Current Affairs PDF 2020 (Jan to June 2020) Yearly Current Affairs PDF 2019
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

100+ Union Budget Practice Questions with Answers

45+ Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2020 – Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams