Daily GK & Current Affairs Quiz - 28th and 29th June 2020
Daily GK & Current Affairs Quiz - 28th and 29th June 2020

Daily GK & Current Affairs Quiz – 28th and 29th June 2020

Today Current Affairs Quiz. Important Current Affairs Questions – June 2020. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2020. Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 28th and 29th June 2020″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 28th and 29th June 2020″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 28th and 29th June 2020

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which are asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology etc. To excel in Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover the above areas.

1. Which of the following state health minister was honored by UN on Public Service Day 2020?

A. Karnataka
B. Kerala
C. Assam
D. Tamil Nadu
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer B. Kerala

Explanation: The United Nations gave recognition to the achievement of the state in fighting Covid-19 on its Public Service Day, celebrated on June 23. Health Minister KK Shailaja (Kerala’s health secretary) was the lone speaker from the country to speak about the strategies adopted by the state.

2. Name of the India’s 1st airport which is to get an indigenously-developed Aviation Weather Monitoring System (AWMS)?

A. Veer Savarkar International Airport
B. Chhatrapati Shivaji International Airport
C. Biju Patnaik International Airport
D. Kempegowda International Airport
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – . Kempegowda International Airport

Explanation: Kempegowda International Airport, Bengaluru(KIAB/ BLR Airport) becomes the 1st airport in India to get an indigenously-developed Aviation Weather Monitoring System (AWMS) at both ends of the runway. AWMS is installed by Bangalore International Airport(BIAL). The technology is developed by Bengaluru-based CSIR-National Aerospace Laboratories (NAL).

3. Which of the following ministry along with Indian red cross launched “eBloodServices” mobile app?

A. Ministry of Minority Affairs
B. Ministry of Health and Family Welfare
C. Ministry of Housing & Urban Affairs
D. Ministry of Home Affairs
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Ministry of Health and Family Welfare

Explanation: In order to save the needy from anemia in the midst of the coronavirus (COVID-19) epidemic, Union Health Minister Dr. Harsh Vardhan has launched ‘eBloodServices ‘mobile app developed by the ERaktkosh team of C-DAC (Development of Advanced Computing) India for easy access to blood needed for transfusion. The mobile app is an initiative of the Indian Red Cross Society (IRCS) with the aim of ‘Safe blood saves lives’ will be available in entire Delhi-NCR initially.

4. Name of the state which introduced “Maha Parwana” plan to attract fresh investment in industries?

A. Rajasthan
B. Gujarat
C. Maharashtra
D. West Bengal
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Maharashtra

Explanation: Maharashtra State Government has introduced “Maha Parwana” plan to attract fresh investment in industries. This plan will offer incentives and a single-window clearance system. Important points of “Maha Parwana” plan:

  • The companies with investment proposals for Rs.50 crore or more will get relaxation on getting clearances from multiple departments with assurance letters (Maha Parwana).
  • These companies should apply at the Maharashtra Industry, Trade and Investment Facilitation Cell (MAITRI), single window system and get online permission within 48 hours.
  • The industries enrolled under the Maha Parwana will get the 25 odd statutory permissions and clearances from the other state departments within 30 days. If the clearance is not provided within 30 days it will be automatically deemed as cleared.
  • For the existing and new industries, the state government has proposed to provide “plug and play” infrastructure to support the investors and reduce the capital investment.

You may also like: SEBI Grade A Exam Preparation Book – Phase I and II 2020

5. According to the latest Swiss National Bank (SNB) data, India has moved down three places to ____________ rank in terms of money parked by its citizens.

A. 80th
B. 75th
C. 77th
D. 72nd
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 77th

Explanation: Swiss National Bank (SNB) has released ‘Annual banking statistics, 2019’. According to the latest SNB data, India has moved down three places to 77th rank in terms of money parked by its citizens. However, many neighbouring countries are below India in the list. Among them, Pakistan is ranked 99th, Bangladesh 85th, Nepal 118th, Sri Lanka 148th, Myanmar 186th and Bhutan 196th. India-based branches, accounting for just about 0.06 per cent of the aggregate funds parked by all foreign clients of Switzerland-based banks. While Britain holds the first place in this list with a share of 27 % of the total deposits. Here’s the list top three countries in the statistics:

Rank Country
1st United Kingdom (UK)
2nd United States(US)
3rd West Indies
77th India

6. Name of the bank which has launched its digital wallet solution ‘Yuva Pay’ mobile app?

A. ICICI Bank
B. Yes Bank
C. Axis Bank
D. HDFC Bank
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Yes Bank

Explanation: Yes Bank has partnered with UDMA Technologies to launched its digital wallet solution ‘Yuva Pay’ mobile app. Through this app, the bank enables contactless payments for its customers. With the help of the app, customers can pay their utility bills (including municipal, house, water tax, electricity, LPG, DTH, Mobile bill, license fees), make insurance renewals, FASTag recharges, EMI payments, and use the app to make payments at retail outlets.

  • Yes Bank Headquarters: Mumbai, Maharashtra.
  • Yes Bank MD & CEO: Prashant Kumar.
  • Yes Bank Tagline: Experience our Expertise.

7. The central government granted ———————as emergency fund to armed forces for war preparedness?

A. 300 crores
B. 500 crores
C. 750 crores
D. 1000 crores
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 500 crores

Explanation: The Central Government has granted special financial powers of Rs 500 crore as emergency funds to armed forces for war preparedness amid ongoing border tensions with China. Under this financial aid, the three defence services (Indian Army, Indian Navy and Indian Air Force) can buy any weapon system or any in inventory upto Rs 500 cr in consultation with the Department of Military Affairs (DMA).

You may also like: Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

8. The Central government has allocated —————-to Tamil Nadu for rejuvenating the Small, Medium and Tiny industries sector?

A. 3025 cr
B. 4255 cr
C. 4125 cr
D. 2985 cr
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 4125 cr

Explanation: The Central Government has allocated 4125 crore rupees to Tamil Nadu for rejuvenating the Small, Medium and Tiny industries sector. It forms 10% of the total allocation of the scheme, and the scheme is being effectively implemented in the state.

9. Which of the following state was declared Tillari forest area as conservative reserve?

A. Gujarat
B. Odisha
C. Maharashtra
D. West Bengal
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Maharashtra

Explanation:  Maharashtra forest department declared the 29.53 square kilometre Tillari forest area in Dodamarg and Sawantwadi range in coastal Sindhudurg district as a conservation reserve area. The Tilari ecosystem breeds tiger population and serves as the source population for the Sahyadri tiger reserve.

10. Name of the country which has agreed to join United Nations Arms Trade Treaty (UN-ATT) in June 2020.

A. China
B. Russia
C. India
D. Japan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. China

Explanation: The Standing Committee of China’s National People’s Congress (NPC) has agreed to join the United Nations Arms Trade Treaty (UN-ATT) that is designed to control the flow of weapons into conflict zones. As a part of this treaty, China is committed to enhance peace and stability in the world. Notably, China strictly controlled the export of military products as it only exports to sovereign countries and not to non-state actors. As per Stockholm International Peace Research Institute’s (SIPRI) study in January 2020, China is the second largest arms producer in the world, behind the United States (US).

11. The International Monetary Fund (IMF) steeply slashed India’s growth outlook for the current fiscal year to _______.

A. -3.0%
B. -4.5%
C. -3.5%
D. -4.0%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. -4.5%

Explanation: The International Monetary Fund (IMF) steeply slashed India’s growth outlook for the current fiscal year to a minus 4.5 per cent from 1.9 expansion estimated in April owing to an extended Covid-19 lockdown and slower economic revival. This will be the lowest in several decades. As per the IMF WEO, in 2021 global growth is projected at 5.4 per cent, which will be about 6.5 percentage points lower than the pre-Covid projections of January 2020.

12. Who among the following former Indian cricketer beats Sachin Tendulkar in Wisden India’s poll on greatest Indian Test batsman of all time?

A. Rahul Dravid
B. Sourav Ganguly
C. Sunil Gavaskar
D. Virender Sehwag
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Rahul Dravid

Explanation: According to a poll conducted by Wisden India, Rahul Dravid is the greatest Indian Test batsman of all time. Dravid beats Sachin Tendulkar by a narrow margin of votes in the final round of voting. Dravid got 52 per cent of the votes, with as many as 11,400 fans participating within the final round of voting. Dravid saw off Tendulkar within the final round of the voting by a narrow margin despite trailing at 42 per cent. The poll initially had 16 Indian batting greats, with Sunil Gavaskar and Virat Kohli being the 2 others to possess made it through to the ‘semi-finals’. Gavaskar beat Kohli within the ‘third-place play-off’ by a narrow margin.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13. Government of India is celebrated National Statistics day on 29th June on which day-

A. 27th June
B. 28th June
C. 29th June
D. 30th June
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 29th June

Explanation: Government of India is celebrated National Statistics day on 29th June on the birth anniversary of Prof. P C Mahalanobis. The National Statistics Day is celebrated to create awareness among youth about the role of statistics in socio-economic planning and policy formulation. Statistics Day to popularize the use of Statistics in everyday life and sensitize the public as to how Statistics helps in shaping and framing policies.

14. Which of the following mobile app launched by Flipkart co-founder Sachin Bansal to provide instant personal loans targeted at consumers in the middle-income segment.

A. Quickloan
B. Navi
C. Filiploan
D. Rightfunds
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Navi

Explanation:  Flipkart co-founder Sachin Bansal’s financial services startup “Navi” has launched a mobile app ” Navi lending” to provide instant personal loans targeted at consumers in the middle-income segment. Important point of Navi lending app:

  • The Navi lending app will provide instant loans of up to ₹5 lakh with repayment tenures of up to 36 months. The loan process is done completely using the digital and contactless process for customers.
  • Through this app, customers can check their eligibility, select the loan and EMI amount, and enter their PAN and Aadhaar card number to receive the loan amount in their bank account within minutes.
  • The process is entirely paperless and does not require customers to upload any documents like payslips or bank statements.
  • Paperless lending is made possible due to recent advancements in know your customer (KYC) norms and due to the availability of rich consumer data.
  • To assess loan applicants and prevent fraudulent transactions, app-based lenders source customer data from trading and brokerage accounts, and credit and debit card transactions directly from banks.
  • Besides, a customer’s employment information and credit history are also accessed from credit bureaus approved by the Reserve Bank of India.

15. How many member Indian military contingent was participated victory day parade in Russia?

A. 100
B. 75
C. 55
D. 86
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 75

Explanation: India will send its Tri-Service contingent to take part in the 75th Victory Day Parade of World War II in Moscow, Russia. India send its 75-member Tri-Service contingent as the Defence Minister of Russia has invited an Indian contingent to take part in the Victory Day Parade. Contingents of other countries are also expected to participate in the 75th Victory Day Parade of World War II in Moscow.

  • President of Russia: Vladimir Putin;
  • Russia Capital: Moscow

16. As per the report by the economic wing of State Bank of India (SBI), What will be India’s per capita income during FY20-21?

A. 1.34 lakh
B. 1.21 lakh
C. 1.43 lakhs
D. 1.49 lakh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 1.43 lakhs

Explanation: As per the report by the economic wing of State Bank of India (SBI), Covid-19 pandemic is likely to bring down India’s per capita income(PCI) by 5.4% in the financial year 2020-21 (FY21) to Rs 1.43 lakh from Rs 1.52 lakh in FY20. Delhi, Chandigarh, and Gujarat will be the worst hit with PCI falling 15.4%, 13.9% and 11.6% respectively in FY21 among states.

17. Name of the person who head the 9-member working group committee formed by IRDAI to suggest insurance products covering drones?

A. S Vishwanathan
B. Arthi Mathur
C. Anjan Dey
D. Mukesh Kewalramani
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Anjan Dey

Explanation: India’s insurance regulator, the Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI) has formulated a 9-member working group(WG) headed by Anjan Dey, general manager of the New India Assurance, to suggest insurance products covering various risks involved in the use of Remotely Piloted Aircraft System(RAPS)/ Drones.

You may also like: Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

18. Who among the following heads the committee formed by National Green Tribunal (NGT) to investigate the blowout at Assam’s Baghjan oil well.

A. Ajay Tyagi
B. BP Katakey
C. AB Pandey
D. Anjan Dey
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. BP Katakey

Explanation: The National Green Tribunal (NGT) formed a high-level committee headed by Justice BP Katakey, former High Court judge of Gauhati, to investigate the blowout at Assam’s Baghjan oil well of Oil India Limited(OIL) on 27th May 2020.

19. Name of the country which is going to host FIFA 2023 Women’s World Cup Football tournament?

A. Ireland
B. Australia
C. New Zealand
D. Both A & B
E. Both B & C

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Both B & C

Explanation:  FIFA(Fédération Internationale de Football Association) Council voted over a video conference and handed the right to host the 2023 Women’s World Cup Football tournament, the first 32-team women’s championship to Australia and New Zealand. This is the first Women’s World Cup to be hosted in the Asia-Pacific Region.

20. Recently, Vir Chakra awardee, Sqn Ldr (retd) _____________ passed away.

A. Pradeep Sharma
B. Maheshwar Dutt
C. Parvez Jamasji
D. Rajiv Kothiyal
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Parvez Jamasji

Explanation: Vir Chakra awardee, Sqn Ldr (retd) Parvez Jamasji passed away. He was commissioned in 1965 and retired in 1985. He was awarded the Vir Chakra for gallantry during the 1971 Indo-Pakistan war. During the operations against Pakistan in December 1971, Flight Lieutenant Parvez Rustom Jamasji was serving with a helicopter unit. His Helicopter flown by him was attacked twice by machine gun and twice by mortars.

Current Affairs Today 27th June 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates | Read News Here

 जीके और दैनिक करेंट अफेयर्स अपडेट हिंदी में प्राप्त करें – क्लिक करें 

Print Friendly, PDF & Email