Daily GK and Current Affairs Quiz – 27th March 2021
Daily GK and Current Affairs Quiz – 27th March 2021

Daily GK and Current Affairs Quiz – 27th March 2021

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – March 2021.Monthly Current Affairs PDF.Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs. Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 27th March 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 27th March 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 27th March 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.Who among the following is going to take over as the managing director and CEO of Mahindra and Mahindra?

A. Anish Shah
B. Pramod Chandra Mody
C. Matam Venkata Rao
D. Kuldiep Singh
E. Tarun Bajaj

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Anish Shah

Explanation: A Anish Shah who is set to take over as the managing director and CEO of Mahindra and Mahindra from 2 April will become the first professional executive to oversee the entire business of the $19.4 billion Mahindra Group. Pawan Goenka will retire as MD and CEO and member of the board effective April 2.Group chairman Anand Mahindra will be taking on a non-executive role. The markets regulator Sebi has mandated that from April 2022 the chairperson of the board of top 500 listed entities must be a non-executive director and not be related to the MD or CEO.

2.Sassou Nguesso won the presidential election in the Republic of Congo recently.What is the capital of the Republic of Congo?

A. Bujumbura
B. Bissau
C. Banjul
D. Bamako
E. Brazzaville

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Brazzaville

Explanation: The longtime president of the Republic of Congo, Sassou Nguesso is set for another five-year term after getting over 88% of the vote. The election day was marred by the death of his main opponent, Guy Brice Parfait Kolelas.The African leader is one of the world’s longest-serving presidents, earning him the nickname “emperor.”He has led Congo for a total of 36 years. The former paratrooper first became president in 1979 and remained in power for three consecutive terms.

Important Points:

  • Republic of Congo Capital: Brazzaville;
  • Republic of Congo Currency: franc.

3.Laxmipriya Mohapatra, who passed away recently, is a/an ________.

A. Actor
B. Politician
C. Dancer
D. Musician
E. Chemist

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Dancer

Explanation: Noted Odissi dancer Laxmipriya Mohapatra, the wife of legendary classical dancer Kelucharan Mohapatra, passed away. She started her dancing career at the Annapurna Theatre in Puri in 1947. She has also acted in four Odia movies. Though he was an expert in Odissi and Gotipua dance forms, Kelucharan was then performing as a tabla player in the theatre.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4.Bangladesh is celebrated its 50 years of Independence on ____________.

A. 21 March
B. 22 March
C. 24 March
D. 25 March
E.  26 March

Show Correct Answers

Correct Answer – E.  26 March

Explanation: Bangladesh celebrates 50 years of its Independence and National Day on 26 March, coinciding with the grand celebration of the birth centenary of Father of the Nation Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman. On March 26, 1971, Bangladesh was proclaimed as an independent nation by Sheikh Mujibur Rahman and this led to Bangladesh Liberation War when war ensued between Pakistan and Bangladesh liberation forces with Indian support.

History of the Day:

It was 50 years ago on the night of March 25, 1971, that Pakistan’s military launched a violent crackdown on the city of Dhaka, then part of East Pakistan, to quell a rising nationalist movement seeking independence for what is today known as Bangladesh.The fight for independence can be traced back to Britain’s colonial rule of the Indian subcontinent and the new nations that were carved out after its end in 1947.There were India and Pakistan, the latter split into West Pakistan and East Pakistan. The war would rage until December when India joined on the side of Bangladesh.Finally, on December 16, 1971, Pakistan forces surrendered and Bangladesh celebrated its freedom.

Important Points:

  • Prime Minister of Bangladesh: Sheikh Hasina; Capital: Dhaka; Currency: Taka.
  • President of Bangladesh: Abdul Hamid.

5.What is the theme of Earth Hour 2021?

A. Climate Change to Save Earth
B. Save Energy, Save Earth – Energy saving, Earth protection
C. Climate Action and sustainable development
D. Shining a light at Climate Action
E. Earth Hour 2021

Show Correct Answers

Correct Answer- A. Climate Change to Save Earth

Explanation: Every year, the Earth Hour is celebrated worldwide on the last Saturday of March month to show support for the fight against climate change and commitment towards a better planet. Earth Hour 2021 is being marked on March 27, 2021. The Earth Hour 2021 theme will focus on “Climate Change to Save Earth.”The Day is a worldwide movement organized by the World Wide Fund for Nature (WWF), encouraging individuals, communities, corporates, and households to turn off their lights for one hour, from 8:30 to 9:30 p.m. It was started as a lights-off event in Sydney, Australia, in 2007 to raise awareness for energy consumption and its effects on the environment.

Important Points:

  • World Wide Fund Headquarters: Gland, Switzerland.
  • World Wide Fund Founded: 29 April 1961, Morges, Switzerland.
  • World Wide Fund President and CEO: Carter Roberts.

6.Who among the following has been appointed as the Chief Executive Officer (CEO) of Unique Identification Authority of India (UIDAI)?

A. Sanjeev Kumar
B. Saurbah Garg
C. Satyendra Garg
D. Rajat Datta
E. K Natarajan

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Saurbah Garg

Explanation: Senior bureaucrat Saurbah Garg has been appointed as the Chief Executive Officer (CEO) of Unique Identification Authority of India (UIDAI) as part of a bureaucratic reshuffle effected by the Centre.The Appointments Committee of the Cabinet has approved the appointment of Garg as the CEO, UIDAI in the rank and pay of Additional Secretary.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.Who will be conferred with the prestigious Vyas Samman – 2020?

A. Sharad Pagare
B. Mamta Kalla
C. Leeladhar
D. Sunita Jain
E. Padma Sachdev

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Sharad Pagare

Explanation: Well known Hindi writer Prof. Sharad Pagare will be conferred with the prestigious Vyas Samman – 2020 for his novel ‘Patliputru Ki Samragi.’The Vyas Samman, started in 1991, is given by K K Birla Foundation for an outstanding literary work in Hindi authored by an Indian citizen published during the last 10 years.It carries an award of four lakh rupees along with a citation and plaque.

8.World’s first ship tunnel, is being built in which country?

A. Norway
B. Sweden
C. Denmark
D. Germany
E. France

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Norway

Explanation: Norway has got the go-ahead to construct what’s being billed as the world’s first ship tunnel, designed to help vessels navigate the treacherous Stadhavet Sea.First announced a few years ago by the Norwegian Coastal Administration, this mile-long, 118-feet-wide tunnel will burrow through the mountainous Stadhavet peninsula in northwestern Norway.Building this engineering marvel will cost somewhere in the region of 2.8 billion Norwegian kroner ($330 million) and take between three to four years, with construction due to commence in 2022.

9.World Theatre Day is celebrated annually on _____.

A. 21st March
B. 25th March
C. 27th March
D. 30th March
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 27th March

Explanation:  The World Theatre Day (WTD) is celebrated annually on 27th March by ITI Centres and the international theatre community. World Theatre Day was founded by International Theatre Institute (ITI) in France in 1962.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MC

10.Who among the following is the Director General UNESCO with whom Education Minister Ramesh Pokhriyal Nishank held a virtual meeting?

A. Henrietta H. Fore
B. Audrey Azoulay
C. Alison Evans
D. David R. Malpass
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Audrey Azoulay

Explanation: Education Minister Ramesh Pokhriyal Nishank held a virtual meeting with Director General UNESCO, Ms Audrey Azoulay in New Delhi.They discussed key issues of mutual importance including National Education Policy, India’s response to COVID Pandemic especially in the education sector.

11.Which of the following has announced that nachos brand Cornitos has come onboard as one of its official partners for the upcoming edition of IPL?

A. Mumbai Indians
B. Royal Challengers Bangalore
C. Delhi Capitals
D. Chennai Super Kings
E. Kochi Tuskers Kerala

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Delhi Capitals

Explanation:  Delhi Capitals, an Indian Premier League (IPL) team franchise, has announced that nachos brand Cornitos has come onboard as one of its official partners for the upcoming edition of IPL.The Cornitos logo will be displayed on the team’s official playing and training jerseys.Manufactured by Greendot Health Foods Pvt. Ltd, Cornitos brand portfolio includes nacho crisps, roasted nuts, etc.

12.Which of the following has agreed to sell its only British car plant at Swindon in southern England to logistics giant Panattoni?

A. Toyota
B. Honda
C. Suzuki
D. Hyundai
E. Chevrolet

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Honda

Explanation: Honda has agreed to sell its only British car plant at Swindon in southern England to logistics giant Panattoni.The Japanese automaker, which builds about a tenth of the 1.5 million car output in Britain, made the decision two years after it announced its intention in 2019 to cease production at its Swindon plant.The plant closure is expected to lead to 3,500 job losses.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13.Who had a productive discussion with the US Trade Representative (USTR), Ambassador Katherine Tai, in March 2021?

A. Nitin Gadkari
B. Piyush Goyal
C. Amit Shah
D. Rajnath Singh
E. Narendra Modi

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Piyush Goyal

Explanation: India and the US have agreed to further India-US economic cooperation and resolve pending legacy issues through mutual dialogue and discussion.Indian Minister of Commerce and Industry Piyush Goyal had a productive discussion with the US Trade Representative (USTR), Ambassador Katherine Tai, on 26 March 2021.They also agreed to strengthen the India- US Trade Policy Forum (TPF).

14.In March 2021, Greater Hyderabad Municipal Corporation (GHMC) flagged off how many Swacchh Auto Tipper Vehicles in Hyderabad for waste collection?

A. 200
B. 250
C. 300
D. 350
E. 400

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 300

Explanation:  Greater Hyderabad Municipal Corporation (GHMC) on 25 March 2021 flagged off 300 Swacchh Auto Tipper Vehicles in Hyderabad for waste collection.Telangana Municipal Administration and Urban Development Minister KT Rama Rao launched the vehicles.These new autos have a separate box attached to the vehicle for domestic hazardous waste.

15.In March 2021, who became the first woman personnel of Delhi Police to be a part of an encounter in central Delhi?

A Ruchi Sharma
B. Anukriti Mishra
C. Prachi Pandey
D. Priyanka
E. Mahima Gupta

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Priyanka

Explanation: Sub-Inspector Priyanka became the first woman personnel of Delhi Police to be a part of an encounter in central Delhi.She was the part of the encounter which took place at Pragati Maidan in New Delhi and led to the arrest of an alleged gangster and his associate.SI Priyanka was the first woman personnel of the force to be a part of an encounter.

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 26th March 2021


Current Affairs PDF 2020-21 – Download E-books

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

Yearly Current Affair PDF 2020 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 4500+ MCQ with Detailed Solutions
2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here
Monthly Current Affairs PDF November 2020 Monthly Current Affairs PDF October 2020
Monthly Current Affairs PDF September 2020 Monthly Current Affairs PDF August 2020
Monthly Current Affairs PDF July 2020 Monthly Current Affairs PDF June 2020
Last 6 Months Current Affairs PDF 2020 (Jan to June 2020) Yearly Current Affairs PDF 2019
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

100+ Union Budget Practice Questions with Answers

45+ Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2020 – Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams