Daily GK and Current Affairs Quiz – 27th April 2021
Daily GK and Current Affairs Quiz – 27th April 2021
Best English Language Book For All Bank & Government Exams Preparation

Daily GK and Current Affairs Quiz – 27th April 2021

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – April 2021.Monthly Current Affairs PDF.Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs. Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 27th April 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 27th April 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 27th April 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.PM Narendra Modi launched a scheme for distribution of e-property cards to rural population across the country on April 24, 2021. Name the scheme.

A. Kaushal
B. Adarsh Gram
C. Samridhi
D. Svamitva
E. Swarojgar

Show Correct Answers

Correct Answer: D. Svamitva

Explanation: Prime Minister Shri Narendra Modi launched the distribution of e-property cards under the SVAMITVA scheme on National Panchayati Raj Day on April 24, 2021, through video conferencing. SVAMITVA stands for Survey of Villages and Mapping with Improvised Technology in Village Areas. The launch marked the rollout of the implementation of the SVAMITVA scheme across the entire country. About 4.09 lakh property owners were given their e-property cards during the event, in more than 5 thousand villages.

Swamitva Scheme

The Svamitva Scheme was launched by Prime Minister on 24 April 2020 as a Central Sector Scheme to promote a socio-economically empowered and self-reliant rural India.It was launched on pilot basis in the 6 states, Maharashtra, Karnataka, Haryana, Uttar Pradesh, Uttarakhand, Madhya Pradesh.The Scheme will ensure the demarcation of inhabited land in rural areas.It will use drones in surveying and mapping of properties in villages.This will help in reducing disputes over property.The Scheme will cover around 6.62 Lakh villages of the entire country during 2021-2025.

2.The International Chernobyl Disaster Remembrance Day is observed every year on _____.

A. April 22
B. April 23
C. April 24
D. April 25
E. April 26

Show Correct Answers

Correct Answer – E. April 26

Explanation: The International Chernobyl Disaster Remembrance Day is observed every year on April 26 to raise awareness of the consequences of the 1986 Chernobyl disaster and the risks of nuclear energy in general. The United Nations (UN) proclaimed the day on April 26, 2016, that marked the 30th anniversary of the 1986 nuclear disaster. On this day in 1986, a reactor exploded at the Chernobyl nuclear power plant in Ukraine with devastating consequences.

3.Which day of the year is commemorated as World Malaria Day (WMD)?

A. 23 April
B. 24 April
C. 25 April
D. 26 April
E. 28 April

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 25 April

Explanation: The World Malaria Day (WMD) is observed globally on 25 April each year to recognize the efforts of the people worldwide to control malaria. The Day was established in May 2007 at the 60th session of the World Health Assembly, WHO’s the decision-making body. The theme of World Malaria Day 2021 is ‘Reaching the zero malaria target’. The World Malaria Day (WMD) is observed globally on 25 April each year to recognize the efforts of the people worldwide to control malaria. The Day was established in May 2007 at the 60th session of the World Health Assembly, WHO’s the decision-making body. The theme of World Malaria Day 2021 is ‘Reaching the zero malaria target’.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4.The Reserve Bank of India (RBI) has cancelled the licence of Maharashtra-based ___________ due to inadequate capital.

A. Bhagyodaya Friends Urban Co-operative Bank Limited
B. Citizen Credit Cooperative Bank Ltd
C. Dombivli Nagari Sahakari Bank Ltd
D. Janata Sahakari Bank Ltd
E.  Karad Urban Cooperative Bank Ltd

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Bhagyodaya Friends Urban Co-operative Bank Limited

Explanation: The Reserve Bank of India (RBI) has cancelled the licence of Maharashtra-based Bhagyodaya Friends Urban Co-operative Bank Limited due to inadequate capital. On liquidation, every depositor is entitled to receive deposit insurance claim amount of his/her deposits up to a monetary ceiling of Rs 5 lakhs from the DICGC subject to the provisions of the DICGC Act, 1961. According to the regulator, the bank with its present financial position would be unable to pay its present depositors in the full and public interest would be adversely affected if the bank is allowed to carry on its banking business any further. The bank has failed to comply with the requirements and the continuance of the bank is prejudicial to the interests of its depositors.

5.The government has extended the deadline to make payment under the Vivad Se Vishwas’. What is the new deadline?

A. 30 April 2021
B. 30 June 2021
C. 31 May 2021
D. 31 July 2021
E. 31 August 2021

Show Correct Answers

Correct Answer- B. 30 June 2021

Explanation: The government has once again extended the deadline for making payment under the direct tax dispute settlement scheme ‘Vivad Se Vishwas’ by two months till June 30, 2021 to provide relief to the taxpayers facing hardships amid the pandemic. This is the fourth time that the deadline is being extended by the Ministry of Finance, since the launch of the scheme. The deadline was extended for the first time from March 31, 2020, to June 30, 2020, followed by December 31, 2020, and then again till March 31, 2021.

What is Vivad Se Vishwas scheme?

The ‘Vivad Se Vishwas’ scheme was announced in the Union Budget 2020, as per which a taxpayer would be required to pay only the amount of the disputed taxes and will get a complete waiver of interest and penalty provided he pays by 31st March 2020.Those who avail of this scheme after 31st March 2020 will have to pay a 10% additional penalty and interest amount.The scheme provides for settlement of disputed tax, interest, penalty or fees in relation to an assessment or reassessment order on payment of 100 per cent of the disputed tax and 25 per cent of the disputed penalty or interest or fee.The taxpayer is granted immunity from levy of interest, penalty and institution of any proceeding for prosecution for any offence under the Income-tax Act in respect of matters covered in the declaration.

6.As per the new instruction issued by the Reserve Bank of India regarding governance for banks what should be the maximum tenure for the post of MD & CEO or Whole Time Director in banks, including private sector banks, small finance banks (SFBs) and wholly owned subsidiaries of foreign banks?

A. 5 Years
B. 10 Years
C. 15 Years
D. 18 Years
E. 20 Years

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 15 Years

Explanation: Reserve Bank of India has issued instructions on governance for banks, including private sector banks, small finance banks (SFBs) and wholly owned subsidiaries of foreign banks.As per the regulator, the post of MD & CEO or WTD (whole time director) can’t be held by same incumbent for more than 15 years.The post of the MD & CEO or WTD cannot be held by the same incumbent for more than 15 years.Thereafter, the individual will be eligible for re-appointment as MD & CEO or WTD in the same bank, if considered necessary and desirable by the board, after a minimum gap of three years, subject to meeting other conditions.During this three-year cooling period, the individual shall not be appointed or associated with the bank or its group entities in any capacity, either directly or indirectly.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.Renowned personality Jagdish Khattar passed away recently, he was former Managing Director of which vehicle manufacturer?

A. Toyota
B. Maruti Suzuki
C. Mahindra and Mahindra
D. Tata Motors
E. Ford Motors India

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Maruti Suzuki

Explanation: Former managing director of Maruti Suzuki India, Jagdish Khattar, passed away following a cardiac arrest.Khattar (79), a former bureaucrat, was considered as one of the most high profile leaders of the Indian automotive industry, laying the foundation for Maruti’s future growth after the government began its disinvestment in 2002 and gradually exited from its joint venture with Suzuki Motor Corporation (SMC).He had joined the then Maruti Udyog Ltd in July 1993 as director (marketing) and went on to become executive director (marketing) in the next six years.He was promoted as joint managing director in 1999, a year that saw various disagreements between SMC and the government.

8.Which state has won the “E-Panchayat Puraskar 2021” ranking first under Category I?

A. Madhya Pradesh
B. Himachal Pradesh
C. Rajasthan
D. Uttar Pradesh
E. Gujarat

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Uttar Pradesh

Explanation: The Government of Uttar Pradesh(UP) won the “E-Panchayat Puraskar 2021” ranking first under Category I.The award recognises the efforts of UP in implementing the e-applications developed by the Centre and other applications developed by the State Government.Uttar Pradesh was followed by Assam and Chhattisgarh in 2nd rank and Odisha and Tamil Nadu in 3rd rank.The award was instituted by the Ministry of Panchayati Raj(MoPR) to promote the use of ICT in monitoring the works of gram panchayats.

9.Who has won the 68th Edition of Barcelona Open?

A. Stefanos Tsitsipas
B. Novak Djokovic
C. Rafael Nadal
D. Rojer Federer
E. Dominic Thiem

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Rafael Nadal

Explanation:  Spain’s Rafael Nadal defeated Greece’s Stefanos Tsitsipas to win the 2021 Barcelona Open (68th Edition).This is the 12th Barcelona Open Title for Rafael Nadal.The 2021 Barcelona Open (sponsored by Banc Sabadell) took place from April 17-25, 2021 at Real Club de Tenis Barcelona, Barcelona, Spain.Rafael Nadal won his 1st Barcelona Title in the year 2005.Barcelona Open is an annual tennis tournament for male professional players and is played on clay courts.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MC

10.AIBA Youth Men’s and Women’s World Boxing Championships 2021 was held in which country?

A. Germany
B. Poland
C. France
D. Italy
E. Spain

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Poland

Explanation: The AIBA Youth Men’s and Women’s World Boxing Championships 2021 held in Kielce, Poland.India topped the overall medals tally by winning 11 Medals (8 Gold, 3 Bronze) .The AIBA Youth World Boxing Championships is an biennial event, around 414 boxers from 52 countries participated in the 2021 edition.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

11.In April 2021, which of the following has roped in Dr. Uli Stuhec, as the Vice-President and Head, Global Born Electric Platform?

A. Tata Motors
B. Mahindra & Mahindra
C. Maruti Suzuki
D. Kubota
E. IBM

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Mahindra & Mahindra

Explanation:  Mahindra & Mahindra has roped in Dr. Uli Stuhec, as the Vice-President and Head, Global Born Electric Platform.He will be part of the Electric Vehicle Tech Centre, at Mahindra North American Technical Centre, Detroit.He will lead the BEV (Born Electric Vehicle) vehicle program – BEV architecture and development of BEV platform strategy in collaboration with MRV Chennai.

12.India’s 4G user base is slated to grow to around how many million in FY22 despite a Covid spike, according to Crisil Research?

A. 640
B. 700
C. 760
D. 820
E. 900

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 820

Explanation: India’s 4G user base is slated to grow to around 820 million in FY22 despite a Covid spike, according to Crisil Research.Crisil expects the Big 3 operators to focus this fiscal on gaining and upgrading the 250-300 million feature phone users to go 4G.India’s 4G subscriber additions in FY22 will be more than in the last fiscal.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13.Which of the following is at the top spot in research firm YouGov’s 2021 Technology Rankings in April 2021?     

A. Microsoft
B. Google
C. Infosys
D. Wipro
E. Accenture

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Google

Explanation: Google is at the top spot in research firm YouGov’s 2021 Technology Rankings.It had the most positive impression among urban Indian consumers.The survey ranks brands across hardware/software manufacturers as well as social media platform categories based on an ‘Impression score’, which is a measure of whether a consumer has a positive or negative impression of a brand.

14.In April 2021, which of the following has successfully secured seven more cryogenic tanks to transport liquid oxygen from Thailand?

A. Tata Group
B. Adani Group
C. GMR Group
D. Essar Group
E. Mahanagar Gas

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Adani Group

Explanation:  Amid a shortage of medical oxygen in the country due to surging coronavirus cases, the Adani Group has successfully secured seven more cryogenic tanks to transport liquid oxygen from Thailand.It has also successfully secured 12 cryogenic tanks to transport liquid oxygen from Dubai.Cryogenic tanks are useful since a lot more life-saving oxygen can be transported in liquid than in gas form.

15.In April 2021 an Indian-American group led by several doctors has launched a free telemedicine helpline for COVID-19 patients. It is led by whom?

A Avinash Gupta
B. Harsh Vardhan
C. Punit Singh
D. Nutan Verma
E. Nutan Goel

Show Correct Answers

Correct Answer – A Avinash Gupta

Explanation: An Indian-American group led by several doctors has launched a free telemedicine helpline for COVID-19 patients.It is led by Dr. Avinash Gupta, who is president of Bihar and Jharkhand Association of North America (BJANA).The group is using the internet and apps to provide free healthcare consultancy to those who have tested positive for COVID-19.

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 25th & 26th April 2021


Current Affairs PDF 2020-21 – Download E-books

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

Yearly Current Affair PDF 2020 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 4500+ MCQ with Detailed Solutions
2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here
Monthly Current Affairs PDF November 2020 Monthly Current Affairs PDF October 2020
Monthly Current Affairs PDF September 2020 Monthly Current Affairs PDF August 2020
Monthly Current Affairs PDF July 2020 Monthly Current Affairs PDF June 2020
Last 6 Months Current Affairs PDF 2020 (Jan to June 2020) Yearly Current Affairs PDF 2019
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

100+ Union Budget Practice Questions with Answers

45+ Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2020 – Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams