Daily GK and Current Affairs Quiz – 27th & 28th June 2021
Daily GK and Current Affairs Quiz – 27th & 28th June 2021
Best English Language Book For All Bank & Government Exams Preparation

Daily GK and Current Affairs Quiz – 27th & 28th June 2021

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – June 2021.Monthly Current Affairs PDF.Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs.Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 27th & 28th June 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 27th & 28th June 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 27th & 28th June 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.International Day in Support of Victims of Torture held on which day of the year?

A. 25 June
B. 26 June
C. 27 June
D. 28 June
E. 29 June

Show Correct Answers

Correct Answer: B. 26 June

Explanation: International Day in Support of Victims of Torture is observed on 26th June every year.This day is observed by the United Nations to raise awareness among the people about human torture that it is not only unacceptable but it is also a crime.

International Day in Support of Victims of Torture: History

On 12 December 1997, The UN General Assembly passed a resolution 52/149 and decided to watch 26 June because the United Nations International Day in Support of Victims of Torture to eradicate torture and therefore the effective functioning of the Convention against Torture and Other Cruel, Inhuman or Degrading Treatment or Punishment. it’s to be remembered that pain or suffering caused by the legal penalty isn’t considered as torture. On 26 June 1998, the primary International Day in Support of Victims of Torture was held.

2.With which country, India has jointly launched the “Tax Inspectors Without Borders (TIWB)”?

A. Vietnam
B. Thailand
C. Maldives
D. Myanmar
E. Bhutan

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Bhutan

Explanation: India and Bhutan have jointly launched the “Tax Inspectors Without Borders (TIWB)”. It has been launched for strengthening the tax administration of Bhutan. It will focus on International Taxation and Transfer Pricing. TIWB programme aims to strengthen tax administrations among developing countries by transferring technical know-how and skills to their tax auditors and by sharing general audit practices & dissemination of knowledge products with them. This programme is another milestone in the relationship between India and Bhutan. It will be completed in 24 months’ duration.

About the Tax Inspectors Without Borders:

Tax Inspectors Without Borders (TIWB) initiative was launched in 2015.Its main aim is to strengthen developing countries’ auditing capacity.It is a joint initiative of the United Nations Development Programme (UNDP) and the Organisation for Economic Cooperation and Development (OECD).TIWB initiative has completed 80 programmes in 45 countries.

Important Points:

  • Bhutan Capital: Thimphu;
  • Bhutan Prime minister: Lotay Tshering;
  • Bhutan Currency: Bhutanese ngultrum.

3.According to Bank for International Settlements, what is India’s bank credit-to-GDP ratio growth percentage in 2020?

A. 42%
B. 56%
C. 73%
D. 66%
E. 83%

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 56%

Explanation: Notwithstanding incremental credit growth plunging to a 59-year low at 5.56 per cent in FY21, the bank credit-to-GDP ratio rose to a five-year high of a little over 56 per cent in 2020, according to the latest data from the Bank for International Settlements (BIS).At a 56.075 per cent credit-to-GDP ratio, total outstanding bank credit stood at USD 1.52 trillion in the country in 2020, according to the BIS data for the year, but this is still the second-lowest among all its Asian peers. And when it comes to the emerging market peers, it is 135.5 per cent and at 88.7 per cent in advanced economies. Bank credit growth is a key indicator of economic growth & credit-GDP ratio of 100% ideal.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4.Microsoft officially launched its new Windows operating system ‘___________’.

A. Windows Max
B. Windows Xe
C. Windows 10 pro
D. Windows 10.2
E.  Windows 11

Show Correct Answers

Correct Answer – E.  Windows 11

Explanation: Microsoft officially launched its new Windows operating system ‘Windows 11’. It is being called as the “next generation” of Windows. The release comes nearly six year after the current latest Windows Operating System ‘Windows 10’ was launched in July 2015. Windows 11 is special because it focuses on a new user interface, a new Windows Store, and improvements to performance, including a centre-aligned Taskbar and Start button.

Key features of Windows 11:

One of the unique features of Windows 11 is that it will support Android apps via Amazon’s app store. It will work better in touch mode as well.Windows 11 operating system (OS) will be available as a free upgrade for Windows 10 users in late 2021, as long as the user has a compatible PC that meets the requirements of Microsoft’s new operating system.Windows 11 OS will work on PCs having a processor that has two or more cores and a clock speed of 1GHz or higher.PCs having Intel’s sixth and seventh-generation processors will not be eligible to use Windows 11.

Important Points:

  • Microsoft CEO and Chairman: Satya Nadella;
  • Microsoft Headquarters: Redmond, Washington, United States.

5.Reliance Jio has recently collaborated with which of the following technology giant to provide 5G?

A. Apple
B. Microsoft
C. Google Cloud
D. Amazon
E. IBM

Show Correct Answers

Correct Answer- C. Google Cloud

Explanation: Reliance Jio Infocomm Limited and Google Cloud are embarking on a comprehensive, long-term strategic relationship with a goal of powering 5G in enterprise and consumer segments nationwide. In addition, Reliance will also take advantage of Google Cloud’s scalable infrastructure thereby enabling its retail business to achieve better operational efficiency, modernize and scale for growth, and deliver better performance and experiences to customers.As part of the partnership, Reliance will also augment its compute workload for retail business taking advantage of Google’s AI/ML, e-commerce, and demand forecasting offerings. This will help Reliance to rapidly grow its new commerce business to leverage Google Cloud with increased reliability and performance, as well as scale up as needed to respond to customer demand. Jio will also adopt Google Cloud’s scalable, serverless data analytics platform to advance its data-led innovation strategy.

Important Points:

  • Reliance Jio President Infocomm: Mathew Oommen;
  • Reliance Jio Founder: Mukesh Ambani;
  • Reliance Jio Founded: 2007;
  • Reliance Jio Headquarters: Mumbai.
  • Google CEO: Sundar Pichai.
  • Google Founded: 4 September 1998, California, United States.
  • Google Founders: Larry Page, Sergey Brin.

6.Which financial body has approved USD 125 million support program for the ‘Resilient Kerala Program’?

A. ADB
B. World Bank
C. UNDP
D. IMF
E. WHO

Show Correct Answers

Correct Answer – B. World Bank

Explanation: The GoI, the Government of Kerala and the World Bank have signed the Loan Agreement of USD 250 million for the First Resilient Kerala Program. The program will focus on strengthening the state’s institutional and financial capacity to protect the assets and livelihoods of poor and vulnerable groups.The New Program is part of ‘Rebuild Kerala Development Programme’ aimed at building a green and resilient Kerala.

Static/Current Takeaways Important For RRB NTPC/IBPS RRB Mains:

  • Kerala CM: Pinarayi Vijayan, Governor: P. Sathasivam.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.Which Indian state has become the first state in the country to be Rabies free?

A. Goa
B. Tamil Nadu
C. Sikkim
D. Kerala
E. Manipur

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Goa

Explanation: Chief Minister Dr. Pramod Sawant announced that Goa has become the first state in the country to be Rabies free. CM informed that not a single case of rabies had been found in the state since the last three years.The team of mission rabies had been very effectively doing its job and had been also conducting vaccination for dogs.As per information, no rabies cases were reported in the state in 2018. The progress came on the heels of Mission Rabies, a statewide drive in place since 2014 which saw almost one lakh dogs given the anti-rabies vaccine yearly, and an awareness campaign that educated 5.2 lakh school children and 23,000 teachers about the virus.This included 50,316 vaccinations administered and 78,437 students reached until August 31st this year alone.

Important Points: 

  • Goa Capital: Panaji.
  • Governor of Goa: Bhagat Singh Koshyari.
  • Chief Minister of Goa: Pramod Sawant.

8.Who has been granted this year’s Spanish Princess of Asturias Literature Award?

A. Fred Vargas
B. Siri Hustvedt
C. Emmanuel Carrere
D. Adam Zagajewski
E. Anne Carson

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Emmanuel Carrere

Explanation: French author Emmanuel Carrere, popular for his non-fiction books in a high literary vein, has been granted this year’s Spanish Princess of Asturias Literature Award.The 50000-euro award is one of the 8 prestigious prizes by the foundation named after the heir to the Spanish throne, Princess Leonor. The 8 prizes cover different disciplines-arts, social sciences, sports etc.

9.Name the author of the book ‘Fiercely Female: The Dutee Chand Story’.

A. Swati Sharm
B. Vinesh Gupta
C. Sundeep Mishra
D. Sanjeev Bisht
E. Ramesh Ram

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Sundeep Mishra

Explanation:  Journalist Sundeep Mishra’s book titled ‘Fiercely Female: The Dutee Chand Story’ chronicles Chand’s journey with a detailed narrative of the gender-identity controversy that made her an iconic figure in Indian sport. The book was published by Westland Books.

About the Dutee Chand:

Dutee Chand, the first openly homosexual athlete from India, scripted history in 2019 when she became the first Indian to win gold in a 100-metre event at the World Universiade in Naples. Coming from a small village in Odisha, Dutee Chand went on to hold the national record in the women’s 100 metres and is only the fifth Indian to participate in the women’s 100 metres at the Olympics when she qualified for the 2016 Rio Games.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MC

10.When is the Micro, Small and Medium-sized Enterprises Day observed globally?

A. 27 June
B. 25 June
C. 26 June
D. 24 June
E. 28 June

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 27 June

Explanation: The United Nations Micro, Small and Medium-sized Enterprises Day is held on June 27 since 2017 to celebrate the work of MSME in local and global economies and their contribution to sustainable development. The day also recognises the contribution of these industries in the implementation of the Sustainable Development Goals (SDGs). In 2021, the theme is “MSME 2021: key to an inclusive and sustainable recovery.” That is why the UN will be hosting a series of events to explore how MSMEs – the backbone of our economies – can be equipped to ensure an equitable and sustainable post-COVID-19 recovery.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

11.Name the Indian shooter who won the gold medal in women’s 25 metres pistol event at the ISSF Shooting World Cup in Osijek, Croatia?

A. Chinki Yadav
B. Manu Bhaker
C. Rahi Sarnobat
D. Tejaswini Sawant
E. Elevenil Valariva

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Rahi Sarnobat

Explanation:  India’s Rahi Sarnobat won gold medal in women’s 25 metres pistol event at the ISSF Shooting World Cup in Osijek, Croatia.Rahi shot 39 out of 50 in the 25m pistol final to win the first gold for India in the ongoing World Cup.The silver went to France’s Mathilde Lamolle, who scored 31 in the final.In the in the women’s 25m pistol event she along with Chinki Yadav and Manu Bhaker won the team gold medal.

12.Which state government has announced Rs 10 lakh financial assistance to eligible Dalit beneficiaries under the Chief Minister Dalit Empowerment Programme?

A. Odisha
B. Telangana
C. Andhra Pradesh
D. Uttar Pradesh
E. Punjab

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Telangana

Explanation: Telangana govt has announced Rs 10 lakh financial assistance to eligible Dalit beneficiaries under the Chief Minister Dalit Empowerment Programme.I an all party meeting the guidelines for the ‘Programme’ was finalized.The amount will be transferred directly to the bank accounts of the selected Dalit beneficiaries as was done in the case of Rythu Bandhu Scheme.In the first phase, the assistance would be given to 100 families selected from each of the 119 Assembly Constituencies.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13.What is the theme of the National Statistics Day 2021 observed on 29th June?  A. Quality Assurance in Official Statistics
B. Sustainable Development Goals
C. End Hunger, Achieve Food Security and Improved Nutrition and Promote Sustainable Agriculture
D. Agriculture and Farmers Welfare
E. Good Health and Well Being and Gender Equality

Show Correct Answers

Correct Answer – C. End Hunger, Achieve Food Security and Improved Nutrition and Promote Sustainable Agriculture

Explanation: National Statistics Day is celebrated on June 29 on the birth anniversary of late Professor Prasanta Chandra Mahalanobis the ‘father of Indian statistics’.He was born on June 29, 1893, in Calcutta (now Kolkata), West Bengal.He was a key member of the first Planning Commission of independent India and a Padma Vibhushan awardee.The first National Statistics Day was observed on June 29, 2006.The key contribution of PC Mahalanobis is known as “Mahalanobis distance’.Theme: End Hunger, Achieve Food Security and Improved Nutrition and Promote Sustainable Agriculture.

14.Name the Indian journalist has been selected as one of the three recipients of the Fukuoka Prize for 2021?

A. P.Sainath
B. Arnab Goswami
C. Ravish Kumar
D. Rajdeep Sardesai
E. N Ram

Show Correct Answers

Correct Answer – A. P.Sainath

Explanation:  Noted journalist P. Sainath has been selected as one of the three recipients of the Fukuoka Prize for 2021.Mr. Sainath will receive the ‘Grand Prize’ of the Fukuoka Prize while the Academic Prize and the Prize for Arts and Culture will go to Prof. Kishimoto Mio of Japan and filmmaker Prabda Yoon of Thailand respectively.The Fukuoka Prize is given annually to distinguished people to foster and increase awareness of Asian cultures, and to create a broad framework of exchange and mutual learning among the Asian people.The Grand Prize has earlier been awarded to Muhammad Yunus from Bangladesh, historian Romila Thapar, and sarod maestro Amjad Ali Khan. Eleven Indians have received the Fukuoka Prize so far.

15.The government has decided to extend the Atmanirbhar Bharat Rojgar Yojana from 30th of June, 2021 to ______.

A. 31 December 2021
B. 31 March 2022
C. 31 August 2022
D. 31 October 2022
E. 31 December 2022

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 31 March 2022

Explanation: The Narendra Modi Government extended its flagship employment scheme – the Atmanirbhar Bharat Rojgar Yojana till 31 March 2022.The scheme was earlier open till 30 June 2021.The announcement was made by the Union Finance Minister Nirmala Sitharaman during a press conference.This was one of the 8 relief measures announced by the FM. The relief measures were announced amid the second coronavirus wave.

16.Who reached Italy on 28 June 2021 on the second leg of his two-nation visit?

A. Rajnath Singh
B. Dr S Jaishankar
C. Narendra Modi
D. Nitin Gadkari
E. Harsh Vardhan Shringla

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Dr S Jaishankar

Explanation: External Affairs Minister Dr S Jaishankar reached Italy on 28 June 2021 on the second leg of his two-nation visit.He will attend the G20 ministerial meetings in Italy.Since December 2020, Italy holds the Presidency of the G20.The Foreign Affairs Ministers’ Meeting is one of the ministerial meetings organized as part of the G20 Leaders Summit 2021.

Italy:

  • Capital – Rome.
  • Currency – Italian lira.
  • President – Sergio Mattarella.
  • National Sport – Football.

17.ISRO will launch the first uncrewed mission in December 2021, as part of the human spaceflight programme ‘Gaganyaan’. Which of the following launchers has been identified for the mission?

A. GSLV Mark III
B. PSLV-XL
C. ASLV
D. SLV-3
E. GSLV Mark II

Show Correct Answers

Correct Answer – A. GSLV Mark III

Explanation: ISRO will launch the first uncrewed mission in December 2021, as part of the human spaceflight programme ‘Gaganyaan’. The objective of the Gaganyaan programme is to demonstrate the capability to send humans to low earth orbit onboard an Indian launch vehicle and bring them back to earth safely. ISRO’s heavy-lift launcher GSLV Mark III has been identified for the mission.

18.Ukraine and which country started a military exercise involving more than 30 countries in the Black Sea and southern Ukraine in June 2021?

A. United States
B. United Kingdom
C. Australia
D. South Korea
E. Canada

Show Correct Answers

Correct Answer – A. United States

Explanation: Ukraine and the US started a military exercise involving more than 30 countries in the Black Sea and southern Ukraine on 28 June 2021, despite Russian calls to cancel it. Sea Breeze 2021 will last two weeks and involve about 5,000 military personnel from NATO and other allies, and around 30 ships and 40 aircraft. U.S. missile destroyer USS Ross and the U.S. Marine Corps will take part in it.

USA:

  • Capital – Washington, D.C.
  • Currency – US Dollar.
  • President– Joe Biden

19.In June 2021, which of the following has announced the launch of Index Fund?

A. Mirae Asset Large Cap Fund
B. Navi Mutual Fund
C. HDFC Mutual Fund
D. Ujjivan Financial Services Limited
E. Axis Mutual Fund

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Navi Mutual Fund

Explanation: Navi Mutual Fund, part of Sachin Bansal’s BFSI group Navi, has announced the launch of the Navi Nifty 50 Index Fund. It is an open-ended equity scheme which will replicate the Nifty50 index, with the lowest cost compared to any other index schemes in the passive funds category. The 10-day NFO will open on 3 July and close for subscriptions on 12 July 2021.

20.The Central Government has extended the tenure of Attorney General by one more year till June 30, 2022. Who is the current Attorney General of India?

A. Devi Shetty
B. K K Venugopal
C. Rohinton Fali Nariman
D. N. Santosh Hegde
E. Mukul Rohatgi

Show Correct Answers

Correct Answer – B. K K Venugopal

Explanation: The Central Government has extended the tenure of Attorney General K K Venugopal by one more year till June 30, 2022.In 2020, his tenure was already extended by one year. Venugopal was appointed as AG on July 1, 2017. He took over as the 15th Attorney General of India after former AG Mukul Rohatgi resigned.

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 26th June  2021


Current Affairs PDF 2020-21 – Download E-books

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

Yearly Current Affair PDF 2020 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 4500+ MCQ with Detailed Solutions
2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here
Monthly Current Affairs PDF November 2020 Monthly Current Affairs PDF October 2020
Monthly Current Affairs PDF September 2020 Monthly Current Affairs PDF August 2020
Monthly Current Affairs PDF July 2020 Monthly Current Affairs PDF June 2020
Last 6 Months Current Affairs PDF 2020 (Jan to June 2020) Yearly Current Affairs PDF 2019
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

100+ Union Budget Practice Questions with Answers

45+ Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2020 – Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams