Daily GK and Current Affairs Quiz - 27th January 2021
Daily GK and Current Affairs Quiz - 27th January 2021
Best English Language Book For All Bank & Government Exams Preparation

Daily GK and Current Affairs Quiz – 27th January 2021

Today Current Affairs Quiz. Important Current Affairs Questions – January 2021. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021. Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs. Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 27th January 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 27th January 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 27th January 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1. Recently, Which of the following IITs has come up with ‘Shaft with Multiple Outlets’ as an intervention for improving the performance of existing piped water distribution networks?

A. IIT Delhi
B. IIT Bombay
C. IIT Kanpur
D. IIT Kharagpur
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. IIT Bombay

Explanation: IIT Bombay has come up with ‘Shaft with Multiple Outlets’ as an intervention for improving the performance of existing piped water distribution networks. IIT Bombay and IIT Madras implemented the solution in the towns of Saphale, and Umerpada, in Palghar district, Maharashtra, which is currently provided with water from a multi village water supply system. These solutions will minimize the need for costly infrastructure components and improve the operation of the system.

2. Who among the following became the Chief Minister of Uttarakhand for one day on the National Girl Child Day 2021?

A. Aditi Maheshwari
B. Shristi Goswami
C. Konika Gayan
D. Anukriti Mishra
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Shristi Goswami

Explanation: Haridwar-based Shristi Goswami became the Chief Minister of Uttarakhand for one day on 24 January 2021, which is the National Girl Child Day. She has been the CM of Bal Vidhan Sabha (Children’s State Assembly) since 2018. Some of the schemes she will review include Atal Ayushman Scheme, Smart City project, Homestay Scheme by the tourism department, and other development projects.

3. In which of following India’s longest road arch bridge “Wahrew Bridge” recently inaugurated?

A. Tripura
B. Ladakh
C. Jammu and Kashmir
D. Himachal Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Ladakh

Explanation: Meghalaya Chief Minister, Conrad K. Sangma has inaugurated India’s longest road arch bridge “Wahrew Bridge” at Sohbar in East Khasi Hills district of Meghalaya on 22 January 2021. The project was sanctioned in 2013 and, the work started in 2014. The construction of the bridge was completed in December 2018. The arch bridge has been constructed at an estimated cost of Rs 49.395 crore under the Non-Lapsable Central Pool of Resources (NLCPR) of the Ministry of Development of North East Region (DoNER). The iconic structure is expected to boost the tourism sector in the State.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4. Union Minister of Tribal Affairs Shri Arjun Munda has launched a National Migration Support Portal named?

A. ShramJosh
B. ShramYog
C. ShramShakti
D. ShramVikas
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. ShramShakti

Explanation:  The Union Minister of Tribal Affairs Shri Arjun Munda has launched a National Migration Support Portal “ShramShakti”, during a virtual programme organised at Panjim, Goa. The portal will help the government in smooth formulation of state and national level programs for migrant workers. Shram Shakti portal will address the data gap and empower migrant workers who generally migrate in search of employment and income generation. The government would also be able to link the migrant population with existing Welfare Scheme- under Atam Nirbhar Bharat.

The minister also launched “ShramSaathi”, a training manual for migrant workers, to ensure that the process of livelihood migration is safe and productive. Apart from this, a dedicated Migration cell was also launched in Goa to facilitate and support migrants who come from different States to Goa. This makes Goa first destination state of India to set up a dedicated migration cell to address diverse issues of migrant workers.

5. Who among the following has been named winner of the prestigious 2021 Michael and Sheila Held Prize?

A. C.R. Rao
B. Ravi Verma
C. Nikhil Srivastava
D. Harish Chandra
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Nikhil Srivastava

Explanation: Nikhil Srivastava, a young Indian mathematician, has been named winner of the prestigious 2021 Michael and Sheila Held Prize along with two others for solving long-standing questions on the Kadison-Singer problem and on Ramanujan graphs. Srivastava is currently Associate Professor of Mathematics at the University of California. Srivastava from the University of California, Berkeley, Adam Marcus, the Ecole Polytechnique Federale de Lausanne (EPFL) and Daniel Alan Spielman from Yale University will receive the 2021 Michael and Sheila Held Prize.

About the Michael and Sheila Held Prize: The Michael and Sheila Held Prize is presented annually and honours outstanding, innovative, creative, and influential research in the areas of combinatorial and discrete optimisation, or related parts of computer science, such as the design and analysis of algorithms and complexity theory. The prize was established in 2017 by the bequest of Michael And Sheila Held. The prize consists of a medal and USD 100,000.

6. State annual Toshali National Crafts Mela was inaugurated in whih of the following state?

A. Odisha
B. Gujarat
C. Jharkhand
D. Madhya Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Odisha

Explanation: Odisha Chief Minister Naveen Patnaik has inaugurated the annual Toshali National Crafts Mela in Bhubaneswar. The Crafts Mela was inaugurated virtually. The Toshali Crafts Mela has become one of the most popular handlooms and handicrafts fairs in Eastern India. Three artisans were also presented with the State Handicrafts Award-2019 in the event. Three winners are- Dilip Kumar Swain (palm leaf engraving), Divyajyoti Behera (stone sculpting), and Priyanka Patra (terracotta). A total number of 250 stalls have been set up at the Janata Maidan venue displaying the best handloom and handicrafts from across the country. Out of the total, 170 stalls represent Odisha textiles and crafts and 80 stalls are of other states.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7. Which of the following state launched a new scheme called ‘Ek Paudha Suposhit Beti Ke Naam’ to make people aware of the importance of nourishment of pregnant women and children?

A. Punjab
B. Haryana
C. Rajasthan
D. Gujarat
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Rajasthan

Explanation: A new scheme has been initiated in Sirohi, Rajasthan to make people aware of the importance of nourishment of pregnant women and children. The scheme is called ‘Ek Paudha Suposhit Beti Ke Naam’. It has been started under Beti Bachao Beti Padhao scheme of the union government. Under this, on the birth of a girl child, a drumstick plant will be distributed by district administration.

8. Which of the following state will provide free coaching to students preparing for various competitive exams like JEE, NEET, NDA, CDS, and UPSC?

A. Bihar
B. Gujarat
C. Uttar Pradesh
D. Madhya Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Uttar Pradesh

Explanation: Uttar Pradesh government will provide free coaching to students preparing for various competitive exams like JEE, NEET, NDA, CDS, and UPSC. chief Minister Yogi Adityanath has announced the launch of an ambitious, state-wide, free coaching facility – ABHYUDAYA from February 2021. In the first phase, it will start in 18 divisional headquarters of the state, where coaching will be imparted physically and virtually.

9. Who among the following has been selected for the Subhash Chandra Bose Aapda Prabandhan Puraskar?

A. Dr Avinash Dixit
B. Dr Prabhat Patnaik
C. Dr Rajendra Kumar Bhandari
D. Dr Gopi Chand Narang
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Dr Rajendra Kumar Bhandari

Explanation:  Sustainable Environment and Ecological Development Society and Dr. Rajendra Kumar Bhandari have been selected for the Subhash Chandra Bose Aapda Prabandhan Puraskar. They have been selected for their excellent work in Disaster Management. The award carries a cash prize of Rs 51 lakh rupees and a certificate in case of an institution and Rs 5 lakh and a certificate in case of an individual.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MC

10. How many children have been awarded the Pradhan Mantri Rashtriya Bal Puraskar for 2021?

A. 25
B. 30
C. 35
D. 32
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 32

Explanation: 32 children have been awarded the Pradhan Mantri Rashtriya Bal Puraskar for 2021. The Government has been conferring the awards to the children with exceptional abilities and outstanding achievement in the fields of innovation, sports, arts and culture, social service, and bravery. Seven children have won the award in the sports category and three children have been felicitated for bravery. Seven awards have been given in the field of Art and Culture, nine awards have been given for Innovation and five for scholastic achievements and one child has been honored for her efforts in the field of Social Service.

11. The Indian government established ………………… as the National Tourism Day to raise awareness about the importance of tourism for the country’s economy.

A. 22nd January
B. 25th January
C. 26th January
D. 27th January
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. 25th January

Explanation: The Indian government established January 25 as the National Tourism Day to raise awareness about the importance of tourism for the country’s economy. The day is observed to cultivate awareness among the global community on the importance of tourism and its social, political, financial and cultural worth. India offers several forms of tourism such as cultural, nature, heritage, educational, business, sports, rural, medical, cruise, and eco-tourism. The ministry of tourism is the nodal agency in India to form national policies for the promotion and development of tourism. It also coordinates with central, state agencies and the public sector.

12. A large-scale tri-service joint amphibious exercise AMPHEX – 21 was conducted in _____.

A. Goa
B. Lakshadweep
C. Malabar Coast
D. Andaman & Nicobar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Andaman & Nicobar

Explanation: A large-scale tri-service joint amphibious exercise AMPHEX – 21 was conducted in Andaman & Nicobar group of islands from 21 – 25 Jan 2021. The exercise involved participation of Naval ships, amphibious troops of the Army and different types of aircraft from the Air force. The exercise was aimed at validating India’s capabilities to safeguard the territorial integrity of it’s island territories. It also sought to enhance operational synergy and joint warfighting capabilities amongst the three Services.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13. Which of the following country hosted the online international Climate Adaptation Summit 2021?

A. Italy
B. Germany
C. France
D. Netherlands
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Netherlands

Explanation: The Netherlands government hosted an online international Climate Adaptation Summit (CAS Online) on 25 January 2021. CAS Online build on the advances of the UN Climate Action Summit by showcasing pioneering solutions to the climate emergency, and sustaining momentum through to UNFCCC’s COP26 in Glasgow in 2021. As the world recovers from the COVID-19 pandemic, the CAS will deliver action and inspire change to help societies build back better.

It was aimed to help realize the transitions required for a climate-resilient world. The summit had a significant focus on securing new investments to ensure that millions of smallholder farmers can adapt to the stresses of climate on food production. The summit organizers have called for major new funding for agricultural research, expanded access to farmer advisory services, as well as expanded access to risk management and financial services. Join UNFSS at this event.

14. Renowned personality Narendra Chanchal has passed recently, he was veteran ______.

A. Actor
B. Writer
C. Politician
D. Singer
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Singer

Explanation:  The iconic Indian Bhajan singer Narendra Chanchal, who specialized in religious songs and hymns, has passed away. He sang a Bollywood song Beshak Mandir Masjid for the 1973 film Bobby and won Filmfare Best Male Playback Award. Some of his ever-popular bhajans include Chalo Bulawa Aaya Hai, Tune Mujhe Bulaya Sherawaliye, Ambe Tu Hai Jagadambe Kali, Hanuman Chalisa, Sankat Mochan Naam Tiharo, Ram Se Bada Ram Ka Naam among others. Besides several bhajans, Chanchal had also given voice in several Hindi films as well.

15. Larry King passed away recently. He belong with which of the following country?

A. Japan
B. USA
C. France
D. Spain
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. USA

Explanation: The American television and radio host Larry King passed away in January 2021. Larry King started his career as a local journalist in Florida in the 1950s and 1960s. He, however, gained prominence with the show ‘The Larry King Show’.

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 26th January 2020


Current Affairs PDF 2020-21 – Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

Yearly Current Affair PDF 2020 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 4500+ MCQ with Detailed Solutions
2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here
Monthly Current Affairs PDF November 2020 Monthly Current Affairs PDF October 2020
Monthly Current Affairs PDF September 2020 Monthly Current Affairs PDF August 2020
Monthly Current Affairs PDF July 2020 Monthly Current Affairs PDF June 2020
Last 6 Months Current Affairs PDF 2020 (Jan to June 2020) Yearly Current Affairs PDF 2019
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

100+ Union Budget Practice Questions with Answers

45+ Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2020 – Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams