Daily GK and Current Affairs Quiz – 26th June 2021
Daily GK and Current Affairs Quiz – 26th June 2021

Daily GK and Current Affairs Quiz – 26th June 2021

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – June 2021.Monthly Current Affairs PDF.Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs.Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 26th June 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 26th June 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 26th June 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.UN body has endorsed a multinational project called “Committee on Earth Observation Satellites Coastal Observations, Applications, Services, and Tools (CEOS COAST)”. CEOS COAST Programme is co-led by _______________ and NOAA, US.

A. NASA
B. CNSA
C. Roscosmos
D. JAXA
E.  ISRO

Show Correct Answers

Correct Answer: E.  ISRO

Explanation: UN body has endorsed a multinational project called “Committee on Earth Observation Satellites Coastal Observations, Applications, Services, and Tools (CEOS COAST)”. CEOS COAST programme is co-led by ISRO and NOAA from the US. This programme aims to improve the accuracy of coastal data on the basis of satellite and land-based observations. Its pilot projects are uniquely capable of using Earth Observation technologies to meet several of the 17 UN-designated sustainable development goals for the Ocean Decade initiative.NOAA stands for National Oceanic and Atmospheric Administration. The themes of these projects include disaster risk reduction and coastal resilience among continental shorelines and small island nations. The CEOS COAST has been working collaboratively with stakeholders in industries such as agriculture, construction, and commercial/recreational fishing to support all forms of decision-makers from parents deciding which beach to take their kids to, to sailors navigating the coast, to policymakers taking action on climate change and more.

2.International Maritime Organization (IMO) celebrates the annual Day of the Seafarer (DoS) on ________ each year.

A. June 25
B. June 24
C. June 23
D. June 22
E. June 21

Show Correct Answers

Correct Answer – A. June 25

Explanation: The International Maritime Organization (IMO) celebrates the annual Day of the Seafarer (DoS) on June 25 each year to pay respect to Seafarers and sailors who help the entire world function by conducting sea transport. 2021 marks the 11th anniversary of DoS. In the wake of the COVID-19 pandemic, seafarers found themselves both on the front line of the global response and subject to difficult working conditions surrounding uncertainties and difficulties around port access, re-supply, crew changeovers, repatriation, etc.The theme of the 2021 campaign is “Seafarers: at the core of shipping’s future”.The day was proposed by International Maritime Organization (IMO) in 2010 to celebrate the contribution of the seafarer to the world economy and civil society. This special day has been celebrated since 2011.

3.Which of the following bank has launched the Aarogyam healthcare business loan to provide enhanced support to the healthcare sector amid the pandemic?

A. State Bank of India
B. Central Bank of India
C. Bank of Baroda
D. Canara Bank
E. Punjab National Banks

Show Correct Answers

Correct Answer – A. State Bank of India

Explanation: The State Bank of India (SBI) has launched the Aarogyam healthcare business loan to provide enhanced support to the healthcare sector amid the pandemic. Under this new product, the entire healthcare ecosystem such as hospitals, nursing homes, diagnostic centres, pathology labs, manufacturers, suppliers, importers, logistic firms engaged in critical healthcare supply can avail of loans up to Rs 100 crore (as per the geographic location) repayable in 10 years, the country’s largest state-owned bank.

About the Aarogyam loan:

The Aarogyam loan can be availed either as a term loan to support expansion or modernisation or as working capital facilities such as cash credit, bank guarantee/letter of credit.In metro centres loans under Aarogyam can be availed up to Rs 100 crore, Tier I & Urban centres up to Rs 20 crore and in Tier II to Tier VI centres up to Rs 10 crore.The beneficiary units/borrowing Companies availing loan of up to Rs 2 crore will not be required to offer any collateral or security to the bank as this will be covered under the guarantee scheme of Credit Guarantee Fund Trust for Micro and Small Enterprises (CGTMSE).

Important Points:

  • SBI Chairperson: Dinesh Kumar Khara.
  • SBI Headquarters: Mumbai.
  • SBI Founded: 1 July 1955.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4.Which bank has launched the ‘Pay Your Contact’ payment feature to enable its customers to send money using the beneficiary’s mobile number?

A. Axis Bank
B. Kotak Mahindra Bank
C. ICICI Bank
D. HDFC Bank
E.  Yes Bank

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Kotak Mahindra Bank

Explanation: Kotak Mahindra Bank has announced the launch of ‘Pay Your Contact’ the new feature that enables its customers to send money or make payments to any of their contacts across all payment apps simply by the beneficiary’s mobile number. The ‘Pay Your Contact’ service is available on the lender’s mobile banking app and uses the Unified Payments Interface (UPI) platform.The ‘Pay Your Contact’ feature on Kotak mobile banking app has made payments as easy and simple as can be. Kotak customers can now make their payments to a friend, household help, neighbourhood shop etc. just by knowing the beneficiary’s mobile number.

Important Points:

  • Kotak Mahindra Bank Establishment: 2003;
  • Kotak Mahindra Bank Headquarters: Mumbai, Maharashtra;
  • Kotak Mahindra Bank MD & CEO: Uday Kotak;
  • Kotak Mahindra Bank Tagline: Let’s Make Money Simple.

5.Australian swimmer _________ breaks the 100-meter backstroke world record at the South Australian Aquatic Centre with a time of 57.45 seconds.

A. Cate Campbell
B. Leisel Jones
C. Emily Seebohm
D. Regan Smith
E. Kaylee McKeown

Show Correct Answers

Correct Answer- E. Kaylee McKeown

Explanation: Australian swimmer Kaylee McKeown breaks the 100-meter backstroke world record at the South Australian Aquatic Centre with a time of 57.45 seconds from the previous mark of 57.57 seconds set by American Regan Smith in 2019. Emily Seebohm finished second in 58.59 to qualify for her fourth Olympics.

6.Which Indian PSU has been recognized as a ‘Great Place to Work’ for the 15th year in a row by the Great Place to Work (GPTW) Institute?

A. GAIL
B. SAIL
C. NTPC
D. BHEL
E. ONGC

Show Correct Answers

Correct Answer – C. NTPC

Explanation: National Thermal Power Corporation (NTPC) Ltd. a Maharatna CPSU (central public sector undertaking) under the Ministry of Power has been recognised as a ‘Great Place to Work’ for the 15th year in a row by the Great Place to Work (GPTW) Institute. It was the only PSU to feature consistently among India’s Top 50 Best Workplaces.Under the category of ‘India’s Great Place to Work’ it ranked at 38th position from its 47th position of 2020, it also won its first-ever recognition of – ‘India’s Best Employers among Nation-Builders 2021’ from GPTW.Great Place to Work Certification: It is the most definitive ‘Employer-of-Choice’ recognition that organizations aspire to achieve, it is considered the ‘Gold Standard’ in identifying and recognizing Great Workplaces with High Trust and High-Performance Cultures.The Confederation of Indian Industry (CII) Human resources (HR) Excellence Role model award, the highest award in the field of People Management in the country was also received by NTPC in March 2021.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.Bharti Airtel has partnered with which industry group for ‘Made in India’ 5G network solutions?

A. Tata Group
B. Aditya Birla Group
C. Mahindra Group
D. Bajaj Group
E. Adani Group

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Tata Group

Explanation: Bharti Airtel and Tata Group announced a strategic partnership for implementing 5G network solutions for India.The partnership with Tata Group allows telecom operator Airtel to take head-on, rival Jio’s pitch on homegrown 5G solutions.Tata Group has developed O-RAN (Open Radio Access Network) based Radio and core elements and integrated a totally indigenous telecom stack.While Airtel will pilot and deploy this indigenous solution as part of its 5G rollout plans in India, with a pilot beginning in January 2022.

8.Which digital payment company has launched India’s first Wallet Auto Top-up feature using UPI e-mandates for its customers?

A. Paytm
B. Phonepe
C. Amazon Pay
D. Google Pay
E. Mobikwik

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Phonepe

Explanation: Digital payments company,PhonePe launched India’s first Wallet Auto Top-up feature using UPI (Unified Payments Interface) e-mandates for its customers.The amount for Auto top-up ranges from Rs 1,000 to Rs 5,000.Under this feature, when a customer will set up a UPI e-mandate the PhonePe will automatically top up the wallet balance when it drops below a minimum level.This feature will save a lot of time and effort as there is no need to manually top up wallet balance for every transaction.

9.Lending marketplace Paisabazaar.com and which bank announced the launch of Step Up Credit Card – a credit builder product designed for consumers with limited access to formal credit, due to ineligible credit score.

A. SBM Bank India
B. Citi Bank
C. Standard Chartered Bank
D. HSBC India
E. Deutsche Bank

Show Correct Answers

Correct Answer – A. SBM Bank India

Explanation:  Lending marketplace Paisabazaar.com and SBM Bank India announced the launch of Step Up Credit Card.It is a credit builder product designed for consumers with limited access to formal credit, due to ineligible credit score.The Step Up Credit Card, built in partnership with SBM Bank India, is the first product to be launched under Paisabazaar’s neo-lending strategy.These products would drive inclusiveness, by enabling underserved segments to access credit and over the long term, strengthen the lending ecosystem.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MC

10.Which state government has launched Mukhya Mantri Covid-19 Pariwar Aarthik Sahayata Yojana?

A. Haryana
B. Chattisgarh
C. Madhya Pradesh
D. Delhi
E. Uttar Pradesh

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Delhi

Explanation:Delhi government has launched Mukhya Mantri Covid-19 Pariwar Aarthik Sahayata Yojana.This will offer a monthly financial assistance of ₹2,500 and one-time compensation of ₹50,000 to the families of those who have lost their earning member due to Covid-19.These benefits will be in addition to the ongoing social welfare scheme of the Delhi govt such as old-age pension and widow pension.Govt will also look after health and education needs of dependent children.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

11.India has agreed to host which edition of the Asian Ministerial Energy Roundtable (AMER) in 2022?

A. 7th
B. 8th
C. 9th
D. 10th
E. 11th

Show Correct Answers

Correct Answer: C. 9th

Explanation:  India has agreed to host the 9 Asian Ministerial Energy Roundtable (AMER9) in 2022, as informed by the International Energy Forum (IEF).The 9 Asian Ministerial Energy Roundtable will take forward the understandings reached in the previous meeting in Abu Dhabi during 2018, which was co-hosted by India.That meeting focused on global energy security in the age of change.

12.With an aim to achieve the target to plant how many saplings in 2021, the Delhi government is all set to hold ‘Van Mahotsav’ from June 26 to July 11, 2021?

A. 21 Lakh
B. 25 Lakh
C. 29 Lakh
D. 33 Lakh
E. 37 Lakh

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 33 Lakh

Explanation: With an aim to achieve the target to plant 33 lakh saplings in 2021, the Delhi government is all set to hold ‘Van Mahotsav’ from June 26 to July 11, 2021 It will be launched from Garhi Mandu at Yamuna Bank.Free distribution of medicinal plants in 14 nurseries will take place during the Van Mahotsav. On June 27, there will be a plantation drive in all of the 70 assembly constituencies of Delhi.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13.DRDO successfully test-fired extended-range version of indigenously developed Pinaka rocket from a Multi-Barrel Rocket Launcher in June 2021. The enhanced range version of Pinaka Rocket System can destroy targets at distances up to how many kilometres?     

A. 30
B. 35
C. 40
D. 45
E. 50

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 45

Explanation: DRDO successfully test-fired extended-range version of indigenously developed Pinaka rocket from a Multi-Barrel Rocket Launcher at Integrated Test Range, Chandipur, Odisha, on 25 June 2021.The enhanced range version of Pinaka Rocket System can destroy targets at distances up to 45 km.It also successfully test-fired enhanced range versions of indigenously developed 122mm Caliber Rocket.

14.Who, in a virtual event in June 2021, released the Detailed Project Reports (DPRs) of LiDAR-based survey of forest areas in ten states?

A. Prakash Javadekar
B. Nitin Gadkari
C. Piyush Goyal
D. Amit Shah
E. Hardeep Singh Puri

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Prakash Javadekar

Explanation:  Minister for Environment, Forest and Climate Change, Prakash Javadekar in a virtual event on 25 June 2021, released the Detailed Project Reports (DPRs) of LiDAR-based survey of forest areas in ten states.These states are Assam, Bihar, Chhatisgarh, Goa, Jharkhand, Madhya Pradesh, Maharashtra, Manipur, Nagaland, and Tripura.The project will help augment water and fodder in jungle areas.

15.Sivan passed away in June 2021. He won a National Award how many times in his career?

A. 2
B. 3
C. 4
D. 5
E. 6

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 3

Explanation: National Award-winning cinematographer and director Sivan passed away in June 2021.He was the first government press photographer in Travancore In 1959, he founded the Sivan Studios at Thiruvananthapuram Statue junction.He won a National Award three times in his career. Some of his popular films include Abhayam, Yagam, Keshu, Oru Yathra, Kochu Kochu Mohangal and Kilivathil, among others.

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 25th June  2021


Current Affairs PDF 2020-21 – Download E-books

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

Yearly Current Affair PDF 2020 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 4500+ MCQ with Detailed Solutions
2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here
Monthly Current Affairs PDF November 2020 Monthly Current Affairs PDF October 2020
Monthly Current Affairs PDF September 2020 Monthly Current Affairs PDF August 2020
Monthly Current Affairs PDF July 2020 Monthly Current Affairs PDF June 2020
Last 6 Months Current Affairs PDF 2020 (Jan to June 2020) Yearly Current Affairs PDF 2019
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

100+ Union Budget Practice Questions with Answers

45+ Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2020 – Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams