Daily GK and Current Affairs Quiz - 26th January 2021
Daily GK and Current Affairs Quiz - 26th January 2021

Daily GK and Current Affairs Quiz – 26th January 2021

Today Current Affairs Quiz. Important Current Affairs Questions – January 2021. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021. Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs. Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 26th January 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 26th January 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 26th January 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1. Name of the person who has been appointed as Chairman & Managing Director (CMD) of Telecommunications Consultants India Limited.

A. Rajiv Gupta
B. Narendra Jain
C. Sanjeev Kumar
D. Kamendra Kumar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Sanjeev Kumar

Explanation: The Appointments Committee of the Cabinet (ACC) has approved the appointment of Sanjeev Kumar as the new Chairman & Managing Director (CMD) of Telecommunications Consultants India Limited (TCIL). According to an order from the Department of Personnel & Training (DoPT), Kumar has been appointed to the post for a period of five years from the date of assumption of the charge of the post, or till the age of superannuation, or until further orders, whichever is earlier. He is currently serving as Director (Technical) in Mahanagar Telephone Nigam Limited (MTNL).

Telecommunications Consultants India Limited (TCIL): Telecommunications Consultants India Limited (TCIL) is a Miniratna PSU under the administrative control of the Department of Telecommunications, Ministry of Communications. TCIL, a premier telecommunication consultancy and engineering company is making available its vast and varied telecom expertise to friendly developing countries.

2. Which of the following state government has launched ‘Avalokana software’ a transparent e-governance tool?

A. Telangana
B. Karnataka
C. Kerala
D. Tamil Nadu
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Karnataka

Explanation: In Karnataka, Chief Minister B. S. Yediyurappa launched Avolokana software that will enable the government to access data on sanctions and expenditures incurred by 39 departments on 1,800 programmes implemented by them. The software provides focused eye view on Sustainable Development goals, Scheduled Caste Sub-Plan, Tribal Sub-plan and Centrally Sponsored Schemes.

The Chief Minister issued directions today to the Deputy Commissioners of each district to the data in the software at regular intervals. This will provide Government hold over resources. The software provides focused eye view on Sustainable Development goals, Scheduled Caste Sub-Plan, Tribal Sub-Plan and Centrally Sponsored Schemes.

3. Which of the following banks has launched ‘AURA’, a credit card with health and wellness benefits at an affordable price for its individual users?

A. Axis Bank
B. Yes Bank
C. HDFC Bank
D. ICICI Bank
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Axis Bank

Explanation: Axis Bank Ltd launched ‘AURA’, a credit card with health and wellness benefits at an affordable price for its individual users. The features of the card is powered by Poshvine , Decathlon, Practo, Fitternity, IndushealthPlus, 1MG etc., The aim of the card is to provide complete health and wellness solutions to its users. Cardholders will can get discount on annual medical checkup through IndushealthPlus. It offers upto 4 free online video consultations for a month, with round the clock access to doctors on all 21 specialties. This is offered by Procto.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4. Who among the following has been appointed as the Managing Director (MD) of India’s largest insurer Life Insurance Corporation (LIC)?

A. RS Sharma
B. Rajiv Lochan
C. Sanjeev Kumar
D. Siddhartha Mohanty
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Siddhartha Mohanty

Explanation:  The government-appointed Siddhartha Mohanty as the MD of India’s largest insurer Life Insurance Corporation (LIC). Currently, he is serving as the managing director (MD) and chief executive officer (CEO) of LIC Housing Finance. He will serve as the MD of LIC till his superannuation on June 30, 2023. Mohanty will be replacing TC Suseel Kumar, who is set to retire on January 31, 2021. LIC has four MDs and one chairman. Currently, MR Kumar is serving as the chairman of the corporation, and TC Suseel Kumar, Vipin Anand, Mukesh Kumar Gupta, and Raj Kumar are serving as the MDs of LIC.

5. Which of the following Armed Force has signed an MoU with the Society of Indian Defence Manufacturers to provide further impetus to indigenization under the ‘Atmanirbhar Bharat’?

A. Indian Coast Guard
B. Indian Airforce
C. Indian Navy
D. Indian Army
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Indian Army

Explanation: An MoU was signed between the Indian Army and Society of Indian Defence Manufacturers. It was signed on the occasion of 25 Years of Army-Industry Partnership with Confederation of Indian Industry. Collaboration between the Indian Army and industry started in 1995 with the indigenisation of spares and has progressed to major defence platforms and a wide range of weapons and equipment. The MoU has been signed to provide further impetus to indigenisation under the ‘Atmanirbhar Bharat’ and to achieve strategic independence by reducing dependence on foreign origin equipment.

6. The Centre has recently approved the 850 megawatts (MW) Ratle hydropower project in which of of the following State/UT?

A. Ladakh
B. Kerala
C. Uttar Pradesh
D. Jammu and Kashmir
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Jammu and Kashmir

Explanation: The Union Cabinet has approved 850 megawatts (MW) Ratle hydropower project worth an Rs. 5281.94 crore on Chenab river in Kishtwar district of Jammu and Kashmir. The project is being implemented under the Centre’s plan to expedite strategically important hydropower projects in the union territory post its reorganization. The project will be developed by a new joint venture company between state-run National Hydroelectric Power Corporation (NHPC) Ltd and Jammu & Kashmir State Power Development Corporation Ltd (JKSPDC), where NHPC will have a 51% stake in the JV firm, while the balance will be held by JKSPDC.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7. Airtel Payments Bank launched which of the following safe pay gateway, recently?

A. Airtel Shield Pay
B. Airtel Safe Pay
C. Airtel Guard Pay
D. Airtel Secure Pay
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Airtel Safe Pay

Explanation: To protect Airtel customers from the growing incidents of online payment frauds, Airtel Payments Bank has launched ‘Airtel Safe Pay’, a safe way to pay digitally. With ‘Airtel Safe Pay’, Airtel customers making UPI or net banking-based payments through Airtel Payments Bank, no longer have to worry about money flowing out of their accounts without their explicit consent.

About ‘Airtel Safe Pay’:

  • An India-First innovation, ‘Airtel Safe Pay’ leverages Airtel’s ‘telco exclusive’ strength of network intelligence to provide an additional layer of payment validation, compared to the industry norm of two-factor authentication.
  • This offers the highest level of protection from potential frauds such as phishing, stolen credentials or passwords, and even phone cloning that catches customers unaware.
  • Using ‘Airtel Safe Pay’, Airtel Payments Bank customers can make secure digital payments across millions of merchants, online retailers and utilities, and even send money.

8. Which of the following state will inaugurate the first child-friendly police station in the state?

A. Punjab
B. Rajasthan
C. Uttarakhand
D. Uttar Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Uttarakhand

Explanation: Uttarakhand Chief Minister, Trivendra Singh Rawat will inaugurate the first child-friendly police station of Uttarakhand, which is meant to provide a friendly environment to children associated with crimes. The child-friendly police unit has been set up in the Dalanwala police station with a budget of about Rs 5 lakhs on the recommendation of the Child Protection Committee of Uttarakhand.

According to the chairperson of State Commission for Protection of Child Rights (SCPCR) Usha Negi, the children who are either victims or need proper counselling or visit police station due to other reasons should be provided with a comfortable and unintimidating environment rather than keeping them in a dull and scary atmosphere. To keep children at ease, the walls are painted in bright colours and cartoons and the police personnel will also be dressed in casual clothes rather than their uniforms.

9. Recently, RBI has imposed a monetary penalty of Rs 2 crore on which of the following bank for delays in reporting of frauds?

A. HSBC India
B. Bank of America
C. Standard Chartered Bank
D. Royal Bank of Scotland
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Standard Chartered Bank

Explanation:  The Reserve Bank of India (RBI) has imposed a monetary penalty of Rs 2 crore on Standard Chartered Bank–India for delays in reporting of frauds.  The penalty has been imposed on the bank for non-compliance with certain directions issued by it contained in the ‘Reserve Bank of India (Frauds – Classification and Reporting by commercial banks and select FIs) Directions 2016’.

The notice was issued to the bank advising it to show cause as to why penalty should not be imposed on it for such non-compliance with the directions. After considering the bank’s reply to the notice and oral submissions made in the personal hearing, the RBI concluded that the charge of non-compliance with the aforesaid RBI directions was substantiated and warranted imposition of monetary penalty.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MC

10. Recently, Which of the following will raise ₹2,500 crores through the issuance of non-convertible bonds in January 2021?

A. GAIL
B. NHPC
C. NTPC
D. ONGC
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. NTPC

Explanation: NTPC will raise ₹2,500 crores through the issuance of non-convertible bonds on January 27, 2021. It will do it through a private placement at a coupon of 6.43 per cent per annum with a door to door maturity of 10 years on January 27, 2031. The proceeds will be utilised for funding capital expenditure, refinancing of existing loans and other general corporate purposes, among others.

11. The Indian Broadcasting Foundation (IBF) has appointed whom as the new chairperson of Broadcasting Content Complaints Council (BCCC)?

A. Justice Ravi Ranjan
B. Justice Vikram Nath
C. Justice Gita Mittal
D. Justice Jagdish Singh Khehar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Justice Gita Mittal

Explanation: The Indian Broadcasting Foundation (IBF) has appointed Justice Gita Mittal as the new chairperson of the Broadcasting Content Complaints Council (BCCC). Justice Mittal succeeds former Supreme Court Judge, Justice Vikramajit Sen, whose tenure as BCCC chairperson has ended. Having served as the 1st woman Chief Justice of Jammu & Kashmir High Court, she is also the first woman chairperson of BCCC.

12. Who among the following is the Business Standard Banker of the Year for 2019-20?

A. Sandeep Bakhshi
B. Shyam Srinivasan
C. Rakesh Sharma
D. Dr. N. Kamakodi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Shyam Srinivasan

Explanation: Shyam Srinivasan, managing director and chief executive officer (CEO) of Federal Bank, is the Business Standard Banker of the Year for 2019-20. The award was given for his bank’s consistent healthy performance at a time when most of its peers witnessed large stress on asset quality, registered losses, or even invited regulatory actions.

The unanimous decision was taken by a high-profile jury of five, chaired by former RBI deputy governor S S Mundra. He was chosen for his bank’s consistent healthy performance at a time when most of its peers witnessed losses or other issues.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13. India observes “National Voters’ Day” every year on which day-

A. 23rd January
B. 24th January
C. 25th January
D. 26th January
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 25th January

Explanation: India observes “National Voters’ Day” every year on January 25 to encourage more young voters to take part in the political process. 2021 marks the 11th National Voters’ Day (NVD). The theme of NVD 2021 is, ‘Making Our Voters Empowered, Vigilant, Safe and Informed’. The day has been started from January 25, 2011, to mark the Foundation day of Election Commission of India (ECI), which was established on 25th January 1950.

14. Narendra Chanchal passed away recently. He was related to which of the following fields?

A. Politics
B. Acting
C. Singing
D. Medicine
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Singing

Explanation:  Narendra Chanchal, a well-known bhajan singer, passed away in January 2021. Besides several bhajans, Narendra Chanchal had also sung in Hindi films as well. He had won an award in 1973 for the song Beshak Mandir Masjid in the film Bobby. Some of the popular devotional songs sung by him include Chalo Bulawa Aaya Hai, Hanuman Chalisa, Sankat Mochan Naam Tiharo, Ram Se Bada Ram Ka Naam, etc.

15. Renowned personality Unnikrishnan Namboothiri has passed recently, he was veteran ______.

A. Actor
B. Writer
C. Politician
D. Musician
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Actor

Explanation: Veteran Malayalam and Tamil actor Unnikrishnan Namboothiri passed away on 20 January (Wednesday) at a hospital in Kerala at the age of 98 years. The actor, who had charmed viewers with his benevolent grandfather roles, died a day after it was reported that he had recovered from COVID-19. The actor had started his career in the 1990s when he was well over 70 years of age. But his performances have seeped into the psyche of cinema lovers. Some of his notable works are Kaliyattam, Kalyana Raman, Madhuranombarakattu, Pokkiri Raja and Rappakal.

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 24th & 25th January 2020


Current Affairs PDF 2020-21 – Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

Yearly Current Affair PDF 2020 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 4500+ MCQ with Detailed Solutions
2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here
Monthly Current Affairs PDF November 2020 Monthly Current Affairs PDF October 2020
Monthly Current Affairs PDF September 2020 Monthly Current Affairs PDF August 2020
Monthly Current Affairs PDF July 2020 Monthly Current Affairs PDF June 2020
Last 6 Months Current Affairs PDF 2020 (Jan to June 2020) Yearly Current Affairs PDF 2019
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

100+ Union Budget Practice Questions with Answers

45+ Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2020 – Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams