Daily GK & Current Affairs Quiz – 26th and 27th July 2020
Daily GK & Current Affairs Quiz – 26th and 27th July 2020
Best English Language Book For All Bank & Government Exams Preparation

Daily GK & Current Affairs Quiz – 26th and 27th July 2020

Today Current Affairs Quiz. Important Current Affairs Questions – July 2020. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2020. Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 26th and 27th July 2020″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 26th and 27th July 2020″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 26th and 27th July 2020

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover the above areas.

1. Name of the Indian Naval Academy, where Largest Solar Power Plant of Indian Navy, 3 MW Solar Power Plant has been commissioned recently.

A. Mumbai
B. Karwar
C. Ezhimala
D. Kavaratti
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Ezhimala

Explanation: Largest Solar Power Plant at Indian Naval Academy, Ezhimala has been commissioned by the Vice Admiral Anil Kumar Chawla. It is a 3 MW Solar Power Plant which has been set-up in line with the Indian Government’s initiative of ‘National Solar Mission’ which aims to achieve 100GW of solar power by 2022. The 3 MW Solar Power Plant established at Indian Naval Academy, Ezhimala is the largest in the Indian Navy and has an estimated life of 25 years. Kerala State Electronics Development Corporation Ltd (KELTRON) has executed the this project. The project will also support Naval Station Ezhimala in decreasing the carbon footprint.

2. Which of the following institution which has designed and developed a ‘smart wristband’ for effective tracking and monitoring of Covid-19 patients?

A. ICMR
B. AIIMS New Delhi
C. IIT Bombay
D. AIIMS Nagpur
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: D. AIIMS Nagpur

Explanation: All India Institute of Medical Sciences (AIIMS), Nagpur has designed and developed a ‘smart wristband’ for effective tracking and monitoring of Covid-19 positive and suspect patients. The new device, a wristband is designed in collaboration with IIT Jodhpur and IIT Nagpur looks to overcome the limitations of existing online mobile apps used for tracking and monitoring coronavirus patients.

About ‘smart wristband’:

  • This device will operate on a technology that is more effective than the GPS system.
  • The data collected through wristband will be collected and archived on cloud facilitating monitoring by health workers from a distance.
  • Tracking through mobile apps is limited to the quarantined person’s movement.
  • There is no mechanism at present to track symptoms which is the user’s subjective self-assessment.
  • The existing mobile apps use GPS or cell tower triangulation methods for tracking location with an accuracy that may vary sometimes up to a radius of 1.5 to 2 kilometres.

3. The actor Sonu Sood launched ………………… free online platform, to help migrants find job opportunities in various sectors across the country.

A. Migrant Jobfare
B. Pravasi Rojgar
C. Pravasi Kalyan
D. Migrant Jobs
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Pravasi Rojgar

Explanation: Bollywood actor, Sonu Sood has launched ‘Pravasi Rojgar’ app to help migrants to find job opportunities across India. The initiative will be supported by community outreach in the villages to find the right employment opportunities for migrant workers in different parts of the country.

About ‘Pravasi Rojgar’ app:

  • The app features job opportunities from over 500 reputed companies related to construction, apparel, healthcare, engineering, BPOs, security, automobile, e-commerce and logistics sectors.
  • Apart from this, the platform will also offer specific job training programmes like spoken English.
  • Support centres, with a 24-hour helpline, have been set up in seven cities including Delhi, Mumbai, Bangalore, Hyderabad, Coimbatore, Ahmedabad and Thiruvananthapuram.

4. Nicaragua (Central American country) has become the ……………..country to sign the International Solar Alliance (ISA) Framework Agreement.

A. 85th
B. 89th
C. 87th
D. 90th
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 87th

Explanation:  The Central American country, Republic of Nicaragua became the 87th country to sign the International Solar Alliance(ISA) Framework Agreement. The agreement was signed by the Permanent Representative of Nicaragua to the United Nations Jaime Hermida Castillo at the Permanent Mission of India to the United Nations in New York.

  • Capital of Nicaragua: Managua.
  • Currency of Nicaragua: Nicaraguan Cordoba.
  • President of Nicaragua: Daniel Ortega.
  • International Solar Alliance Headquarters: Gurugram, Haryana.

About International Solar Alliance (ISA):

  • The International Solar Alliance was jointly launched by Prime Minister Narendra Modi and former French President Francois Hollande at the UN Climate Change Conference in Paris in November 2015.
  • It is a major global initiative for the implementation of the Paris Climate Agreement, envisioning rapid deployment of solar energy units.
  • The Alliance became a treaty-based intergovernmental body on 6th December 2017.

You may also like: SEBI Grade A Exam Preparation Book – Phase I and II 2020

5. The Kargil Vijay Diwas is observed on which day-

A. 25th July
B. 26th July
C. 27th July
D. 24th July
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 26th July

Explanation: Kargil Vijay Diwas is observed on 26th July every year. On this day, the country remembers the extreme valour, sacrifice and exemplary courage of Indian soldiers during the 1999 Kargil war. This year nation is celebrating the 21 years of victory in Kargil war. It was in 1999 that a high altitude mountain war broke out along the peaks of Kargil near the Line of Control, the de-facto border that divides Kashmir between the two nations.

6. Which of the following state government has launched “Godhan Nyay Yojna” for cattle ranchers?

A. Punjab
B. Chhattisgarh
C. Maharshtra
D. Rajasthan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Chhattisgarh

Explanation: Chhattisgarh Chief Minister, Bhupesh Baghel has launched “Godhan Nyay Yojna”. The scheme will help to promote cattle rearing, ensure the safety of livestock, help cattle ranchers earn extra income, help in tackling the problem of open grazing by stray cattle and encourage the use of organic fertilizers as well as boost rural economy among other things.

About ‘Godhan Nyay Yojana’:

  • Under the ‘Godhan Nyay Yojana’ Chhattisgarh government will purchase cow dung at the rate of Rs 2 per kg. This scheme will turn cow dung into a profitable commodity.
  • The scheme also aims to make cow rearing economically profitable and to prevent open grazing in the state, as well as help with the problem of stray animals on roads and in urban areas.
  • The women self-help groups will then prepare vermicompostfrom it, which will then be sold at Rs 8 per kg to farmers, while the dung will be utilized for other products.

7. Name of the person who has been appointed as the Director and CEO of Microfinance Institutions Network (MFIN)?

A. Ashok Lavasa
B. Alok Misra
C. Ashwini Kumar
D. Sukhvir Singh Sandhu
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Alok Misra

Explanation: Microfinance Institutions Network (MFIN) has appointed Alok Misra as its new Chief Executive Officer & Director. The appointment will be effective from 1st August 2020. Dr Misra takes over from the present CEO, Harsh Shrivastava, who has put down his papers after spending over 2 years at MFIN. Dr. Alok Misra has around 28 years of professional experience in international development, rural finance, microfinance, inclusive finance and research at both policy and implementation level.

You may also like: Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

8. Recently, Which of the following bank has launched ‘Insta Click Savings Account’ paperless digital service for saving account holders.

A. Canara Bank
B. United Bank of India
C. Bank of Baroda
D. Punjab National Bank
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Bank of Baroda

Explanation: India’s third-largest public sector bank, Bank of Baroda (BoB) has launched ‘Insta Click Savings Account’, a 100 per cent paperless digital self-assisted online savings account. Insta Click Savings Account uses a new form of digital KYC (know-your-customer) and Aadhaar-based OTP (one-time personal identification number) authentication of the customer, which can be operated from the bank’s website, through mobile phone, IPad, laptop, and PC. The account is activated in real-time, which means the customer can start transacting, using the Baroda M Connect Plus application with the MPIN received on the mobile number, immediately. The product also offers customers the option to subscribe to a wide range of digital channels like mobile banking, Internet banking, UPI (unified payments interface), and debit card.

  • Bank of Baroda Headquarters: Vadodara, Gujarat.
  • Bank of Baroda MD & CEO: Sanjiv Chadha.
  • Bank of Baroda Tagline: India’s International Bank.

9. Name of the Payments Bank which has partnered with the National Skill Development Corporation (NSDC) to train and skill young people in rural areas on financial services?

A. Paytm Payments Bank
B. Jio Payments Bank
C. Airtel Payments Bank
D. India Post Payments Bank
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Airtel Payments Bank

Explanation:  Airtel Payments Bank Ltd and National Skill Development Corporation (NSDC) have collaborated in order to train and skill young people in rural areas on financial services and helping them in finding jobs and become entrepreneurs in the sector. The collaboration has an objective to design & conduct focused skill development programs for rural youth and enabling them to adopt the tools to boost online banking and digital financial services. After the completion of skill development programmes, both the organizations will leverage their industry connections to help the trainees find jobs. They will also encourage trainees to take up entrepreneurial roles such as distributors or resellers of financial services, in order to create more jobs in their local geographies.

10. Which of the following Asian countrie gets observer status in World Trade Organization (WTO)?

A. Tajikistan
B. Kyrgyzstan
C. Turkmenistan
D. Azerbaijan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Turkmenistan

Explanation: World Trade Organization (WTO) General Council has granted the “Observer” status to the central Asian country Turkmenistan. After receiving the observer status from WTO, Turkmenistan has become the last former Soviet republic to establish formal ties with the trade body. Turkmenistan has become the 25th observer of the organization. Turkmenistan will now be able to reap the benefits of acquisition of the status as it would help the country to develop its economy, promote multilateral cooperation, attract foreign investment and develop international trade relations.

  • Director-General of World Trade Organization: Roberto Azevedo.
  • President of Turkmenistan: Gurbanguly Berdymukhamedov; Currency: Turkmen manat.

11. Name of the state where Kakrapar atomic power plant located.

A. Punjab
B. Haryana
C. Gujarat
D. Maharashtra
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Gujarat

Explanation: Kakrapar Atomic Power Plant, Unit-3 (KAPP-3), Gujarat has attained criticality at around 09:36 Hrs on 22 July 2020. It is India’s first 700 MWe (megawatt electric) Pressurized Heavy Water Reactor (PHWR) with innovative features. KAPP-3 is located at Kakrapar Site, Gujarat, along with two 220 MWe PHWRs (KAPS-1 & KAPS-2) which are in operation and another 700 MWe PHWR (KAPP-4) which is under advanced stage of construction. An exhaustive safety review of various safety aspects was carried out by the Atomic Energy Regulatory Board (AERB) to ensure satisfactory compliances to regulatory requirements. The permission for First Approach to Criticality of KAPP-3 was granted on 17 July, 2020.

12. As per estimation of Power and New & Renewable Energy, What percent of India’s installed capacity of the electricity generation will be from renewable resources by 2030?

A. 50%
B. 60%
C. 40%
D. 75%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 60%

Explanation: Raj Kumar Singh, Minister of State(MoS)(IC) Power and New & Renewable Energy stated that India will have around 60% of the installed capacity of the electricity generation from renewable resources by 2030, in the webinar on Energy Transition at the second pre-event hosted by The World Sustainable Development Summit (WSDS) 2021 in collaboration with Energy Transitions Commission (ETC) India on 21st July 2020.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13. Which of the following country signed agreement with India to set up Geydoshu Mas Plant (fish processing plants)?

A. Maldives
B. Bangladesh
C. Thailand
D. Hong Kong
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Maldives

Explanation: India and Maldives inked an agreement to set up Geydoshu Mas Plant (Neighborhood Fish Processing Plants) at two islands in the Addu city of Maldives namely Maradhoo and Hulhudhoo. The Contract signing ceremony was held virtually in Addu City, which was attended by Maldives’ Foreign Secretary Abdul Ghafoor Mohamed, High Commissioner of India to the Maldives Sunjay Sudhir, along with other members of Maldives’ Ministry of Foreign affairs.

14. ………………………… 1st ever container Ship which started from Kolkata through Bangladesh’s Chattogram port reached Agartala.

A. MV Pralaya
B. MV Shejyoti
C. MV Harmattan
D. MV Gulf Star
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. MV Shejyoti

Explanation:  The first-ever container Ship “MV Shejyoti “from Kolkata (West Bengal) via Bangladesh’s Chattogram port has reached Agartala (Tripura), was flagged off by Union Minister of State for Shipping (I/C) Mansukh Mandaviya on July 16, 2020.

15. Name the legendary Grammy Award winner Jazz Singer who passed away recently.

A. Dianne Reeves
B. Helen Merrill
C. Norah Jones
D. Annie Ross
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Annie Ross

Explanation: Legendary Jazz Singer, Annie Ross passed away. She was born Annabelle McCauley Allan Short in Surrey, England, on July 25, 1930. She was a popular jazz singer in the 1950s before crossing over into a successful film career. Ross was appearing in “Superman III,” “Throw Momma From the Train” and Robert Altman’s films “The Player” and the Oscar-nominated “Short Cuts.” In 2014, Ross released the album “To Lady With Love,” a tribute to Billie Holiday.

16. According to the estimation of Singapore based DBS Bank, What will be the GDP of India in FY21?

A. -9%
B. -5%
C. -6%
D. -7%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. -6%

Explanation: As per the report of DBS (Formerly, Development Bank of Singapore), Singaporean brokerage, India’s Gross Domestic Product (GDP) will contract by 6% (-6%) in FY21 as the economy is yet to stabilize the COVID -19 infection curve and due to the caseload in the economically key states. This will affect the economy badly. In its earlier forecast, the brokerage had forecasted the growth as -4.8%.

17. The Ministry of Health and Family Welfare, Government of India has notified new sets of specified health warnings for all tobacco product to effective from _____.

A. 1st December, 2020
B. 30th November, 2020
C. 31st October, 2020
D. 1st September, 2020
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 1st December, 2020

Explanation: The Ministry of Health and Family Welfare, Government of India has notified new sets of specified health warnings for all tobacco product packs by making an amendment in the Cigarettes and other Tobacco Products (Packaging and Labelling) Rules, 2008 vide GSR 458 (E) dated 21st July, 2020 “The Cigarettes and other Tobacco Products (Packaging and Labelling) Third Amendment Rules, 2020”. The amended Rules will be applicable w.e.f. 1st December, 2020.

You may also like: Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

18. Name of the company, which is the 1st Indian company to reach the market Capitalization of Rs 13 lakh crore?

A. Bharti Airtel
B. Tata Consultancy Services
C. Reliance Industries Limited
D. Hindustan Unilever Limited
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Reliance Industries Limited

Explanation: As stock market data, Reliance Industries Limited (RIL) becomes the 1st Indian company to reach Market Capitalisation (m-cap) of Rs 13 lakh crore. It becomes the world’s 48th largest company by m-cap, ahead of Abbott Labs, Oracle, Chevron and Unilever. It also crossed the stock price of Rs 2000 for the 1st time. Globally, Saudi Aramco is the company with the highest market cap of $1.7 trillion, followed by Apple, Microsoft, Amazon, and Alphabet. Reliance is the 10th highest m-cap company in Asia. China’s Alibaba Group is ranked 7th globally.

19. Name of the person, who has been nominated as the vice chairman of Paris based Union Internationale des Chemins/International Union of Railways.

A. Vinod Kumar
B. Arun Kumar
C. Rajesh Tiwari
D. K C Sharma
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Arun Kumar

Explanation:  The Director General of Railway Protection Force (RPF), Arun Kumar has been nominated as the Vice-Chairman of UIC (Union Internationale Des Chemins/International Union of Railways), Security Platform from July 2020 to July 2022. He will take over as Chairman of the Security Platform from July 2022 to July 2024. The decision to nominate Arun Kumar was taken during the 96th UIC General Assembly. International Union of Railways (UIC) develops and formulates analysis and policy positions on account of the rail sector in various matters related to security of persons, property and installations. It encourages the exchange of information as well as experience among the security agencies of UIC members.

  • Headquarter of UIC : Paris, France.
  • Director General of UIC: Francois Davenne.

20. ‘Tianwen-1’ first fully homegrown Mars Mission, was launched by which of the following country?

A. Thailand
B. Japan
C. China
D. South Korea
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. China

Explanation: China has successfully launched “Tianwen-1” its first independent mission to Mars. A Long March 5 rocket carrying the spacecraft ignited at the Wenchang Space Launch Site in south China’s tropical Hainan province. China had launched an orbiter destined for Mars on a Russian rocket in 2011, but the mission failed because the rocket malfunctioned. Tianwen-1, whose name means “Questions to Heaven,” is a combined orbiter, lander and rover that aims to explore the Martian environment and search for hints of life. The spacecraft will travel for about seven months until it reaches Mars. It will orbit the red planet for two to three months before attempting a landing.

Current Affairs PDF 2020 – Download Ebooks

Monthly Current Affairs PDF June 2020 Last 6 Months Current Affairs PDF 2020
Yearly Current Affairs PDF 2019 Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

Attempt Daily GK & Current Affairs Quiz – July 2020 – Click Here

Last 6 Months Current Affairs 2020 MCQ PDF