Daily GK and Current Affairs Quiz – 25th May 2021
Daily GK and Current Affairs Quiz – 25th May 2021

Daily GK and Current Affairs Quiz – 25th May 2021

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – May 2021.Monthly Current Affairs PDF.Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs.Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 25th May 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 25th May 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 25th May 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.Who was announced in May 2021 as the NBA’s Sixth Man of the Year?

A. Dante Exum
B. Jordan Clarkson
C. Rudy Gobert
D. Joe Ingles
E. Jeremy Lin

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Jordan Clarkson

Explanation: Utah’s Jordan Clarkson was announced on 24 May 2021 as the NBA’s Sixth Man of the Year.He is the only player to score 40 points in a game this season.It’s the first time a Jazz player has won the award.Utah’s Joe Ingles was second, marking the first time the top two finishers for this award came from the same franchise.

2.In May 2021, New Zealand’s PM Jacinda Ardern appointed whom as the country’s next Governor-General, making her the first Māori woman to hold the post?

A. Margaret Bazley
B. Cindy Kiro
C. Paula Bennett
D. Lisa Carrington
E. Hinemoa Elder

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Cindy Kiro

Explanation: New Zealand’s PM Jacinda Ardern appointed Cindy Kiro as the country’s next Governor-General, making her the first Māori woman to hold the post.Kiro will take over from Dame Patsy Reddy on 21 October 2021.Chinese billionaire Jack Ma, founder of e-commerce giant Alibaba will step down as president of the elite business academy, which was founded by Ma in 2015 to train entrepreneurs.

New Zealand: 

  • Capital – Wellington.
  • Currency – New Zealand dollar.
  • Prime Minister – Jacinda Ardern.
  • National Sport – Rugby.

3.Who chaired the 74th World Health Assembly virtually in May 2021?

A. Narendra Modi
B. Rajnath Singh
C. Dr Harsh Vardhan
D. Mahendra Nath Pandey
E. Harsimrat Kaur Badal

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Dr Harsh Vardhan

Explanation: Health and Family Welfare Minister Dr Harsh Vardhan chaired the 74th World Health Assembly virtually on 24 May 2021.The Board decided to enhance the efforts to ensure fair and equitable access to COVID-19 vaccines through the COVAX Facility.It also recommended endorsing the updated comprehensive Mental Health Action Plan for the period of 2013 to 2030.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4.Mexican author Valeria Luiselli has won the International Dublin Literary Award 2021 for which of the following novels?

A. Between Two Fires: Intimate Writings on Life, Love, Food and Flavor
B. Lost Children Archive
C. Mexico One Plate At A Time Rick Bayless
D. The Edible Mexican Garden Rosalind Creasy
E. To Kill a Mockingbird

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Lost Children Archive

Explanation:  Mexican author Valeria Luiselli has won the International Dublin Literary Award 2021 for her novel ‘Lost Children Archive’.Established in 1994, the International Dublin Literary Award is considered one of the world’s wealthiest awards for literature with prize money of €100,000 (approximately INR 89,27,300).The award is given to a novel written or translated into English.

5.Who has won the Premier League Golden Boot for the third time after registering 23 goals in the 2020-21 season?

A. Vincent Janssen
B. Ryan Mason
C. Harry Kane
D. Dele Alli
E. Erik Lamela

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Harry Kane

Explanation: Tottenham’s Harry Kane has won the Premier League Golden Boot for the third time after registering 23 goals in the 2020-21 season.This is the fifth time in the last seven years that Kane has crossed the 20-goal mark in the English top-flight.Kane registered 23 goals in the 2020-21 season, finishing ahead of Liverpool’s Mohammed Salah (22 goals), and hence he was awarded the Golden Boot.

6.India’s largest Virtual Fair in the Home, Fashion, Lifestyle, Textiles and Furniture sector, the 51st Edition of Indian Handicrafts and Gift Fair (IHGF) 2021 took place in _______.

A. Jaipur
B. Hyderabad
C. New Delhi
D. Indore
E. Pune

Show Correct Answers

Correct Answer – C. New Delhi

Explanation: India’s largest Virtual Fair in the Home, Fashion, Lifestyle, Textiles and Furniture sector, the 51st Edition of virtual Indian Handicrafts and Gift Fair (IHGF) 2021 was held in New Delhi from 19th to 23rd May 2021.It was organized by Export Promotion Council for Handicrafts (EPCH)It was inaugurated by Ravi K. Passi, Chairman of EPCH.IHGF is an exclusive Business-2-Business (B2B) online platform developed to assist buyers from all across the globe to source from India.Around 1500 manufacturers and overseas buyers from 85 countries participated in the Fair.EPCH has its Headquarters in New Delhi.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.The book titled ‘Sach Kahun Toh’ is an autobiography of which Indian actor?

A. Aishwarya Rai Bachchan
B. Vidhya Balan
C. Neena Gupta
D. Kiran Kher
E. Madhuri Dixhit

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Neena Gupta

Explanation: Indian actress and television director, Neena Gupta’s autobiography ‘Sach Kahun Toh’, is set to be published by Penguin Random House India on June 14, 2021.The book was written by Neena Gupta in 2020 during the lockdown, and now it is available for pre-order.In the book, she shares her life story, details the life’s many choices, big milestones in her life, and her battles against stereotypes, then and now.About Neena Gupta: She won the National Film Award for Best Supporting Actress in Woh Chokri (1994).

8.Who has authored the book titled “Nehru, Tibet and China”?

A. Avtar Singh Bhasin
B. Shivshankar Menon
C. Brijesh Mishra
D. Harsh Vardhan Shringla
E. Ranjan Mathai

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Avtar Singh Bhasin

Explanation: A book has titled “Nehru, Tibet and China” authored by Avtar Singh Bhasin.The book based on years of meticulous archival research, this book in fascinating detail, analyses the events from 1949 to the Indo-China war in 1962 and its aftermath to explore the answers to these burning questions.On 1 October 1949, the People’s Republic of China came into being and changed forever the course of Asian history.Power moved from the hands of the nationalist Kuomintang government to the Communist Party of China headed by Mao Tse Tung.All of a sudden, it was not only an assertive China that India had to deal with but also an increasingly complex situation in Tibet which was reeling under pressure from China.

9.Which country hosted the Global G20 Health Summit along with European Commission?

A. Germany
B. Italy
C. France
D. Japan
E. Spain

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Italy

Explanation:  The Global G20 Health Summit was co-hosted by European Commission along with Italy as part of its G20 presidency amid the surge and spread of the coronavirus cases.The summit adopted the agenda to overcome Covid-19 pandemic.It also decided to develop and endorse a Rome Declaration of principles.ACT-Accelerator is used for “Access to COVID-19 Tools Accelerator”.It is also called Global Collaboration to Accelerate Development, Production and Equitable Access to COVID-19 diagnostics, therapeutics and vaccines.This initiative was announced and started by the G20 grouping in April 2020.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MC

10.World Thyroid Day is observed globally every year on _______.

A. 23rd May
B. 24th May
C. 25th May
D. 26th May
E. 27th May

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 25th May

Explanation:  World Thyroid Day is observed globally on 25 May every year.The main purpose of the WTD is to aware of the importance of Thyroid and the prevention and treatment of thyroid diseases.This day is established in 2008 as a part of the campaign led by the European Thyroid Association (ETA) and the American Thyroid Association (ATA) followed by the Latin American Thyroid Society (LATS) and Asia Oceania Thyroid Association (AOTA) to commemorate the patients with Thyroid diseases and doctors and physicians who treat them.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

11.India’s first drones to deliver covid-19 vaccines are expected to take off in which state by June 2021?

A. Telangana
B. Kerala
C. Gujarat
D. Punjab
E. Maharashtra

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Telangana

Explanation: India’s first drones to deliver covid-19 vaccines are expected to take off in Telangana in the next two to three weeks.They will ferry a total of 10,000 vials from a central location to primary health centres nearby.During the trials, which are likely to be conducted in June 2021, seven consortiums will deliver vaccines, emergency medicines and blood.

Telangana:

  • Chief Minister – K. Chandrashekar Rao.
  • Governor – Tamilisai Soundararajan.
  • Number of Districts – 33.
  • National Parks – Kasu Brahmananda Reddy National Park, Mahavir Harina Vansthali National Park, Mrugavani National Park.
  • Registered GI – Pochampalli Ikat, Nirmal Toys and Craft, Gadwal Sarees and Hyderabad Haleem.

12.Hallmarking of gold jewellery is set to begin from 15th June 2021. Hallmarking of gold is governed by which of the following?

A. International Organization for Standardization
B. NASSCOM
C. Bureau of Indian Standards
D. Chartered Quality Institute
E. Quality Council of India

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Bureau of Indian Standards

Explanation: Hallmarking of gold jewellery is set to begin from 15th June 2021.Earlier it was expected to be implemented from 1st June 2201.A committee was formed to ensure proper coordination and resolve the implementation issues.Under Hallmarking scheme of Bureau of Indian Standards, BIS Jewellers are registered for selling hallmarked jewellery and recognise testing and Hallmarking centres.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13.Season’s first consignment of Shahi Litchi was exported to the United Kingdom by air route in May 2021. Shahi Litchi is a GI tag of which state?           

A. Bihar
B. Gujarat
C. Uttar Pradesh
D. Punjab
E. Haryana

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Bihar

Explanation: Season’s first consignment of Shahi Litchi from Bihar was exported to the United Kingdom by air route on 24 May 2021.The fruit is being sourced from farmers in Muzaffarpur, Bihar.Shahi Litchi was the fourth agricultural product to get GI certification from Bihar in 2018, after Jardalu mango, Katarni rice, and Magahi paan.

Bihar:

  • Lok Sabha seats – 40.
  • Rajya Sabha seats – 16.
  • State Animal – Gaur.
  • State Bird – House sparrow.

14.Five players have been included in TOPS in May 2021. What is the full form of TOPS?

A. Target Olympic Performance Scheme
B. Target Olympic Program Scheme
C. ​Target Olympic Program System
D. Target Olympic Podium Scheme
E. Target Olympic Performance System

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Target Olympic Podium Scheme

Explanation: Five players have been included in the Target Olympic Podium Scheme, TOPS.Tennis player Ankita Raina, Rowers Arjun Lal Jat, Arvind Singh, and wrestlers Seema Bisla and Sumit Malik have been included in the core group of TOPS.In order to improve India’s performance at the Olympics and Paralympics, the Ministry of Youth Affairs and Sports had started the Target Olympic Podium Scheme in 2014.

15.In Puducherry, who will take oath as the Protem Speaker of the 15th Legislative Assembly in May 2021?

A. Rajesh Gopinathan
B. S. P. Balasubrahmanyam
C. Lakshmi Narayanan
D. Chandrasekaran Ramakrishnan
E. Shiv Nadar

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Lakshmi Narayanan

Explanation: In Puducherry, the NR Congress legislator Lakshmi Narayanan will take oath as the Protem Speaker of the 15th Legislative Assembly on 26 May 2021.Lieutenant Governor Dr Tamilisai Soundararajan will administer the oath of office to Mr. Lakshmi Narayanan.In Puducherry, this is the first time that the BJP will be a part of the coalition government.

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 23rd & 24th May 2021


Current Affairs PDF 2020-21 – Download E-books

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

Yearly Current Affair PDF 2020 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 4500+ MCQ with Detailed Solutions
2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here
Monthly Current Affairs PDF November 2020 Monthly Current Affairs PDF October 2020
Monthly Current Affairs PDF September 2020 Monthly Current Affairs PDF August 2020
Monthly Current Affairs PDF July 2020 Monthly Current Affairs PDF June 2020
Last 6 Months Current Affairs PDF 2020 (Jan to June 2020) Yearly Current Affairs PDF 2019
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

100+ Union Budget Practice Questions with Answers

45+ Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2020 – Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams