Daily GK and Current Affairs Quiz – 25th March 2021
Daily GK and Current Affairs Quiz – 25th March 2021

Daily GK and Current Affairs Quiz – 25th March 2021

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – March 2021.Monthly Current Affairs PDF.Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs. Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 25th March 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 25th March 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 25th March 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.ISRO recently demonstrated free-space Quantum Communication, for the first time in India. The demonstration took place over a range of _____________

A. 400 m
B. 500 m
C. 1000 m
D. 200 m
E. 300 m

Show Correct Answers

Correct Answer: E. 300 m

Explanation: In a first-of-its-kind initiative, the Indian Space Research Organisation (ISRO) successfully demonstrated free-space Quantum Communication over a distance of 300 metres, with several technologies developed within the country. The demonstration included live video conferencing using quantum-key-encrypted signals, at Space Applications Centre (SAC), Ahmedabad, between two line-of-sight buildings within the campus.The experiment was done at night to ensure that there is no interference from the direct sunlight. This is a major milestone achievement for unconditionally secured satellite data-communication using quantum technologies.

Important Points:

  • ISRO Chairman: K.Sivan.
  • ISRO Headquarters: Bengaluru, Karnataka.
  • ISRO established: 15 August 1969.

2.English county Lancashire has announced the overseas signing of India batsman _______ for the 2021 Royal London Cup.

A. Shreyas Iyer
B. Virat Kohli
C. Rohit Sharma
D. Hardik Pandya
E. Shikhar Dhawan

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Shreyas Iyer

Explanation: English county Lancashire has announced the overseas signing of India batsman Shreyas Iyer for the 2021 Royal London Cup. Iyer becomes 6th Indian to sign for Lancashire. Iyer will arrive at Old Trafford on July 15 ahead of the start of the 50-over tournament and will remain with Lancashire for the duration of the month-long group stage. The top-order batsman is regarded as one of the most attacking and fluent stroke players in Indian cricket and he has played in 21 ODIs and 29 T20 Internationals for his country.The signing of Shreyas Iyer signals the latest step in Lancashire’s long association with Indian cricket, which stretches back more than 50 years when India wicketkeeper-batsman Farokh Engineer joined the county in 1968. He would go on to become a Lancashire legend and now serves as a vice-president of the club. Since Engineer retired, four other Indian players — Murali Kartik, Dinesh Mongia, VVS Laxman, and Sourav Ganguly — have represented Lancashire.

3.Russia recently launched 38 foreign satellites from 18 countries into orbit. Which rocket system was used for this launch?

A. Soyuz-2.1a
B. Soyuz-2.1b
C. Soyuz-2.1v
D. Soyuz-2.1s
E. Soyuz-2.1c

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Soyuz-2.1a

Explanation: Russian space agency ‘Roscosmos’ successfully launched 38 foreign satellites into orbit, onboard Soyuz-2.1a carrier rocket from the Baikonur cosmodrome in Kazakhstan. The 38 satellites belonged to 18 countries including South Korea, Japan, Canada, Saudi Arabia, Germany, Italy and Brazil. One of these satellites named ‘Challenge-1’ was the first-ever satellite made completely in Tunisia, which was created by the Telnet telecommunications group.In 2018, a Soyuz rocket carrying a Russian cosmonaut and a NASA astronaut failed mid-flight, forcing the crew to carry out an emergency landing. Both survived without injuries.

Important Points:

  • Russia President: Vladimir Putin.
  • Russia Capital: Moscow.
  • Russia Currency: Russian Ruble.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4.The Ken-Betwa Link project is a river interlinking project, which will be jointly undertaken by the government of which of the following state?

A. Telangana and Andhra Pradesh
B. Maharashtra and Gujarat
C. Uttar Pradesh and Madhya Pradesh
D. Uttarakhand and Himachal Pradesh
E. Uttarakhand and Madhya Pradesh

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Uttar Pradesh and Madhya Pradesh

Explanation:  On the occasion of World Water Day, the governments of Uttar Pradesh and Madhya Pradesh signed an agreement with the Union Ministry of Jal Shakti to implement the Ken-Betwa river interlinking project. The main purpose of this project is to carry water from surplus regions to drought-prone and water-scarce region through the interlinking of rivers.

Under the project:

The surplus water will be transferred from the Ken river in Panna district in Madhya Pradesh to the Betwa river in Uttar Pradesh.The project will benefit the Bundelkhand region of Uttar Pradesh, by resolving the water scarcity and thus bring prosperity to this region.The water will be transferred through the construction of the Dhaudan Dam and a 221 km-long canal.The Ken-Betwa Link Project will provide annual irrigation of 2.51 lakh hectares, 1,700 million cubic meters (mcm) of water to Uttar Pradesh and drinking water supply to about 62 lakh people and also generate 103 MW of hydropower.

Important Points:

  • Uttar Pradesh Governor: Anandiben Patel.
  • Uttar Pradesh Chief minister: Yogi Adityanath.
  • Chief Minister of Madhya Pradesh: Shivraj Singh Chouhan; Governor: Anandiben Patel.

5.Name the Indian para-athlete, who won the gold medal in the 2021 Para Shooting World Cup at Al Ain in the UAE.

A. Girisha Nagarajegowda
B. Rajinder Singh Rahelu
C. Singhraj
D. Mariyappan Thangavelu
E. Devendra Jhajharia

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Singhraj

Explanation: Indian para-athlete Singhraj won the gold medal in the 2021 Para Shooting World Cup at Al Ain in the UAE. He defeated Uzbekistan’s Server Ibragimov to get the top honour in the P1 – Men’s 10m Air Pistol SH1 final. Singhraj pipped Rio 2016 bronze medallist Ibragimov by a thin margin of 2.8 points. The final score read 236.8-234. Turkey’s former Paralympic champion Muharrem Korhan Yamaç took the bronze with 214.4 points. With this, India has moved to third place in the medals table. India has now two medals on its list – one gold and one bronze.

6.Which of the following state has been emerged as the Champion State for Van Dhan Vikas Yojana?

A. Chattisgarh
B. Jharkhand
C. Odisha
D. Arunachal Pradesh
E. Manipur

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Manipur

Explanation: With active cooperation from the state government of Manipur, Van Dhan Vikas Yojana has been successfully implemented, turning Manipur into the Champion State for the scheme.Van Dhan Yojana was launched in October 2019 in Manipur, with the successful establishment of 100 Van Dhan Vikas Kendras in the state.This constitutes 1500 self-help groups for marketing & providing value-addition to the tribal, minor forest produces.Van Dhan Vikas Yojana is a programme for value addition, branding & marketing of Minor Forest Produces by establishing Van Dhan Kendras to facilitate the creation of sustainable livelihoods for the forest-based tribes.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.According to the report by ‘India:Transforming to a net-zero emissions energy system’ released by TERI and Shell, the Net Zero emissions in energy system in India is achievable by ______.

A. 2025
B. 2030
C. 2035
D. 2040
E. 2050

Show Correct Answers

Correct Answer – E. 2050

Explanation: According to the report by ‘India: Transforming to a net-zero emissions energy system’ released by TERI (The Energy & Resources Institute) & Shell (otherwise known as Royal Dutch Shell plc), the Net Zero emissions in energy system in India is achievable by 2050.The report is one of the first assessments of the challenges that India would face if India were to move towards Net-zero emissions energy system.

8.Who will chair the Empowerment Committee to discuss and enhance manufacturing of products in High technology areas in India constituted by the Government of India?

A. Piyush Goyal
B. Nirmala Sitharaman
C. VK Saraswat
D. Amitabh Kant
E. Rajiv Kumar

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Piyush Goyal

Explanation: Central Govt. of India has notified to set-up an Empowerment Committee to discuss and enhance manufacturing of products in High technology areas in India.The 10-member committee will be headed by the Minister of Commerce and Industry.The committee will be serviced by Department for Promotion of Industry and Internal Trade (DPIIT).Objective of the committee is to facilitate investments and promote manufacturing in technology-intensive sectors including semiconductors.

9.Applied Materials India, the local subsidiary of US materials engineering company Applied Materials Inc., has signed a research and development (R&D) pact with which of the following institution?

A. IIS, Bengaluru
B. IIT, Banaras
C. IIT, Bombay
D. IIT, Kanpur
E. IIT, Delhi

Show Correct Answers

Correct Answer – A. IIS, Bengaluru

Explanation:Applied Materials India, the local subsidiary of US materials engineering company Applied Materials Inc., has signed a research and development (R&D) pact with the Indian Institute of Science (IISc), Bengaluru, Karnataka.This pact is a part of the Industry Affiliate Program of the Centre for Nanoscience and Engineering (CeNSE).IISc Bengaluru and Applied Materials India will work closely with CeNSE to explore new applications and solutions in the field of advanced materials.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MC

10.The Sports Ministry has decided to extend the Khelo India scheme from 2021-22 to _______.

A. 2022-23
B. 2023-24
C. 2024-25
D. 2025-26
E. 2026-27

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 2025-26

Explanation:  The Sports Ministry has decided to extend the Khelo India scheme from 2021-22 to 2025-26. The Ministry has furnished an Expenditure Finance Committee (EFC) memorandum to the Ministry of Finance for extension/continuation of the Khelo India Scheme from 2021-22 to 2025- 26.An amount of Rs 657.71 crore has been allocated in the Budget Estimate (B.E.) for the year 2021-22 under the Khelo India Scheme.

11.Which of the following has acquired Biz Analyst in March 2021?

A. Khatabook
B. Credit Karma
C. You Need A Budget
D. Mint App
E. Acorns App

Show Correct Answers

Correct Answer: B. India Ratings and Research

Explanation: Fintech start-up Khatabook has acquired Biz Analyst, a SaaS business management application in a deal worth $10 million as a mix of cash and equity.With this deal, Khatabook will offer its customer base of over 10 mn monthly active merchants an opportunity to scale up businesses.Biz Analyst is a cash flow positive business firm providing solutions to SMEs using Tally accounting software.

12.Which of the following states/UTs has decided to implement its doorstep ration delivery scheme without a name after the Centre objected to ‘Mukhya Mantri’ in the name?

A. Bihar
B. Ladakh
C. Uttar Pradesh
D. Delhi
E. Gujarat

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Delhi

Explanation: The Delhi Cabinet has decided to implement its doorstep ration delivery scheme without a name after the Centre objected to ‘Mukhya Mantri’ in the name.The AAP gov was scheduled to launch the ‘Mukhya Mantri Ghar Ghar Ration Yojana’ that promises doorstep delivery of ration to 100 households in Delhi’s Seemapuri area on March 25.The proposal of scheme has been sent to Centre for approval.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13.In March 2021, which of the following ordered a probe into the new privacy policy of WhatsApp?

A. Securities and Exchange Board of India
B. Federation of Indian Chambers of Commerce & Industry
C. Competition Commission of India
D. National Company Law Appellate Tribunal
E. Telecom Regulatory Authority of India

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Competition Commission of India

Explanation: The Competition Commission of India on 24 March 2021 ordered a probe into the new privacy policy of WhatsApp.As per CCI, the firm has contravened competition law provisions through its “exploitative and exclusionary conduct”.Under its privacy policy, WhatsApp has violated the provisions of Section 4 of the Competition Act, 2000.

14.Which of the following has approved a half-billion disbursement for Pakistan to help the country’s economy?

A. World Bank
B. IMF
C. ADB
D. AIIB
E. NDB

Show Correct Answers

Correct Answer – B. IMF

Explanation:  The International Monetary Fund (IMF) has approved a half-billion disbursement for Pakistan to help the country’s economy.The assistance is given after the IMF Executive Board completed delayed reviews of Pakistan’s $2 billion loan program.This payment brought total disbursements under the Extended Fund Facility to $2 billion since the program was first approved in July 2019.

IMF:

  • Managing Director – Kristalina Georgieva.
  • Parent organization – United Nations.
  • Headquarters – Washington, D.C., United States.
  • Founded On – December 1945.

15.Who among the following has won the gold medal in the women’s 25m Pistol event at the ISSF World Cup in New Delhi in March 2021?

A. Rahi Sarnobat
B. Apurvi Chandela
C. Yashaswini Singh Deswal
D. Chinki Yadav
E. Mairaj Ahmad Khan

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Chinki Yadav

Explanation: Chinki Yadav won the gold medal in the women’s 25m Pistol event at the ISSF World Cup in New Delhi on 24 March 2021.Chinki outgunned the experienced Rahi Sarnobat in a shoot-off to clinch the top spot.Manu Bhaker secured the bronze medal in the same match.Earlier, India’s Aishwary Pratap Singh Tomar won the gold medal in the men’s 50m Rifle 3 Positions event.

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 24th March 2021


Current Affairs PDF 2020-21 – Download E-books

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

Yearly Current Affair PDF 2020 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 4500+ MCQ with Detailed Solutions
2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here
Monthly Current Affairs PDF November 2020 Monthly Current Affairs PDF October 2020
Monthly Current Affairs PDF September 2020 Monthly Current Affairs PDF August 2020
Monthly Current Affairs PDF July 2020 Monthly Current Affairs PDF June 2020
Last 6 Months Current Affairs PDF 2020 (Jan to June 2020) Yearly Current Affairs PDF 2019
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

100+ Union Budget Practice Questions with Answers

45+ Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2020 – Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams