Daily GK and Current Affairs Quiz – 25th June 2021
Daily GK and Current Affairs Quiz – 25th June 2021

Daily GK and Current Affairs Quiz – 25th June 2021

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – June 2021.Monthly Current Affairs PDF.Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs.Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 25th June 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 25th June 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 25th June 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.SBI General Insurance has entered into a bancassurance tie-up with which bank?

A. Yes Bank
B. IDBI Bank
C. Axis Bank
D. Dhanlaxmi Bank
E. IDFC First Bank

Show Correct Answers

Correct Answer: E. IDFC First Bank

Explanation: SBI General Insurance, one of the leading general insurance companies in India, has signed a corporate agency agreement with IDFC FIRST Bank for the distribution of non-life insurance Solution. Through this agreement, SBI general insurance will access the IDFC first bank’s larger customer base resulting in wider penetration of its insurance products through the latter’s digital-first approach.Under this strategic agreement, SBI General Insurance will offer insurance products such as health, personal accident, home, motor and travel along with the commercial line of insurance products such as property, marine and engineering insurance to the bank’s customers.

What is Bancassurance?

Bancassurance is a collaboration between the insurance company and bank under which the former sells the insurance products to the bank’s customer base. This will benefit the bank too as it gets a commission amount from the insurance company.

Important Points:

  • IDFC First Bank Establishment: 2018;
  • IDFC First Bank MD & CEO: V. Vaidyanathan;
  • IDFC First Bank Headquarters; Mumbai, Maharashtra;
  • SBI general insurance MD & CEO: Prakash Chandra Kandpal;
  • SBI general insurance Headquarters: Mumbai, Maharashtra;
  • SBI general insurance Tagline: Suraksha Aur Bharosa Dono.

2.Which of the following state has announced a new scheme ‘Ashirbad’ for the education, health and maintenance of Covid orphans?

A. Odisha
B. Gujarat
C. Maharashtra
D. Uttarakhand
E. West Bengal

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Odisha

Explanation:Odisha Chief Minister Naveen Patnaik announced a new scheme ‘Ashirbad’ for the education, health and maintenance of Covid orphans. The Chief Minister announced that Rs 2500 per month will be deposited in the bank accounts of family members who have taken the responsibility for the children after the death of their parents.Children who lost their parents or the main earning person of the family on April 1, 2020, or thereafter to Covid-19 will be eligible to be covered under the scheme. Such children under distress have been divided into three categories. Those who have lost both their parents, those who have lost either father or mother and those whose main earning member of the family, either father or mother have died.

Important Points:

  • Chief Minister of Odisha: Naveen Patnaik and Governor is Ganeshi Lal.

3.Which of the following Maharatna has won India’s Best Employers among Nation-Builders 2021?

A. ONGC
B. SAIL
C. BHEL
D. NTPC
E. IOCL

Show Correct Answers

Correct Answer – D. NTPC

Explanation: For the first time, NTPC won recognition as India’s Best Employers among Nation-Builders 2021. It has been recognized as the ‘Great Place to Work’ for the 15th straight year by the Great Places to Work Institute. It has been ranked at 38th. It was ranked 47 last year. It also won its first-ever recognition of India’s Best Employers among Nation-Builders 2021. NTPC, a Maharatna Community and Public Sector Unit work under the Ministry of Power. The PSU has also won the CII HR Excellence Role model award in March 2021. It is the highest award in the field of people management in the country.The ‘Great Place to Work’ certification is recognised worldwide and is considered the gold standard in identifying and recognizing great workplaces with high trust and high-performance cultures. It is the most definitive ‘Employer of Choice’ recognition certification that the organization aim to achieve.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4.Which of the following state recently named Raghuram Rajan as part of a five-member Economic Advisory Council for the state?

A. Goa
B. Kerala
C. Tamil Nadu
D. Karnataka
E. Andhra Pradesh

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Tamil Nadu

Explanation: The Tamil Nadu government named Nobel laureate Esther Duflo and former Reserve Bank of India Governor Raghuram Rajan as part of a five-member Economic Advisory Council for the state. The other members in the council are former Chief Economic Adviser Arvind Subramanian, development economist Jean Drèze and former Union Finance Secretary S Narayan.The five-member team was put together by finance minister Palanivel Thiaga Rajan, who was an investment banker in the US and Singapore before he entered politics. Based on the recommendations of this Council, the government will revitalise the state’s economy and ensure that the benefits of economic growth reach all segments of society.

Important Points:

  • Tamil Nadu governor Banwarilal Purohit;
  • MK Stalin chief minister of Tamil Nadu.

5.‘Will’ is the autobiography of __________________.

A. Akshay Kumar
B. Dwayne Johnson
C. Shah Rukh Khan
D. Ryan Reynolds
E. Will Smith

Show Correct Answers

Correct Answer- E. Will Smith

Explanation: Actor Will Smith, who revealed the title and cover of his upcoming autobiography “Will”. The book, to be published Nov. 9 by Penguin Press. Will Smith is co-writing the book with author Mark Manson, and the cover is designed by New Orleans artist Brandan “BMike” Odums. Smith will also narrate the audiobook of Will from Penguin Random House Audio.

The essence of the book:

The book will delve into him being raised in West Philadelphia to entering superstardom as an actor and rapper. He’s a two-time Academy Award nominee and won a four-time Grammy winner. Smith starred in The Fresh Prince of Bel-Air, Bad Boys, Men in Black and Pursuit of Happyness. He’s won Grammys for Summertime, Men In Black, Gettin’ Jiggy Wit It and Parents Just Don’t Understand.

6.The International Day of the Seafarers is celebrated every year on which date?

A. 24th June
B. 25th June
C. 26th June
D. 28th June
E. 29th June

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 25th June

Explanation:  The International Day of the Seafarers is celebrated every year on 25th June.On this day, their efforts are appreciated in boosting global economics and commerce.The seafarers play an important role in the same.A lot of industries rely on sea routes and ships for the transportation of their good to get the business.Therefore, they are extremely imperative in making it all happen.This day was first celebrated by the International Maritime Organization in the year 2011.This year, the theme is ‘Seafarers: at the core of shipping’s future.’

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.Who among the following is not a convener of the ‘Toycathon 2021’ in which Prime Minister Narendra Modi interacted with the participants of Toycathon-2021 via video conferencing?

A. NITI Aayog
B. Ministry of Education
C. Women and Child Development Ministry
D. MSME Ministry
E. Textile Ministry

Show Correct Answers

Correct Answer – A. NITI Aayog

Explanation: Toycathon 2021 was jointly launched by the Ministry of Education, WCD Ministry, MSME Ministry, DPIIT, Textile Ministry, I&B Ministry and AICTE to crowd-source innovative toys and games ideas.India’s domestic market, as well as the global toy market, offers a huge opportunity to our manufacturing sector.Globally, toy-making is a $100 billion industry, with China, the USA, Germany and Japan as the key players.India imports 80 to 85 per cent of its annual $1.5-billion toy market.

8.World Bank has signed a $32 million loan agreement with the Government of India (GoI) and which state government for healthcare projects in the state?

A. Mizoram
B. Manipur
C. Nagaland
D. Sikkim
E. Tripura

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Mizoram

Explanation: The GoI, Mizoram and the World Bank have signed a $32 million Mizoram Health Systems Strengthening Project to improve management capacity and quality of health services in Mizoram.The project will strengthen the governance and the management structure of the Department of Health and Family Welfare (DoHFW) and its subsidiaries, improve the quality and coverage of services delivered by the state government health systems, and invest in a comprehensive Quality Assurance program which would enable quality certification of health facilities.A key focus will be to strengthen the effectiveness of the state health insurance programme; build synergies with the Government of India’s Pradhan Mantri Jan Arogya Yojna (PMJAY); and thereby reduce financial barriers in accessing hospital services, prevent catastrophic out of pocket expenditure for health by poor families and expand coverage.

9.The National Skill Development Corporation (NSDC) announced a partnership with which social media platform to launch the ‘Digital Skill Champions Program’ to train youth on digital skills, and make them employment ready?

A. Facebook
B. Instagram
C. Whastapp
D. Telegram
E. Linkedln

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Whastapp

Explanation: The National Skill Development Corporation (NSDC) has announced a tie-up with global digital platform, WhatsApp, to launch the ‘Digital Skill Champions Program’ to train youth on digital skills, and make them employment ready.NSDC is an apex body to manage Central backed Skill India or the National Skills Development Mission of India campaign.Through this partnership, WhatsApp aims to enhance the digital skills of aspiring entrepreneurs and empower the youth of India to create a safe digital environment for all.As part of WhatsApp Digital Skills Academy, youth from Tier-III & Tier-IV cities will be trained on critical aspects of digital safety and online privacy.The initiative will be started on a pilot basis across 50 campuses in 5 states – Rajasthan, Madhya Pradesh, Andhra Pradesh, Tamil Nadu and Karnataka.The programme will be imparted through WhatsApp’s project implementation partner – InfiSpark.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MC

10.As per the new definition of small and medium sized companies (SMCs) by the Ministry of Corporate Affairs (MCA) what should be the sale limit of the company?

A. Rs. 50 Crore
B. Rs. 100 Crore
C. Rs. 150 Crore
D. Rs. 200 Crore
E. Rs. 250 Crore

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Rs. 250 Crore

Explanation: The Ministry of Corporate Affairs (MCA) has expanded the definition of small and medium sized companies (SMCs) by raising their turnover and borrowing limits.The move is to simplify accounting processes and lessen compliance burden for small firms.According to the new definition, an SMC is an unlisted company, which are not banks, financial institutions or insurance firms with sales of up to Rs 250 crore and borrowings up to Rs 50 crore.Earlier, companies with sales of Rs 50 crore and borrowings of Rs 10 crore under the general accounting standards were qualified to be called SMC.The Companies (Accounting Standards) Rules, 2021, will be effective from April 1, 2021.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

11.Which state will launch Pneumococcal Conjugate Vaccine (PCV) under the Universal Immunization Programme on the 30 June 2021?

A. Rajasthan
B. Odisha
C. Punjab
D. Haryana
E. Karnataka

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Odisha

Explanation:  Odisha government will launch Pneumococcal Conjugate Vaccine (PCV) under the Universal Immunization Programme on 30 June 2021.It will benefit nearly eight lakh young children in the state annually and will help reduce the risk of morbidity and mortality due to pneumonia and meningitis. Meanwhile, about 282000 beneficiaries have been vaccinated against covid-19 in about 1400 sites. Odisha:

  • Chief Minister – Naveen Patnaik.
  • Governor – Ganeshi Lal.
  • Number of Districts – 30.
  • Lok Sabha seats – 21.
  • Rajya Sabha seats – 10

12.In shooting, who won a bronze medal at the ISSF World Cup at Osijek, Croatia in the men’s 10-meter air pistol event in June 2021?

A. Abhishek Verma
B. Saurabh Chaudhary
C. Divyansh Singh Panwar
D. Anish Bhanwala
E. Amit Sheoran

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Saurabh Chaudhary

Explanation: In shooting, world number two Saurabh Chaudhary won a bronze medal at the ISSF World Cup at Osijek, Croatia in the men’s 10-meter air pistol event on 24 June 2021. Saurabh scored 220 in the eight-man finals after qualifying with a score of 581.Iran’s Javad Foroughi claimed gold, his 2nd in successive ISSF World Cups, while the seasoned three-time Olympian Damir Mikec of Serbia won silver.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13.Who will step down from his role of Managing Director and CEO of Tata Motors in June 2021, but will continue to serve as a consultant to the company till the end of FY22?        

A. Guenter Butschek
B. Jes Staley
C. Oliver Zipse
D. Rich Lesser
E. Bob Dudley

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Guenter Butschek

Explanation: Tata Motors Managing Director and CEO Guenter Butschek will step down from his role from June 30, 2021, but will continue to serve as a consultant to the company till the end of FY22.Girish Wagh is being appointed as the Executive Director to the Board of Tata Motors from July 1, 2021.Wagh is the President of commercial vehicles division.

14.International Day of the Seafarer is observed every year on 25 June. In which year, the International Maritime Organization (IMO), decided to designate June 25 as the International Day of the Seafarer?

A. 2004
B. 2006
C. 2008
D. 2010
E. 2012

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 2010

Explanation: International Day of the Seafarer is observed every year on 25 June.In 2010, the International Maritime Organization (IMO), decided to designate June 25th as the International Day of the Seafarer.The purpose of the day is to give thanks to seafarers for their contribution to the world economy.The theme for the year 2021 is “Seafarers: at the core of shipping’s future”.

15.In June 2021, who has been inducted into the board of Reliance Industries Ltd as an Independent Director?

A. Amin Nasser
B. Yasir Al-Rumayyan
C. Yousef Abdullah Al Benyan
D. Lubna Suliman Olayan
E. Suleiman Al-Rajhi

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Yasir Al-Rumayyan

Explanation: Yasir Al-Rumayyan has been inducted into the board of Reliance Industries Ltd as an Independent Director. He is the Saudi Aramco Chairman and Governor of the Kingdom’s wealth fund Public Investment Fund. Of the 14 members on the RIL board, half are independent directors, including former SBI chair Arundhati Bhattacharya, and former McKinsey India chief Adil Zainulbhai.

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 24th June  2021


Current Affairs PDF 2020-21 – Download E-books

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

Yearly Current Affair PDF 2020 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 4500+ MCQ with Detailed Solutions
2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here
Monthly Current Affairs PDF November 2020 Monthly Current Affairs PDF October 2020
Monthly Current Affairs PDF September 2020 Monthly Current Affairs PDF August 2020
Monthly Current Affairs PDF July 2020 Monthly Current Affairs PDF June 2020
Last 6 Months Current Affairs PDF 2020 (Jan to June 2020) Yearly Current Affairs PDF 2019
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

100+ Union Budget Practice Questions with Answers

45+ Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2020 – Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams