Daily GK and Current Affairs Quiz – 25th & 26th April 2021
Daily GK and Current Affairs Quiz – 25th & 26th April 2021
Best English Language Book For All Bank & Government Exams Preparation

Daily GK and Current Affairs Quiz – 25th & 26th April 2021

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – April 2021.Monthly Current Affairs PDF.Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs.Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 25th & 26th April 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 25th & 26th April 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 25th & 26th April 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.Who is the author of the e-book titled “Climate Change Explained – for one and all”?

A. Arun Krishnamurthy
B. Aakash Ranison
C. Mike Pandey
D. Dilip K. Biswas
E. T. G. K. Menon

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Aakash Ranison

Explanation: The climate activist-author, Aakash Ranison has come out with a new e-book titled “Climate Change Explained – for one and all”, on the occasion of Earth Day. Through the e-book, the author explains the impact of climate change and aims to motivate readers to reduce its outcome with the help of simple sustainable solutions.The book is a mix of facts, data, and information about climate change, having topics like “Greenhouse effect, global warming, Carbon footprint” and their effects on earth in the near future.

2.India Ratings and Research (Ind-Ra) has revised downwards the GDP growth forecast of India in FY22 (2021-22) to _______.

A. 10.1 per cent
B. 10.2 per cent
C. 10.3 per cent
D. 10.4 per cent
E. 10.5 per cent

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 10.1 per cent

Explanation: India Ratings and Research (Ind-Ra) has revised downwards the GDP growth forecast of India in FY22 (2021-22) to 10.1 per cent. Earlier Ind-Ra estimated this at 10.4 per cent. The downward revision is due to the second wave of COVID-19 infections and the slower pace of vaccination.For FY21 (2020-21), the economy is estimated to have contracted by 7.6 per cent. Ind-Ra is a wholly-owned subsidiary of the Fitch Group.

3.RBI Allows Commercial Banks to Pay Up to ______ Pre-Covid Dividends on Equity Shares.

A. 10%
B. 15%
C. 25%
D. 50%
E. 75%

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 50%

Explanation: The Reserve Bank of India (RBI) has allowed commercial banks to pay dividends on equity shares for FY21, from the profits for the fiscal ended March 31, 2021, subject to certain conditions and limits. The new notification of RBI allows commercial banks to pay dividends not more than 50 per cent of the amount determined as per the dividend payout ratio prescribed.This means that banks may pay dividends up to 50% of what they paid before the Covid scenario. Earlier, RBI had asked all banks not to make any dividend payment on equity shares for FY20 from the profits due to the ongoing stress and heightened uncertainty on account of Covid-19.For co-operative banks, all the restrictions on dividends have been removed and they have been permitted to pay the dividend on equity shares from the profits of the financial year ended March 31, 2021. However, RBI has also instructed all banks to continue to meet the applicable minimum regulatory capital requirements after dividend payment.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4.What is the projected growth rate of India for FY22, according to State Bank of India (SBI) Research?

A. 8.5%
B. 9.9%
C. 10.4%
D. 10.9%
E. 11.8%

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 10.4%

Explanation: The State Bank of India (SBI) Research has revised India’s GDP growth rate for FY22 (2021-22) to 10.4%. Earlier it estimated this at 11%.The downward projection has been taken in view of the increasing COVID-19 related curbs across states.

5.Every year National Panchayati Raj Day is celebrated on _______________.

A. 22 April
B. 23 April
C. 24 April
D. 25 April
E. 26 April

Show Correct Answers

Correct Answer- C. 24 April

Explanation: Nation celebrates National Panchayati Raj Day on 24 April every year. The Ministry of Panchayati Raj organizes the National Panchayati Raj day or the National Local Self Government Day. India celebrates the first National Panchayati Raj Day or the National Local Government Day on April 2010.

History of Panchayat Raj:

24th April 1993 marks a defining moment in the history of decentralization of power to the grassroots, with the institutionalization of Panchayati Raj, through the Constitution (73rd Amendment) Act, 1992 which came into force with effect from that day. Ministry of Panchayati Raj commemorates the 24th April of every year as the National Panchayati Raj Day(NPRD), as the 73rd Constitutional Amendment came into force on this date. Rajasthan was the first state that carried the Panchayati Raj System in 1959 during the times of late Prime Minister Jawarharlal Nehru.

6.Who has authored the book titled “The Living Mountain: A Fable for Our Times”?

A. Amitav Ghosh
B. Jhumpa Lahiri
C. Arundhati Roy
D. Salman Rushdie
E. Vikram Seth

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Amitav Ghosh

Explanation: Noted Indian writer Amitav Ghosh has authored a new book titled “The Living Mountain: A Fable for Our Times”. This book was written during the course of the pandemic.It will be Published by Harper Collins India.The Book is written in the Structure of a fable about Mahaparbat,the living mountain.It is a cautionary tale of how humans have systematically exploited nature leading to an environment collapse.The book will also be published simultaneously in Hindi and as an ebook and an audio book.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.The Reserve Bank of India (RBI) has restricted which foreign entity from on-boarding new domestic customers onto their card networks from May 1, 2021, due to the non-compliance with the directions on Storage of Payment System Data?

A. American Express Banking Corp
B. Diners Club International Ltd
C. Citi Bank
D. Standard Charted Bank
E. Both A and B

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Both A and B

Explanation: The Reserve Bank of India (RBI) has restricted American Express Banking Corp and Diners Club International Ltd, the payment system operators from on-boarding new domestic customers onto their card networks from May 1, 2021, due to the non-compliance with the directions on Storage of Payment System Data.American Express and Diners Club are authorized to operate card networks in India under the Payment and Settlement Systems Act, 2007 (PSS Act).In April 2018, RBI has made certain regulation under PSS Act for the storage of payment system data to payment system providers such as,Directed to store all the data related to payment systems (full end-to-end transaction details/information collected/carried/processed as part of the message/payment instruction) in a system only in India (within October 2018).

8.The World Intellectual Property Day is celebrated every year on which date?

A. 24th April
B. 25th April
C. 26th April
D. 27th April
E. 28th April

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 26th April

Explanation: The World Intellectual Property Day is celebrated is celebrated on 26th April every year to highlight the importance of Intellectual Property.The day was established by the World Intellectual Property Organization (WIPO) in 2000.The day this is id dedicated to the Small and medium-sized enterprises.SMEs account for 90% of all companies worldwide and 70% of global employment that’s why World IP Day 2021 is carrying the theme “IP and SMEs: Taking your ideas to market.”

9.Padma Bhushan awardee Rajan Mishra passed away recently he was a veteran ______.

A. Classical Dancer
B. Politician
C. Journalist
D. Classical Singer
E. Bhajan Singer

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Classical Singer

Explanation:  Padma Bhushan Pandit Rajan Mishra of Pandit Rajan Sajan musical group passed away due to cardiac arrest after being diagnosed with Covid-19.Rajan Mishra was a famous classical singer from ‘Banaras Gharana’ of India.He was awarded the Padma Bhushan in the field of art in 2007.Their proclaimed works include ‘Bhairav Se Bhairavi Tak’, ‘Bhaktimala’, ‘Durgati Nashini Durga’, ‘Aarti kijai hanuman lala ki’, and more.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MC

10.Which of the following is not a member country of ‘Net Zero Producers Forum’ being set up to support implementation of the Paris Agreement on climate change?

A. Saudi Arabi
B. USA
C. India
D. Canada
E. Norway

Show Correct Answers

Correct Answer – C. India

Explanation: United States, Canada, Norway, and Qatar in forming ‘Net Zero Producers Forum’ for oil and gas producers to implement the Paris Agreement on climate change.Saudi Arabia decided to join the forum.Saudi Arabia is the world’s biggest crude exporter.SA aims to reduce its carbon emissions by generating 50% of the country’s energy from renewables by 2030.U.S President Joe Biden unveiled plans to cut emissions by 50%-52% from 2005 levels at the start of a two-day climate summit kicked off on Earth Day and attended virtually by leaders of 40 countries including big emitters China, India and Russia.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

11.The Indian sports industry saw sponsorships, celebrity endorsements, media spends on sports properties, among others, decline how much percent year-on-year to Rs5,894 in 2020?

A. 14
B. 22
C. 34
D. 42
E. 54

Show Correct Answers

Correct Answer: C. 34

Explanation:  The Indian sports industry saw sponsorships, celebrity endorsements, media spends on sports properties, among others, decline 34% year-on-year to Rs5,894 in 2020.This was stated in a report by GroupM ESP, the entertainment, esports, and sports division of GroupM India.With majority of tournaments postponed or cancelled, the only saving grace was the successful completion of IPL in 2020.

12.Which of the following has applied to the Central Drugs Standard Control Organisation for approval of Phase-III clinical trial of Molnupiravir Capsules, to be used for the treatment of Covid-19 positive patients?

A. Natco Pharma Limited
B. Astra Zeneca Pharma Limited
C. SAS Pharmaceuticals
D. ZENERIS PHARMA PVT. LTD.
E. Gracure Pharmaceuticals Limited

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Natco Pharma Limited

Explanation: Natco Pharma Limited has applied to the Central Drugs Standard Control Organisation (CDSCO) for approval of Phase-III clinical trial of Molnupiravir Capsules, to be used for the treatment of Covid-19 positive patients.The capsule has been developed by American pharma major Merck along with Ridgeback Biotherapeutics.Molnupiravir has broad anti-influenza activity.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13.In the Archery World Cup, who among the following was/were part of the Indian women’s recurve team that won a gold medal in Guatemala in April 2021?

A. Deepika Kumari
B. Ankita Bhakat
C. Komalika Bari
D. Both 1 and 2
E. All 1, 2 and 3

Show Correct Answers

Correct Answer – E. All 1, 2 and 3

Explanation: In the Archery World Cup, the Indian women’s recurve team including Deepika Kumari, Ankita Bhakat, and Komalika Bari won a gold medal in Guatemala on 25 April 2021.This was Deepika’s fifth World Cup stage event team gold medal.In another match, the Indian mixed recurve team of Atanu Das and Ankita Bhakat won the bronze medal after a 6-2 victory over the USA.

14.With which of the following has BP announced the start of production from the Satellite Cluster gas field in block KG D6 off the east coast of India?

A. Oil and Natural Gas Corporation
B. Reliance Industries Limited
C. Adani Group
D. Tata Group
E. Indian Oil Corporation

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Reliance Industries Limited

Explanation:  Reliance Industries Limited (RIL) and BP have announced the start of production from the Satellite Cluster gas field in block KG D6 off the east coast of India.They have been developing three deep-water gas developments in block KG D6 –R Cluster, Satellite Cluster, and MJ – which together are expected to produce around 30 mmscmd (1 billion cubic feet a day) of natural gas by 2023.RIL is the operator of the block with a 66.67% participating interest and BP holds a 33.33% participating interest.

15.In April 2021, the Insurance Regulatory and Development Authority of India (Irdai) has allowed insurers to invest in debt securities issued by which of the following?

A Infrastructure investment trusts
B. Real estate investment trusts
C. Master limited partnership
D. Both 1 and 2
E. Both 1 and 3

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Both 1 and 2

Explanation: The Insurance Regulatory and Development Authority of India (Irdai) has allowed insurers to invest in debt securities issued by infrastructure investment trusts (InvITs) and real estate investment trusts (Reits).It is expected to improve the overall yield of the portfolios held by the firms while providing more long-term funding to the realty sector.

The four books to be released by the prime minister are:

  • Dr Ambedkar Jivan Darshan,
  • Dr Ambedkar Vyakti Darshan,
  • Dr Ambedkar Rashtra Darshan, and
  • Dr Ambedkar Aayam Darshan

16.Who is all set to auction “My Life’s Work”, a 1st physically linked NFT assembly of his 12 original, award-winning paintings?

A. S. H. Raza
B. Paresh Maity
C. Ananta Mandal
D. Kanthraj N
E. Gulam Mohammed Sheikh

Show Correct Answers

Correct Answer: D. Kanthraj N

Explanation:  Kanthraj N, a Bangalore based watercolour artist is all set to auction “My Life’s Work”, a 1st physically linked NFT assembly of his 12 original, award-winning paintings.He will be using RubiX, a NFT platforms, to tokenise the physical paintings.The auction will feature the world’s largest NFT sold as of 24 April 2021.It is the world’s 1st twin NFT (physical + digital).

17.The centre has approved the supply of 4,35,000 vials of Remdesivir to which state till 30 April 2021?

A. Maharashtra
B. Gujarat
C. Punjab
D. Haryana
E. Bihar

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Maharashtra

Explanation: The centre has approved the supply of 4,35,000 vials of Remdesivir to Maharashtra till 30 April 2021.This supply was earlier 2 lakh 69 thousand vials, which has been increased by the central government on the demand of the state.Maharashtra continues to be the worst-hit state by the pandemic.

Maharashtra:

  • Chief Minister – Uddhav Thackeray.
  • Governor – Bhagat Singh Koshyari.
  • Number of Districts – 36.

18.Which of the following has received approval from the Central Drugs Standard Control Organization’s (CDSCO) subject expert committee (SEC) to start the phase-III clinical trials?

A. Dr. Reddy’s Laboratories
B. Cadila Healthcare
C. Biological E Limited
D. Indian Immunologicals Limited
E. Intas Biopharmaceuticals

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Biological E Limited

Explanation: Biological E Limited has received approval from the Central Drugs Standard Control Organization’s (CDSCO) subject expert committee (SEC) to start the phase-III clinical trials.The company had completed the phase-I and II trials, in the second week of November 2020.BE’s Phase I/II clinical trials evaluated the vaccine as “safe, well-tolerated and immunogenic” to get injected.

19.Which edition of the Indian and French Navy bilateral exercise ‘VARUNA-2021’ is scheduled to be conducted in the Arabian Sea from 25 April 2021?

A. 17th
B. 18th
C. 19th
D. 20th
E. 21st

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 19th

Explanation:  The 19th edition of the Indian and French Navy bilateral exercise ‘VARUNA-2021’ is scheduled to be conducted in the Arabian Sea from 25 April 2021.The Indian side will be led by Rear Admiral Ajay Kochhar, Flag Officer Commanding Western Fleet.While, the French side will be led by Rear Admiral Marc Aussedat, Commander Task Force 473.The three-day exercise will conclude on 27 April 2021.

France: 

  • Capital – Paris.
  • Currency – Euro.
  • President – Emmanuel Macron.
  • Prime Minister – Jean Castex.
  • National Sport – Football.

20.The Government also decided to exempt Covid vaccines from basic import duty for how many months from May 2021?

A. 2
B. 3
C. 4
D. 5
E. 6

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 3

Explanation: Centre has decided to grant full exemption from basic customs duty and health cess on import of Medical Oxygen and other medical equipments.The Government also decided to exempt Covid vaccines from basic import duty for next 3 months from May 2021.The government has nominated Gaurav Masaldan, joint secy, Customs, as a nodal officer for issues related to customs clearance of oxygen & other equipments.

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 24th April 2021


Current Affairs PDF 2020-21 – Download E-books

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

Yearly Current Affair PDF 2020 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 4500+ MCQ with Detailed Solutions
2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here
Monthly Current Affairs PDF November 2020 Monthly Current Affairs PDF October 2020
Monthly Current Affairs PDF September 2020 Monthly Current Affairs PDF August 2020
Monthly Current Affairs PDF July 2020 Monthly Current Affairs PDF June 2020
Last 6 Months Current Affairs PDF 2020 (Jan to June 2020) Yearly Current Affairs PDF 2019
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

100+ Union Budget Practice Questions with Answers

45+ Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2020 – Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams