Daily GK and Current Affairs Quiz – 24th September 2021
Daily GK and Current Affairs Quiz – 24th September 2021
NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) Book PDF

Daily GK and Current Affairs Quiz – 24th September 2021

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – September 2021.Monthly Current Affairs PDF.Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs.Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 24th September 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 24th September 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 24th September 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.Who has been conferred with the SDG Progress award for steady progress in achieving the Sustainable Development Goals (SDGs)?

A. Sher Bahadur Deuba
B. Xi Jinping
C. Imran Khan
D. Sheikh Hasina
E. Narendra Modi

Show Correct Answers

Correct Answer: D. Sheikh Hasina

Explanation: The Prime Minister, Shri Narendra Modi at the India-Bangladesh virtual bilateral summit, in New Delhi.The Government of India and Bangladesh held a virtual summit to hold comprehensive discussions on the entire spectrum of the bilateral relationship, including further strengthening cooperation in the post-COVID-19 era. The meeting was led by Prime Minister Narendra Modi and his Bangladesh counterpart Sheikh Hasina.

During the summit:

The two leaders jointly inaugurated the Chilahati-Haldibari rail link, which would connect the borders of the two neighbouring countries. The rail route lies between Haldibari in West Bengal and Chilahati in Bangladesh. It is re-opened after a gap of 55 years. The railway line has been defunct after rail links between India and then East Pakistan snapped in 1965.Both the leaders also digitally inaugurated the digital exhibition in the honour of Mahatma Gandhi and Bangabandhu Sheikh Mujibur Rehman.The Indian side also released a postal stamp to commemorate Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman.Apart from this, the two sides signed 7 MoUs and agreements in various fields.

Important Points: 

  • Prime Minister of Bangladesh: Sheikh Hasina;
  • Capital: Dhaka;
  • Currency: Taka

2.When is the International Day of Sign Languages observed?

A. 22 September
B. 21 September
C. 23 September
D. 20 September
E. 24 September

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 23 September

Explanation: The International Day of Sign Languages (IDSL) is celebrated annually across the world on 23 September. This day is celebrated to raise awareness of sign languages and strengthen the status of sign languages. The theme for the 2021 International Day of Sign Languages is “We Sign For Human Rights” highlighting how each of us – deaf and hearing people around the world – can work together hand in hand to promote the recognition of our right to use sign languages in all areas of life.

History of International Day of Sign Languages:

The proposal for the Day came from the World Federation of the Deaf (WFD), a federation of 135 national associations of deaf people, representing approximately 70 million deaf people’s human rights worldwide. The choice of 23 September commemorates the date that the WFD was established in 1951. The International Day of Sign Languages was first celebrated in 2018 as part of the International Week of the Deaf.

Important Points:

  • World Federation of the Deaf President: Joseph J. Murray.
  • World Federation of the Deaf Founded: 23 September 1951, Rome, Italy.
  • World Federation of the Deaf Headquarters location: Helsinki, Finland.

3.Yes Bank has recently tied up with which payment network to offer the credit card to its customers?

A. Discover
B. Mastercard
C. American Express
D. Rupay
E. Visa

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Visa

Explanation: The Reserve Bank of India has imposed restrictions on Mastercard Asia/Pacific Private Limited for adding new domestic customers from 22nd July 2021. MasterCard will not be allowed to add customers, be it for debit, credit or pre-paid cards onto its network as the entity has failed to comply with the directions on Storage of Payment System Data.

This order will not impact existing Mastercard customers, RBI asked the company to inform all card-issuing banks and non-banks to conform to these directions. It may be recalled that RBI had issued a circular in April 2018, directing all system providers to ensure that all information related to payments systems operated by them are stored in India. All the firms were given a period of six months to comply and report compliance to RBI.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4.How many SDG Advocates are appointed by UN Secretary General till date to deliver the 17 SDGs by 2030?

A. 16
B. 12
C. 19
D. 11
E. 10

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 16

Explanation: Nobel Peace Laureate Kailash Satyarthi has been appointed by UN Secretary-General Antonio Guterres as a Sustainable Development Goals (SDG) Advocate in the 76th UN General Assembly. Guterres appointed Satyarthi, STEM activist Valentina Munoz Rabanal, Microsoft President Brad Smith and K-pop superstars BLACKPINK as new SDG Advocates. With this, the UN now has total of 16 SDG Advocates.

About the SDG Advocates:

The SDG Advocates use their considerable spheres of influence to reach new constituencies to act now and keep the promise of the Sustainable Development Goals for people and for the planet.The UN said climate action, bridging the digital divide, gender equality and the promotion of the rights of children are key issues to be championed by the new SDG Advocates.The SDG Advocates are prominent leaders in the world who work to mobilise action to deliver the 17 SDGs by 2030, using their considerable spheres of influence.

5.Name the Indian who has been appointed as one of the 17 SDG Advocate by the UN Secretary-General in 2021.

A. Sonam Wangchuk
B. Anand Kumar
C. Laxmi Agarwal
D. Kailash Satyarthi
E. Ravish Kumar

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Kailash Satyarthi

Explanation: Nobel Peace Laureate Kailash Satyarthi has been appointed by UN Secretary-General Antonio Guterres as a Sustainable Development Goals (SDG) Advocate in the 76th UN General Assembly. Guterres appointed Satyarthi, STEM activist Valentina Munoz Rabanal, Microsoft President Brad Smith and K-pop superstars BLACKPINK as new SDG Advocates. With this, the UN now has total of 16 SDG Advocates.

About the SDG Advocates:

The SDG Advocates use their considerable spheres of influence to reach new constituencies to act now and keep the promise of the Sustainable Development Goals for people and for the planet.The UN said climate action, bridging the digital divide, gender equality and the promotion of the rights of children are key issues to be championed by the new SDG Advocates.The SDG Advocates are prominent leaders in the world who work to mobilise action to deliver the 17 SDGs by 2030, using their considerable spheres of influence.

6.What is the authorized capital of the India Debt Resolution Company Ltd (IDRCL), set up the government of India to clean up bad loans?

A. Rs 50 Crore
B. Rs 100 Crore
C. Rs 150 Crore
D. Rs 200 Crore
E. Rs 250 Crore

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Rs 50 Crore

Explanation: Govt has set up an asset management company (AMC) named India Debt Resolution Company Ltd (IDRCL) with paid-up capital of Rs. 80.5 lakh on an authorized capital of Rs 50 crore.IDRCL will work in collaboration with National Asset Reconstruction Company Ltd (NARCL) to clean up bad loans.Shareholders of IDRCL: Bank of Baroda, Punjab National Bank, Bank of India, Bank of Maharashtra, SBI, Union Bank of India, Canara Bank, Indian Bank and IDBI Bank.IDRCL is a service company/operational entity which will manage the asset and engage market professionals and turnaround experts.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.With which country, India holds the first Joint Working Group (JWG) meeting on Coal and Mines through Video conferencing?

A. Australia
B. US
C. Indonesia
D. China
E. Germany

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Australia

Explanation: India and Australia held the first Joint Working Group (JWG) meeting on Coal and Mines through Video conferencing.It is a precursor to the upcoming India-Australia Energy Dialogue scheduled to be held next month.The meeting was co-chaired by Additional Secretary in Ministry of Coal Vinod Kumar Tiwari from the Indian side and Head of Resources Division Paul Trotman from the Australian side.The discussions focused on Indian coal resources in the present and future scenario, critical and strategic minerals-demand and supply scenario and engagements with Australian counterpart.They also discussed India Australia collaboration on Clean Coal Technology, Surface Coal Gasification, Coal Bed Methane, sharing of Technology deployed for fire quenching, Coal Based Hydrogen and Carbon Capture Utilization and Storage.

8.Renowned personality Ramanuj Prasad Singh passed away recently, he was a veteran _______.

A. Politician
B. Actor
C. News Reader
D. Mathematician
E. Environmentalist

Show Correct Answers

Correct Answer – C. News Reader

Explanation: Former Hindi Newsreader of All India Radio Ramanuj Prasad Singh (86 years) passed away in Gurugram.He served AIR for 3 decades and became a well-known name among the common people for his news reading for years.

9.What is the moto the Beijing 2022 Winter Olympics?

A. Together we can
B. Together we fight with Crisis
C. Faster, Higher, Stronger – Together
D. Together for a Shared Future
E. United by Emotion

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Together for a Shared Future

Explanation:  The Beijing 2022 Winter Olympics unveiled its official motto, “Together for a Shared Future”, during a ceremony at the city’s Capital Museum in Beijing, China.This motto embodies the Olympic spirit, the Chinese way of revealing the Olympic spirit. That’s because ‘together’ embodies a type of unity, cohesion and way of overcoming difficulties.The Games will be held from Feb. 4-20, with Beijing set to become the first city to host both the Summer and Winter Olympics.

10.Who is the author of the book titled ‘Dancing with Dreams,’?

A. Y Sri Lakshmi
B. Rama Mohana Rao
C. Adityanath Das
D. Ram Mohan
E. Pratap Reddy

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Adityanath Das

Explanation:  Chief Minister YS Jagan Mohan Reddy released a book titled ‘Dancing with Dreams,’ a collection of poems penned by chief secretary Adityanath Das.The poems reflect the inner journey of the poet.They assert that whatever may be the tensions and turbulence, inside or outside, one can still remain humane.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2021 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

11.The centre has launched which of the following additional initiatives under Ayushman Bharat – Pradhan Mantri Jan Aarogya Yojana (AB PM-JAY) scheme, in September 2021?

A. Hospital Help Desk Kiosk
B. Beneficiary Facilitation Agency
C. PMJAY Command Centre and Nudge Unit
D. Both 1 and 2
E. All 1, 2 and 3

Show Correct Answers

Correct Answer: E. All 1, 2 and 3

Explanation: The centre has launched additional initiatives under Ayushman Bharat – Pradhan Mantri Jan Aarogya Yojana (AB PM-JAY) scheme. These include such as Hospital Help Desk Kiosk, Beneficiary Facilitation Agency, PMJAY Command Centre and Nudge Unit and revamped PM-JAY technology platform. The initiatives will be undertaken by the National Health Authority, the implementing agency for the scheme.

Ayushman Bharat was launched as recommended by the National Health Policy 2017, to achieve the vision of Universal Health Coverage (UHC). This initiative has been designed to meet Sustainable Development Goals (SDGs) and its underlining commitment, which is to “leave no one behind.” Ayushman Bharat adopts a continuum of care approach, comprising of two inter-related components, which are – Health and Wellness Centres (HWCs). Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (PM-JAY). Ayushman Bharat PM-JAY is the largest health assurance scheme in the world which aims at providing a health cover of Rs. 5 lakhs per family per year for secondary and tertiary care hospitalization to over 10.74 crores poor and vulnerable families (approximately 50 crore beneficiaries) that form the bottom 40% of the Indian population.

12.In September 2021, which of the following states has unveiled its Agar Policy 2021?

A. Mizoram
B. Uttar Pradesh
C. Meghalaya
D. Manipur
E. Tripura

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Tripura

Explanation: Tripura Chief Minister Biplab Deb has unveiled the ‘Tripura Agar Policy 2021’ which aims to transform the economy of the state. The policy aims to double the agarwood plantations by the year 2025. The potential of Agar trade in the state is estimated to be around Rs 2,000 crores. The scientific name of the Agar tree, an aromatic plant, is Aquilaria malaccensis.The first-ever two-day Buyer-Seller Meet on the Agarwood Products of Tripura concluded at Agartala on 22 Sept 2021. The meet was jointly organised by the Confederation of Indian Industry (CII), Non-Timber Forest Product Centre of Excellence, Forest Department of Tripura government and Tripura SCATFORM Project.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13.Which of the following was announced as the winner in the “Best Use of Digital Technology” category at the CIPS Excellence in Procurement Awards 2021 (CIPS Awards)?

A. Government e-Marketplace
B. Aarogya Setu
C. MyGov
D. UMANG
E. mParivahan

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Government e-Marketplace

Explanation: Government e-Marketplace (GeM) was announced as the winner in the “Best Use of Digital Technology” category at the CIPS Excellence in Procurement Awards 2021 (CIPS Awards). The CIPS Awards are conducted under the aegis of The Chartered Institute of Procurement & Supply (CIPS), London. CIPS is a global not-for-profit organisation dedicated to promoting good practices in procurement.GeM has brought its technology-driven innovations and strategic business processes in pursuit of three fundamental goals — driving transparency, efficiency and inclusiveness in public procurement. The portal offers a cashless, contactless, and paperless experience for sellers and buyers, and serves as an end-to-end solution for procurement of common use goods and services by government buyers.

14.In September 2021, who among of the following has been re-elected as PTI Chairman?

A. Kalli Purie
B. Arnab Goswami
C. ​Rajnish Ahuja
D. Aveek Sarkar
E. Sayeed Ansari

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Aveek Sarkar

Explanation: Aveek Sarkar was on 23 September 2021 re-elected as Chairman of Press Trust of India (PTI) for the next two-year term.He is also the Editor Emeritus and Vice Chairman of the Ananda Bazar Group of Publications. Sarkar was the founding Managing Director of Penguin India, the Indian counterpart of Penguin Books and the founding Editor of Business Standard.

15.Who will inaugurate the first edition of the Himalayan Film Festival (THFF) in September 2021?

A. Prem Kumar Dhumal
B. Anurag Thakur
C. Jyotiraditya Scindia
D. Mansukh Mandaviya
E. Nisith Pramanik

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Anurag Thakur

Explanation: Information and Broadcasting Minister Anurag Thakur will inaugurate the first edition of the Himalayan Film Festival (THFF) on 24 September 2021. The festival spanning five days is being held at Leh, Ladakh from September 24 to 28.The festival is being organised in collaboration with the Directorate of Film Festivals under the Union Ministry of Information and Broadcasting.

The five-day festival will include the screening of a “package of contemporary National awards and Indian panorama selected films”. The festival is also set to have a diverse set of workshops and master classes will be organised wherein filmmakers, critics, technicians from the Himalayan region shall be invited to impart knowledge and skill to local film enthusiasts. Short films and short documentaries have also been invited to the competition section. The awards are for Best Film, to be given to director and producer, Best Cinematography, Best Editor & Best Story.

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 23rd  September 2021


Current Affairs PDF 2021– Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

A Complete Book of Last Six Months Economy & Banking Current Affairs Updates and Practice Questions with Union Budget & Economic Survey 2021

Download 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF January to June 2021 (MCQ) for Banking, SSC, and Railways Exams – Click Here
Monthly Current Affairs PDF August 2021 Monthly Current Affairs PDF July 2021
Monthly Current Affairs PDF June 2021 Monthly Current Affairs PDF May 2021
Monthly Current Affairs PDF April 2021 Monthly Current Affairs PDF March 2021
Monthly Current Affairs PDF Feb 2021 Monthly Current Affairs PDF Jan 2021

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021– Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021

 

Decision-Making Book for NABARD Grade A Exam 2022