Daily GK and Current Affairs Quiz – 24th June 2021
Daily GK and Current Affairs Quiz – 24th June 2021

Daily GK and Current Affairs Quiz – 24th June 2021

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – June 2021.Monthly Current Affairs PDF.Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs.Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 24th June 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 24th June 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 24th June 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.Shelly-Ann Fraser-Pryce clocked the world’s second fastest women’s. She belongs to____________.

A. Jamaica
B. Republic of Congo
C. Madagascar
D. Morocco
E. Egypt

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Jamaica

Explanation: Jamaican sprinter Shelly-Ann Fraser-Pryce became the second-fastest woman of all-time behind 100 metres world record holder Florence Griffith-Joyner when she clocked 10.63 seconds at a meet in Kingston. American Griffith-Joyner still holds the women’s 100m world record of 10.49 seconds, set in Indianapolis in 1988, as well as the three fastest times ever, with 10.61 and 10.62, also in 1988.

2.Who was named as the captain of the 16-member Olympic-bound Indian Women’s Hockey Team?

A. Rani Rampal
B. Vandana Katariya
C. Rajani Etimarpu
D. Sunita Lakra
E. Navjot Kaur

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Rani Rampal

Explanation: Midfielder Manpreet Singh was named captain of the 16-member Olympic-bound Indian men’s hockey team, while experienced defenders, Birendra Lakra and Harmanpreet Singh, were named vice-captains. This will be Manpreet’s third Olympics. Under Manpreet’s captaincy, the Indian team won the Asia Cup in 2017, the Asian Champions Trophy in 2018 and the FIH Series Final in 2019. The team led by Manpreet also made it to the quarterfinals of the FIH Men’s World Cup 2018 in Bhubaneswar.

In women’s category:

Rani Rampal was named the captain of the 16-member Olympic-bound Indian Women’s Hockey Team, announced Hockey India. Rani is the obvious choice not just for her on-field exploits but also for her innate ability to guide the youngsters in the team. Under Rani’s Captaincy, the Indian team over the past four years have achieved significant results including winning the Asia Cup in 2017, Winning Silver at the Asian Games 2018, Silver at Asian Champions Trophy 2018 as well winning the FIH Series Final in 2019. The team led by Rani also made it to the quarterfinals of the FIH Women’s World Cup 2018 in London for the first time.

3.Who has been appointed as the director of NIMHANS for five years?

A. Sushila Chandrasekar
B. Pranhita Rao
C. Sunitha Murthy
D. Anitha .V. Kumar
E. Pratima Murthy

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Pratima Murthy

Explanation: Dr Pratima Murthy, head of Department of Psychiatry, National Institute of Mental Health & Neuro Sciences (NIMHANS), Bengaluru has been appointed as Director of the Institute for a period of five years. She will retire in March 2026. She was awarded the WHO Regional Director’s Special Recognition Award on ‘World No Tobacco Day 2021’.She has been appointed by NIMHANS on the approval of the central government as the full-term director of the institute of national importance after Prof and Head of Neurology, All India Institute of Medical Sciences (AIIMS) Dr Padma Srivastava could not assume the top office due to some technical reasons.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4.Ministry of Finance has allowed housing finance companies (HFCs) with asset size of over __________ to recover the dues using SARFAESI law.

A. Rs. 100 crore
B. Rs. 200 crore
C. Rs. 300 crore
D. Rs. 400 crore
E. Rs. 500 crore

Show Correct Answers

 

Correct Answer – A. Rs. 100 crore

Explanation:  Ministry of Finance has allowed housing finance companies (HFCs) with asset size of over Rs. 100 crore to recover the dues using SARFAESI law. This move is expected to be a shot in the arm for thousands of small HFCs, as it will facilitate quick recovery of dues and encourage these companies to lend more. Earlier HFCs with assets over Rs. 500 crore (and notified by Finance Ministry) were allowed to use SARFAESI law to recover dues. Currently, there are nearly 100 HFCs that are registered with NHB. The top-10 HFCs account for 70-80 per cent of the assets of the housing finance industry. SARFAESI Act 2002 allows banks and other financial institutions to auction residential or commercial properties (of Defaulter) to recover loans.

Important Points:

  • Union Minister of Finance and Corporate Affairs: Nirmala Sitharaman.

5.Name the flying officer, who has become the first woman from Jammu and Kashmir to be inducted as a fighter pilot in the Indian Air Force (IAF).

A. Mawya Sudan
B. Avani Chaturvedi
C. Bhawana Kanth
D. Mohana Jitarwal
E. Shaliza Dhami

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Mawya Sudan

Explanation: Flying Officer Mawya Sudan has become the first woman from Jammu and Kashmir to be inducted as a fighter pilot in the Indian Air Force (IAF). She is the 12th female fighter pilot to be inducted in the IAF.The 24-year-old Mawya hails from Lamberi village near the Line of Control (LoC) in Rajouri district of Jammu division.Flying Officer Mawya Sudan has become the first woman from Jammu and Kashmir to be inducted as a fighter pilot in the Indian Air Force (IAF). She is the 12th female fighter pilot to be inducted in the IAF. The 24-year-old Mawya hails from Lamberi village near the Line of Control (LoC) in Rajouri district of Jammu division.

6.Which country plans to send its first crewed mission to Mars in 2033?

A. Russia
B. China
C. USA
D. Japan
E. Israel

Show Correct Answers

Correct Answer – B. China

Explanation: China aims to send its first crewed mission to Mars in 2033.It aimed a long-term plan to build a permanently inhabited base on the Red Planet and extract its resources.It will intensify a race with the United States to plant humans on Mars.Crewed launches to Mars are planned for 2033, 2035, 2037, 2041 and beyond.China landed a robotic rover on Mars in May 2021.Before the crewed missions begin, China will send robots to Mars to study possible sites for the base and to build systems to extract resources there.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.The union cabinet has approved allocation of additional foodgrain to National Food Security Act (NFSA) beneficiaries under Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana (Phase IV) till _______.

A. 31 August 2021
B. 30 September 2021
C. 31 October 2021
D. 30 November 2021
E. 31 December 2021

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 30 November 2021

Explanation: The union cabinet has approved allocation of additional foodgrain to National Food Security Act (NFSA) beneficiaries under Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana (Phase IV) till November 30.Under the scheme, the government will provide 5 kg foodgrains per person per month free of cost ration.It will cover 81.35 crore beneficiaries covered under Antyodaya Anna Yojana, Priority Households including those covered under Direct Benefit Transfer (DBT).PMGKAY was launched to help poor fight against Covid-19.

8.Which state government has launched e-launched Agricultural Diversification Scheme-2021 that will benefit vanbandhu- farmers in tribal areas?

A. Assam
B. Chattisgarh
C. Madhya Pradesh
D. Gujarat
E. Jharkhand

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Gujarat

Explanation: Gujarat government has e-launched Agricultural Diversification Scheme-2021.It will benefit vanbandhu- farmers in tribal areas.The scheme will benefit more than 1.26 lakh farmers from 14 tribal districts of the state.Under this scheme tribal farmers will get fertilizer-seed assistance of Rs 31 crores in which 45 kg of urea, 50 kg of NPK and 50 kg of ammonium sulphate will be provided.

9.The Indian Air Force (IAF) and Indian Navy participated in a 2-days ‘Passage Exercise’ with the navy of which country in Indian Ocean in June 2021?

A. Germany
B. Italy
C. USA
D. Japan
E. Spain

Show Correct Answers

Correct Answer – C. USA

Explanation:  The Indian Air Force (IAF) and Indian Navy participated in a 2-days passage exercise with a US carrier strike group (CSG) in the Indian Ocean.As part of the exercise, Sukhois, Jaguars, IAF refuelling aircraft and warships and maritime patrol aircraft of the Navy participated in the exercise.INS Kochi and Teg, along with P8I and MiG-29K aircraft participated with US Navy CSG Ronald Reagan.Passex is part of regular exercises between India and US.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MC

10.Who has emerged as the biggest philanthropist in the world over the last 100 years, as per a report prepared by Hurun Research and EdelGive Foundation?

A. Azim Premji
B. Jamsetji Tata
C. Bill and Melinda Gates
D. Warren Buffett
E. Geroge Soros

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Jamsetji Tata

Explanation:  Tata Group’s founder Jamsetji Nusserwanji Tata has emerged as the biggest philanthropist in the world over the last 100 years, as per a report prepared by Hurun Research and EdelGive Foundation.The report pegs the current valuation of India’s pioneer industrialist Jamsetji Tata’s donations at $102.4 billion over the past century.He is followed by Bill and Melinda Gates ($74.6 billion), Warren Buffett ($37.4 billion), George Soros ($34.8 billion) and J D Rockefeller ($26.8 billion).He was regarded a ‘Father of Indian Industry’.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

11.Which state has decided to increase the honorarium of ASHA workers by Rs. 1000 and give an additional Rs 500 as COVID allowance?

A. Gujarat
B. Haryana
C. Maharashtra
D. Bihar
E. Odisha

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Maharashtra

Explanation: The Maharashtra government has decided to increase the honorarium of ASHA workers by Rs. 1000 and give an additional Rs. 500 as COVID allowance. The pay hike will be implemented from 1 July 2021. Further, as an additional incentive, the state government will provide each of the over 68,000 ASHA workers with a smartphone.The state will incur an annual expenditure of Rs. 202 crores post this hike.

Maharashtra:

  • Chief Minister – Uddhav Thackeray.
  • Governor – Bhagat Singh Koshyari.
  • Number of Districts – 36.
  • Lok Sabha seats – 48. Rajya Sabha seats – 19.

12.The Union Ministry of Health and Family Welfare in partnership with which of the following held a capacity building workshop for media professionals and health correspondents, in June 2021?

A. UNEP
B. UNICEF
C. UNDP
D. ILO
E. UNESCO

Show Correct Answers

Correct Answer – B. UNICEF

Explanation: The Union Ministry of Health and Family Welfare in partnership with UNICEF held a capacity building workshop for media professionals and health correspondents, on 23 June 2021. Secretary, Health Rajesh Bhushan, addressed the workshop. The participating journalists also learned about Adverse Event Following Immunization (AEFI), its management, and the best practices while reporting on AEFI.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13.Who chaired the meeting of the Central Advisory Board on Culture (CABC) at Gandhi Smriti (Rajghat) in New Delhi in June 2021?        

A. Prakash Javadekar
B. Prahlad Singh Patel
C. Piyush Goyal
D. Kiren Rijiju
E. Dharmendra Pradhan

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Prahlad Singh Patel

Explanation: Minister of Culture Prahlad Singh Patel chaired the meeting of the Central Advisory Board on Culture (CABC) at Gandhi Smriti (Rajghat) in New Delhi on 23 June 2021. During the discussion, the Members advised the Ministry of Culture to evolve more programmes and to intensify the existing policy programmes to focus attention on creativity at different levels of Indian society. During the meeting, detailed discussions were held about the various other activities undertaken by the ministry like in the area of performing arts, museums and cultural spaces, activities of the various academies and knowledge institutions funded by the ministry of culture. A detailed presentation was also made on the various activities undertaken by the Archeological Survey of India in recent years.

14.Microsoft Corporation has become just the second U.S. public company to reach a $2 trillion market value. Which of the following was the first company?

A. Walmart
B. Toyota
C. ​Saudi Aramco
D. Alphabet
E. JPMorgan Chase

Show Correct Answers

Correct Answer – C. ​Saudi Aramco

Explanation: Microsoft Corporation has become just the second U.S. public company to reach a $2 trillion market value. Saudi Aramco eclipsed that threshold briefly in December 2019, but currently has a market value of about $1.9 trillion.Co-founded in 1975 by Bill Gates and Paul Allen, Microsoft created the personal-computer software industry and dominated the market for PC operating systems for years.

15.Which of the following countries topped the Reuters Institute Digital News Report, 2021?

A. USA
B. Sweden
C. Finland
D. Norway
E. Denmark

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Finland

Explanation: The Reuters Institute Digital News Report, 2021 was released virtually on June 23, 2021. India was ranked 31 out of 46 countries on levels of overall trust in news. Only 38% of the respondents from India said they trust news overall. Finland had the highest levels of overall trust in the news (65%) while the U.S. had the lowest levels of trust (29%).

Finland:

  • Capital – Helsinki.
  • Currency – Euro

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 23rd June  2021


Current Affairs PDF 2020-21 – Download E-books

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

Yearly Current Affair PDF 2020 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 4500+ MCQ with Detailed Solutions
2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here
Monthly Current Affairs PDF November 2020 Monthly Current Affairs PDF October 2020
Monthly Current Affairs PDF September 2020 Monthly Current Affairs PDF August 2020
Monthly Current Affairs PDF July 2020 Monthly Current Affairs PDF June 2020
Last 6 Months Current Affairs PDF 2020 (Jan to June 2020) Yearly Current Affairs PDF 2019
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

100+ Union Budget Practice Questions with Answers

45+ Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2020 – Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams