Daily GK and Current Affairs Quiz – 24th February 2021
Daily GK and Current Affairs Quiz – 24th February 2021
Best English Language Book For All Bank & Government Exams Preparation

Daily GK and Current Affairs Quiz – 24th February 2021

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – February 2021. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs. Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 24th February 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 24th February 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 24th February 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.RBI has brought State Bank of Sikkim (SBS) under its regulatory purview, which means that bank will now be regulated by the RBI. In which of the following year was the SBS established?

A. 1968
B. 1973
C. 1970
D. 1965
E. 1972

Show Correct Answers

Correct Answer: A. 1968

Explanation: The Reserve Bank of India (RBI) has brought the State Bank of Sikkim under its regulation. Till now, RBI had the right and obligation to function as a banker to all the state government except for the state government of Sikkim. Now the bank will be regulated by the RBI on a par with other banks, however, the bank’s ownership structure will not change.

About State Bank of Sikkim:

The State Bank of Sikkim was established as an autonomous body wholly owned by the Government of Sikkim, in the year 1968, five years before Sikkim became part of India in 1973.It was established under the State Bank of Sikkim Proclamation, 1968.The bank provides treasury operations for the state government and operates only within the jurisdiction of Sikkim.The bank currently has 42 branch offices and operates three revenue counters for government works.

2.PM Modi has dedicated to the nation, the INDMAX Unit at Bongaigaon Refinery of Indian Oil. The refinery is located in which of the following state?

A. West Bengal
B. Assam
C. Odisha
D. Tamil Nadu
E. Karnataka

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Assam

Explanation: Prime Minister Narendra Modi has dedicated to the nation INDMAX Unit at Indian Oil’s Bongaigaon Refinery, Oil India Limited’s Secondary Tank Farm at Madhuban, Dibrugarh, and a Gas Compressor Station at Hebeda Village, Makum, Tinsukia remotely from Dhemaji in Assam. He also inaugurated the Dhemaji Engineering College and laid the foundation stone for Sualkuchi Engineering College in Assam.

During the visit, PM dedicated to the nation and laid the foundation stone of the following projects:

INDMAX Unit at Indian Oil’s Bongaigaon Refinery

Oil India Limited’s Secondary Tank Farm at Madhuban, Dibrugarh – Rs 490 crore

Gas Compressor Station at Hebeda Village, Makum, Tinsukia – Rs 132 Crore

Dhemaji Engineering College – Rs 45 Crore

Laid the foundation stone for Sualkuchi Engineering College – Rs 55 crore.

Important Points:

Assam CM: Sarbananda Sonowal.

Assam Governor: Jagdish Mukh

3.Who has been named “Chief Human Resources Officer of the Year” at the 29th Global HRD Congress awards?

A. Vikram Tripathi
B. Ranjeet Singla
C. Kalyan Kumar
D. Sangeeta Singh
E. Vijay Kumar

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Kalyan Kumar

Explanation:Union Bank of India was awarded “Best Service Provider” in Human Resources and also the best institution for “Excellence in Learning & Development” at the 29th Global HRD Congress awards. Kalyan Kumar, Chief General Manager, HR was named as “Chief Human Resources Officer of the Year”.

About the Global HRD Congress Awards:

Global HRD Congress Awards are given to institutions annually for the best HR practices under different categories. The eminent jury which consists of the best in the industry will select the organizations taking into account their remarkable achievements in HR.

Important Points:

  • Union Bank of India Headquarters: Mumbai.
  • Union Bank of India CEO: Rajkiran Rai G.
  • Union Bank of India Founded: 11 November 1919.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4.Which phase of the Intensified Mission Indradhanush has been launched by the government in 2021?

A. Second
B. Third
C. Fourth
D. Sixth
E. First

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Third

Explanation: Union Health and Family Welfare Minister, Dr Harsh Vardhan has launched the Intensified Mission Indradhanush 3.0, (IMI 3.0), to expand immunization coverage across the country. The focus of IMI 3.0 will be on children and pregnant women who missed their vaccine doses during the COVID-19 pandemic.

About Intensified Mission Indradhanush 3.0

The IMI 3.0 will have two rounds, of 15 days each.The first round will begin on February 22, 2021, and the second round will begin on March 22, 2021.The vaccination drive will be conducted in pre-identified 250 districts and urban areas across 29 States and UTs in the country to reach out to every dropped out and left out the child and pregnant woman.

What is Mission Indradhanush?

The scheme was launched in 2014 to provide affordable and accessible healthcare to all citizens of the country.It aims to immunise all children under the age of 2 years, as well as all pregnant women, against eight vaccine-preventable diseases.These diseases are diphtheria, whooping cough, tetanus, poliomyelitis, tuberculosis, measles, meningitis and Hepatitis B.

5.Which of the following country has launched a coronavirus “green pass” system, which allows people who have been vaccinated to access public facilities that would otherwise be off-limits.

A. Israel
B. Iran
C. Malaysia
D. Indonesia
E. Sweden

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Israel

Explanation: Israel has launched a coronavirus “green pass” system, which allows people who have been vaccinated to access public facilities that would otherwise be off-limits. As of Sunday COVID-19 inoculation is a sort of status symbol in Israel. Israelis who have gotten both Pfizer vaccine shots and those who have recovered from the virus get a “Green Pass” certificate in the form of a QR code or printout for people without smart phones. The pass allows entry to gyms, swimming pools, hotels, entertainment venues and sporting events. Green Pass privileges and restrictions are raising legal and moral questions.

Important Points:

  • Prime Minister of Israel: Benjamin Netanyahu.
  • Israel Capital: Jerusalem.
  • Israel Currency: Israeli Shekel.

6.Which of the following scheme has completed two year of its implementation in February, 2021?

A. Pradhan Mantri Fasal Bima Yojna
B. Pradhan Mantri Awas Yojna
C. Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi
D. Pradhan Mantri Krishi Sinchai Yojana
E. Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi

Explanation: The PM-Kisan scheme, launched with an aim to ensure a life of dignity and prosperity for farmers has completed two years in February 2021.PM-Kisan scheme was launched with an aim to ensure a life of dignity as well as prosperity for our hardworking farmers, who work day and night to keep our nation fed. The tenacity and passion of our farmers is inspiring.Over the last 7 years, the Government of India has taken many initiatives for transforming agriculture. From better irrigation to more technology, more credit and markets to proper crop insurance, focus on soil health to eliminating middlemen, the efforts are all-encompassing.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.Central Excise Day is celebrated every year on which date across India?

A. 20th February
B. 21st February
C. 22nd February
D. 23rd February
E. 24th February

Show Correct Answers

Correct Answer – E. 24th February

Explanation: Central Excise Day is celebrated every year on February 24 across India. The day is being celebrated to honour the service of the Central Board of Excise and Custom (CBEC) to the country.The day is celebrated to honour the officers associated with CBEC and their services.This is done to encourage the officers to carry out their duties with utmost sincerity.The officers, every year perform checking of corruption in goods from the manufacturing sector.The day is celebrated to commemorate the legislation of the Central Excise and Salt act on 24 February 1944.

8.The 17th India International Mega Trade Fair & Home Decor Exhibition 2021 was organized in which of the following state?

A. Madhya Pradesh
B. Karnataka
C. Odisha
D. Andhra Pradesh
E. Telangana

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Odisha

Explanation: Odisha hosted the 17th India International Mega Trade Fair & Home Decor Exhibition 2021 at Janata Maidan, Bhubaneswar.It was organized by the Odisha Chapter of the Real Estate Developers Association of India (CREDAI).Partner Country for the 2021 Fair – Bangladesh & focus countries are Afghanistan & Iran.Bihar is the Partner State for the Fair.It was inaugurated by the Odisha Law Minister Pratap Jena.

9.Who among the following has been conferred with best actor female award at Dadasaheb Phalke International Film Festival awards 2021?

A. Kiara Advani
B. Alia Bhatt
C. Deepika Padukone
D. Sara Ali Khan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Deepika Padukone

Explanation:    Dadasaheb Phalke International Film Festival Awards 2021 were held in Mumbai on February 20. Sushmita Sen, Kiara Advani, Akshay Kumar, Nora Fatehi and Bobby Deol were among the recipientsThe award season 2021 continues as Dadasaheb Phalke International Film Festival Awards honoured the best in film, television, music and the new addition, OTT.Deepika won the best actor (female) award for her performance in Meghna Gulzar’s Chhapaak that told the story of acid attack survivor Laxmi Aggarwal.Her co-star Vikrant Massey bagged the honour of best actor in a supporting role for his turn in the critically-acclaimed drama, penned by Atika Chohan. Akshay’s co-star in the film, Kiara Advani, won for her performance in the Netflix film Guilty.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MC

10.The 47th Khajuraho Dance Festival was celebrated in which of the following state?

A. Uttar Pradesh
B. Maharashtra
C. Madhya Pradesh
D. Gujarat
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Madhya Pradesh

Explanation: The 47th Khajuraho Dance Festival was held in Khajuraho, Madhya Pradesh which is based on the Indian classical dance tradition. Khajuraho Temples come alive with splendour, beams, and the hustle-bustle of art lovers at the Festival.The first-day event is dedicated to Bharatanatyam performance by Geeta Chandran and her troupe and Kathak performance by Deepak Maharaj.

11.Which of the following bank has announced the launch of a Common Payment Card System (CPCS) in partnership with the Greater Chennai Corporation (GCC) and Chennai Smart City Limited (CSCL)?

A. Bank of Baroda
B. ICICI Bank
C. Allahabad Bank
D. Kotak Mahindra Bank
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. ICICI Bank

Explanation: ICICI Bank has announced the launch of a Common Payment Card System (CPCS) in partnership with the Greater Chennai Corporation (GCC) and Chennai Smart City Limited (CSCL).Called ‘Namma Chennai Smart Card’, the Rupay powered co-branded, contactless prepaid card, will facilitate various digital payments like tax and utility bill payments at the GCC centres.This new initiative will make Chennai a part of the list of international cities that offer a Common Payment Card platform to its residents for making seamless payments for an array of services within the city.

12.Which of the following has launched an advertising platform?

A. BSNL
B. Bharti Airtel
C. Jio
D. Vodafone Idea
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Bharti Airtel

Explanation: Bharti Airtel Ltd has launched an advertising platform.The platform, Airtel Ads, allows brands to curate consent-based and safe campaigns for subscribers of the telco.Airtel has over 320 million customers across businesses – mobile, direct-to-home (DTH) and homes.Airtel Ads has already collaborated with PepsiCo, Zomato, CRED, Tata AIG Insurance, Lenskart, Apollo 24.7, Gameskraft, etc.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13.According to IBM’s 2021 X-Force Threat Intelligence Index, India faced the second-highest number of cyberattacks in the Asia Pacific in 2020 after which of the following country?

A. China
B. Japan
C. Russia
D. USA
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Japan

Explanation: India faced the second-highest number of cyberattacks in the Asia Pacific in 2020 after Japan, accounting for 7% of all attacks in the region.Finance and insurance were the most targeted sectors.According to IBM’s 2021 X-Force Threat Intelligence Index, published on 24 February 2021, ransomware was the most widely used attack, accounting for roughly 40% of all attacks detected in India.

Japan:

  • Capital – Tokyo.
  • Currency – Japanese yen.
  • Prime Minister – Yoshihide Suga.
  • National Sport – Sumo wrestling.

14.The Supreme Court of which of the following country reinstated the dissolved House of Representatives on 24 February 2021?

A. Bhutan
B. Nepal
C. Myanmar
D. Laos
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Nepal

Explanation:  The Supreme Court of Nepal reinstated the dissolved House of Representatives on 24 February 2021.A five-member constitutional bench led by Chief Justice Cholendra Shumsher Rana annulled the government’s decision to dissolve the House of Representatives on the 20th of December 2020.Nepal President Bidhya Devi Bhandari had dissolved Parliament and announced midterm elections in April-May 2021.

Nepal:

  • Capital – Kathmandu.
  • Currency – Nepalese rupee.
  • President – Bidhya Devi Bhandari.
  • Prime Minister – KP Sharma Oli.

15.Employees’ State Insurance Corporation (ESIC) has decided to construct how many bedded ESIC Hospital?

A. 200
B. 250
C. 300
D. 350
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C 300

Explanation: Employees’ State Insurance Corporation (ESIC) has taken several significant decisions to improve its service delivery mechanism.The decisions were taken during the 184th Meeting of ESIC which was held under the chairmanship of Minister of Labour and Employment Santosh Kumar Gangwar.ESI Corporation has decided to construct 300 bedded ESIC Hospital including 50 super speciality beds.

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 23rd February 2021


Current Affairs PDF 2020-21 – Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

Yearly Current Affair PDF 2020 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 4500+ MCQ with Detailed Solutions
2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here
Monthly Current Affairs PDF November 2020 Monthly Current Affairs PDF October 2020
Monthly Current Affairs PDF September 2020 Monthly Current Affairs PDF August 2020
Monthly Current Affairs PDF July 2020 Monthly Current Affairs PDF June 2020
Last 6 Months Current Affairs PDF 2020 (Jan to June 2020) Yearly Current Affairs PDF 2019
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

100+ Union Budget Practice Questions with Answers

45+ Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2020 – Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams