Daily GK and Current Affairs Quiz – 23rd September 2021
Daily GK and Current Affairs Quiz – 23rd September 2021

Daily GK and Current Affairs Quiz – 23rd September 2021

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – September 2021.Monthly Current Affairs PDF.Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs.Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 23rd September 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 23rd September 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 23rd September 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.Which actor has won the “Outstanding Actor–Comedy” award for Ted Lasso at 73rd Primetime Emmy Awards 2021?

A. Ewan McGregor
B. Jason Sudeikis
C. Josh O’Connor
D. Brett Goldstein
E. Evan Peters

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Jason Sudeikis

Explanation: The 73rd Primetime Emmy Awards ceremony was held on September 19, 2021, in Los Angeles, California. The award honoured the best in U.S. prime time television programming from June 1, 2020, until May 31, 2021, as chosen by the Academy of Television Arts & Sciences. The 73rd edition of the Television Academy’s top honours is being hosted by Cedric the Entertainer on CBS.

Here are the winners for the 2021 Emmy Awards:

  • Outstanding Drama Series: The Crown
  • Outstanding Comedy Series: Ted Lasso
  • Outstanding Variety Talk Show: Last Week Tonight with John Oliver
  • Outstanding Limited Series: The Queen’s Gambit
  • Outstanding Actor–Comedy: Jason Sudeikis (Ted Lasso)
  • Outstanding Actor–Drama: Josh O’Connor
  • Outstanding Actor–Limited Series or Movie: Ewan McGregor (Halston)
  • Outstanding Actress–Comedy: Jean Smart (Hacks)
  • Outstanding Actress–Drama: Olivia Colman (The Crown)
  • Outstanding Actress–Limited Series or Movie: Kate Winslet (Mare of Easttown)
  • Outstanding Supporting Actor–Comedy: Brett Goldstein (Ted Lasso)
  • Outstanding Supporting Actor–Drama: Tobias Menzies (The Crown)
  • Outstanding Supporting Actor–Limited Series or Movie: Evan Peters (Mare of Easttown)
  • Outstanding Supporting Actress–Comedy: Hannah Waddingham (Ted Lasso)
  • Outstanding Supporting Actress–Drama: Gillian Anderson (The Crown)
  • Outstanding Supporting Actress–Limited Series or Movie: Julianne Nicholson (Mare of Easttown)
  • Outstanding Director–Comedy: Lucia Aniello (Hacks)
  • Outstanding Director–Drama: Jessica Hobbs (The Crown)
  • Outstanding Director–Limited Series, Movie or Dramatic Special: Scott Frank (The Queen’s Gambit)
  • Outstanding Writing–Comedy: Lucia Aniello, Paul W Downs and Jen Statsky (Hacks)
  • Outstanding Writing–Drama: Peter Morgan (The Crown)
  • Outstanding Writing–Limited Series, Movie Or Dramatic Special: Michaela Coel (I May Destroy You)

About Emmy Award:

An Emmy Award, or simply Emmy, is an American award that recognizes excellence in the television industry. It is presented at numerous annual events held throughout the calendar year, each honouring one of the various sectors of the television industry.

2.Guinness World Records has certified two Japanese sisters Umeno Sumiyama and Koume Kodama as the world’s oldest living identical twins at ______.

A. 111
B. 110
C. 109
D. 108
E. 107

Show Correct Answers

Correct Answer: E. 107

Explanation: Japanese Sisters, 107, Are Officially World’s Oldest Identical Twins Umeno and Koume https://app.asana.com/0/1135954362417873/1201012220666734/f Credit: Guinness World Records.Guinness World Records has certified two Japanese sisters as the world’s oldest living identical twins at 107.Umeno Sumiyama and Koume Kodama were born the third and fourth of 11 siblings on Shodoshima island in western Japan on Nov. 5, 1913.Sumiyama and Kodama were 107 years and 300 days old as of Sept 1, breaking the previous record set by famous Japanese sisters Kin Narita and Gin Kanie at 107 years and 175 days.

3.Who among the following has won the Norway Chess Open 2021 Masters section?

A. Kidambi Sundararajan
B. Jha Sriram
C. Praveen M Thipsay
D. Saptarshi Roy Chowdhury
E. D Gukesh

Show Correct Answers

Correct Answer – E. D Gukesh

Explanation: India’s Grandmaster D Gukesh has won the 34th Cannes Open in France. He defeated Harutyun Bargseghyan of France in 50 moves to win the chess tournament. Siva Mahadevan of India secured the 10th place with six points.D Gukesh from Tamil Nadu also became the world’s second youngest Grandmaster ever in 2019 when he won the Hillerod 110th Anniversary Open event in Denmark.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4.Who has been named as the new Chief of the Air Staff, to succeed incumbent Air Chief Marshal RKS Bhadauria?

A. Raghunath Nambiar
B. Vivek Ram Chaudhari
C. Gurcharan Singh Bedi
D. Sandeep Singh
E. Ranjeet Singh

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Vivek Ram Chaudhari

Explanation:  Air Marshal Vivek Ram Chaudhari will be the new Vice Chief of Indian Air Force succeeding Air Marshal Harjit Singh Arora. Air Marshal Chaudhari is currently serving as commander-in-chief of the IAF’s Western Air Command (WAC) that looks after the security of the country’s air space in the sensitive Ladakh sector as well as various other parts of north India. Air Marshal Arora retired from service and Air Marshal Chaudhari is likely to take charge of the new assignment.

Air Marshal Vivek Ram Chaudhari:

An alumnus of the National Defence Academy, Air Marshal Chaudhari was commissioned into the fighter stream of the IAF on December 29, 1982. In a distinguished career spanning nearly 38 years, the officer has flown a wide variety of fighter and trainer aircraft in the inventory of IAF. He has a flying experience of more than 3,800 hours, including operational flying on MiG-21, MiG-23 MF, MiG 29 and Su-30 MKI fighter jets.

Important Points:

  • Air Chief Marshal: Rakesh Kumar Singh Bhadauria.
  • Indian Airforce founded: 8 October 1932.
  • Indian Airforce Headquarters: New Delhi.

5.________ and _________ beaches get coveted ‘blue flag’ certification.

A. Andhra Pradesh and Odisha
B. Goa and Tamil Nadu
C. Kerala and Goa
D. Tamil Nadu and Puducherry
E. Puducherry and Karnataka

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Tamil Nadu and Puducherry

Explanation: Two more beaches in India have been awarded “Blue Flag” certification, an international eco-level tag, taking the total number of such beaches in the country to 10. The two beaches to receive the certification this year are Kovalam in Tamil Nadu and Eden in Puducherry.

The Foundation for Environment Education (FEE), Denmark, which accords the Blue Flag certification, has also given re-certification for eight nominated beaches – Shivrajpur-Gujarat, Ghoghla-Diu, Kasarkod and Padubidri-Karnataka, Kappad-Kerala, Rushikonda- Andhra Pradesh, Golden-Odisha and Radhanagar- Andaman and Nicobar, which were awarded the Blue Flag certificate last year. These eight beaches got the Blue Flag certification on October 6, 2020.

What is Blue Flag certification?

  • Blue Flag certification is a globally recognised eco-label accorded on the basis of 33 stringent criteria in four major heads which are environmental education and information, bathing water quality, environmental management and conservation and safety and services in the beaches.
  • The Blue Flag beach is an eco-tourism model endeavouring to provide the tourists/beachgoers clean and hygienic bathing water, facilities, a safe and healthy environment and sustainable development of the area.
  • The recommendations are done by an independent national jury composed of eminent environmentalists and scientists.

6.Under whose chairmanship the union education ministry constituted a 12-member committee to develop new curriculums for school, early childhood, teacher and adult education?

A. Mahesh Chandra Pant
B. Govind Prasad Sharma
C. K Kasturirangan
D. Najma Akhtar
E. TV Kattimani

Show Correct Answers

Correct Answer – C. K Kasturirangan

Explanation: The Union education ministry on Tuesday formed a 12-member committee to develop new curriculums for school, early childhood, teacher and adult education.The panel tasked with developing four national curriculum frameworks (NCFs) will be headed by National Education Policy-2020 (NEP-2020) drafting committee chairperson K Kasturirangan.Kasturirangan is also a former chief of the Indian Space Research Organisation (ISRO).According to the terms of reference of the committee, it will develop four NCFs for school education, early childhood care and education, teacher education and adult education, keeping in focus all the recommendations of NEP-2020 related to these four areas for proposing curriculum reforms.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.Name the Indian personality who is among the new Sustainable Development Goals (SDG) Advocates been appointed by United Nations Secretary-General António Guterres?

A. Sachin Tendulkar
B. Kailash Satyarthi
C. Sunita Narayan
D. Medha Patar
E. Amitabh Bachchan

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Kailash Satyarthi

Explanation: United Nations Secretary-General António Guterres has appointed four new Sustainable Development Goals (SDG) Advocates, ahead of 76th UN General Assembly.Four newly appointed advocates are: Nobel Peace Laureate Kailash Satyarthi, STEM activist Valentina Muñoz Rabanal, Microsoft President Brad Smith and K-pop superstars BLACKPINK (South Korean girl group).With this, UN now has total 16 SDG Advocates.SDG Advocates are prominent leaders in the world who work to mobilize action to deliver the 17 SDGs by 2030, using their considerable spheres of influence.

8.Who has launched ‘National Single Window System (NSWS)’ for the investors and businesses?

A. Anurag Thakur
B. Nirmala Sitharaman
C. Narendra Modi
D. Piyush Goyal
E. Ashwini Vaishnav

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Piyush Goyal

Explanation:  Union Minister, Piyush Goyal has launched ‘National Single Window System (NSWS)’ for the investors and businesses.NSWS: single window portal that will act as a one-stop-shop for investors or entrepreneur, to get approvals and clearances needed from Government.It shall give freedom from legacy of running to government offices for approvals and registrations needed by investors, entrepreneurs, and businesses in India.Currently, portal hosts approvals across 18 Central Departments and 9 States.

9.International Day of Sign Languages (IDSL) is observed every year on which date to raise awareness on sign languages and strengthen the status about sign languages?

A. 20th September
B. 21st September
C. 22nd September
D. 23rd September
E. 24th September

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 23rd September

Explanation: International Day of Sign Languages (IDSL) is being observed annually on 23 September across the world to raise awareness on sign languages and strengthen the status about sign languages.IDSL Theme 2021: We Sign For Human Rights.The date of 23 September has been chosen to mark IDSL as it commemorates establishment of the World Federation of the Deaf on 23 September 1951.It was first celebrated in 2018 as the International Week of the Deaf.

10.Which country has decided to set up an e-commerce regulatory body to monitor the sector properly?

A. Nepal
B. Bhutan
C. Bangladesh
D.Sri Lanka
E. Maldives

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Bangladesh

Explanation: Bangladesh govt will set up an e-commerce regulatory body to monitor the sector properly.The step has been taken after major e-commerce company of Bangladesh allegedly cheated consumers worth hundreds of crores.Other proposals include formation of a central complaint management cell, mandatory registration, action against schemers and amending the Digital Security Act and Money Laundering Prevention Act.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2021 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

11.In September 2021, the anniversary of which of the following schemes is being celebrated as ‘Arogya Manthan 3.0’?

A. Aam Admi Bima Yojana (AABY)
B. Rashtriya Swasthiya Bima Yojana (RSBY)
C. Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana
D. Bhamashah Swasthya Bima Yojana
E.  Ayushman Bharat Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (AB PMJAY)

Show Correct Answers

Correct Answer: E.  Ayushman Bharat Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (AB PMJAY)

Explanation: Union Minister for Health Mansukh Mandaviya will inaugurate the virtual inaugural session of the third anniversary of AB PMJAY, which will be celebrated as ‘Arogya Manthan 3.0’, on September 23, 2021. The anniversary of the AB-PMJAY is also observed as ‘Ayushman Bharat Diwas’. AB PM-JAY stands for Ayushman Bharat Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana.Ayushman Bharat PM-JAY is a centrally sponsored scheme with the vision to achieve Universal Health Coverage (UHC). The Ayushman Bharat PM-JAY scheme aims to provide free and cashless healthcare services up to Rs 5 lacs per family per year, for secondary and tertiary care hospitalizations to over 10.74 crore poor families. This scheme was launched on 23rd September 2018 in Ranchi, Jharkhand by the Hon’ble Prime Minister of India, Shri Narendra Modi.

12.Which of the following companies has become the first Indian SaaS startup to be listed on Nasdaq?

A. BYJU’S
B. Unacademy
C. ThoughtSpot
D. HighRadius
E. Freshworks

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Freshworks

Explanation: Tech firm Freshworks on 22 September 2021 made its debut on the Nasdaq stock exchange after a billion-dollar IPO, making it the first Indian SaaS company to list on the American bourse. The San Mateo, California-headquartered software as a service (SaaS) company was founded in 2010 by Girish Mathrubootham and Shan Krishnasamy in Chennai. Freshworks has in the last 10 years reached a revenue scale of more than USD 300 million.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13.Which of the following has announced the appointment of its advisory board, comprising Ashima Goyal, Sandeep Parekh, Douglas Arner, Pramit Pal Chaudhuri, and Dilip Cherian?

A. Policy 1.05
B. Policy 3.03
C. Policy 4.0
D. Policy 5.0
E. Policy 6.4

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Policy 4.0

Explanation: Digital currency policy research body, Policy 4.0, has announced the appointment of its advisory board. The board comprises Ashima Goyal, member of the RBI’s monetary policy committee, Sandeep Parekh, former regulator with SEBI, Douglas Arner, Pramit Pal Chaudhuri, and Dilip Cherian etc. Policy 4.0 is a unique Indian policy advisory body focused on emerging technology that develops research and advisory for decision-makers.

14.Which of the following cities has topped the Global Startup Ecosystem Report 2021?

A. Delhi
B. Mumbai
C. Bangalore
D. Silicon Valley
E. Paris

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Silicon Valley

Explanation: Bangalore rose three spots to be ranked 23rd in an annual analysis of the world’s most favourable ecosystems to build a globally successful startup, according to Global Startup Ecosystem Report 2021. The report is topped by Silicon Valley in California. Delhi ranked 36th position in the report, with Mumbai topping a parallel ‘Top Emerging Ecosystems’ ranking for the 2nd yr in a row.

The research shows that Indian startups raised USD 12.1 billion in the first half of the year 2021, demonstrating the rapid growth of India as a global hub for tech and innovation. The city of Bengaluru and the surrounding state of Karnataka is also the world’s 4th largest technology and innovation cluster and home to more than 400+ global R&D centers.

15.In September 2021, a research has shown that the people of which country bear genetic signatures from three ancient populations rather than just two as previously thought?

A. South Korea
B. China
C. Japan
D. France
E. Italy

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Japan

Explanation:  A research has shown that the people of Japan bear genetic signatures from three ancient populations rather than just two as previously thought. The oldest of the skeletons from which DNA was extracted for the study was a female dating around 9,000 years ago from a Jomon period site in Ehime Prefecture. The study has been published in the journal Science Advances.

Previous research had suggested the two main genetic origins of modern-day Japanese populations were the original hunter-gatherers who lived during the Jomon period and the farmers who migrated to Japan during the Yayoi period. Ancient Japan can be split into three key time periods: Jomon period (13,000 B.C. to 300 B.C.), a time when a small population of hunter-gatherers who were proficient in pottery lived exclusively on the island; Yayoi period (900 B.C. to A.D. 300), when farmers migrated to Japan from East Asia and developed agriculture; Kofun period (A.D. 300 to 700), when modern-day Japan began to take shape.

  • Japan: Capital – Tokyo.
  • Currency – Japanese yen.
  • Prime Minister – Yoshihide Suga.
  • National Sport – Sumo wrestling

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 22nd  September 2021


Current Affairs PDF 2021– Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

A Complete Book of Last Six Months Economy & Banking Current Affairs Updates and Practice Questions with Union Budget & Economic Survey 2021

Download 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF January to June 2021 (MCQ) for Banking, SSC, and Railways Exams – Click Here
Monthly Current Affairs PDF August 2021 Monthly Current Affairs PDF July 2021
Monthly Current Affairs PDF June 2021 Monthly Current Affairs PDF May 2021
Monthly Current Affairs PDF April 2021 Monthly Current Affairs PDF March 2021
Monthly Current Affairs PDF Feb 2021 Monthly Current Affairs PDF Jan 2021

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021– Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021