Daily GK and Current Affairs Quiz – 23rd October 2020
Daily GK and Current Affairs Quiz – 23rd October 2020
Best English Language Book For All Bank & Government Exams Preparation

Daily GK and Current Affairs Questions – 23rd October 2020

Today Current Affairs Quiz. Important Current Affairs Questions – October 2020. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2020. Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 23rd October 2020″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 23rd October 2020″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 23rd October 2020

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover the above areas.

1. The National Highways Authority of India (NHAI) has received upfront consideration of …………… from Cube Highways.

A. ₹3,100 cr
B. ₹5,011 cr
C. ₹4,500 cr
D. ₹5,550 cr
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. ₹5,011 cr

Explanation: The National Highways Authority of India has received upfront consideration of ₹5,011 cr from Cube Highways. This has been received under the third bundle of the toll-operate-transfer (TOT) model. TOT is part of the govt’s initiative to monetize public infrastructure and build new assets. Under this model, the highest bidder wins the right to operate and maintain highway assets for 30 yrs.

2. …………… has formed a committee with a view to ensure that market data is made more freely accessible to all.

A. RBI
B. SIDBI
C. SEBI
D. NABARAD
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. SEBI

Explanation: The Securities and Exchange Board of India (SEBI) has formed a committee with a view to ensure that market data is made more freely accessible to all. The committee will recommend policy measures to ensure access to data, segment-wise data perimeters identification, data needs and gaps. It will also consider the data privacy issues and data access regulations applicable to market data.

3. Recently, US has imposed sanctions on …………… Chinese companies for their dealings with the Islamic Republic of Iran Shipping Lines (IRISL).

A. 9
B. 6
C. 7
D. 5
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 6

Explanation: The US has imposed sanctions on 6 Chinese companies for their dealings with the Islamic Republic of Iran Shipping Lines (IRISL). IRISL is used by Iran to transport proliferation-sensitive items intended for Iran’s ballistic missile and military programs. The State Department had designated IRISL and its Shanghai-based subsidiary E-Sail Shipping Company Ltd. for their proliferation-related conduct.

You may also like: List of Chief Ministers & Governors 2020 of the Indian States & UT (Updated) – Download PDF

4. In which of the following state was the first-plantation of Heeng done recently?

A. Haryana
B. Arunachal Pradesh
C. Himachal Pradesh
D. Jammu and Kashmir
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Himachal Pradesh

Explanation:  Heeng cultivation has started in India for the 1st time. First-plantation of Heeng was done in Lahaul and Spiti in Himachal Pradesh. Heeng (asafoetida) is one of the widely used spices in Indian cuisine. There is no production of heeng in India and currently about 1,200 tons of raw heeng worth Rs 600 crore is being imported annually from Afghanistan, Iran and Uzbekistan.

5. Recently, Japan and ………….. have signed an agreement to ensure “free and open Indo-Pacific”.

A. Taiwan
B. Myanmar
C. Vietnam
D. Cambodia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Vietnam

Explanation: Japan and Vietnam signed agreements to ensure “free and open Indo-Pacific”. Also, the agreement will allow Japan to export its defence equipment to Vietnam. Recently, the QUAD grouping held in Tokyo, reaffirmed the significance of “free and open Indo-Pacific” and raised concerns over increasing Chinese influence in the region. The agreement between Japan and Vietnam will add to QUAD decisions in the region. The United States has invited the ASEAN countries to join QUAD grouping. The current members of QUAD are India, Japan, US and Australia.

6. Now India successfully test-fired …………… Anti-Tank Missile developed by the Defence Research and Development Organization (DRDO).

A. Rustom
B. SANT
C. Shaurya
D. RUDRAM
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. SANT

Explanation: India successfully test fired the Stand-Off Anti-Tank Missile called SANT. It was developed by the Defence Research and Development Organization for the Indian Air Force. The missile was test fired at the Chandipur test range. The missile has both lock-on before launch and lock-on after launch capabilities. SANT missile is a variant of Nag missile. The other variants of Nag missile are Helina (or Dhruvastra) and MP-ATGM. SANT is an upgraded version of HELINA. It was successfully tested in Pokhran in November 2018. This upgraded version of the Nag Missile has a nose-mounted active radar homing seeker with an extended range of 15 to 20 km. HELINA is usually referred to as upgraded SANT.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7. The National Cooperative Development Corporation (NCDC) provided ………… of loan to the cooperatives under the recently launched Ayushman Sahakar Scheme.

A. Rs 20,000 crores
B. Rs 15,000 crores
C. Rs 10,000 crores
D. Rs 12,000 crores
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Rs 10,000 crores

Explanation: Union Agriculture Minister Narendra Singh Tomar launched the Ayushman Sahakar Scheme. The scheme has been launched to assist the cooperatives in the country. The scheme will assist the cooperatives to play a crucial role in creating health care infrastructure in the country. The scheme was formulated by the National Cooperative Development Corporation. The NCDC will provide loans of Rs 10,000 crores to the cooperatives under the scheme.

This includes financial assistance and working capital to meet operational requirements in health sector. The scheme also provides 1% interest subvention to the cooperatives where women are in majority. The scheme is aligned with that of the National Health Policy, 2017. The scheme will use the funds to assist cooperative hospitals. It will also cover health insurance, medical, nursing education and paramedical education. Also, the scheme includes health systems such as AYUSH.

8. Recently, ………………….. and the NITI Aayog have set up a Frontier Technologies Cloud Innovation Center (CIC) that will work on addressing societal challenges around areas like agriculture and healthcare through digital innovation.

A. Intel
B. IBM
C. Microsoft
D. Amazon Web Services (AWS)
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Amazon Web Services (AWS)

Explanation: Amazon Web Services (AWS) and the NITI Aayog have set up a Frontier Technologies Cloud Innovation Center (CIC) that will work on addressing societal challenges around areas like agriculture and healthcare through digital innovation. The NITI Aayog Frontier Technologies Cloud Innovation Center is the first AWS CIC in India, and the first such centre that has been set up at a national level. It has such centres across countries like Australia, Bahrain, Canada, France, Germany, South Korea, and the US, including one in partnership with the University of British Columbia.

9.The World Snow Leopard Day is observed globally on which day-

A. 21st October
B. 23rd October
C. 24th October
D. 22nd October
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 23rd October

Explanation:  World Snow Leopard Day is observed globally on 23rd October. The main purpose of this day is to show the importance of snow leopard conservation and raise awareness about this incredible animal. The day also emphasizes the importance of taking measures to stop poaching, as well as consolidating efforts in terms of environmental organization in the countries of the snow leopard range. The first Snow Leopard Day occurred on the 23rd of October in 2014. The day was initiated by the countries that encompass the snow leopard’s range. They include Uzbekistan, Tajikistan, Russia, Pakistan, Mongolia, Kyrgyzstan, Kazakhstan, India, China, Bhutan, and Afganistan.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

10. Name of the state where India’s first-ever multi-modal logistic park is being set up recently?

A. Assam
B. Karnataka
C. Maharashtra
D. Uttarakhand
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Assam

Explanation: The Union Minister of Road Transport and Highways, Nitin Gadkari virtually laid the foundation stone for the first-ever multi-modal logistic park of India, at Jogighopa, in Bongaigaon district of Assam. The logistic park will provide direct connectivity to air, road, rail and waterways to the people of Assam and other parts of North East. The fund for the multi-modal logistics park would be spent in three components – road and railway connectivity as well as building and infrastructure work. It will also give employment to 20 lakh people. The overall cost of this project is around Rs 693.97 Crore and is being developed under the Bharatmala Pariyojana of the Central Government.

11. India’s rank ………. in the International Migration Outlook survey of OECD to determine the movement of people to OECD countries and getting the citizenship of those countries.

A. 1st
B. 2nd
C. 4th
D. 5th
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. 2nd

Explanation: India has acquired the second rank in terms of the number of migrants going to the Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) countries and acquiring the citizenship of those countries. China retained its top spot with 4.3 lakh migrants, which was 1 per cent lower than the 2019 report.

12. Recently, India and ADB signed a loan agreement of USD 177 million for the road improvement in which state?

A. Assam
B. Karnataka
C. Maharashtra
D. Uttarakhand
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Maharashtra

Explanation: The Asian Development Bank (ADB) and the Government of India have signed a loan agreement worth USD 177 million, to upgrade 450 km of state highways and major district roads in Maharashtra. The project aims to improve connectivity between rural areas and urban centres in the state to enable rural communities to have better access to markets, employment opportunities and services, which in turn will expand development and livelihood opportunities outside of the state’s major urban centres to second-tier cities and towns thus reducing income disparities.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13. Recently, Elavenil Valarivan is in news. She is related to which of the following sports?

A. Squash
B. Tennis
C. Shooting
D. Weightlifting
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Shooting

Explanation: In Shooting, the world number one Elavenil Valarivan of India won the gold medal in women’s event of the 2020 Sheikh Russel International Air Rifle Championship. The event was organised by Bangladesh Shooting Sport Federation (BSSF). Japan’s Naoya Okada won the gold in the men’s event, while India’s Shahu Tushar Mane bagged a silver. The event was a 60-shots competition in which shooters from six nations participated which included Bangladesh, India, Japan, Korea, Indonesia and Bhutan.

14. In India, the National Police Commemoration Day is observed on which day-

A. 21st October
B. 23rd October
C. 24th October
D. 22nd October
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 21st October

Explanation:  In India, the National Police Commemoration Day is observed on 21st October every year. The day is marked to remember and honour the brave policemen who have laid down their lives in the line of duty.

On 21 October 1959, twenty Indian soldiers were attacked by Chinese troops in Ladakh’s Hot Spring area, in which, ten Indian policemen lost their lives and seven were imprisoned. Since that day, 21 October has been observed as Police Commemoration Day in honour of the martyrs.

15. The renowned economist, Dr. Jayanta Madhab passed away recently, he belongs to which of the following state-

A. Assam
B. Manipur
C. Odisa
D. Uttarakhand
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Assam

Explanation: The renowned economist from Assam, Dr Jayanta Madhab passed away. He worked as a financial adviser to Calcutta Metropolitan Development Corp and has served as a director at the ADB. He was the founder chairman of North Eastern Development Finance Corporation Ltd. He was also the financial advisor of the Chief Minister from 2003-2009.

You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 22nd October 2020

Current Affairs PDF 2020 – Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2020 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2020 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2020, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

Monthly Current Affairs PDF September 2020 Monthly Current Affairs PDF August 2020
Monthly Current Affairs PDF July 2020 Monthly Current Affairs PDF June 2020
Last 6 Months Current Affairs PDF 2020 Yearly Current Affairs PDF 2019
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

100+ Union Budget Practice Questions with Answers

45+ Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2020 – Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams